Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, FioleK napisał:

No właśnie nie... FLACki to jest to samo co MQA w Tidalu... i nie jest to prawdziwy FLAC. FLACki w Tidalu nie tylko są stratne, ale przez MQA mają dodany syf/szum. Nawet po "rozpakowaniu" do MQA nadal jest stratny i nadal jest z dodanym syfem... 

Prawdopodobnie tylko część jest przepuszczona przez MQA,zgodnie z tym co pokazał Goldem sound. Tidal z Tidal connect brzmi moim zdaniem fatalnie, ale już z natywnej aplikacji na Volumio bardzo przyzwoicie. My Daily mix to najfajniejsze źródło nowej muzyki. Do słuchania całych albumów Qobuz 👍

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

10 godzin temu, hary1357 napisał:

Kolego podpowiedź jak ustawić to MQA w Wiim żeby była najlepsza jakość? Dekoder czy renderer? Mam dwa systemy w domu na Wiim. Jeden po jack i rca, drugi po Toslink.

Nie pamiętam teraz na 100% ale dekoder na Toslink a renderer na Jack/RCA. Najlepiej jednak przerzucić się na Amazon jak masz Wiim.

10 godzin temu, Piopio napisał:

Dla mnie to teoria spiskowa. Są FLAC bez MQA. Są płyty, które w ogóle nie są MQA. 

Słuchałem krytycznie i nie słyszałem różnic pomiędzy FLAC z Tidal a FLAC z Qobuz. 

Wpadniesz do mnie to zweryfikujesz Tidal vs Amazon

4 minuty temu, cyborek napisał:

Nie pamiętam teraz na 100% ale dekoder na Toslink a renderer na Jack/RCA.

Dziękuję Ci kolego. Na razie nie zmienię tidala bo prowadzę konto family i zawiódłbym 5 osób.

53 minuty temu, cyborek napisał:

Wpadniesz do mnie to zweryfikujesz Tidal vs Amazon

Mam Qobuz więc sobie weryfikuję Tidal vs Qobuz. Nie sposób usłyszeć żadnych różnic gdy gra FLAC 16/44.1

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, hary1357 napisał:

Dziękuję Ci kolego. Na razie nie zmienię tidala bo prowadzę konto family i zawiódłbym 5 osób.

Amazon Music też ma pakiet Family za 5,99 Eur/m.

W dniu 18.01.2023 o 18:48, FioleK napisał:

Ja po swoich różnych doświadczeniach (z różnym sprzętem) stwierdzam, że WiiM Mini jest naprawdę całkiem niezłe - fakt czasami się wiesza (PlayFi było jak skała - zawsze działało - wolnooo.. ale działało i nigdy się nie powiesiło), ale bardzo rzadko. Problem jest raczej po stronie aplikacji Tidal - po jej ubiciu i wystartowaniu wszystko działa już OK.

To potwierdza, że problem jest raczej po stronie Tidala niż streamerów... 

Na płatnym Volumio też miałem problemy z Tidal. W Sonos Amp natomiast Tidal i Tidal connect działa bez problemu. To jest chyba najlepsza implementacja, którą testowałem.

Godzinę temu, Piopio napisał:

Mam Qobuz więc sobie weryfikuję Tidal vs Qobuz. Nie sposób usłyszeć żadnych różnic gdy gra FLAC 16/44.1

Są różnice - trzeba rozdzielczego sprzętu i ucha, z czasem może usłyszysz 

Edytowane przez marcinmarcin

19 godzin temu, Prawie Audiofil napisał:

xindaka 😂 . Miałeś .

Zgadza się , przed Haiku był Xindak -6950 New Edition- to jakiś humorystyczny wzmacniacz? Nie do końca rozumiem co wnosi taka reakcja do dyskusji. 

Jakoś mi te posty umknęły 😎.

W sumie chodziło o to że pamiętam, iż go posiadałeś 😏

Widzę że trzeba uważać co i jak się pisze , bo Chiny traktujecie jak by ktoś coś o waszej rodzinie napisał .

19 godzin temu, Bukaj napisał:

Śmieje się z chińskich wzmacniaczy.

Ehh 😏  Bukaj, ile Ty masz lat ?

