Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, Audioanfanger napisał:

Ja zamówiłem 4 listopada i na razie cisza o jakiejkolwiek przesyłce

Cena super promo, więc może się nie wyrabiają, ze wzmożoną ilością zamówień😉

Edytowane przez AiM-TV

Recenzja z audiophonisc.fr

"słuchanie w „klasie A”
Słuchając tego urządzenia, jak i jego konstrukcji, od razu pomyślałem o znakomitym wzmacniaczu w klasie A (Krell...) Stabilność, neutralność, miękkość i jędrność, przestrzenność... wszystko tam jest ! Cena może wydawać się wysoka, ale uważam, że ten wzmacniacz może konkurować z najlepszymi „tradycyjnymi” osiągnięciami... rewelacyjny!"

Mogę się podpisać pod tym.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Loxjie miał u mnie "pod górkę" - za duże pomieszczenie, za małe kolumny ... o ile pamiętam - brak niskich tonów przy cichym słuchaniu i brak kontroli nad głośnikami przy głośniejszym. Miałem wtedy Grundiga Finearts V4 - on nad tym jakoś panował.

29 minut temu, FioleK napisał:

Też się zgodzę, że A30a jest znacząco lepszy od A30...

Konstrukcyjnie wygląda na to, że tak. Dlatego mam ochotę go posłuchać.

To akurat ten model Dali musi mieć jakaś dziwną charakterystykę. W Loxije powyżej 2/3 głośności szybko rosną zniekształcenia. Ja nie miałem problemu z bassem, wręcz na odwrót. W stosunku do Onkyo TX8250 bas się pojawił i był bardzo fajny, straciła góra i detale + przestrzeń. Potem przesiadłem się na Audiolaba... Wróciła przestrzeń, pojawiły się detale i nie zniknął bas... Dali Grand będą bardziej wymagające, zawsze chciałem je posłuchać... Myślę, że Sabaj powinien bez problemu dać radę...

To nie jest słuchanie w klasie A, wzmacniacz cyfrowy jest szybszy i tym samym bardziej bezlitosny. Ja nie znajduje w nim żadnego zmiękczenia... powiedziałbym raczej, że stara się nie wyostrzać jak na klasę D... Zgodzę się natomiast z " Stabilność, neutralność, miękkość i jędrność, przestrzenność". Dla moich kolumn nadal uważam, że najlepszym ustawianiem jest FLAT, czasami korci +2dB na basie, ale nie każda piosenka to zdzierży.. 

4 minuty temu, FioleK napisał:

To nie jest słuchanie w klasie A

Wokale są odtwarzane podobnie do klasy A. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, AiM-TV napisał:

Cena super promo, więc może się nie wyrabiają, ze wzmożoną ilością zamówień😉

Ja zamówiłem 1 listopada (wysyłka miała być realizowana z Amazon Warehouse w DE) - stało się inaczej - skośni najpewniej z powodu wyczerpania stocków w DE wysłali go za pośrednictwem Yanwen Express bezpośrednio z Chin do PL... Od wczoraj w PL - przesyłka w statusie: "oczekuje na odprawę celną". 

Jak dojdzie do zapłacenia VAT i opłaty celne to raczej go nie wezmę. Wtedy zamówię SMSL VMV A2 z Audiophonics dla pewnej równowagi na forum 🙂

Najlepsze, że jak odrzucę paczkę, to i tak będę musiał pokryć koszt przesyłki zwrotnej do Chin (zwrot środków zostanie pomniejszony o tą kwotę) - hifi-express powołuje się na ten zapis w swoim FAQ:

Cytat

Who will pay for the import tax / custom fees?

Customers have to bear any form of custom / import / processing fees that are applicable for your parcel.

Should you be unwilling to pay for the fees and reject the delivery of the parcel, you will still have to pay for the shipping cost. Hifi-express will only refund the amount of your order after deducting the shipping cost incurred.

Napisałem do nich, że to chyba żarty z ich strony, bo gdybym wiedział, że wyślą z Chin a nie z Niemiec, to nigdy bym od nich tego nie zamówił. 

Nie odpisują - zapomnieli angielskiego.

Pobawię się z nimi jeszcze w procedurę obciążenia zwrotnego (chargeback, płaciłem przez Revolut), ale ogólnie warto wziąć pod uwagę powyższe, gdy będzie się coś chciało od nich zamawiać w przyszłości.

