Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 1.02.2023 o 08:42, FioleK napisał:

To zrób nieudany sprzęt - gwarantuje, że nic nie zarobisz, a może nawet będzie do tyłu... W przypadku programu trzeba po prostu zapłacić kolejną pensje za poprawki... Poza tym naprawa sprzętu kosztuje sporo sporo więcej niż wypuszczenie kolejnej poprawki... A jak oczekujesz, że sprzęt będzie perfekcyjny to bym bardziej chyba należy się większa pensja niż programiście 😉

Może malo precyzyjnie sie wyraziłem. Nie mówię o skopanym sprzęcie, tylko o no. wczesniej serii, gdzie w trakcie użytkowania mogły wyjść jakieś błędy konstrukcyjne, ale nie sprawiające, że sprzęt nie działa w ogóle, tylko np. bierze więcej energii lub ma gorese parametry od zakładanych ale wciąż w zakresie akceptacji wymagań. Hardware jak się raz wypuści to już tracisz kontrolę nad rozwijaniem go. Z softem to jest zazwyczaj continous development/improvement. Zawsze jakaś cześć programistów musi potem ogarniać utrzymanie produktu. Z hardwarem jest mniej problemów/kosztów pod tym względem. Urządzenie ma określony lifetime i potem kupuje się nowe. Taki np. system ERP musi być wciaz aktualizowany do nowej sytuacji podatkowo/prawnej, utrzymywać możliwość komunikacji z nowszymi wersjami baz danych i innych API systemów trzecich itd. Nie wiem czy odpowiednio rysuje różnice by to było zrozumiałe.

Porównywać jakiś sprzęt i ERP... Może lepiej porównaj fabrykę montującą samochody (np. na robotach Kuka) i ERP... Tam z robotami dochodzili dłużej niż programiści do ERP... Soft skompilujesz i już testujesz... Sprzęt czasami składasz miesiącami (szczególnie jak współdziała z mechaniką)... i dopiero rozpoczynasz testy...

W dniu 4.02.2023 o 06:38, gokar83 napisał:

Zdania o sabaju są podzielone.

Krytykują go Ci, którzy go w ogóle nie słyszeli, Ci co testowali po BT i handlarze audio starzyzną. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Pewnie tak, ale jestem wstanie uwierzyć, że cześć ludzi nie przestawiło domyślnego (głupiego zresztą) ustawienia cutoffu z 70Hz na OFF i stwierdziło, że to nie gra, bo nie ma basu (a miał być przecież taki super extra...). U mnie Sabaj na razie został, ale jak Audiolab zrobi nową Omnię z gałkami to chętnie się przesiądę. 

Edytowane przez FioleK

Parę stron wcześniej wspominałem o urządzeniu Wiim mini współpracującego z moim Sabajem, z którego byłem średnio zadowolony min. z powodu braku możliwości zapisywania URL własnych stacji radiowych i częstego zawieszania się. Otóż jest możliwość zapisywania własnych stacji radiowych, wystarczy znać jej URL. 

Co do zawieszania się, to zamknięcie i ponowne otwarcie aplikacji Tidal connect, lub apki Wiim rozwiązuje problem na jakiś czas. Dlatego za cenę poniżej 400zł jest to bardzo dobry streamer do Sabaja.

P.s. Korci mnie żeby spróbować Sabaja z kolumnami Dali Ikon 6 mk2.

Edytowane przez Drzymek
6 minut temu, Drzymek napisał:

Parę stron wcześniej wspominałem o urządzeniu Wiim mini współpracującego z moim Sabajem, z którego byłem średnio zadowolony min. z powodu braku możliwości zapisywania URL własnych stacji radiowych i częstego zawieszania się. Otóż jest możliwość zapisywania własnych stacji radiowych, wystarczy znać jej URL. 

Co do zawieszania się, to zamknięcie i ponowne otwarcie aplikacji Tidal connect, lub apki Wiim rozwiązuje problem na jakiś czas. Dlatego za cenę poniżej 400zł jest to bardzo dobry streamer do Sabaja.

P.s. Korci mnie żeby spróbować Sabaja z kolumnami Dali Ikon 6 mk2.

Myślę, że będziesz zadowolony. Ikony grają lekką Vką, a na skrajach Sabajowi nie ma czego zarzucić.

