Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Misio38 napisał:

bbbbb29 po prostu lubi słuchać ze zniekształceniami.

A jak jest z marką Taga? Coś produkują czy to chińszczyzna?

Cześć, jako że zostałem wywołany to się wypowiem. Nie mam 30 lat doświadczenia w odsłuchu sprzętu hi-fi choć trochę więcej chodzę już po świecie. Zawsze lubiłem słuchać muzyki na w miarę dobrym sprzęcie ale w miarę raczej zamykało się w ramach marketowych zestawów stereo marek Sony, Technics, Pioneer. Nie słuchałem jako młodziak muzyki klasycznej, skomplikowanych vocali. Raczej pop, techno, break dance, rap.

Taga z tego co wiem to właśnie te tańsze wzmacniacze kupuje w Chinach, modyfikuje i sprzedaje jako swoje. Między innymi też mój model hta-700B V3.

Co do samego odsłuchu Sabaja, to dalej podtrzymuje to co pisałem wcześniej. Na moich Klipsch RP-260F gra on nieźle ale na moje ucho ciepłej i z większą scena, barwa, parą w niektórych utworach (podkreślam) w niektórych utworach to Moja biedna Taga gra lepiej. 

Jest trochę tak jak pisze Piopio, w utworach gdzie graja fortepian, skrzypce i inne instrumenty, Sabaj gra bardzo naturalnie w trybie Direct. Nawet na moich Klipsch. Gdy jednak odpalam coś bardziej "elektronicznego" z dzieciństwa, lub po prostu bardziej rockowa muzykę dla żony, to tutaj Taga zaczyna pokazywać, że w tej ilości dźwięków na raz jest lepiej. Być może mam nawyki do tych zniekształceń. Może dla mnie co dla Was brzydkie jest fajne.

Sabaja aż kusi żeby wtedy trochę podkręcić dodając efekty, ale ten kto je definiował to musiał chyba zrobić to jedynie dla sztuki, bo ciężko znaleźć coś co ma bas, średnicę w miarę i nie stłumiona górę, albo poprawiona nieco górę i nie stłumione coś innego. Ciężko coś wybrać. 

Codziennie prawie w miarę możliwości podłączam sobie sabaj w salonie i słucham. Czekam jeszcze aż pojadę do szwagra i zrobimy odsłuchy u niego ale albo moje dzieci chore albo jego i nie możemy się zgrać.

Oczywiście potwierdzam, że jeśli miałbym lepsze kolumny to Sabaj gra również lepiej. Może po prostu nie zgrywa się tak dobrze z Klipsch.

Edytowane przez bbbbb29

@Prewwit😁 daj sobie spokój z tym gościem , bo cały czas jest to samo .

Ma 30 lat doświadczenia w branzy mleczarskiej , prenumeruje gazety audio -to przecież wie jak wzorcowy sprzęt gra . Chiński klocek gra super ale musi mieć bardzo dobre źrodlo i kolumny też bardzo dobre najlepiej z wysoką efektywnością . Słyszałem o takich audiofilach jak on co to mają super zestaw , a u jednego dudni u innego jest ostro jak cholera a następny ma przymulone brzmienie, albo też średnica drze ryja  itd można wymieniać .

Jednak każdy z nich pewnie uważa że ma skończony system i tak to powinno grać . Najlepsze z tego wszystkiego jest to że może faktycznie (powtarzam się) nie źle sobie radzi ten SMSL i SABAJ ale użytkownicy a szczególnie ten delikwent robi to w sposób tak nachalny olewając opinie innych i deprecjonując ich doświadczenie że to dawno nie jest już śmieszne . 

Z doświadczenia którego (nie mam) wiem że nie ma systemu który zagra wszystko bardzo dobrze .

Brakuje mi tu autentyczności w opisach , tzn pojawiają się że nie do końca jest tak super ale nie u gościa P , więc :

Pokaż @Piopio co tam masz w domu za super ekstra system ,jak jest ustawiony czy pomyślałeś trochę o akustyce itp.

Dodam że mój system gra średnio , dla niektórych dobrze ale nie rewelacyjnie . Jednak ja potrafię być krytyczny i nazywać rzeczy po imieniu. Pzdr 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

37 minut temu, dedal75 napisał:

Jednak ja potrafię być krytyczny i nazywać rzeczy po imieniu.

Ja też. Staram się być obiektywny i szczery. Niestety wielu ludziom to się nie podoba bo uderza w ich święte przekonania. Choćby takie, że to co chińskie to nie może grać albo żeby dobrze grało to musi kosztować. Ostatnia ofensywa chińska w audio pokazuje, że sytuacja na rynku się zmienia. Stare "prawdy" stają się nieaktualne.

SMSL/SABAJ to obiektywnie dobre wzmacniacz. Nie tylko w moim systemie. Słuchałem go w dwóch systemach i w obu pokazał klasę (u kolegi @Prawie Audiofil). Kolega @AiM-TVmoże potwierdzić. Słuchał u mnie i słucha u siebie. 