Jak widzicie - może być loteria.

Edytowane przez Piotr163e
Godzinę temu, Piotr163e napisał:

Ja zamówiłem 1 listopada (wysyłka miała być realizowana z Amazon Warehouse w DE) - stało się inaczej - skośni najpewniej z powodu wyczerpania stocków w DE wysłali go za pośrednictwem Yanwen Express bezpośrednio z Chin do PL... Od wczoraj w PL - przesyłka w statusie: "oczekuje na odprawę celną". 

Ja zamówiłem 3 listopada i na stronie jest informacja:

Fulfilled November 3, 2022

Track shipment 

Poste Italiane # UG681880405YP

Niestety nie można śledzić przesyłki.

Skąd masz informację, że paczka została wysłana z Chin ? Ja żadnego maila nie dostałem ...

5 godzin temu, Piopio napisał:

Ja zamówiłem 3 listopada i na stronie jest informacja:

Fulfilled November 3, 2022

Track shipment 

Poste Italiane # UG681880405YP

Niestety nie można śledzić przesyłki.

Skąd masz informację, że paczka została wysłana z Chin ? Ja żadnego maila nie dostałem ...

https://www.ship24.com/pl/tracking?p=UG681880405YP

To nie idzie pocztą włoską, choć też miałem taką informację z Hifi-Express.

Po prostu musisz wpisać sobie numer śledzenia na stronie, która oferuje tracking paczek Yanwen Express - np. jak z linku powyżej - wtedy otrzymasz dostęp do śledzenia.
Twoja paczka też idzie z Chin.

36 minut temu, Piotr163e napisał:

https://www.ship24.com/pl/tracking?p=UG681880405YP

To nie idzie pocztą włoską, choć też miałem taką informację z Hifi-Express.

Po prostu musisz wpisać sobie numer śledzenia na stronie, która oferuje tracking paczek Yanwen Express - np. jak z linku powyżej - wtedy otrzymasz dostęp do śledzenia.
Twoja paczka też idzie z Chin.

Prawda. Dzięki !

Co za świństwo swoją drogą ! 

16 godzin temu, Piopio napisał:

Moim zdaniem oba mają XU208. XU216 dekoduje już MQA czego w SMSL VMV A2 nie ma. 

MQA nigdy jakoś specjalnie mnie nie interesowało i nie przekonało do siebie . Miałem jeden miesiąc może dwa. Na co dzień korzystam z Qobuza.

Hegel H120 & KEF R3

2 godziny temu, dedal75 napisał:

A jak brzmią wokale w klasie A ? 

Organicznie 

Aaaa , to wszystko wyjaśnia . A z czym porównywałeś w klasie A ? 

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

4 minuty temu, dedal75 napisał:

Aaaa , to wszystko wyjaśnia . A z czym porównywałeś w klasie A ? 

Nie bezpośrednio. Znam brzmienie wokali w klasie A. Miałem styczność z wieloma wzmacniaczami w tej klasie. 

17 minut temu, dedal75 napisał:

To myślę że stać Cię na więcej niż tylko , organicznie 😊

Organicznie czyli naturalnie. Wokale mają odpowiednią masę. Nie brzmią chudo. 

10 hours ago, Piotr163e said:

Napisałem do nich, że to chyba żarty z ich strony, bo gdybym wiedział, że wyślą z Chin a nie z Niemiec, to nigdy bym od nich tego nie zamówił. 

Nie odpisują - zapomnieli angielskiego.

Pobawię się z nimi jeszcze w procedurę obciążenia zwrotnego (chargeback, płaciłem przez Revolut), ale ogólnie warto wziąć pod uwagę powyższe, gdy będzie się coś chciało od nich zamawiać w przyszłości.

Jak widać dotyczy to już paru osób. Ja płaciłem PayPalem ale jeżeli chodzi o chargebacki nie powinno być problemu. Zamówienie będzie niezgodne, zamawialiśmy z Niemiec a nie z Chin.

