Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Może jeszcze nie wgrali sterowników do systemu. A masz aktualny? Spróbuj może moode, volumio, picore... 

Właśnie używam Volumio, ale wolał bym Roon. Muszę gdzieś dorwać Windows i wgrać nowy firmwere , może coś pomorze.

3 minuty temu, jurek1 napisał:

Właśnie używam Volumio

Spróbuj plugin Roona do Volumio, ja się zabieram do tego od tygodnia w sumie 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

27 minut temu, jurek1 napisał:

Zainstalowałem wtyczkę i poszło.

Słyszysz jakąś różnice do grania z samego Volumio? 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Wygląda na to, że kupujemy niesprawdzony do końca, z niepewnego źródła (bo taniej) w Chinach - wzmacniacz. Dodajemy do tego streamer ze  skrajnie niedopracowanym oprogramowaniem ponosząc niemałe koszty i tracąc bezcenny czas życia. 

Tymczasem za niższe, lub podobne pieniądze czekają :

Onkyo TX-8270 https://www.q21.pl/onkyo-tx-8270.html

Marantz NR1200 https://www.q21.pl/marantz-nr1200.html

Tańszy Denon DRA-800H https://www.q21.pl/denon-dra-800h-21792.html

Ale nie szuka się sensu i logiki u nas, hobbystów szukających Graala.

Edytowane przez piramidon

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

10 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Słyszysz jakąś różnice do grania z samego Volumio? 

Gra teraz jako Andpoint dla Roon, i jest bardzo dobrze. W ogóle przetwornik gra bardzo dobrze w porównaniu do SU-9.

Tego nie dało się słuchać na dłuższą metę. Jednak porządne zasilanie liniowe i poprawiona analogówka zrobiły swoje.

33 minuty temu, piramidon napisał:

Wygląda na to, że kupujemy niesprawdzony do końca, z niepewnego źródła (bo taniej) w Chinach - wzmacniacz. Dodajemy do tego streamer ze  skrajnie niedopracowanym oprogramowaniem ponosząc niemałe koszty i tracąc bezcenny czas życia. 

A ja uważam, ze kupilem świadomie , z sensem i logiką i bardzo dobrze sprawdzony juz przeze mnie wzmacniacz i z wiarygodnego do bólu źródła : Audiophonics.fr.

Moj obecny zestaw , to najlepsze granie jakie mialem do tej pory. 

Tyle ode mnie. 

Hegel H120 & KEF R3

10 minut temu, Prawie Audiofil napisał:

Moj obecny zestaw , to najlepsze granie jakie mialem do tej pory. 

Jaki  Masz streamer?

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

7 minut temu, piramidon napisał:

Jaki  Masz streamer?

Gram na kilka sposobów : Wiim Mini (jak tylko się pojawi przetestuję z pewnością Wiim Pro), z komputera dedykowanego właściwie wyłącznie audio poprzez Wireworld Chroma 8 usb, Foobar2000 oraz mniej zobowiązująco(co nie znaczy u mnie wcale ,że kiepsko !)także poprzez LDAC.

W styczniu/lutym sprawdzę sobie połączenie z Silent Angel Munich m1t. Jak mi się spodoba- zostanie.

Jeśli jesteś ze Śląska , to zapraszam serdecznie do mnie (jak tylko wrócę z zagranicy).

Hegel H120 & KEF R3

Godzinę temu, jurek1 napisał:

Tego nie dało się słuchać na dłuższą metę.

Wg Ciebie. Wg mnie SMSL SU-9 to świetny DAC. W dobrze zestawionym systemie gra bardzo dobrze. Oczywiście ma swoje ograniczenia ale trudno go porównywać z 2x droższymi DAC. Jak ktoś ma budżet 4k na DAC to nie kupuje SU-9.

1 godzinę temu, piramidon napisał:

Nie wiesz o czym piszesz 😉 Nie słuchałeś a się mądrzysz. 

