Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, Prawie Audiofil napisał:

CIAO,

perché non provi Subito.it ?

Ciao, è già in vendita su subito.it, però visto che seguo questo forum volevo farvi sapere a chi fosse interessato che posso anche spedire in Polonia, è possibile?

Teraz, Pinforest napisał:

Ciao, è già in vendita su subito.it, però visto che seguo questo forum volevo farvi sapere a chi fosse interessato che posso anche spedire in Polonia, è possibile?

To ten?

https://www.subito.it/audio-video/amplificatore-sabaj-a30a-savona-472922173.htm

Hegel H120 & KEF R3

Godzinę temu, Pinforest napisał:

Si è questo 

Ok

No i Benvenuto na forum Audiostereo ! 

Fajnie , ze czytają nas tez we Włoszech 🙂 

Ciekawe ilu obcokrajowców jest na naszym forum. Tego nie wiem. Może jesteś numero uno 😉

Hegel H120 & KEF R3

1 minutę temu, Prawie Audiofil napisał:

Circa

E Benvenuto sul forum Audiostereo! 

È bello che ci leggano anche in Italia 🙂 

Mi chiedo quanti stranieri ci siano nel nostro forum. Non lo so. Forse sei il numero uno 😉

👍😘

9 minut temu, LeonidK napisał:

Jak ten Sabaj gra z trudniejszymi monitorkami na niskich poziomach głośności?

Znakomicie ! Można włączyć sobie loudness - aż 16 poziomów, 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Przeczytałem 60 stron tego wątku i sporo się o tym loudnessie/SDB przewinęło, ale mi chodzi o naturalne wysterowanie kolumn, które mają 83-85dB, w małym pokoiku, Kefy LS50 mieszczą się w tych widełkach. @Piopio jak to gra u ciebie bez loudness? Przerabiałem już ten cudowny tryb SDB na SMSLu no i była kicha tak jak się spodziewałem, średnica się wycofała, zrobił się sztucznie napompowany wyższy bas, który akurat był słyszalny, oczywiście subbasu jak nie było wcześniej, tak po aktywacji SDB też nie.

7 minut temu, LeonidK napisał:

Przeczytałem 60 stron tego wątku i sporo się o tym loudnessie/SDB przewinęło, ale mi chodzi o naturalne wysterowanie kolumn, które mają 83-85dB, w małym pokoiku, Kefy LS50 mieszczą się w tych widełkach. @Piopio jak to gra u ciebie bez loudness? Przerabiałem już ten cudowny tryb SDB na SMSLu no i była kicha tak jak się spodziewałem, średnica się wycofała, zrobił się sztucznie napompowany wyższy bas, który akurat był słyszalny, oczywiście subbasu jak nie było wcześniej, tak po aktywacji SDB też nie.

Trzeba mieć realistyczne wymagania co do monitorów. Sabaj bez problemu wysterowuje KEF. 

Akurat ja lubiłem tryb SDB. W moim odczuciu poprawiał brzmienie. Wcale nie słyszałem, że by średnica się wycofała. Raczej góra i dół zostały doświetlone. Widać mamy inne preferencje brzmieniowe. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Skąd ma się pojawić subbas w monitorkach typu Kef ls50? 

Nieprecyzyjnie się wyraziłem, miałem raczej na myśli najniższe pasmo, jakie kolumny są w stanie odtworzyć w optymalnych warunkach. BW 707 S3 to było ciekawe doświadczenie, woofer jeszcze mniejszy niż w LS50, a schodził bez trudu tak nisko, że właściwie było wszystko. Nie testowałem na muzyce organowej.

A czy przy podłączeniu subwoofera, przy niezbyt dużej głośności też będzie ten problem z czytelnością basu, czy sub rozwiązuje sprawę?

Edytowane przez LeonidK

Opinie są jak zwykle podzielone, osobiście polecam suby typu REL lub innych marek, które są konstruowane z myślą o muzyce. Warto sobie wypożyczyć i się samemu przekonać. Nawet do podłogówek jest to świetne rozwiązanie 😋

12 minut temu, LeonidK napisał:

BW 707 S3 to było ciekawe doświadczenie, woofer jeszcze mniejszy niż w LS50, a schodził bez trudu tak nisko, że właściwie było wszystko.

To kup sobie te kolumny i ciesz się basem. Wiecznie Ci coś nie pasuje.

Edytowane przez Piopio

32 minuty temu, Piopio napisał:

To kup sobie te kolumny i ciesz się basem. Wiecznie Ci coś nie pasuje.

