Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, dedal75 napisał:

@Prewwit😁 daj sobie spokój z tym gościem , bo cały czas jest to samo .

Chyba trzeba będzie tak zrobić.

3 minuty temu, Prewwit napisał:

Chyba trzeba będzie tak zrobić.

Zrób, zrób. Odetchniesz z ulgą. Widać inteligencji Ci nie starcza by mnie zrozumieć. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, cyborek napisał:

Jutro dojdą nowe kolumny (MA Silver 500 7g) to dam znać jak brzmi po zmianie z Oberonów 7.

Ja to jestem bardziej ciekaw jak brzmi Sabaj z Oberonami ws Klipsch. 

Ale i tak czekam z niecierpliwością. 

Obstawiam że oddasz MA. Ale może się mylę. Zależy jaką muza i akustyka no i wygrzanie. 

13 godzin temu, Piopio napisał:

Zamiast skupić się na merytoryce to Ty mnie atakujesz podważając moje doświadczenie i posiadany system. Słabe to jest, wiesz ? Może byś po prostu posłuchał tych wzmacniaczy ? To samo polecam koledze @Prewwit. Posłuchać a potem krytykować. 

Ja nie krytykuję sprzętu, ponieważ nie miałem z tym modelem styczności, a Twoje podejście do wydawania osądów na tle innych sprzętów, z którymi nie miałeś styczności. Może kiedyś sprawdzę z ciekawości, ale obecnie nie poszukuję wzmaka.

9 godzin temu, jurek1 napisał:

W audio siedzę już ponad 50 lat, i podpieranie się recenzjami z kolorowych gazetek zarzuciłem już ćwierć wieku temu, także ten...

Coś tam zawsze można ciekawego wyczytać, tak samo jak na forum, a zebraną wiedzę wykorzystać przy wstępnej selekcji sprzętów do odsłuchów, który jest kluczowy przy wyborze. Jak ma się sporą wiedzę i rozeznanie w sprzętach, wtedy to może i rzeczywiście zbędne.

2 minuty temu, Prewwit napisał:

Ja nie krytykuję sprzętu, ponieważ nie miałem z tym modelem styczności, a Twoje podejście do wydawania osądów na tle innych sprzętów, z którymi nie miałeś styczności.

Stosuję analizę porównawczą. Sprzęt z danej półki cenowej brzmi mimo wszystko podobnie. A audio płaci się za dźwięk. Aż do niedawna 😉 Za 10K nie kupisz wzmacniacza ani wybitnie dobrego ani wybitnie złego. Poziom będzie podobny. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

15 minut temu, Piopio napisał:

Zrób, zrób. Odetchniesz z ulgą. Widać inteligencji Ci nie starcza by mnie zrozumieć. 

Ot i inteligent się znalazł😑 Akurat tą wypowiedzią, szorujesz po jej dnie, a i z kulturą kulawo.

1 minutę temu, Prewwit napisał:

Ot i inteligent się znalazł😑 Akurat tą wypowiedzią, szorujesz po jej dnie, a i z kulturą kulawo.

Ty za to stosujesz chamstwo w białych rękawiczkach. 

Zrobiła się dyskusja jak na Elektrodzie 🙂

Coś tam dopiszę ze swoich obserwacji. Bluetooth jest nieużywalny. EQ też (może ewentualnie bass+2 jak ktoś potrzebuje ?). Były pytanie czy ma filtr górnoprzepustowy - tak, ma. Jeżeli nie podłączamy subwoofera, to koniecznie sub-off w menu.

Potestowałem sobie w sobotę troszkę ... Konfiguracja: Dali Grand, Tidal, Malina/laptop na zmianę przez USB, mój QSC PL218 po modach zasilacza na PL236 i wymianie kilku kondensatorów w torze audio (tak, wiem, PA, ale co najmniej dobre i doskonale kontrolujące moje kolumny) i pożyczony Accuphase E305. DAC - SMSL Sankrith MK2, kontrolnie transport CD "goldmund" 😉 (DV-300).

Wrażenia z odsłuchu ? Cóż, jestem elektronikiem, nie muzykiem, znawcą sprzętu też nie jestem , ale trochę różnych kolumn jak i sprzętu miałem. Miałem nic nie pisać ale ...

Sabaj bez problemu odróżniany w testach A/B od Accu i QSC. I to właśnie przez te nieszczęsne wokale i wysokie. I o dziwo, zarówno dla mnie, jak i dla żony to jak grał Sabaj bardziej nam się podobało. IMHO - tu ograniczeniem był DAC, szczególnie dla Accu. Budowanie sceny przez Sabaja - bardzo dobre, lepsze niż QSC. Niskie tony przy dużej głośności najlepsze w QSC. 