Zamiast skupić się na merytoryce to Ty mnie atakujesz podważając moje doświadczenie i posiadany system. Słabe to jest, wiesz ? Może byś po prostu posłuchał tych wzmacniaczy ? To samo polecam koledze @Prewwit. Posłuchać a potem krytykować. 

Przypominam recenzję z http://hifiphilosophy.com/. Znikąd się nie wzięła ...

https://hifiphilosophy.com/recenzja-smsl-vmv-a2/

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Pokaż swoje pomieszczenie .

Ja mam nie ciekawe ale z tym się nie kryje. I Cię nie atakuje tylko próbuję zrozumieć twój tok myślenia , bo na razie to ty innym zarzucasz że się nie znają zasłaniając się pseudo 30 letnim doświadczeniem - to jest SŁABE !

Co do tego czy mi nie pasuje to co piszesz o tych klockach- nie co , tylko jak .

Kilka razy się przekonałem że droższe nie znaczy lepsze . Pzdr 

PS daj zdjęcia w jakich warunkach słuchasz ,i na czym , bo z tego co kojarzę to chyba ls50,  mogę się mylić ,które nie są jakimś wybitnym  produktem i to nie tylko moja opinia. No ale możesz mnie z błędu wyprowadzić . Czekam 

Edytowane przez dedal75

23 minuty temu, Pasibzuh napisał:

Sabaj za 2 koła jest ok. Takie proste granie na rozpoczęcie przygody z audio.....

Co jest lepsze do 10k ? Proszę o konkrety.

29 minut temu, dedal75 napisał:

PS daj zdjęcia w jakich warunkach słuchasz ,i na czym , bo z tego co kojarzę to chyba ls50,  mogę się mylić ,które nie są jakimś wybitnym  produktem i to nie tylko moja opinia. No ale możesz mnie z błędu wyprowadzić . Czekam 

Akurat LS50 to produkt wybitny 😉 Widać jak znawca z Ciebie 😉 Daj już spokój. 

"KEF has taken an excellent speaker and made it even better with its innovative Metamaterial tech. The LS50 Meta are now the class leader at this level" - wszyscy się mylą 😉 (nie mam jeszcze META ale zamierzam kupić). 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Pokaż pomieszczenie nie wymagaj od innych . 

Słuchałem KEF Meta no i pstro ,  Mało to gratów recenzje ma super w czasopismach i nagrody dostaje a na rynku już tak kolorowo nie jest . 

Nie jestem znawcą jak ty. 

Edytowane przez dedal75

10 minut temu, dedal75 napisał:

Pokaż pomieszczenie nie wymagaj od innych .

A czy ja czegoś wymagam ? 

19 minut temu, dedal75 napisał:

Pokaż pomieszczenie,chce zobaczyć jak to 30 letnie doświadczenie wygląda. 

Ale co to ma do rzeczy ? 

Dla mnie dużo , i dla innych pewnie również.

Guzik mnie interesuje co i gdzie słuchałeś , chce wiedzieć na codzien gdzie i z czego korzystasz by innych pouczać .

Edytowane przez dedal75

45 minut temu, Piopio napisał:

Co jest lepsze do 10k ? Proszę o konkrety.

Z tego co miałem i porównywałem bezpośrednio...Dayens Menuetto (po modzie) i Nuprime sta 9 + dac smsl sankrit mk2

Gorzej wypadła Emotiva a2 od smsl A2.

Edytowane przez finchers
41 minut temu, finchers napisał:

Nuprime sta 9 + dac smsl sankrit mk2

To jest absolutnie niemożliwe. Nie ma szans aby wokale były równie dobre co na Sabaj/SMSL. 

41 minut temu, finchers napisał:

Dayens Menuetto (po modzie)

Tego nie słuchałem. Może grać zacnie. Potrzebuje jeszcze DAC za 4-8k zł.

46 minut temu, dedal75 napisał:

Dla mnie dużo , i dla innych pewnie również.

Guzik mnie interesuje co i gdzie słuchałeś , chce wiedzieć na codzien gdzie i z czego korzystasz by innych pouczać .

A mnie guzik obchodzi co chcesz wiedzieć. Korzystam z doświadczenia i wiedzy, której Tobie brakuje. 

Edytowane przez Piopio

Jakiej wiedzy , z gazetek ? 

I widzisz dalej robisz to samo , ty masz ja i inni nie mają . 

31 minut temu, Piopio napisał:

To jest absolutnie niemożliwe. Nie ma szans aby wokale były równie dobre co na Sabaj/SMSL. 

a jednak tak było i nie chciało być inaczej...i nic na to nie mogłem poradzić. Inaczej zostawiłbym smsl A2 u siebie.

i nie tylko wokale ma lepsze,,,ten zestaw jest bardziej naturalny, wyciąga więcej z nagrań (ładniejsza i krysztaliczniejsza góra) z lepszą lokalizacją źródeł pozornych. Bas bardziej różnorodny ale o tym już wspominałem.

dac + zasilacz liniowy + izolacja galwaniczna

Edytowane przez finchers
18 minut temu, dedal75 napisał:

Jakiej wiedzy , z gazetek ? 