Daj znać jak sobie przypomną angielski i odpiszą 😛

Po przeczytaniu wspomnianej na początku laurki nabyłem A2. Na początku podłączyłem do niego chromecasta, którego od dawna znam i lubię. Na ogół jego brzmienie mnie satysfakcjonowało (oczywiście po optyku). Ze wzmacniaczem grało to bardzo dobrze ale było pewne wrażenie "plastikowości" dźwięku, scena nie powalała rozmiarami. Doceniałem opisywane zalety A2 ale może bez jakiegoś opadu szczęki. Potem podłączyłem malinkę Pi 3 po USB. Było lepiej, ale ze wszystkimi wadami malinki Pi 3 czyli na przykład trzaskami świadczącymi o nie najlepszym oprogramowaniu portu USB. Prawdziwą klasę wzmacniacz pokazał, gdy skonfigurowałem Pi 4. Dopiero wtedy wszystko ożyło, scena nabrała głębi, barwy naturalności. Szczególnie urzekająca stała się plastyczność sceny z naprawdę dobrze wybudowanym wymiarem w głąb, co też fajnie podkreśliły kable Kryna Spca słynące właśnie z świetnej holografii. Że skądinąd świetnym pod tym względem Arcamem SA 30 aż tak nie rozwinęły skrzydeł. Natomiast wciąż trochę mi brakuje tu jego Diraca, mimo sporej gamy ustawień. 

USB w tym modelu też nie jest szczytem perfekcji cyfrowych źródeł, ale jest już całkiem przyzwoite. To pokazuje ogromny potencjał wzmacniacza ale też jego wrażliwość na transport. Gdyby podłączyć coś naprawdę wyszukanego przez USB, sądzę że rezultaty byłyby jeszcze lepsze. Chętnie posłucham kolejnych opinii komu z czym dobrze zagrało. 

Edytowane przez MacP
4 minuty temu, MacP napisał:

Gdyby podłączyć coś naprawdę wyszukanego przez USB, sądzę że rezultaty byłyby jeszcze lepsze. Chętnie posłucham kolejnych opinii komu z czym dobrze zagrało. 

Wystarczy zastosować izolację galwaniczną USB Topping HS01. Osiągniesz szczyt jakości jeśli chodzi o źródło 😉 

Edytowane przez Piopio

12 minut temu, MacP napisał:

Po przeczytaniu wspomnianej na początku laurki nabyłem A2. Na początku podłączyłem do niego chromecasta, którego od dawna znam i lubię. Na ogół jego brzmienie mnie satysfakcjonowało (oczywiście po optyku). Ze wzmacniaczem grało to bardzo dobrze ale było pewne wrażenie "plastikowości" dźwięku, scena nie powalała rozmiarami. Doceniałem opisywane zalety A2 ale może bez jakiegoś opadu szczęki. Potem podłączyłem malinkę Pi 3 po USB. Było lepiej, ale ze wszystkimi wadami malinki Pi 3 czyli na przykład trzaskami świadczącymi o nie najlepszym oprogramowaniu portu USB. Prawdziwą klasę wzmacniacz pokazał, gdy skonfigurowałem Pi 4. Dopiero wtedy wszystko ożyło, scena nabrała głębi, barwy naturalności. Szczególnie urzekająca stała się plastyczność sceny z naprawdę dobrze wybudowanym wymiarem w głąb, co też fajnie podkreśliły kable Kryna Spca słynące właśnie z świetnej holografii. Że skądinąd świetnym pod tym względem Arcamem SA 30 aż tak nie rozwinęły skrzydeł. Natomiast wciąż trochę mi brakuje tu jego Diraca, mimo sporej gamy ustawień. 

USB w tym modelu też nie jest szczytem perfekcji cyfrowych źródeł, ale jest już całkiem przyzwoite. To pokazuje ogromny potencjał wzmacniacza ale też jego wrażliwość na transport. Gdyby podłączyć coś naprawdę wyszukanego przez USB, sądzę że rezultaty byłyby jeszcze lepsze. Chętnie posłucham kolejnych opinii komu z czym dobrze zagrało. 

W końcu ! Nie jestem sam;)

Gratuluję zakupu.

Ciekawe spostrzeżenia i wnioski.

"To pokazuje ogromny potencjał wzmacniacza ale też jego wrażliwość na transport."

Właśnie jestem na etapie wyszukiwania odpowiedniego transportu. Pewniakiem wydaje się Ifi Audio Zen Stream ale może warto dołożyć trochę grosza?