No i teraz mam zagadkę - najchętniej bym przygarnął coś takiego jak to E305 lub lepsze ... plus poszukał dobrego DAC'a za 2-4 kzł. Tylko czy wydawać duże kilkanaście tysięcy, żeby sprzęt zagrał tylko trochę lepiej niż chiński wynalazek zbudowany w oparciu o zasilacz do LED'ów, DSP i dwie końcówki mocy do kina domowego po $1 ? 

M.

3 godziny temu, MateuszZ napisał:

Coś tam dopiszę ze swoich obserwacji. Bluetooth jest nieużywalny. EQ też (może ewentualnie bass+2 jak ktoś potrzebuje ?). Były pytanie czy ma filtr górnoprzepustowy - tak, ma. Jeżeli nie podłączamy subwoofera, to koniecznie sub-off w menu.

Potestowałem sobie w sobotę troszkę ... Konfiguracja: Dali Grand, Tidal, Malina/laptop na zmianę przez USB, mój QSC PL218 po modach zasilacza na PL236 i wymianie kilku kondensatorów w torze audio (tak, wiem, PA, ale co najmniej dobre i doskonale kontrolujące moje kolumny) i pożyczony Accuphase E305. DAC - SMSL Sankrith MK2, kontrolnie transport CD "goldmund" 😉 (DV-300).

Wrażenia z odsłuchu ? Cóż, jestem elektronikiem, nie muzykiem, znawcą sprzętu też nie jestem , ale trochę różnych kolumn jak i sprzętu miałem. Miałem nic nie pisać ale ...

Sabaj bez problemu odróżniany w testach A/B od Accu i QSC. I to właśnie przez te nieszczęsne wokale i wysokie. I o dziwo, zarówno dla mnie, jak i dla żony to jak grał Sabaj bardziej nam się podobało. IMHO - tu ograniczeniem był DAC, szczególnie dla Accu. Budowanie sceny przez Sabaja - bardzo dobre, lepsze niż QSC. Niskie tony przy dużej głośności najlepsze w QSC. 

No i teraz mam zagadkę - najchętniej bym przygarnął coś takiego jak to E305 lub lepsze ... plus poszukał dobrego DAC'a za 2-4 kzł. Tylko czy wydawać duże kilkanaście tysięcy, żeby sprzęt zagrał tylko trochę lepiej niż chiński wynalazek zbudowany w oparciu o zasilacz do LED'ów, DSP i dwie końcówki mocy do kina domowego po $1 ? 

M.

Posiada filtr górnoprzepustowy tzw High-pass? Wow to ogromny plus tego wzmacniacza 

7 godzin temu, Prewwit napisał:

Jak ma się sporą wiedzę i rozeznanie w sprzętach, wtedy to może i rzeczywiście zbędne.

Przede wszystkim po latach wyrabia się własny pogląd na temat "dobrego" brzmienia. Młody organizm łyka wszystko, i wszystko go cieszy. Jest na etapie odkrywania, i wyrabia sobie własną opinie na temat dźwięku. Podobnie jest z gatunkami muzyki, Dla młodego organizmu wszystko jest odkryciem. Stary łeb ma już sprecyzowane stare wzorce, i nie przyswaja nowości w takiej skali jak młody. Do tego słuch ma już inne preferencje, więcej rzeczy drażni, nawet te które kiedyś sprawiały przyjemność. Ostatnio porwałem się na nowość w postaci SMSL SU-9, i przez pierwsze dni uważałem egzemplarz za wadliwy. Muzyka na mnie krzyczała. Mierzyłem go wszystkimi znanymi mi metodami, ale nic nie znalazłem. Dopiero po jakimś czasie przerzuciłem się na stare żródło i zrozumialem że problem leży w moich przyzwyczajeniach do dźwięku, a nie w sprzęcie.

Teraz zastanawiam się nad kupnem tytułowego kombajna, ale jest stosunkowo drogi. Podobno brzmi łagodniej i krew z uszu już tak nie leci. Sprawdzenie dla mnie ma jedynie sens we własnych warunkach odsłuchowych, bo tylko wtedy ma się prawdziwy osąd. Własny sprzęt a przede wszystkim kolumny i pomieszczenie mają największy wpływ na sygnaturę dźwięku.

5 godzin temu, MateuszZ napisał:

M.

Od ilu Hh bas jest wycięty? Jest tam napisane na wyświetlaczu czy nie? 

