Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

Źródło to laptop i Spotify.

Kabel zasilający to DIY na bazie Lapp Kabel 3 x 2,5 CY. 

RCA do podłączenia Arcma z M500 to Supra Dual

Kable głośnikowe Canare 4S11

Nie wiem jakie kable są pod tynkami.

8 minut temu, Piopio napisał:

Zupełnie się z tym nie zgadzam. Gra jak najbardziej poprawnie. Jak się chce mieć trochę wypchnięte wokale to można włączyć Loudness. 

Sabaj oczywiście umożliwia regulację niskich i wysokich tonów. Do tego ma 32 tryby DSP - choć praktycznie użytecznych jest pierwszych 5 poziomów Loudness. 

KEF LS50 to monitory i jednak brakuje im basu. Dlatego włączam sobie Loudness i mam delikatne doładowanie. 

Słuchałem kiedyś. To zupełnie inne granie. Wtedy klasa D miała nieakceptowalne wady. Teraz już je wyeliminowano. 

W czasach DSP może sobie przypasować kolumny do wzmacniacza. KEF LS50 mają niewątpliwe zalety jak i wady. Wady sobie niweluję DSP. Gdybym chciał lepiej to musiałbym wydać 8k za nowe kolumny.  

Nie ma regulacji średnich tonów?

28 minut temu, D4ncer napisał:

Mało popularne rozwiązanie 😉 

29 minut temu, Pekin napisał:

Źródło to laptop i Spotify.

Nie mam więcej pytań 😉 Wnioski z testu siłą rzeczy muszą być chybione. 

Podłączcie porządne źródło i zróbcie test jeszcze raz. 

18 godzin temu, LeonidK napisał:

Grał poprawnie, ale mało angażująco, po podłączeniu lepszego zestawu żaden z nas nie miał już ochoty na dalsze porównania. 

@LeonidK i @Pekin

Cały wasz test jest do ... ze względu na źródło. Sami chyba rozumiecie. 

Zapraszam do mnie na porządne testy. Zapewniam źródło odpowiedniej klasy. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

58 minut temu, Piopio napisał:

Zupełnie się z tym nie zgadzam. Gra jak najbardziej poprawnie. Jak się chce mieć trochę wypchnięte wokale to można włączyć Loudness. 

Z tych sprzętów co miałem, Loudness zawsze podbiał niskie i wysokie, a nie średnicę.

https://audio.com.pl/vademecum/slownik/19585-loudness-mode

18 minut temu, Prewwit napisał:

Z tych sprzętów co miałem, Loudness zawsze podbiał niskie i wysokie, a nie średnicę.

Efekt soniczny jest taki, że wokale stają się bardziej namacalne. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, D4ncer napisał:

Niestety, a sporo by to pomogło - tak samo jak definiowalny EQ (nawet jakby trzeba by go było wgrywać kablem USB tak jak aktualizację...)

15 minut temu, Prewwit napisał:

I generalnie tak powinien działać podbijając bass i wysokie po to, aby przy cichym słuchaniu nie tracić basu i sceny.

15 minut temu, Piopio napisał:

Efekt soniczny jest taki, że wokale stają się bardziej namacalne. 

Czyli w Sabaju działa na odwrót i podbija średnicę, ciekawe🤔

15 minut temu, Prewwit napisał:

Czyli w Sabaju działa na odwrót i podbija średnicę, ciekawe🤔

Zauważ, że w Sabaju jest 16 poziomów Loudness ... Każdy ma inną krzywą korekcji. 

Może trzeba inaczej postawić pytanie - czy to faktycznie loudness, czy po prostu korekcja? 

Masz może rozpisane wszystkie tryby? Jakie zmiany wprowadza 1, 2, 3 itd?

Może od razu zapytam, znacie wzmacniacz klasy D w którym można regulować średnie tony?

Edytowane przez D4ncer
20 minut temu, Piopio napisał:

Zauważ, że w Sabaju jest 16 poziomów Loudness ... Każdy ma inną krzywą korekcji. 

Czyli nazwa jest myląca, skoro podbijana jest średnica w którymś z trybów, temu mnie zdziwiło loudness i wypchnięcie średnicy.