W którym miejscu Ci na coś narzekam? Napisałem o BW dla porównania, zresztą przejadę się jeszcze na odsłuch S2 póki są ostatnie sztuki, z tym, że w większej, zaadaptowanej sali bardzo trudno jest ocenić, jaka to jest niska głośność w porównaniu z 3 razy mniejszym pokojem w domu. Staram się zdobyć jak najwięcej informacji, żeby zakup miał 'większą szansę powodzenia' że tak to ujmę, żeby potem nie odsprzedawać sprzętu przez pół roku. Zdaję sobie sprawę z tego, że już trochę tych pytań tutaj padło z mojej strony, ale zapewniam, że gdybym miał 20.000zl, to nie marnowałbym ani waszego, ani swojego czasu siedząc na forach, tylko poszedł do salonu i wszystko na spokojnie przetestował, ale mam 6 tysięcy i z taką kasą to nawet nie ma co ludziom w sklepie głowy zawracać, trzeba jakoś ryzykować z używkami albo dać sobie spokój. Przeczytałem cały wątek i nawet tego Sabaja zacząłem brać pod uwagę, jak ma się jeszcze sub zmieścić w budżecie, chociaż (I tu sobie faktycznie ponarzekam) z powodu tego wyglądu musiałbym mocno zęby zacisnąć 😛

Edytowane przez LeonidK
10 minut temu, LeonidK napisał:

W którym miejscu Ci na coś narzekam?

Sabaj nie bo chiński.

SMSL A300 ma pustą moc.

Monitorkom brakuje subbasu.

itd

Widać taką masz naturę. 

Edytowane przez Piopio

Jeśli nie masz ciśnienia to namawiam właśnie na jeżdżenie po salonach i odsłuchiwanie jak największej ilości sprzętu, nawet przeznaczenie na to jakiejś gotówki za godzinę odsłuchu. To czysta frajda i bardzo pouczające doświadczenie 😁  

Czytanie forum wiele nie da, bo każdy i tak słyszy inaczej i ma inne oczekiwania ...

48 minut temu, Ajothe napisał:
Jeśli nie masz ciśnienia to namawiam właśnie na jeżdżenie po salonach i odsłuchiwanie jak największej ilości sprzętu, nawet przeznaczenie na to jakiejś gotówki za godzinę odsłuchu. To czysta frajda i bardzo pouczające doświadczenie   
Czytanie forum wiele nie da, bo każdy i tak słyszy inaczej i ma inne oczekiwania ...

Dużo czasu tak spędziłem w Mp3store i wiem, że nic nie zastąpi odsłuchu, jednak tam zrobiłem zakupy kilka razy, a głupio mi zabierać czas pracownikom salonu, w którym i tak nic nie kupię. Jak już jadę to tam, gdzie np. kolumny są faktycznie w dobrej cenie i mogę się na nie zdecydować, ale jeśli kupię wzmacniacz, to na pewno używany, ew. jakiś taki chińczyk właśnie.