Pzdr

Edytowane przez dedal75

22 minuty temu, dedal75 napisał:

Widzę że trzeba uważać co i jak się pisze , bo Chiny traktujecie jak by ktoś coś o waszej rodzinie napisał .

Pzdr

Tyle ile Ikar ma

17 minut temu, dedal75 napisał:

Pzdr

Nie no spokojnie, po prostu do chińskiego sprzetu podchodzę bez uprzedzeń. Nawet zapomnialem , ze Xindak to "tylko" Chińczyk. I gral naprawdę bardzo dobrze. 28 kg żywego dzwieku. Zastąpił u mnie Dayensa Menuetto ( made in Serbia- żeby nie było).

Hegel H120 & KEF R3

Koledzy, macie wejście USB w smsl vmv a2

Dlaczego nie stosujecie streamerów z wyjściem USB?

Po coaxialu i optyku jest lepiej?

Edytowane przez piramidon

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

15 godzin temu, FioleK napisał:

Streamer z wyjściem USB to rzadkość + wyższa cena...

W sumie skłoniłeś mnie do przezwyciężenia lenistwa, spojrzyj na moją podpowiedź:

https://www.audiostereo.pl/topic/161011-streamer-z-wyjściem-usb-by-piramidon-prawdopodobnie-masz-go-w-kieszeni-w-smartfonie/#comment-5795025

-konkretne zestawienie sprzętowe

- proponowane oprogramowanie

- dodatkowo procedura sprawdzająca

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Streamer Wiim mini oceniłbym raczej średnio. Aplikacja Tidal często się wiesza (być może to nie wina samego streamera), nie można dodawać własnych adresów stacji radiowych, no i nadal pozostaje problem odtwarzania własnej biblioteki muzycznej FLAC z dysku. 

Za to zaintersował mnie temat Daphile. 

I teraz mam pytanie czy Sabaj dogada się z Daphille po USB Bitperfect?

Edytowane przez Drzymek
Streamer Wiim mini oceniłbym raczej średnio. Aplikacja Tidal często się wiesza (być może to nie wina samego streamera), nie można dodawać własnych adresów stacji radiowych, no i nadal pozostaje problem odtwarzania własnej biblioteki muzycznej FLAC z dysku. 

Rozważ nowego Bluesound Node tzw 3.
Ja mam 2i bez USB audio ale 3 już ma .
Software / firmware - absolutnie numer jeden jak dla mnie - stabilny , widzi wszystko co trzeba i do tego regularnie aktualizowany. Oczywiście obsługa dysków NAS i wszelakich radiu internetowych i Tidal Direct bez pudła

Może ktoś już łączył BSN z Sabajem?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
3 hours ago, Drzymek said:

Dogada bez problemu, akurat wczoraj testowałem DSD. Fajna opcja, bo po wyłączeniu Sabaja bądź zmianie źródła znika urządzenie USB w Daphile co pauzuj muzykę - po ponownym włączeniu USB muzyka z biblioteki automatycznie gra dalej. 

Edytowane przez markov
4 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Może ktoś już łączył BSN z Sabajem?

Mam tak połączone. Kilkadziesiąt stron wcześniej moja recenzja. Śmiga aż miło 🙂

44 minuty temu, rd79 napisał:

Mam nadzieję, że po coax gorzej nie będzie. Chciałem tv podłączyć a mogę tylko przez optyk. Pozostaje Node podpiąć przez coax.

Może https://allegro.pl/oferta/toslink-switch-3x1-spdif-rozdzielacz-optyczny-11839296001 ? Całkowicie mechaniczne rozwiązanie.

44 minuty temu, rd79 napisał:

Mam nadzieję, że po coax gorzej nie będzie. Chciałem tv podłączyć a mogę tylko przez optyk. Pozostaje Node podpiąć przez coax.