50 minut temu, dedal75 napisał:

Nie ma raczej sprzętów które  wszystkim pasują . A na pewno nie jest to SABAJ . Pzdr

Myślę, że jak komuś nie pasuje Sabaj to nie będzie mu pasował żaden wzmacniacz cyfrowy. Dla mnie Sabaj to taki Audiolab w klasie D.

Witam, od wczoraj stałem się właścicielem wzmacniacza Sabaj a30a. Pierwsze wrażenie mega pozytywne. W ostatnim czasie przerzuciłem kilka uzywanych wzmacniaczy tranzystorowych w cenie 2-4K zł no i powiem, ze tej kwocie Sabaj daje najwiecej. Z tym, ze Sabaj jest nowy, a tamte były używane - Denon pma1510, Nad c375bee, Roksan k3. Sabaj ewidentnie potrzebuje jeszcze trochę pograć nim się wygrzeje. Dzisiaj jest dużo lepiej niż wczoraj. Po wyjęciu z paczkomatu był jak kostka lodu, zaktualizowałem soft do najnowszego dostępnego, odstał trochę, podlaczylem do rpi4 Volumio no i pograł trochę po cichu wczoraj i dzisiaj. Nie chce rzucać jakichs porównań póki co, ponieważ chce aby się wygrzał no i słuch się trochę przyzwyczaił do nowego brzmienia. To moj pierwszy wzmacniacz w klasie D, a czasami po pierwszych zachwytach coś zaczyna przeszkadzać. Odczekam i podzielę się wnioskami za jakiś czas. Na razie powiem tylko, ze jestem mega pozytywnie zaskoczony tym jak to wyglada, gra i jaka ma funkcjonalność na tle poprzednich wzmacniaczy. Dodam jeszcze, ze gra z Dynaudio x32 i na pierwszy rzut ucha pasuje mi do nich lepiej niż k3, którego miałem jeszcze do ostatniej niedzieli 🙂

Gdyby ktoś zechciał dodatkowo używać sabaja w kinie domowym, proszę uwzględnić slaba jakość dialogów jakie produkuje. Są bardzo  wycofanie. Trzeba się skupić i wsłuchac.  No ale...... niektórzy  z forum tak lubią......Dla mnie ewidentnie  porażka. To tylko potwierdza iz  średnica vokale to jego pieta Achillesa. 

14 minut temu, Pasibzuh napisał:

Gdyby ktoś zechciał dodatkowo używać sabaja w kinie domowym, proszę uwzględnić slaba jakość dialogów jakie produkuje. Są bardzo  wycofanie. Trzeba się skupić i wsłuchac.  No ale...... niektórzy  z forum tak lubią......Dla mnie ewidentnie  porażka. To tylko potwierdza iz  średnica vokale to jego pieta Achillesa. 

Korzystam z Sabaja przy oglądaniu Netflixa. Razem z KEF LS50 Sabaj generuje świetne, czytelne dialogi. Podłączenie po COAX.

Generalnie wielką zaletą Sabaja jest odtwarzanie wokali. 

Jaki masz tor, że u Ciebie to tak słabo wypada ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Panowie posiadacze a30a napiszcie moze jakie sabaj ma brzmienie. Czy pasuje bardziej do jaśniejszych kolumn czy może ciemniejszych? Kupiłem nowe kolumny i teraz z smslem A300 mam za jasny system. Muszę szukać jakiegoś melodyjnego wzmacniacza że spokojna góra pasma. 

1 minutę temu, hary1357 napisał:

Panowie posiadacze a30a napiszcie moze jakie sabaj ma brzmienie. Czy pasuje bardziej do jaśniejszych kolumn czy może ciemniejszych? Kupiłem nowe kolumny i teraz z smslem A300 mam za jasny system. Muszę szukać jakiegoś melodyjnego wzmacniacza że spokojna góra pasma. 

Sabaj pasuje do kolumn z liniową charakterystyką. Do jasnych kolumn spróbuj REGA BRIO. 

Zawsze możesz pobawić się kontrolą tonów. Odejmij wysokich. 

11 minut temu, hary1357 napisał:

Jakie kolumny kupiłeś?

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

AE120. Pięknie graja, mega detalicznie z powietrzem i przestrzenią. Sa bardzo szybkie i nie gubia sie nawet w metalu przy podwojnej stopie. W miarę cicho jest super gorzej jak pogram głośniej. Tzn jest zbyt jasno i trochę daje po uszach. Stoję przed wyborem między rega brio a arcamem fmj a19 albo sa10.