Te wzmacniacze nie mają żadnego startu do SMSL VMV A2 czy Sabaj A30A. 

Pewnie nawet nie wiesz na czym polega wyższość SMSL czy Sabaja nad innymi wzmacniaczami/DAC. Wiesz ?

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 hour ago, piramidon said:

Miałem TX-8250, i mimo tego jak dobrze grał ten sprzęt, Topping MX5 którego miałem u siebie na testach wypadł o wiele lepiej - tak dobrze że go kupiłem. Można być sceptycznym ale te sprzęty od Topping ,SMSL, Sabaj etc potrafią grać naprawdę dobrze, tak jak ze wszystkim koniec końców wszystko zależy od dango toru audio, coś się wpasuje coś nie. 

1 hour ago, piramidon said:

Wygląda na to, że kupujemy niesprawdzony do końca, z niepewnego źródła (bo taniej) w Chinach - wzmacniacz.

Można mówić/szydzić że to z Chin itd, ale pamiętajmy że większość komponentów (wzmacniacze, DACi, itp) tych "Chińskich Pudełek" pochodzi z Niemiec, Ameryki czy Japonii, a projekt, implementacja i produkcja jest w Chinach. 

Nie zapominajmy że większość sprzętu audio jest i tak produkowane w Chinach - Cambridge, Audiolab, itd. Czy Chiński projekt musi być w założeniu gorszy bo jest tworzony przez Chińczyka a nie Brytyjczyka? 

Godzinę temu, Piopio napisał:

W dobrze zestawionym systemie gra bardzo dobrze.

Wszystko w dobrze zestawionym systemie gra jak powinno grać. Nie mam zamiaru zmieniać całego systemu do jednego małego pudełeczka z chin.

27 minut temu, jurek1 napisał:

Wszystko w dobrze zestawionym systemie gra jak powinno grać. Nie mam zamiaru zmieniać całego systemu do jednego małego pudełeczka z chin.

SU-9 to początek drogi. Pierwszy krok 😉 Wiadomo, że potem są droższe i ciekawsze DAC. To nie jest element wokół którego buduje się system. Obecnie większość ciekawych DAC pochodzi z Azji. Poza High-Endem.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja również jestem bardzo zadowolony z mojego skompletowanego zestawu audio, ale mam chęć spróbować tego Sabaj/VMV.

Mam takie pudełeczko klasy D, ale za 200zł, w łazience już od 2 lat.

Napędza głośniki sufitowe.

Posiada świetne brzmienie, z mocnym basem.

Na prawdę jestem nim pozytywnie zaskoczony. 

6 godzin temu, Piopio napisał:

Pewnie nawet nie wiesz na czym polega wyższość SMSL czy Sabaja nad innymi wzmacniaczami/DAC. Wiesz ?

@Piopio: To Twoje słowa , prawda? :

...."I tested Sabaj with DSD files.

Damn how good it plays!

For the first time in my life I felt the true superiority of DSD files. The sound was smooth and thoroughly analog, incredibly dynamic and natural

Which is a paradox considering the origin of the music (digital file), processing and D class final stage. Hell has frozen over!

Sabaj incredibly differentiates the recordings due to the origin of the source material. Hear the difference between 16/44.1, Hi-Res and DSD. So far I was a skeptic - I thought that the differences are so small that you can't hear them. But with the right equipment, you can hear it."...

Skoro wiem, że to napisałeś na forum ASR-to wiem, co napisali inni.

I wiem jak ludzie na własny koszt odsyłali A30a do Chin, pisali o tym. Trafiło też na takiego, co po chińsku chińczykom tłumaczył o niedoskonałości jakości.

37 minut temu, piramidon napisał:

@Piopio: To Twoje słowa , prawda? :

...."I tested Sabaj with DSD files.

Damn how good it plays!