6 godzin temu, MateuszZ napisał:

wynalazek zbudowany w oparciu o zasilacz do LED'ów, DSP i dwie końcówki mocy do kina domowego po $1 ? 

Zapomniałeś o sercu czyli układzie Axign AX5689 😉 

38 minut temu, Bukaj napisał:

Od ilu Hh bas jest wycięty? Jest tam napisane na wyświetlaczu czy nie? 

Ustawiasz sobie. 

6 godzin temu, MateuszZ napisał:

M.

Aż muszę chyba jeszcze raz go rozkręcić, ale tam mało rzeczy jest za $1 w środku... Jak jesteś elektronikiem to wiesz teraz jakie są ceny i dostępność rzeczy 😉 Ceny samego Axign AX5689 nie mogę znaleźć - chyba tylko bezpośrednio od producenta.

Filtr górnoprzepustowy, według materiałów Sabaj'a, jest lustrzanym odbiciem filtra dolnoprzepustowego. Częstotliwość ustawiasz w menu.

Co do cen - chodziło mi o samą końcówkę STA516 - oficjalna cena $1.5 przy 10k sztuk. Temat dostępności podzespołów zostawmy, nie chcę się denerwować, bo dotyczy mnie to zawodowo.

Axing chyba niedostępny dla maluczkich, choć dwa lata temu były jeszcze do kupienia dev-kity.

I ciekawostka do poczytania:

https://audioxpress.com/files/attachment/2659

22 minuty temu, MateuszZ napisał:

Co do cen - chodziło mi o samą końcówkę STA516 - oficjalna cena $1.5 przy 10k sztuk. Temat dostępności podzespołów zostawmy, nie chcę się denerwować, bo dotyczy mnie to zawodowo.

Mnie też ;-), ale wiesz, że jak się BOM Sabaja poskłada to nie wyjdzie tak tanio... To zwykle tak wygląda, że dolar tu dolar tam, a suma potem już nie jest taka sama... Zupełnie jak podczas zakupów w Auchan, większość poniżej 5zł, ale 500zł+ przy kasie...

Dzięki za link, wydaje mi się, że to kiedyś czytałem. To sprzężenie rozwiązuje główne bolączki wzmacniacza cyfrowego - syfu na zasilaniu, a dodatkowo uniezależnia od zmienności impedancji kolumn. 

A to jest piękne - 20 Hz to 20 kHz flat Nie z 3dB marginesem, po prostu flat... 

image.thumb.png.052eac94c681587e8407025cb5905006.png

Edytowane przez FioleK
28 minut temu, MateuszZ napisał:

I ciekawostka do poczytania:

https://audioxpress.com/files/attachment/2659

Coś dla Was koledzy krytycy. Poczytajcie dlaczego SMSL/SABAJ są takie dobre.

@bbbbb29 @Prewwit @jurek1 @Pasibzuh @finchers 

THD+N dla 1 i 6 KHz też daje dużo do myślenia w porównaniu do innych wzmacniaczy w klasie D.

Ale oczywiście przypominam, że wykresy nie grają.

Mam wątpliwości, czy większość kolumn była projektowana do takich wzmacniaczy, w tym do uczestniczenia w pętli sprzężenia zwrotnego. Chyba nie bez powodu w dokumentacji do Axinga jakaś połowa PDF'ów dotyczy projektowania aktywnych kolumn. (niestety w sieci jest tylko spis dokumentacji). Drugą sprawą jest poruszany tu już temat naszego słuchu i przyzwyczajeń.

Może tak się zdarzyć, w końcu "czysty" sinus to taka kreda po tablicy... Niby wiernie oddany dźwięk, ale kto to zniesie... Z kolumnami też prawda, bo po podpięciu Sabaja / A2 czy czegoś innego z "kompensacją impedancji" głośników może się okazać, że nasze kolumny nie są już takie super albo właśnie były projektowane biorąc pod uwagę, że wzmacniacz nie potrafi skompensować impedancji... (kwiatki powinny wychodzić szczególnie na "łączeniu" głośników, tam gdzie rozdziela ich zwrotnica) Generalnie jednak im lepiej zaprojektowane kolumny tym lepiej powinny brzmieć na FLAT...

Edytowane przez FioleK
Godzinę temu, Piopio napisał:

Coś dla Was koledzy krytycy. Poczytajcie dlaczego SMSL/SABAJ są takie dobre.

@bbbbb29 @Prewwit @jurek1 @Pasibzuh @finchers 

Ja nie krytykowałem, mówiłem tylko i wyłącznie o własnych spostrzeżeniach na temat jednego urządzenia

2 godziny temu, jurek1 napisał:

Ja nie krytykowałem, mówiłem tylko i wyłącznie o własnych spostrzeżeniach na temat jednego urządzenia

Mnie przekonuje. 