Hegel H120 & KEF R3

2 minuty temu, Prawie Audiofil napisał:

Pewniakiem wydaje się Ifi Audio Zen Stream

Niestety ostatnio nie. Ma od kilku miesięcy wielkie kłopoty z Tidal Connect. Ciągle nie rozwiązane.

Póki co pewniakiem może być PC + Roon + Topping HS01. A jak kłopoty iFi Zen Stream zostaną rozwiązane to można go kupić. 

Ja chciałem wziąć iFi Zen jako transport, ale koniec, końców zdecydowałem się na nową wersję NODE.

Jak mój dotrze, to dam znać jak się zgrywają 🙂 Łączyć zamierzam również przez USB.

3 godziny temu, Piopio napisał:

Niestety ostatnio nie. Ma od kilku miesięcy wielkie kłopoty z Tidal Connect. Ciągle nie rozwiązane.

Póki co pewniakiem może być PC + Roon + Topping HS01. A jak kłopoty iFi Zen Stream zostaną rozwiązane to można go kupić. 

Jak ktoś ma takie możliwości to poczciwy pecet zawsze będzie pewniakiem. Chociażby na szeroką gamę możliwości na wyjściu. I wcale nie trzeb ekranować usb.  Nowsze płyty główne, w układach dźwiękowych mają spdif, o dodatkowych kartach dźwiękowych (w formie rozszerzeń) nie wspominając.

Do tego jakiś foobar i można cieszyć się muzyką. Przynajmniej od strony odtwarzacza.

BTW na którym wejściu vmv a2 czy a30a zagrają najlepiej? Optyku? 😉

Edytowane przez titilandus
22 minuty temu, titilandus napisał:

Jak ktoś ma takie możliwości to poczciwy pecet zawsze będzie pewniakiem. Chociażby na szeroką gamę możliwości na wyjściu. I wcale nie trzeb ekranować usb.  Nowsze płyty główne, w układach dźwiękowych mają spdif, o dodatkowych kartach dźwiękowych (w formie rozszerzeń) nie wspominając.

Do tego jakiś foobar i można cieszyć się muzyką. Przynajmniej od strony odtwarzacza.

BTW na którym wejściu vmv a2 czy a30a zagrają najlepiej? Optyku? 😉

Po USB. Izolację trzeba koniecznie zastosować. 

Edytowane przez Piopio

Ale na ... wam ten izolator? Rozumiem, że komputer zasilacie z innej fazy niż wzmacniacz?

4 godziny temu, MacP napisał:

Nie chce mi się wierzyć, że to zależy od źródła cyfrowego sygnału... Może wzmacniacz doszedł "do temperatury" roboczej albo nastąpiło magiczne wygrzanie... Jestem wstanie uwierzyć z skopany software i trzaski (problem z buforowaniem)... W kable też nie wierzę... Szczyt "wódu" to to co wyniosłem ze studiów - czyli drut (duży prąd na niskich częstotliwościach) z licą (efekt naskórkowości dla wyższych częstotliwości), równą długość przewodów czy bezindukcyjne ułożenie nadmiaru przewodu...

Kontynuując temat wygrzewania. Jesteście świadomi, że wszystkie elementy mają rozrzut produkcyjny - najczęściej 10%?, rezystory 1%, kondensatory nawet 20%. Elementy o większych dokładnościach są znacząco droższe to potrafi być nawet 10000% różnicy w cenie i stosuje się je tam, gdzie naprawdę inaczej nie da się rozwiązać problemu albo tam gdzie nie liczy się cena... Sprzęt audio raczej nie należy do tej kategorii. Ja rozumiem, że wraz ze zmianą temperatury zmienia się rezystancja, pojemność czy indukcyjność, ale są to zwykle zmiany mniejsze niż tolerancja. Jeśli układ sobie z tym nie radzi, to znaczy, że projektant tego nie przewidział i mamy skopany projekt - kropka.

Edytowane przez FioleK
4 godziny temu, MacP napisał:

Może minidDSP flex digital z Dirac zrobiłoby robotę?

57 minut temu, quatross napisał:

Nie chce mi się tego czegoś jeszcze podłączać do zasilacza. Odpuszczam.

Tego się nie podłącza do zasilacza. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.