@Piopio właściwie to nie miałem do Sabaja żadnych uprzedzeń, ale przyznam, że potrafisz bardzo skutecznie do niego zniechęcić. Miałem 6 par drogich chińskich słuchawek, 2 chińskie DAC/AMPy, więc nie uznaję się za jakiegoś chinofoba, ale jak czytałem o tym SMSL A300, to dosłownie wszędzie kropka w kropkę to, co ty piszesz o Sabaju, a okazało się oczywiście bez zaskoczenia, że wzmacniacz za 970zl gra jak wzmacniacz za 970zl. I ani trochę lepiej. Jak ktoś lubi, jak mu gra muzyka, to spoko, jak ma grać dobrze to trzeba poszukać gdzie indziej. Uprzedzając odpowiedź, NIE musisz pisać, że A300 i Sabaj dzieli przepaść, bo napisałeś to już z 50 razy tutaj. Wypominasz mi moją naturę po kilku postach, w których zadałem normalne pytania, czasem dając ci delikatnie do zrozumienia (bez skutku), że już naprawdę przyjąłem do wiadomości twoje sugestie dot. Sabaja, za które dziękuję, ale nie ma potrzeby tego powtarzać dziesiąty raz. Może cię zaskoczę, nie jesteś tutaj autorytetem większym niż inni użytkownicy (też nie musisz pisać setny raz o 30-letnim doświadczeniu) i opinie innych ludzi także mają znaczenie, ale wtedy piszesz mi, 'po co tak kombinujesz skoro masz tu Sabaja który jest de best i kosi wszystko'. Jak chcesz naprawdę rozmawiać o czyjejś naturze, to gdyby nie to, że masz taką nature, że wciskasz wszystkim na siłę tego Sabaja, jak nie drzwiami to oknami i nie potrafisz zaakceptować tego, że ktoś może mieć zwyczajnie inne preferencje (co już udowodniłeś pisząc, cytuję - 'niemożliwe', jak ktoś powiedział, że jemu NuPrime STA-9 grała lepiej), to ten wątek mógłby mieć 20 stron merytorycznej treści, zamiast 60 stron kłótni i wmawiania komuś, że słyszy źle, bo ty słyszysz dobrze. Naprawdę bardzo się cieszę, że znalazłeś sprzęt, który dla ciebie jest end-gamem i że zapłaciłeś za niego tylko 2 tys. z kawałkiem, ale mówienie po '30 latach doświadczenia', że jakiś sprzęt jest najlepszy do X zł i nie ma konkurencji jest po prostu niepoważne, bo wszystko się rozchodzi o preferencje brzmieniowe i synergie, komuś zagrała lepiej końcówka STA-9, komuś Taga za kilka stówek, a Audiolab 6000A prawie identycznie, więc jakaś tam konkurencja jednak jest. Proponuję, żebyś sobie zrobił na pulpicie notatkę o treści 'Moim zdaniem/uważam że...' i wklejał ją zanim cokolwiek napiszesz, wtedy będzie można te wypowiedzi traktować bardziej poważnie, w przeciwnym wypadku rzutuje to niestety negatywnie na np. takiego Bogu ducha winnego Sabaja, który pewnie jest fajnym sprzętem, ale przez ciebie aż nie chce się o nim więcej słyszeć.
Koniec tematu z mojej strony, po przeczytaniu tego wątku od deski do deski muszę sobie zrobić przerwę od forum, posłuchać muzyki i pojeździć na testy. Wiele osób już się dało wciągnąć tutaj w dyskusję o tym samym i zawsze to jak walka z wiatrakami. Nic do ciebie nie mam personalnie, nie mam zamiaru tu kolejnej kłótni wszczynać i jest mi przykro, że muszę w ogóle pisać taki post, będąc tu właściwie osobą nową, która dopiero bardziej zadaje pytania niż daje coś od siebie, ale niestety czasem upartym Jehowym trzeba zdecydowanie zamknąć drzwi przed nosem, zanim wejdą ci na głowę. Pozdrawiam.

Edytowane przez LeonidK
13 minut temu, LeonidK napisał:

w przeciwnym wypadku rzutuje to niestety negatywnie na np. takiego Bogu ducha winnego Sabaja, który pewnie jest fajnym sprzętem, ale przez ciebie aż nie chce się o nim więcej słyszeć.

Uważam taką postawę za efekt jakiegoś zaburzenia. Widać dla Ciebie emocje odgrywają większą rolę niż rozum. 

7 godzin temu, Piopio napisał:

Uważam taką postawę za efekt jakiegoś zaburzenia. Widać dla Ciebie emocje odgrywają większą rolę niż rozum. 

Wyslijcie go wreszcie na dłuższy urlop, bo sam jest zaburzony i to mocno

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

9 godzin temu, Piopio napisał:

Odbiór muzyki to emocje.

Odnośnie sabaja i smsl-a moje zdanie jest takie, że są to wzmacniacze w swoich cenach dobre. Ja je łączyłem ze stosunkowo drogimi kolumnami np diapason adamantes lub triangle signature delta i oba wzmacniacze zagrały na znośnym poziomie, ale high end to nie jest. Ja zamówiłem jużc4 kolegom sabaje i wszyscy są zadowoleni. Ja mimo wszystko widzę pewne uproszczenia wdźwięku. Ale z drugiej strony sabaj potrafi już dość naturalnie zagrać. Nie ma takiej naleciałości typowej dla taniszych tranzystorów. Ma duże ograniczenia co chodzi o wejścia, zdani jesteśmy głównie na sygnały cyfrowe. Ja posiadając pre lampowe WBA i purifi eval jestem w stanie doświadczyć bardziej zróżnicowanych przejść tonalnych, wybrzmień strun i różnica jest spora. I posiadając dobrego daca że wzmacniaczem lampowym lub daca lampowego z tranzystorem jesteśmy oczywiście osiągnąć dużo ciekawszy dźwięk niż z sabaja, ale tego nie da się osiągnąć za cenę 2.5tys. zł ani za 5tys. Mówię o nowych urządzeniach, za 10 tys. Zł zapewne można już mieć lepszą konkurencję. Ale to i tak ostatecznie wszystko zależy od odbioru osobistego danej osoby. Ja lubię granie lampowe, dlatego że moim zdaniem dźwięk z takich systemów bardziej zbliżony jest do tego co słyszymy na koncertach i sesjach na żywo. To jest moje oczywiście zdanie i zapewne jest wielu forumowiczów, którzy się z tym nie zgodzą, bo uważają inaczej. Wracając do sabaja mi najbardziej odpowiadał tryb z wyłączonym equalizerem. Każdy moduł tematyczny szczerze wprowadzał dla mnie już trochę sztuczności. Ale 2 koledzy byli zachwyceni tymi możliwościami i słuchają np na jazz.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