53 minuty temu, D4ncer napisał:

Może trzeba inaczej postawić pytanie - czy to faktycznie loudness, czy po prostu korekcja? 

Nie wiem co dokładnie kryje się pod nazwą Loudness 1-16. Im więcej tym poziom korekcji mocniejszy. Mnie odpowiada poziom 3 z 16. Na moje ucho wokale są bardziej namacalne gdy jest włączony filtr Loudness w porównaniu z ustawieniem flat. 

Ladowac (importowac) nie
Parametric/EQ tak

IMG_4792.thumb.jpg.3877d048d34649ca779d82a1fb0f788c.jpg

Loudness to tez po prostu korekcja, ale o zdefiniowanym przebiegu

A trybow (przebiegow) nie trudno sie domyslic (patrz krzywe Fletcher Munsona)
Chyba nadszedł czas by sobie coś tam podkręcić.
Przechwytywanie.thumb.PNG.00e7f99a58f2b670fa98b49cc5371a80.PNG

Nie podkrecaj sobie „cos tam“, tylko wylicz to w REW, a potem wpisz do Hypexa
15 minut temu, xajas napisał:

Ladowac (importowac) nie
Parametric/EQ tak

IMG_4792.thumb.jpg.3877d048d34649ca779d82a1fb0f788c.jpg

Loudness to tez po prostu korekcja, ale o zdefiniowanym przebiegu

A trybow (przebiegow) nie trudno sie domyslic (patrz krzywe Fletcher Munsona)
Nie podkrecaj sobie „cos tam“, tylko wylicz to w REW, a potem wpisz do Hypexa

Wpisane jest w innym miejscu.

Namawiam do zabawy @NRK  był taki wątek gdzie wszystko jest opisane, a na yotube są proste tutoriale. Może nawet uda się Tobie uzyskać bardziej zadowalający efekt 😁

5 godzin temu, Piopio napisał:

W czasach DSP może sobie przypasować kolumny do wzmacniacza. KEF LS50 mają niewątpliwe zalety jak i wady. Wady sobie niweluję DSP. Gdybym chciał lepiej to musiałbym wydać 8k za nowe kolumny.  

No widzę, że KEFy mają braki.

Nie bez powodu są korygowane loudnessem. 

13 minut temu, Bukaj napisał:

No widzę, że KEFy mają braki.

Nie bez powodu są korygowane loudnessem. 

Mają braki jak większość kolumn podstawkowych. To jest oczywiste. 

5 godzin temu, D4ncer napisał:

Może od razu zapytam, znacie wzmacniacz klasy D w którym można regulować średnie tony?

🙆

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 godzin temu, Prewwit napisał:

Czyli nazwa jest myląca, skoro podbijana jest średnica w którymś z trybów, temu mnie zdziwiło loudness i wypchnięcie średnicy.

U mnie na QR5 Loudness w Sabaju podbija bass i trochę wysokie (może ze względu na charakter QR5 różnicy na wysokich tak bardzo nie słyszę jak na basie), ale generalnie działa tak jak każdy Loudness...  Ja bym się zdecydowanie cieszył z regulacji MID + regulacji długości wybrzmienia dźwięków (coś w stylu Fast/Med/Slow).

16 minut temu, FioleK napisał:

U mnie na QR5 Loudness w Sabaju podbija bass i trochę wysokie (może ze względu na charakter QR5 różnicy na wysokich tak bardzo nie słyszę jak na basie), ale generalnie działa tak jak każdy Loudness...  Ja bym się zdecydowanie cieszył z regulacji MID + regulacji długości wybrzmienia dźwięków (coś w stylu Fast/Med/Slow).

No właśnie, bo Ty też masz Sabaja - dostrzegasz w Loudnesie wyrażniejszy wokal? Na poziomie chyba 3 jak Piopio pisał.

4 minuty temu, D4ncer napisał:

No właśnie, bo Ty też masz Sabaja - dostrzegasz w Loudnesie wyrażniejszy wokal? Na poziomie chyba 3 jak Piopio pisał.

Nie, u mnie treble +2 daje lepszy efekt niż loudness 1-5, ale wokal nadal jest chudawy (bo czego można się spodziewać po zwiększeniu treble)...

Edytowane przez FioleK
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.