Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Wuelem napisał:

Jak to sprawdzasz / mierzysz?

Czym to się objawia?

Bo jak są to trzaski, pauzy i inne dziwne losowe rzeczy to należy kupić nowy / działający kabel. Jak jest to coś innego to mamy pętle masy i to jest miejsce dla wynalazku @Piopio.

47 minut temu, Marcin093 napisał:

Dzięki, teraz dopiero znalazłem to sub out, wyłączyłem, ale różnicy nie ma (chociaż może troszkę więcej tego basu).

Podłączałem Sabaja do różnych kolumn i zawsze było świetnie. Dużo lepiej niż SMSL DA9 + SMSL SU-9. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gdzieś kiedyś czytałem, że kable usb nie powinny być dłuższe niż 2 m, a ja muszę mieć 5 m bo wzmak i kolumny sa po drugiej stronie biura.

W momencie jak się włączała lub wyłączała lodówka, impuls elektryczny zatrzymywał mi dźwięk z Tidala w kompie, przy konwerterze rzadziej się to działo . Ale lodówkę już wywaliłem, bo mnie wkurzała:)

Ojej, właśnie Tidal puścił mi kawałek Triste Jobima, i nagle pojawił się mięsisty bass, dzięki to chyba ten filtr sub out odpowiadał za brak basu. Teraz czekam na lepszą przestrzeń 🙂

13 minut temu, FioleK napisał:

i to jest miejsce dla wynalazku @Piopio.

Cały świat korzysta z izolacji galwanicznej. Ups. Tylko Ci bardziej światli użytkownicy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Marcin093 napisał:

Gdzieś kiedyś czytałem, że kable usb nie powinny być dłuższe niż 2 m, a ja muszę mieć 5 m bo wzmak i kolumny sa po drugiej stronie biura.

W momencie jak się włączała lub wyłączała lodówka, impuls elektryczny zatrzymywał mi dźwięk z Tidala w kompie, przy konwerterze rzadziej się to działo . Ale lodówkę już wywaliłem, bo mnie wkurzała:)

Ojej, właśnie Tidal puścił mi kawałek Triste Jobima, i nagle pojawił się mięsisty bass, dzięki to chyba ten filtr sub out odpowiadał za brak basu. Teraz czekam na lepszą przestrzeń 🙂

Mam 5m kabel i jest OK. Kupiłem taki w nylonowym oplocie, który ponoć jest wstanie dostarczyć 3A. Wcześniej jak korzystałem z 2 przedłużek to miałem różne artefakty... Tylko 44kHz i 16bitów chodziło znośnie...

6 minut temu, Piopio napisał:

Cały świat korzysta z izolacji galwanicznej. Ups. Tylko Ci bardziej światli użytkownicy. 

Można napisać, że cały świat korzysta ze Stoperanu / Ibupromu / etc... , ale czy każdy żre go non-stop? Korzystasz wtedy kiedy musisz. 

27 minut temu, FioleK napisał:

Korzystasz wtedy kiedy musisz. 

W moim odczuciu zawsze trzeba 😉 

28 minut temu, FioleK napisał:

Mam 5m kabel i jest OK. Kupiłem taki w nylonowym oplocie, który ponoć jest wstanie dostarczyć 3A. Wcześniej jak korzystałem z 2 przedłużek to miałem różne artefakty... Tylko 44kHz i 16bitów chodziło znośnie...

Można napisać, że cały świat korzysta ze Stoperanu / Ibupromu / etc... , ale czy każdy żre go non-stop? Korzystasz wtedy kiedy musisz. 

Ja mam podłączone kablem USB dostarczonym do VMV i zero jakikolwiek trzasków, przerw.

Pliki DSD, DxD, WAV, FLAC

2 hours ago, LeonidK said:

@markov zdziwiło mnie, że nie było dużych różnic między A300 a A30a. Miałem tego SMSL i moim zdaniem był bardzo słabiutki, więc spodziewałem się, że Sabaj będzie dużym przeskokiem. A podłączałeś może do tych ProAców jakieś inne wzmacniacze poza tymi dwoma? Jestem ciekawy, ile z nich jeszcze można wyciągnąć.