I widzisz dalej robisz to samo , ty masz ja i inni nie mają . 

Skończ już. Ile razy byłeś na odsłuchach u kolegów, w salonach audio ? Ile razy byłeś na Audioshow ? Ja nawet nie zliczę ...

Ostatnio byłem na prezentacji monobloków Mark Levinson ML-50, oraz kolumn Revel Performa 328 Be. Wcześniej na prezentacji kolumn Raidho TD 3.8 + Accuphase E-650.

Słyszałeś kiedyś o tych sprzętach ? 😉

19 minut temu, finchers napisał:

a gra lepiej...i nic na to nie mogłem poradzić. Jakby tak nie było, zostawiłbym smsl A2 u siebie.

Jak nie usłyszę to nie uwierzę 😉 Klasa D + słabiutki DAC - niemożliwe, żeby wokale były pełne i gładkie. 

Słyszałem .

Zapamiętaj  sobie raz na zawsze , że to że jeździłeś wieloma nawet drogimi samochodami nie czyni cię dobrym kierowcą . I tyle ode mnie.

Panowie, dajcie już spokój. Ucho to narząd niezwykle chaotyczny. Nie możemy jednoznacznie powiedzieć czy jeden wzmacniacz jest lepszy od drugiego bo każdy ma inny tor i akustyke ale nawet w identycznych warunkach jednemu będzie się podobało takie brzmienie a innemu inne. Miałem sporo paczek i wzmacniaczy w budżecie 3x przekraczającym mój aktualny tor i dla mnie nie grało to tak dobrze jak teraz 😉

10 minut temu, dedal75 napisał:

Słyszałem .

Zapamiętaj  sobie raz na zawsze , że to że jeździłeś wieloma nawet drogimi samochodami nie czyni cię dobrym kierowcą . I tyle ode mnie.

Oczywiście, Ty jesteś lepszym recenzentem sprzętu audio ode mnie. Nie musisz nawet słuchać Sabaja by wiedzieć, że gra tylko poprawnie. 

6 minut temu, Piopio napisał:

Jak nie usłyszę to nie uwierzę 😉 Klasa D

NuPrime STA-9 to końcówka mocy, której konstrukcja bazuje na połączeniu dwóch klas - A oraz D

A skoro lubisz tak czytać recenzje to zapraszam zapoznać się z tymi o Nuprime to może zmienisz myślenie.

Czytaj ze zrozumieniem - Ty nie jesteś -zrozum  

Wybacz @finchers ale zestaw Nuprime nie przypadł mi do gustu ,.rok  miałem dac9 końcówkę na testach  i to nie dla mnie, jednak dac jest ok .

Edytowane przez dedal75

19 minut temu, dedal75 napisał:

Czytaj ze zrozumieniem - Ty nie jesteś -zrozum 

A Ty jesteś władny by to ocenić ... tak ? 

27 minut temu, finchers napisał:

NuPrime STA-9 to końcówka mocy, której konstrukcja bazuje na połączeniu dwóch klas - A oraz D

A skoro lubisz tak czytać recenzje to zapraszam zapoznać się z tymi o Nuprime to może zmienisz myślenie.

Bardzo ciekawy sprzęt. Chętnie bym posłuchał tej końcówki z dobrym DAC.

11 minut temu, bbbbb29 napisał:

@Piopio - też jestem ciekaw na czym Ty słuchasz muzyki i jakiej. Pochwal się grupie, nie gryziemy 🙂

PC + Roon + Topping HS01 -> Sabaj A30A -> KEF LS50

Arcam CDS50 + Buchardt A500

Muzyka to głównie jazz, stary rock, rock progresywny, śpiewające Panie w stylu Anne Bisson, Malia, Chantal Chamberland, Barb Jungr, Anette Askvik, Agnes Obel itd 

36 minut temu, Piopio napisał:

PC + Roon + Topping HS01 -> Sabaj A30A -> KEF LS50

Arcam CDS50 + Buchardt A500

Muzyka to głównie jazz, stary rock, rock progresywny, śpiewające Panie w stylu Anne Bisson, Malia, Chantal Chamberland, Barb Jungr, Anette Askvik, Agnes Obel itd 

Głupie pytanie, próbowałeś do Sabaja podłączyć sie przez bluetooth? tam jest LDAC ale pytanie jak dużo traci na jakości względem USB u Ciebie?

12 minut temu, bbbbb29 napisał:

Głupie pytanie, próbowałeś do Sabaja podłączyć sie przez bluetooth? tam jest LDAC ale pytanie jak dużo traci na jakości względem USB u Ciebie?

Tylko przez Apt-X - nie mam telefonu z LDAC. Jakość znacząco siada.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.