Zrobiłem dziś update do nowej wersji bo nie zmieniałem softu od otwarcia kartonu. W nowym sofcie jest bug odnośnie bluetooth i LDAC. Trzeba ustawić czułość SPDIF na minimum 2. 

Po update gra jakby nieco lepiej 🙂

A Jak odsłuchy Audio Monitorów 🙂? @cyborek

Edytowane przez bbbbb29

Ja właśnie sprawdziłem USB. Nie obyło się bez problemów. Musze kupić 5m kabel zamiast łatać go przedłużkami - miałem trzaski, popy i szarpnięcia na 24 i 32 bitach - zmiana końcowego kabla pomogła (sprawdziłem najpierw z laptopem na krótkim kable) i powiem WOW (używam Tidala). Muszę sprawdzić, ale faktycznie jest chyba różnica między 384kHz po USB, a wejściem optycznym z TV (44 albo 48kHz).

9 godzin temu, bbbbb29 napisał:

Mnie przekonuje. 

Zrobiłem dziś update do nowej wersji bo nie zmieniałem softu od otwarcia kartonu. W nowym sofcie jest bug odnośnie bluetooth i LDAC. Trzeba ustawić czułość SPDIF na minimum 2. 

Po update gra jakby nieco lepiej 🙂

A Jak odsłuchy Audio Monitorów 🙂? @cyborek

Grzeją się. Jest OK, ale nie miał.jesxde możliwości na spokojnie i na odpowiedniej głośności posłuchać. Póki co ogarniam ustawienie kolumn bo bas mniej czuć w klacie jak przy Oberonach. Świetna góra i średnica to to co na dzień dobry usłyszałem.

Wątek dość ciekawy, jak Sabaj lub Smsl sprawdzi się w metalu z lat 80 ? i w elektornice np The Prodigy ?

Da radę jednocześnie do nich podpiąć cd np Cayin mini-cd MK2 MINI ( analogowo ) i jakiś streamer ( optykiem ) ? Nie tracąc na jakośći jednego lub drugiego ? Z tego co w wątku wyczytałem to na połączeniu analogiem dużo się traci ?

17 minut temu, Bautek napisał:

Wątek dość ciekawy, jak Sabaj lub Smsl sprawdzi się w metalu z lat 80 ? i w elektornice np The Prodigy ?

Da radę jednocześnie do nich podpiąć cd np Cayin mini-cd MK2 MINI ( analogowo ) i jakiś streamer ( optykiem ) ? Nie tracąc na jakośći jednego lub drugiego ? Z tego co w wątku wyczytałem to na połączeniu analogiem dużo się traci ?

Sabaj nie czaruje. Jak materiał jest słabo nagrany to będzie tak grało. 

Połączenie analogowe jest ciut gorsze bo następuje dodatkowa konwersja A/D. 

Za to streamer zabrzmi świetnie. 

4 minuty temu, Piopio napisał:

Sabaj nie czaruje. Jak materiał jest słabo nagrany to będzie tak grało. 

Połączenie analogowe jest ciut gorsze bo następuje dodatkowa konwersja A/D. 

Za to streamer zabrzmi świetnie. 

Dzięki za odp. a jaki streamer byłby dobry do niego ? 

10 minut temu, Bautek napisał:

Dzięki za odp. a jaki streamer byłby dobry do niego ? 

Najlepszy to iFi Zen Stream podłączony po USB + Topping HS01.

W wersji budżetowej Wiim Mini. W wersjo budżetowej pro - Wiim Mini Pro (premiera 12.2022)

Ci sami goście , i odpowiedzi można powiedzieć ,raptem  tydzień temu . I pucharek leci też w innym temacie . 

Screenshot_2022-11-23-16-48-30-958_com.android.chrome.thumb.jpg.dcc63b52ad3019687ed447ec5f26813a.jpg

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Sabaj ma słaby analog... 

Fajnie  Piopio ze polecasz coś czego jeszcze nie ma w sprzedaży....  I już  wiesz ze będzie to najlepsze rozwiązanie.... 

Opowiadasz nam jaki to cudowny sprzęt ten sabaj, jakie ma wspaniałe wokale i gore, później ludzie sluchaja w przeświadczeniu że tak jest, i powielają te bzdury... 

A Prawda jest taka że tu nie ma się nad czym zachwycać... 

To nie chodzi jak gra , ale czy my tu obecni tak zajadle promujemy inne graty ! Bez jaj to nie gra o tron 😊

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.