Edytowane przez hary1357
19 minut temu, hary1357 napisał:

AE120. Pięknie graja, mega detalicznie z powietrzem i przestrzenią. Sa bardzo szybkie i nie gubia sie nawet w metalu przy podwojnej stopie. W miarę cicho jest super gorzej jak pogram głośniej. Tzn jest zbyt jasno i trochę daje po uszach. Stoję przed wyborem między rega brio a arcamem fmj a19 albo sa10.

Sabaj raczej nie uspokoi góry w tych kolumnach. Jest neutralny. Ogólnie gora jest detaliczna i energiczna ale jednocześnie nie szarżuje. Nie gubi się  nawet w szybkim rocku ale kosztem tego, ze nie pokaże w tym paśmie wszystkich niuansów i ostatnich wybrzmień. Roksan K3 miał więcej szczegółu i wyrafinowania w górnym paśmie, góry było ogólnie więcej ale z Dynaudio czasami za słodko i bez energii co mi przeszkadzało. Potrafiła tez ta gora czasami syknac. Blachy byly lekkimi, delikatnymi cyknieciami, a w Sabaj czuc bardziej energię uderzenia blachy kosztem długiego wybrzmiewania. A30 gra dla mie gora podobna przykładowo do Naima uniti atom bądź Exposure 2010s2 (w Exposure jest jej więcej). Sabaj czasami potrafi zagrać w gorze lekko szorstko wiec tutaj raczej bym uważał z doborem kolumn. Z Dynaudio fajnie się to uzupełnia i nic nie przeszkadza. Dodam, ze mój Sabaj gra dopiero jakieś 12h wiec gora pasma moze jeszcze trochę ulec zmianie. Odnośnie komentarza, ze Sabaj nie ma średnicy i nie słychać wokali, tutaj kolego się nie zgodzę. Sabaj gra naturalnie na średnicy i jej nie eksponuje, nie pogrubia ani nie koloryzuje. Przy pierwszym uruchomieniu tez miałem takie wrażenie w porównaniu do poprzedniego wzmacniacza ale teraz jest zupełnie inaczej. Wszystko jest na swoim miejscu. Średnica jest bardzo dobrej jakości ale faktycznie, nie wypycha wokali na pierwszy plan tak jak przykładowo stary Harman HK680. Nie ociepla jej i nie koloryzuje tak jak Roksan. Kwestia doboru kolumn, akustyki oraz przyzwyczajenia słuchu. Również jest to dla mnie trochę inny rodzaj prezentacji dźwięku niż we wzmacniaczach tranzystorowych ale coraz bardzie mi się podoba 😉 mogę tylko dodać, ze jest to wzmacniacz generujący najlepsza przestrzeń ze wszystkich, które miałem do tej pory. Podejrzewam jednak, ze jak ktoś podłączy go do tanich, marketowych kolumn to będzie miał wrażenie, ze to brakuje średnicy albo czegos innego. Jego cena jest myląca. @hary1357 ja na Twoim miejscu spróbowałbym tranzystorowego NADa, może być nawet c356 lub Roksana k2 bo ponoć ma lepsza przestrzeń ale mniej góry niż k3. 

9 godzin temu, Szymek_47295 napisał:

Sabaj raczej nie uspokoi góry w tych kolumnach. Jest neutralny. Ogólnie gora jest detaliczna i energiczna ale jednocześnie nie szarżuje. Nie gubi się  nawet w szybkim rocku ale kosztem tego, ze nie pokaże w tym paśmie wszystkich niuansów i ostatnich wybrzmień. Roksan K3 miał więcej szczegółu i wyrafinowania w górnym paśmie, góry było ogólnie więcej ale z Dynaudio czasami za słodko i bez energii co mi przeszkadzało. Potrafiła tez ta gora czasami syknac. Blachy byly lekkimi, delikatnymi cyknieciami, a w Sabaj czuc bardziej energię uderzenia blachy kosztem długiego wybrzmiewania. A30 gra dla mie gora podobna przykładowo do Naima uniti atom bądź Exposure 2010s2 (w Exposure jest jej więcej). Sabaj czasami potrafi zagrać w gorze lekko szorstko wiec tutaj raczej bym uważał z doborem kolumn. Z Dynaudio fajnie się to uzupełnia i nic nie przeszkadza. Dodam, ze mój Sabaj gra dopiero jakieś 12h wiec gora pasma moze jeszcze trochę ulec zmianie. Odnośnie komentarza, ze Sabaj nie ma średnicy i nie słychać wokali, tutaj kolego się nie zgodzę. Sabaj gra naturalnie na średnicy i jej nie eksponuje, nie pogrubia ani nie koloryzuje. Przy pierwszym uruchomieniu tez miałem takie wrażenie w porównaniu do poprzedniego wzmacniacza ale teraz jest zupełnie inaczej. Wszystko jest na swoim miejscu. Średnica jest bardzo dobrej jakości ale faktycznie, nie wypycha wokali na pierwszy plan tak jak przykładowo stary Harman HK680. Nie ociepla jej i nie koloryzuje tak jak Roksan. Kwestia doboru kolumn, akustyki oraz przyzwyczajenia słuchu. Również jest to dla mnie trochę inny rodzaj prezentacji dźwięku niż we wzmacniaczach tranzystorowych ale coraz bardzie mi się podoba 😉 mogę tylko dodać, ze jest to wzmacniacz generujący najlepsza przestrzeń ze wszystkich, które miałem do tej pory. Podejrzewam jednak, ze jak ktoś podłączy go do tanich, marketowych kolumn to będzie miał wrażenie, ze to brakuje średnicy albo czegos innego. Jego cena jest myląca. @hary1357 ja na Twoim miejscu spróbowałbym tranzystorowego NADa, może być nawet c356 lub Roksana k2 bo ponoć ma lepsza przestrzeń ale mniej góry niż k3. 

