Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

24 minuty temu, Drzymek napisał:

Tylko że w ścianie masz drut, a w zasilającym żyły.

To chyba tym gorzej... Chociaż patrząc na to:

1280px-Skin_depth_by_Zureks-en.svg.pngT

To jeden czort - pionowo czerwona linia to 50Hz.  Dla Miedzi (Cu) jest to około 9mm...

Edytowane przez FioleK
2 minuty temu, FioleK napisał:

To chyba tym gorzej...

Dlatego kabel z żyłami musi być grubszy niż ten z drutu (tak mi się wydaje).

Edytowane przez Drzymek
22 minuty temu, Drzymek napisał:

Dlatego kabel z żyłami musi być grubszy niż ten z drutu (tak mi się wydaje).

To akurat nie powinno mieć znaczenia, drut jest po prostu tańszy i łatwiejszy w montażu gniazdek / przełączników. Na linkę trzeba  by było zakładać końcówki i zaciskać przed mocowaniem typowego gniazda czy przełącznika.  

Dzisiaj podpiąłem kabel Melodika Purple Rain MDC3400 1m do Sabaja. Kabel taniutki, bo z wtyczkami schuko wyszedł mnie 100zł. 3x4mm2 miedzi OFC. Czy się coś zmieniło?  Wydaje mi się że troszkę ocieplił dźwięk, ale podkreślam że wydaje mi się. 
W każdym bądź razie nie mam poczucia że kabel jest najsłabszym elementem systemu.
Tylko czy ktoś pisał żeby kupować Melodikę. Ja każdemu odradzam tą markę tak samo dużo było tematów o kablach yarbo. Wszystkie modele miałem I zmiany były na pograniczu percepcji. Szkoda kasy i później się nie dziwię, że ktoś nie słyszy różnic.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

16 minut temu, FioleK napisał:

Bo tylko drogi kabel gra dobrze 🤣

Wcale nie. Chińczyk za 200 zł gra bardzo dobrze. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

14 minut temu, FioleK napisał:

To teraz pomyśl jakie beznadziejne masz gniazdko, kabel w ścianach i kabel do elektrowni... Myślisz, że 1.5m "lepszego" kabla coś zmienia?

U mnie zmienia. Podczas prezentacji na AS zmieniało. Teoria nie zaprzecza wpływowi kabla zasilającego na brzmienie. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

12 minut temu, FioleK napisał:

Czy na tym kablu masz 2 "beczułki", które nie są wykonane z drewna? 

Mam. Mam również dwa inne dobre kable zasilające. Więc daruj sobie dalsze żarty. 

To jest dławik, to jest ta rzecz, która odróżnia ten kabel od tego zwykłego kabla dodawanego z Sabajem... Pytanie jaki ma rdzeń, czy ma szanse wpływać bezpośrednio lub pośrednio (bardziej prawdopodobne - w Sabaju mamy przetwornicę pracującą z częstotliwością na pewno powyżej 20kHz) na tor audio..

https://www.laird.com/products/inductive-components-emc-components-and-ferrite-cores/ferrite-cable-cores

https://www.essentracomponents.com/en-gb/news/solutions/pcb-electronics/guide-to-ferrite-beads-sleeves-and-cores

https://en.wikipedia.org/wiki/Ferrite_bead

https://resources.pcb.cadence.com/blog/2022-what-are-ferrite-cores-used-for-on-cables

Wystarczy mieć kabel, który jest OK i dołożyć do niego dławiki (trzeba dobrać materiał rdzenia, aby działał na częstotliwościach jakie nas interesują) i efekt będzie taki sam.

Do audio należy szukać low i ultra low frequency, np: https://www.we-online.com/en/components/products/WE-STAR-TEC-LFS

Edytowane przez FioleK
13 minut temu, FioleK napisał:

o jest dławik, to jest ta rzecz, która odróżnia ten kabel od tego zwykłego kabla dodawanego z Sabajem.

Najlepiej gra u mnie kabel, który nie ma dławika ... oczywiście to subiektywna ocena. 

Tak czy siak trzeba się znać aby zmajstrować sobie kabel z dławikami. Wolę kupić pięknego gotowca za 200 zł. Kabel wygląda naprawdę estetycznie.  Jest na czym oko zawiesić 😉

A co tu trzeba wiedzieć? Trzeba kupić najlepszy dławik (działający od jak najniższych częstotliwości i mający jak największą indukcyjność) na jaki nas stać i będzie w miarę ciasno siedział na kablu (można przełożyć podwójnie kabel - tak jak pokazane w którymś poradniku)

spacer.png

i tyle... Później można sprawdzić czy nie jest gorący (akurat jeszcze nie spotkałem z czymś takim, ale ja zawsze miałem do czynienia z małymi prądami - przy podpięciu pralki czy czajnika będzie będzie to miało większe znacznie).

Niestety Mornsun nie przyznaje się z jaką częstotliwością pracuje przetwornica (ta użyta w Sabaju A30a).

Edytowane przez FioleK
23 minuty temu, FioleK napisał:

(można przełożyć podwójnie kabel - tak jak pokazane w którymś poradniku)

Serio ? Pamiętaj, że mówimy o kablu zasilającym o dość dużej średnicy. Podobno kabli zasilających nie można składać w pętlę ...