Wysłane z mojego DN2103 przy użyciu Tapatalka

W tych samych warunkach słuchałem ich jeszcze z Yamaha 503D (czy jaki tam jest ten średni model bez możliwości kalibracji). Kolumn natomiast słuchałem jeszcze z Accuphase u Pana od którego je kupiłem, ale tam pokój robił swoje, no i wszystko w koło adekwatne do ceny wzmacniacza.

Generalnie z kolumn jestem bardzo zadowolony, choć mam bardzo specyficzne i trudne akustycznie pomiesczenie w którym się znajdują. Natomiast u byłego właściciela podmieniliśmy Accuphase na Sabaja i wstydu nie było. Nawet były właściciel był zdziwiony, że takie maleństwo może tak grać - oczywiście w granicach zdrowego rozsądku.. Ten Accuphase to grał potencjometrem odkręconym na kilka mm, gdzie Sabaj gral w okolicach 40/99. 

Co do A300, to nie poświęciłem mu dużo czasu. Kilka kawałków, niski poziom głośności, raczej z ciekawości. Za sabajem przemawiała i tak wygoda źródła usb, z A300 musiałbym dokupić DAC więc nie traciłem czasu. 

5 godzin temu, Marcin093 napisał:

Dzięki, teraz dopiero znalazłem to sub out, wyłączyłem, ale różnicy nie ma (chociaż może troszkę więcej tego basu).

Mam możliwość podłączyć bezpośrednio po usb do kompa, ale to właśnie LKS 100 z izolacją galwaniczną robił całą robotę, ma jakieś zegary Crysteka i Amanero i tylko konwertuje sygnał z usb na coaxial, więc nadal jest cyfrowy i nie powinno być gorzej jak z wejsć analogowych.

Jeszcze jedno, nie instalowałem żadnych sterowników do Sabaja, kupowałem w styczniu na HIFI Express i myślałem że ma już wszystko zainstalowane.

Może jeszcze ze dwie przejściówki dołóż!

Tak jak Ci napisałem, zwykły krótki kabel usb do komputera i usb c do sabaja i zobacz jaki będzie efekt.

tutaj masz sterowninki  do sabaja zainstaluj driver i napisz czy się poprawiło.

7 minut temu, titilandus napisał:

Może jeszcze ze dwie przejściówki dołóż!

Tak jak Ci napisałem, zwykły krótki kabel usb do komputera i usb c do sabaja i zobacz jaki będzie efekt.

tutaj masz sterowninki  do sabaja zainstaluj driver i napisz czy się poprawiło.

święte słowa!!

11 minut temu, pdkl napisał:

święte słowa!!

🙂 nie no mam nadzieję, że mu to pomoże. Jako, że zapodziała mi się szklana kula, nie mam pojęcia jaką człowiek ma wiedzę informatyczną. Nie wiem może słucha tego w bit perfekcnie na slackware (taka dystrybucja linuksa), może na macu, a może na windowsie 7 😉 i systemowych sterownikach.

No i do tego komp do wzmaka, albo odwrotnie, parę kabli (gdyby, któryś był wadliwy), posłuchać i będzie wiadomo czy to wina wzmaka, kabli, systemu czy posiadacza 😉

Co do izolacji galwanicznej to pisałem że ten konwerter USB ma izolację galwaniczną myślałem że to jest to o czym piszecie na forum.

Natomiast konwerter jest na Amanero, a wiec na lepszym odbiorniku niz Xmos wbudowany w Sabaja i do tej pory to Amanero wymuszalo sterowniki zamiast systemowych windowsa 10 (tak mialem ustawione w Tidalu) .

Dzięki za te sterowniki do sabaja, jutro podłączę go bezpośrednio do USB i rozumiem, ze dzięki tym sterownikom komputer będzie go widział bezpośrednio? natomiast pytanie czy Sabaj sam umie wyczyścić cały ten syf jaki USB przenosi z komputera?

5 minut temu, Marcin093 napisał:

natomiast pytanie czy Sabaj sam umie wyczyścić cały ten syf jaki USB przenosi z komputera?

Nie potrafi. To robi izolator Topping HS01.

Moim zdaniem jakość dźwięku nie będzie wiele lepsza. Konwerter z izolacją galwaniczną bardzo dobrze działa. Mam taki i różnica pomiędzy nim a bezpośrednim połączeniem przez USB jest minimalna. 