For the first time in my life I felt the true superiority of DSD files. The sound was smooth and thoroughly analog, incredibly dynamic and natural

Which is a paradox considering the origin of the music (digital file), processing and D class final stage. Hell has frozen over!

Sabaj incredibly differentiates the recordings due to the origin of the source material. Hear the difference between 16/44.1, Hi-Res and DSD. So far I was a skeptic - I thought that the differences are so small that you can't hear them. But with the right equipment, you can hear it."...

Skoro wiem, że to napisałeś na forum ASR-to wiem, co napisali inni.

I wiem jak ludzie na własny koszt odsyłali A30a do Chin, pisali o tym. Trafiło też na takiego, co po chińsku chińczykom tłumaczył o niedoskonałości jakości.

Ale kolego manipulujesz ! Owszem był taki przypadek. Jak wprowadzili sprzęt na rynek. Wysłali gościowi nowy sprzęt i od tego czasu wszyscy są zadowoleni. Jeden przypadek z Ty robisz z tego regułę. Bądź obiektywny !

Uważasz sprzęty z tego wątku za słabe to po co tu się udzielasz ? Nie masz zamiaru ich sprawdzić to nie pisz. Tak będzie z korzyścią dla wszystkich. Niepotrzebnie robi się śmietnik w wątku. 

Edytowane przez Piopio

Ciekawy wątek.

Jestem szczęśliwym użytkownikiem loxjie a30 , ale... zawsze może być lepiej 😉  .

Używam leciwych Dali 606 (4 Ohm) i jestem z nich także bardzo zadowolony w połączeniu z loxjie, zwłaszcza jak porównałem je ostatnio z małymi elacami debut 5.2 i 6.2 oraz podłogowymi polkami t50, moje dali zdeklasowały te budżetowe głośniki w każdym możliwym aspekcie. Tak więc chciałbym je zostawić. Źródło to chromecast (spotify connect oraz replay radio) po optyku z tv philips (48 kHz) oraz aux z wyjścia słuchawkowego z tv. Muzyka głównie jazz i klasyka, oraz rock i pop podczas zakrapianych imprez więc można pominąć. Pokój odsłuchowy - 36 m2 w bloku.

Mam kilka pytań do posiadaczy Sabaja a30a.

1. Jaki jest pobór prądu sabaja przy cichym słuchaniu, czyli muza leci na tyle cicho że można normalnie rozmawiać? Jaki jest pobór prądu gdy wzmacniacz jest włączony "na sucho"?

Moje loxjie chodzi 24/7, gdzie pobór prądu jest 2 W przy wyłączonym wyświetlaczu i przy cichym słuchaniu (tak, dwa waty, ale mierzone tanim watomierzem z alle więc może się mylić), do max kilkunastu W przy spadających garnkach w kuchni za ścianą. 

2. Nie lubię co chwilę kręcić korektorem, a loxjie niskimi gra pięknie przy małym volume. Moje ostatnie tradycyjne wzmacniacze miały z tym problem, bas prawie nie grał przy małym wysterowaniu. Jak jest z basem przy cichym słuchaniu w a30a? Potrzebuje podbicia czy jest na równym poziomie cicho/średnio/głośno? 

3. Nie lubię grzejącego się sprzętu, a loxjie jest zimne jak głaz przez cały czas (no trochę łapie temp. po kilkunastu minutach naprawdę głośnego grania). Jak z temperaturą pracy w a30a, zwłaszcza jak gra cicho albo wcale (ale jest włączony)?

4. No i najważniejsze - czy warto zapłacić 3x więcej za Sabaja a30?

Nie spodziewam się trzykrotnej poprawy jakości dźwięku (moje ograniczenia słuchowe, wiek, pozostały sprzęt) ale  czy naprawdę odczuję dużą różnicę w połączeniu z moimi kolumnami i źródłem (oczywiście wiadomo że nikt nie wie jak głuchy jestem, ale waszym zdaniem)? 