1 godzinę temu, RobG1974 napisał:

Odnośnie sabaja i smsl-a moje zdanie jest takie, że są to wzmacniacze w swoich cenach dobre. Ja je łączyłem ze stosunkowo drogimi kolumnami np diapason adamantes lub triangle signature delta i oba wzmacniacze zagrały na znośnym poziomie, ale high end to nie jest. Ja zamówiłem jużc4 kolegom sabaje i wszyscy są zadowoleni. Ja mimo wszystko widzę pewne uproszczenia wdźwięku. Ale z drugiej strony sabaj potrafi już dość naturalnie zagrać. Nie ma takiej naleciałości typowej dla taniszych tranzystorów. Ma duże ograniczenia co chodzi o wejścia, zdani jesteśmy głównie na sygnały cyfrowe. Ja posiadając pre lampowe WBA i purifi eval jestem w stanie doświadczyć bardziej zróżnicowanych przejść tonalnych, wybrzmień strun i różnica jest spora. I posiadając dobrego daca że wzmacniaczem lampowym lub daca lampowego z tranzystorem jesteśmy oczywiście osiągnąć dużo ciekawszy dźwięk niż z sabaja, ale tego nie da się osiągnąć za cenę 2.5tys. zł ani za 5tys. Mówię o nowych urządzeniach, za 10 tys. Zł zapewne można już mieć lepszą konkurencję. Ale to i tak ostatecznie wszystko zależy od odbioru osobistego danej osoby. Ja lubię granie lampowe, dlatego że moim zdaniem dźwięk z takich systemów bardziej zbliżony jest do tego co słyszymy na koncertach i sesjach na żywo. To jest moje oczywiście zdanie i zapewne jest wielu forumowiczów, którzy się z tym nie zgodzą, bo uważają inaczej. Wracając do sabaja mi najbardziej odpowiadał tryb z wyłączonym equalizerem. Każdy moduł tematyczny szczerze wprowadzał dla mnie już trochę sztuczności. Ale 2 koledzy byli zachwyceni tymi możliwościami i słuchają np na jazz.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Kolega dobrze prawi. Nie mam lampy a hybrydę, i tu muzykę zdecydowanie bardziej czuć!! Sabaja oddałem po 1 nocy spędzonej z im i nie żałuję. 

49 minut temu, Pasibzuh napisał:

Kolega dobrze prawi. Nie mam lampy a hybrydę, i tu muzykę zdecydowanie bardziej czuć!! Sabaja oddałem po 1 nocy spędzonej z im i nie żałuję. 

Ja bym z Chińczykiem nocy w życiu nie spędził. Co innego z Chinką.

4 godziny temu, jurek1 napisał:

Odbiór muzyki to emocje.

Owszem. Ale uprzedzanie się do sprzętu bo ktoś o nim pisze to chyba nie jest normalne ?

Teraz, Piopio napisał:

Owszem. Ale uprzedzanie się do sprzętu bo ktoś o nim pisze to chyba nie jest normalne ?

Oczywiście że nie. Pisałem wiele razy, że to rzecz biustu. Mnie te zabawki nie podchodzą.

3 godziny temu, RobG1974 napisał:

I posiadając dobrego daca że wzmacniaczem lampowym lub daca lampowego z tranzystorem jesteśmy oczywiście osiągnąć dużo ciekawszy dźwięk niż z sabaja, ale tego nie da się osiągnąć za cenę 2.5tys. zł ani za 5tys. Mówię o nowych urządzeniach, za 10 tys.

Zgadzam się. 

Zestaw PRE lampowe, końcówka mocy na Purifi i DAC R2R np. Gustard R26 zagra lepiej od Sabaja/SMSL.

Tylko taki zestaw kosztuje ok 10x więcej. Nie mówiąc już o dodatkowych kablach.

2 minuty temu, Pasibzuh napisał:

Robisz to cały czas!! 

Tylko osoby niezbyt stabilne emocjonalnie tak to odbierają. 

1 godzinę temu, Pasibzuh napisał:

Miałeś słabe źródło cyfrowe. Nie dziwię się. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.