Spróbuj jednak podłączyć Sabaja tam gdzie masz SMSL A300 i porównaj. Z normalnymi kolumnami Sabaj dogaduje się znakomicie. Naprawdę gra zjawiskowo jak na swoją cenę.

5 minut temu, Marcin093 napisał:

Nie no jednak jutro się nie połączę przez USB bo widzę że on ma wejście usb-c a ja mam kabel USB A więc muszę teraz kupić minimum 4 m kabla z końcówką USB C

Podłącz na próbę telefon.

1 minutę temu, Marcin093 napisał:

Wow dzięki to genialny pomysł , powinno zagrac bo mam LG v30 na dacku Sabra x4

Ale musisz mieć odpowednią apkę 😉 HiBy Music, USB Audio Player Pro. 

Prostuję oczywiście to nie ma znaczenia przy wyjściu z telefonu USB bo dac działa tylko na wyjściu Line in 3,5 mm ale tak czy tak powinno zagrać tak jak bezpośrednio z komputera, o ile Android gra podobnie do Windowsa

No trochę słaby jestem z tych aplikacji i elektroniki bo nie rozumiem to znaczy że sam Tidal z telefonu nie zagra bez tej apki?

No trochę słaby jestem z tych aplikacji i elektroniki bo nie rozumiem to znaczy że sam Tidal z telefonu nie zagra bez tej apki?

9 hours ago, Marcin093 said:

Prostuję oczywiście to nie ma znaczenia przy wyjściu z telefonu USB bo dac działa tylko na wyjściu Line in 3,5 mm ale tak czy tak powinno zagrać tak jak bezpośrednio z komputera, o ile Android gra podobnie do Windowsa

Nie wiem czy te apki mają jakieś super ficzery, ale u mnie na OnePlus 9 bez żadnych apek Sabaj został rozpoznany i muzyka grała. Podłącz i sprawdź. 

1 godzinę temu, markov napisał:

Nie wiem czy te apki mają jakieś super ficzery, ale u mnie na OnePlus 9 bez żadnych apek Sabaj został rozpoznany i muzyka grała. Podłącz i sprawdź. 

LG v30 jest stary. Raczej nie zagra bezpośrednio. 

4 minuty temu, Piopio napisał:

LG v30 jest stary. Raczej nie zagra bezpośrednio. 

To zależy tylko od softu. Jak ktoś wrzucił sobie sam nowszego Androida to nie powinno być problemu. Na szybko patrząc nie ma problemu z wrzuceniem Androida 13 - ROMy do LG V30

Edytowane przez FioleK
5 godzin temu, markov napisał:

Mają super ficzery ponieważ USB Audio Player Pro pomija konwersję audio realizowaną przez sterowniki androida (max. 48k) i umożliwiają uzyskać na wyjściu oryginalną jakość.

45 minutes ago, mr_prez said:

Mają super ficzery ponieważ USB Audio Player Pro pomija konwersję audio realizowaną przez sterowniki androida (max. 48k) i umożliwiają uzyskać na wyjściu oryginalną jakość.

Dobrze wiedziec, dzieki. Natomiast do testu i weryfikacji skad takie dziwne granie obejdzie sie i bez apek w takim wypadku, jezeli telefon rzeczywiscie zagra. 

23 godziny temu, FioleK napisał:

23 godziny temu, FioleK napisał:

Bo jak są to trzaski, pauzy i inne dziwne losowe rzeczy to należy kupić nowy / działający kabel. Jak jest to coś innego to mamy pętle masy i to jest miejsce dla wynalazku @Piopio.

W pomiarach widać, że długość kabla USB ma znaczenie.

Do USB Audio Cables Make A Difference?

Jeszcze nie doczytałem jak to testował, ale to jest -130dB vs -140dB. To nigdy nie będzie słyszalne - 130dB to próg bólu i dopiero przy tej głośności będzie słychać wpływ gorszego kabla... Czy on puszcza 12kHz sinus z generatora po kablach sygnałowych? Jak tak, to ten pomiar nie ma żadnego znaczenia... W dodatku wykazał, że sprawny kabel za 5zł jest tak samo dobry jak ten za 2000zł...

Edytowane przez FioleK
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.