Dziękuję.

PS. to mój pierwszy wpis więc pozdrawiam wszystkich.

Staram się być obiektywny - fakt :

Pozytywne opinie dotyczące A30a na amazon. de  są aż  dwie.

Godzinę temu, Piopio napisał:

Jak wprowadzili sprzęt na rynek

- po wprowadzeniu go na rynek.

Dlatego zapewne, że wszyscy są zadowoleni.

--I to jest manipulacja:

8 godzin temu, pawlardo napisał:

Można mówić/szydzić że to z Chin

O i mamy m8kbv na posterunku: przeczytaj to jeszcze raz--to jest autoironia. Autoironia!!! Kolego (forumowy):

10 godzin temu, piramidon napisał:

3 godziny temu, dajrekt napisał:

Jak z temperaturą pracy w a30a, zwłaszcza jak gra cicho albo wcale (ale jest włączony)?

Ale dlaczego ma chodzić 24/7 ? Sabaj nie jest do tego przystosowany. 

No i najważniejsze - czy warto zapłacić 3x więcej za Sabaja a30?

Warto. To zupełnie inny poziom grania. 

Potrzebuje podbicia czy jest na równym poziomie cicho/średnio/głośno? 

Sabaj ma 16 poziomów loudness - coś sobie wybierzesz.

Jak z temperaturą pracy w a30a, zwłaszcza jak gra cicho albo wcale (ale jest włączony)?

Trochę się grzeje. To wada układu Axign AX5689.

26 minut temu, Piopio napisał:

Trochę się grzeje. To wada układu Axign AX5689.

Loxjie waży nieco ponad 1kg, sabaj ponad 3kg i w ręku to już taka cegiełka w odniesieniu do loxjie. Zatem i elektroniki troszkę więcej.

Z tym grzaniem - sabaj a30a w odróżnieniu od loxjie ma wiatrak, który załącza się przy 60 st. , ale jeszcze nie spotkałem się z opinią, żeby komuś udało się go usłyszeć 😉

4 godziny temu, dajrekt napisał:

Ciekawy wątek.

Jestem szczęśliwym użytkownikiem loxjie a30 , ale... zawsze może być lepiej 😉  .

Używam leciwych Dali 606 (4 Ohm) i jestem z nich także bardzo zadowolony w połączeniu z loxjie, zwłaszcza jak porównałem je ostatnio z małymi elacami debut 5.2 i 6.2 oraz podłogowymi polkami t50, moje dali zdeklasowały te budżetowe głośniki w każdym możliwym aspekcie. Tak więc chciałbym je zostawić. Źródło to chromecast (spotify connect oraz replay radio) po optyku z tv philips (48 kHz) oraz aux z wyjścia słuchawkowego z tv. Muzyka głównie jazz i klasyka, oraz rock i pop podczas zakrapianych imprez więc można pominąć. Pokój odsłuchowy - 36 m2 w bloku.

Mam kilka pytań do posiadaczy Sabaja a30a.

1. Jaki jest pobór prądu sabaja przy cichym słuchaniu, czyli muza leci na tyle cicho że można normalnie rozmawiać? Jaki jest pobór prądu gdy wzmacniacz jest włączony "na sucho"?

Moje loxjie chodzi 24/7, gdzie pobór prądu jest 2 W przy wyłączonym wyświetlaczu i przy cichym słuchaniu (tak, dwa waty, ale mierzone tanim watomierzem z alle więc może się mylić), do max kilkunastu W przy spadających garnkach w kuchni za ścianą. 

2. Nie lubię co chwilę kręcić korektorem, a loxjie niskimi gra pięknie przy małym volume. Moje ostatnie tradycyjne wzmacniacze miały z tym problem, bas prawie nie grał przy małym wysterowaniu. Jak jest z basem przy cichym słuchaniu w a30a? Potrzebuje podbicia czy jest na równym poziomie cicho/średnio/głośno? 