20 minut temu, Piopio napisał:

Serio ? Pamiętaj, że mówimy o kablu zasilającym o dość dużej średnicy. Podobno kabli zasilających nie można składać w pętlę ...

Będziesz zasilał Sabaja czy odkurzacz starej daty (1500W+)? Takie przełożenie to tak, jakbyś miał podwójny dławik, ale wiadomo, że nie każdy kabel da się tak ładnie ułożyć. 

To teraz pomyśl jakie beznadziejne masz gniazdko, kabel w ścianach i kabel do elektrowni... Myślisz, że 1.5m "lepszego" kabla coś zmienia?
Jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz. Tylko podeepnuj to do jakiegoś lepszego wzmacniacza.

Sorry, nikt mi nie wmówi, że po kilku czy kilkudziesięciu kilometrów nieaudifilski kabli nagle 1.5m zmienia brzmienie. Tak jak tłumaczę, wystarczy mieć niespie.... kabel + dławiki i ewentualnie filtr - na tym ta magia polega, a nie na ładnych grubych przewodach...

Ja pier**le hohsztaplerska branża kablarska to mało powiedziane 🤣

Czy kable za grube pieniądze mają określone parametry które zmieniają brzmienie, czy to działa właśnie na tej magicznej zasadzie kup to usłyszysz, a jak nie to kup droższe stereo. Jprdl.

Sorry, nikt mi nie wmówi, że po kilku czy kilkudziesięciu kilometrów nieaudifilski kabli nagle 1.5m zmienia brzmienie. Tak jak tłumaczę, wystarczy mieć niespie.... kabel + dławiki i ewentualnie filtr - na tym ta magia polega, a nie na ładnych grubych przewodach...
Ta magia polega na odpowiedniej izolacji i odpowiedniej geometrii. I nikt nie mówi żeby wydawać tysiące, żeby się o tym przekonać. Ale nikt nikogo do niczego nie zmusza.

Kościół też długo obstawiał, że Ziemia jest centrum wszechświata, Kopernik też nie był od razu lubiany. A nauka idzie na szczęście dalej do przodu, teraz dzięki falom grawitacyjnym sprawdzamy w jakich innych układach gwiezdnych są inne planety. To że coś rozumiejemy na danym poziomie wiedzy nie oznacza, że rozumiemy wszystko.

54 minuty temu, RobG1974 napisał:

Ta magia polega na odpowiedniej izolacji i odpowiedniej geometrii. I nikt nie mówi żeby wydawać tysiące, żeby się o tym przekonać. Ale nikt nikogo do niczego nie zmusza.

Kościół też długo obstawiał, że Ziemia jest centrum wszechświata, Kopernik też nie był od razu lubiany. A nauka idzie na szczęście dalej do przodu, teraz dzięki falom grawitacyjnym sprawdzamy w jakich innych układach gwiezdnych są inne planety. To że coś rozumiejemy na danym poziomie wiedzy nie oznacza, że rozumiemy wszystko.

Izolacji czego od czego? I geometrii czego? Ja bym się kłócił kto tu jest płaskoziemcą 🤣

Izolacji czego od czego? I geometrii czego? Ja bym się kłócił kto tu jest płaskoziemcą 
Możesz się kłócić. Ale trochę badań nawet w polskiej literaturze jest. Ale każdy wie lepiej. Szkoda czasu. Miłego dnia i miłej muzyki.

W dniu 8.01.2023 o 06:25, Drzymek napisał:

Jeżeli ustawiam Sabaja na Vol99 to w kinie zachowuje się zupełnie przyzwoicie.

Wejscie Line In to nie jest wejscie Main In (lub czasem zwane Direct In).

Line In sluzy do podlaczania urzadzen ze stalym poziomem sygnalu. Tak jest, bylo i bedzie we wszystkich urzadzeniach.

Jak chcesz podlaczac przedwzmacniacz to wzmacniacz powinien miec dedykowane wejscie ktore wyzej wymienilem.

EDIT

Sie tak zastanawiam, jeden znika pojawia sie kolejny "fiolek". Wy jakies multikonta macie czy was sieja?..

Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 hours ago, Ajothe said:

https://www.olx.pl/d/oferta/nordost-odin-2-zasilajacy-3-sztuki-CID99-IDSOLQR.html

Nieźle ktoś sobie marże liczy 🤣

Ciekawe, że się nie boi sprzedawania podróby...

https://www.aliexpress.com/item/1005004884434960.html

te zlote sa tansze jak srebrne, az tak bym nie demonizowal kolegi. Bardziej wyglada to na zakup, ktory jednak nic nie wniosl. 

Jak chcesz podobny efekt osiągnąć proponuję przetestować Audiomicę Ness Excellence.

Polski producent, więc chociaż swojego będę polecał. A totalny top w zasilających to Hijiri Takumi Maestro. Ale to dla poważniejszych audiofili.

🤗Wczoraj zawitał do mnie Sabaj A30a. Dzis rano posłuchałem kilka kawałków i jestem pod wrażeniem jak gra za takie pieniądze a gra naprawdę super. 

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.