Jak bedzie gorzej zawsze możesz użyć splitter optyczny - używałem kiedyś z Topping E30 - działało super

1 minutę temu, FioleK napisał:

Ten ponoć czasem nie łączy, ale to działało znakomicie https://tridex.pl/product/6708/rozgaleznik-toslink-1-gniazdo-2-gniazda

Jak były dwa sygnały - 44,1 z Chromecast Audio i 48 z TV to topping brał 44,1. Nic nie trzeszczało, utraty jakości nie zauważyłem 

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Jak bedzie gorzej zawsze możesz użyć splitter optyczny - używałem kiedyś z Topping E30 - działało super

Ten ponoć czasem nie łączy, ale to działało znakomicie https://tridex.pl/product/6708/rozgaleznik-toslink-1-gniazdo-2-gniazda

Jak były dwa sygnały - 44,1 z Chromecast Audio i 48 z TV to topping brał 44,1. Nic nie trzeszczało, utraty jakości nie zauważyłem 

Mój bez problemu przepuszcza Master z Tidala i póki co zawsze łączy (ale kiedyś padnie - to rozwiązanie mechaniczne). Rozgałęźnik jest OK, ale musisz zawsze pamiętać o wyłączeniu TV - jak dwa urządzenia będą włączone to będzie cisza (chyba, że są mądre i wyłączają interfejs jak nie nadają - u mnie TV non stop świeci ).

50 minut temu, FioleK napisał:

jak dwa urządzenia będą włączone to będzie cisza

U mnie wtedy działał CA na 44,1 😉 ake to zależy od dac

Dzisiaj podpiąłem kabel Melodika Purple Rain MDC3400 1m do Sabaja. Kabel taniutki, bo z wtyczkami schuko wyszedł mnie 100zł. 3x4mm2 miedzi OFC. Czy się coś zmieniło?  Wydaje mi się że troszkę ocieplił dźwięk, ale podkreślam że wydaje mi się. 

W każdym bądź razie nie mam poczucia że kabel jest najsłabszym elementem systemu.

43 minutes ago, Drzymek said:

Dzisiaj podpiąłem kabel Melodika Purple Rain MDC3400 1m do Sabaja. Kabel taniutki, bo z wtyczkami schuko wyszedł mnie 100zł. 3x4mm2 miedzi OFC. Czy się coś zmieniło?  Wydaje mi się że troszkę ocieplił dźwięk, ale podkreślam że wydaje mi się. 

W każdym bądź razie nie mam poczucia że kabel jest najsłabszym elementem systemu.

Pol zartem, pol serio - kable graja wprost proporcjonalnie do pieniedzy jakie sie na nie wydalo 😉 Glownie u tych, ktorzy za nie zaplacili.

Ja jestem ciekaw opinii tych, ktorzy zakupili omawiane ostatnio chinskie kable - dajcie znac, czy warto sie bawic w takie podrobki, bo moze bias placacego bedzie mniejszy ze wzgledu na kwote. 

Edytowane przez markov
43 minuty temu, Drzymek napisał:

Tak musi być! Jaki kabel macie w ścianie + gniazdko? Jaki kabel macie dociągnięty do licznika? Pokazujesz tylko jak duża jest siła sugestii. W ścianie na pewno nie masz 4mm2... Maks 3x2.5mm2, a i duża szansa na 3x1.5mm2...

13 minut temu, markov napisał:

Ja jestem ciekaw opinii tych, ktorzy zakupili omawiane ostatnio chinskie kable - dajcie znac, czy warto sie bawic w takie podrobki,

Ze swojej strony mogę polecić replikę Nordost Odin Gold. Ładnie wygląda i gra lepiej od fabrycznego kabla. W cenie ok 200 zł z przesyłką aż grzech nie kupić. 

12 minut temu, FioleK napisał:

Tak musi być! Jaki kabel macie w ścianie + gniazdko? Jaki kabel macie dociągnięty do licznika? Pokazujesz tylko jak duża jest siła sugestii. W ścianie na pewno nie masz 4mm2... Maks 3x2.5mm2, a i duża szansa na 3x1.5mm2...

Zrób sobie test za 200 zł. Potem kabelek sprzedasz bez problemu. 

Godzinę temu, Drzymek napisał:

Dzisiaj podpiąłem kabel Melodika Purple Rain MDC3400 1m

Błąd ! Kable zasilające powinny mieć minimum 1,5m 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, FioleK napisał:

W ścianie na pewno nie masz 4mm2... Maks 3x2.5mm2, a i duża szansa na 3x1.5mm2...

Tylko że w ścianie masz drut, a w zasilającym żyły.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.