3. Nie lubię grzejącego się sprzętu, a loxjie jest zimne jak głaz przez cały czas (no trochę łapie temp. po kilkunastu minutach naprawdę głośnego grania). Jak z temperaturą pracy w a30a, zwłaszcza jak gra cicho albo wcale (ale jest włączony)?

4. No i najważniejsze - czy warto zapłacić 3x więcej za Sabaja a30?

Nie spodziewam się trzykrotnej poprawy jakości dźwięku (moje ograniczenia słuchowe, wiek, pozostały sprzęt) ale  czy naprawdę odczuję dużą różnicę w połączeniu z moimi kolumnami i źródłem (oczywiście wiadomo że nikt nie wie jak głuchy jestem, ale waszym zdaniem)? 

Dziękuję.

PS. to mój pierwszy wpis więc pozdrawiam wszystkich.

Nie mam miernika, ale Sabaj cały czas się grzeje, ale pamiętaj, że Loxjie ma zasilacz zewnętrzny (i to jego powinieneś macać), a Sabaj wewnętrzny. Gdy rozbierałem Sabaja to tylko zasilacz był ciepły (ma dużego thermalpada do obudowy). Nie mam watomierza, ale na pewno nie bierze 2W, bo obudowa nawet jak nic nie gra (akurat cisza to dla cyfrowego wzmacniacza chyba najgorsza rzecz) to jest zauważalnie ciepła 35-40C. Tak odczujesz różnice, nie będzie ona duża (zdecydowanie mniejsza niż ubytek pieniędzy), ale przede wszystkim odzyskasz scenę oraz detale. Czy warto to musisz sobie sam odpowiedzieć. Miałem kiedyś Dali 202 i bardzo mile je wspominam oraz miałem Loxjie A30. W Sabaju masz Bass / Treble oraz wielostopniowy Loudness + predefiniowane EQ (dla mnie tylko FLAT lub FLAT i bass +2dB ma sens, ale to na pewno jest mocno zależne od kolumn oraz akustyki pomieszczenia). AUX jest słaby.

16 minut temu, titilandus napisał:

Loxjie waży nieco ponad 1kg, sabaj ponad 3kg i w ręku to już taka cegiełka w odniesieniu do loxjie. Zatem i elektroniki troszkę więcej.

Z tym grzaniem - sabaj a30a w odróżnieniu od loxjie ma wiatrak, który załącza się przy 60 st. , ale jeszcze nie spotkałem się z opinią, żeby komuś udało się go usłyszeć 😉

Weź do ręki A30 + zasilacz, a do drugiej Sabaja (on ma zintegrowany zasilacz oraz grubą obudowę). Wentylator jest do chłodzenia zasilacza, same końcówki mocy w D klasie nie powinny się grzać.

Edytowane przez FioleK
14 minut temu, FioleK napisał:

Nie mam miernika, ale Sabaj cały czas się grzeje, ale pamiętaj, że Loxjie ma zasilacz zewnętrzny (i to jego powinieneś macać), a Sabaj wewnętrzny. Gdy rozbierałem Sabaja to tylko zasilacz był ciepły (ma dużego thermalpada do obudowy). Nie mam watomierza, ale na pewno nie bierze 2W, bo obudowa nawet jak nic nie gra (akurat cisza to dla cyfrowego wzmacniacza chyba najgorsza rzecz) to jest zauważalnie ciepła 35-40C. Tak odczujesz różnice, nie będzie ona duża (zdecydowanie mniejsza niż ubytek pieniędzy), ale przede wszystkim odzyskasz scenę oraz detale. Czy warto to musisz sobie sam odpowiedzieć. Miałem kiedyś Dali 202 i bardzo mile je wspominam oraz miałem Loxjie A30. W Sabaju masz Bass / Treble oraz wielostopniowy Loudness + predefiniowane EQ (dla mnie tylko FLAT lub FLAT i bass +2dB ma sens, ale to na pewno jest mocno zależne od kolumn oraz akustyki pomieszczenia). AUX jest słaby.