Ja bym powiedział, że Sabaj po prostu nic nie modyfikuje. Kolumny zagrają tak jak są zaprojektowane. Ten wzmacniacz nic nie koryguje, nic nie uspokaja, nic nie pobudza... Dlatego jak ktoś miał wcześniej wzmacniacz poprawiający "cechy charakterystyczne" kolumn to Sabaj mu żaden sposób nie podejdzie - będzie to grało gorzej. Natomiast jak ktoś miał nie najlepiej dobrany sprzęt, który wzmacniał jakąś niepożądana cechę kolumn to przy Sabaju dozna oświecenia... 

@Szymek_47295 Po przeczytaniu twojego posta, znowu nabrałem ochotę na przetestowanie Sabaja. Mogą być niezłym kompanem do moich Gato FM-8 🙂 Tylko obiecałem sobie w tym roku, że nie kupię nic w ciemno i będę polował na jakąś sztukę w okolicy 🙂 

Na naszym krajowym amazonie jest Sabaj z wysylka obslugiwana przez Amazon. Wygodniejszej formy sprawdzenia z bezproblemowym zwrotem raczej nie bedzie. Po co opierac sie na opiniach innych, jak mozna zbudowac sobie wlasna?

Bardzo chodliwy towar ...akurat piszę o smsl a2 którego miałem.

Wytrzymałem może z nim 2 tygodnie ...Kupujący ode mnie widzę niewiele dłużej;/

Sprzedaje się jak ciepłe bułeczki;P

Godzinę temu, Pekin napisał:

@Szymek_47295 Po przeczytaniu twojego posta, znowu nabrałem ochotę na przetestowanie Sabaja. Mogą być niezłym kompanem do moich Gato FM-8 🙂 Tylko obiecałem sobie w tym roku, że nie kupię nic w ciemno i będę polował na jakąś sztukę w okolicy 🙂 

Tak jak pisał @markov można go kupić na Amazonie i masz 30 dni na zwrot. Jak tak właśnie zrobiłem. Jak coś mi nie podpasuje to zwrócę. Wzmacniacz przyjechał z Niemiec w 2dni.

Edytowane przez Szymek_47295
13 godzin temu, hary1357 napisał:

Arcam mi się dawno temu nie podobał ,lepiej zagrał wtedy dla mnie Advance Acoustic xi75. Ale to dla mnie i już kilka lat i sprzętów temu . Z monitor audio się spasował wtedy 

12 godzin temu, Szymek_47295 napisał:

I weź bądź mądry. Mi dynaudio serii X wogole nie podeszłym. Pzdr

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 godzin temu, Pekin napisał:

Napisz skąd jesteś, może znajdzie się ktoś z okolicy i będzie chętny Cię odwiedzić z Sabajem 😉

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

12 minut temu, Pinforest napisał:

Ciao a tutti scrivo dall'Italia,ho un vendita perché cambio progetto il sabaj a30a,lo vendo a malincuore,400 euro.grazie 

Cześć,

dlaczego nie spróbujesz na Subito.it ?

Edytowane przez Prawie Audiofil

Hegel H120 & KEF R3

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.