Weź do ręki A30 + zasilacz, a do drugiej Sabaja (on ma zintegrowany zasilacz oraz grubą obudowę). Wentylator jest do chłodzenia zasilacza, same końcówki mocy w D klasie nie powinny się grzać.

Jeszcze nie zdążyłem rozebrać, dopiero co do domu przyniosłem, czekam aż "odtaja" 😉 Zdaję sobie sprawę, że zasilacz nie pomaga, ale czy na pewno elektronika w a30a pozostaje bez wpływu na temperaturę?

Zresztą pisałem to dla kolegi, który mógł nie wiedzieć o wiatraczku w obudowie ...

Edytowane przez titilandus

Dziękuję wszystkim za odp. W odróżnieniu od większości ludzi to mi w tych małych chińczykach podoba mi się  też to że mają zewnętrzne zasilacze, można je zrzucić gdzieś za polke, i to że ich "mocą" mozna sterować mocą wzmacniacza.  Ja nie potrzebuje 2x200W (chyba nikt mieszkający w bloku nie potrzebuje) więc  do takiego s. a30a dałbym sobie słabszy zasilacz, dzięki czemu bylby on tańszy i może mniej się grzal. Tak kombinuje na zdrowy rozum.

17 minut temu, titilandus napisał:

Jeszcze nie zdążyłem rozebrać, dopiero co do domu przyniosłem, czekam aż "odtaja" 😉 Zdaję sobie sprawę, że zasilacz nie pomaga, ale czy na pewno elektronika w a30a pozostaje bez wpływu na temperaturę?

Zresztą pisałem to dla kolegi, który mógł nie wiedzieć o wiatraczku w obudowie ...

Tak jak pisałem - po kilku godzinach grania jak rozebrałem to tylko zasilacz był ciepły. "Grająca" elektronika była prawie nie do odróżnia od otoczenia... Wręcz powiedziałbym, że to zasilacz podnosi temperaturę reszcie elementów...

4 minuty temu, dajrekt napisał:

Dziękuję wszystkim za odp. W odróżnieniu od większości ludzi to mi w tych małych chińczykach podoba mi się  też to że mają zewnętrzne zasilacze, można je zrzucić gdzieś za polke, i to że ich "mocą" mozna sterować mocą wzmacniacza.  Ja nie potrzebuje 2x200W (chyba nikt mieszkający w bloku nie potrzebuje) więc  do takiego s. a30a dałbym sobie słabszy zasilacz, dzięki czemu bylby on tańszy i może mniej się grzal. Tak kombinuje na zdrowy rozum.

Muzyka łączy ludzi, ale nie sąsiadów... 😄 Z zasilaczem nie kombinuj, ten Mornsun jest fajny (ma naprawdę przyzwoite parametry i MTBF).

Edytowane przez FioleK

Bardzo rzetelna recenzja. Polecam oglądnąć. Są napisy po angielsku. 

Edytowane przez Piopio

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Bardzo rzetelna recenzja. Polecam oglądnąć. Są napisy po angielsku. 

Obejrzałem i tak jak tutaj wymieniamy się spostrzeżeniami, on też powiedział że z jednymi głośnikami gra cudownie, z innymi średnio. 

Trzeba dobrze sparować i będzie grało 🙂

Godzinę temu, bbbbb29 napisał:

Obejrzałem i tak jak tutaj wymieniamy się spostrzeżeniami, on też powiedział że z jednymi głośnikami gra cudownie, z innymi średnio. 

Przecież to oczywiste. Z tanimi Klipsh na pewno będzie kiepsko 😉 

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Klipsh

Właśnie z takimi tylko będzie synergia. Do średniej klasy; marketowymi (jak twoje) .

Edytowane przez quatross
Ort.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.