Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, Qaz12 napisał:

A do 10K?

Już podawałem moje typy:

nowe ELAC Vela BS403, Buchardt S400 Mk2, KEF R3 Meta 😉 

używane Focal Electra 1007/1008Be

Obawiam się, że może być jednak problem z basem w małym pokoju w przypadku Buchardt i KEF. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 godziny temu, dedal75 napisał:

Leonid , widzisz sam jak to wygląda , sam powinieneś poszukać .

U mnie SABAJ (flat) nie to że tragicznie zagrał , zagrał tak że nie myślałem o jego kupnie. Można się przyczepić że źródło się nie spasowało no ale CXNv2 gra u mnie co najmniej poprawnie 😉 .  

Może

Pylon Diamond Monitor ?Chario Delphinus ? Audiosolutions Overture 202b ?

Pzdr

Na razie kolumn nie będę zmieniał, dopiero co kupiłem LS50 Meta i ich charakter mi ogólnie pasuje. Za 4k nie kupię nawet bezkompromisowych IEM'ów, więc tym bardziej nie łudzę się, że kupię wszystko mające kolumny, a ja nie cierpię, jak mi kolumny grają ciemno i gęsto, więc z tego co czytałem takie Pylony raczej odpadają. Mi się Kefy od razu spodobały i słychać w nich potencjał, tylko ten Sabaj chyba nie jest dla nich szczególnie synergicznym wyborem, więc postaram się jeszcze czegoś poszukać. 

16 minut temu, LeonidK napisał:

tylko ten Sabaj chyba nie jest dla nich szczególnie synergicznym wyborem, więc postaram się jeszcze czegoś poszukać. 

To już zależy od gustu. Dla mnie to połączenie idealne. W tej cenie (aż do 9K) ŻADEN wzmacniacz + DAC nie zagra tak rozdzielczo i z taką przestrzenią. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

@Piopio Bardzo proszę o niewpisywanie głupot, ze wzmacniacz Sabaj a30 jest bez wad! Gdzie jest moderator? Miałem go i owszem, to ogólnie dobry grajek, a nawet bardzo dobry w swojej cenie. Wzmacniacz ma swoje wyraźne wady, o których pisałem kilka stron wcześniej. Nie wprowadzać ludzi w błąd. To, ze dla niektórych jest świętym graalem bo kosztuje grosze to nie znaczy, ze będzie idealny dla innych. Warto przetestować bo być może wpasuje się w gusta ale napewno nie jest bez wad! Przykładowo, Roksan K3 rozjeżdża go pod katem jakości wysokich tonów, rozdzielczości i barwy na średnicy, a tez nie jest jakiś wybitny pod tym katem. Obecnie gram przejściowo na używce  za 1000 zł i tez w niektorych aspektach jest lepsza od Sabaja… 

Advance xi75 muzykalny nie do rozkładania muzyki ma czynniki pierwsze + Monitor Audio 😉

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 godzin temu, Szymek_47295 napisał:

@Piopio Bardzo proszę o niewpisywanie głupot, ze wzmacniacz Sabaj a30 jest bez wad! Gdzie jest moderator? Miałem go i owszem, to ogólnie dobry grajek, a nawet bardzo dobry w swojej cenie. Wzmacniacz ma swoje wyraźne wady, o których pisałem kilka stron wcześniej. Nie wprowadzać ludzi w błąd. To, ze dla niektórych jest świętym graalem bo kosztuje grosze to nie znaczy, ze będzie idealny dla innych. Warto przetestować bo być może wpasuje się w gusta ale napewno nie jest bez wad! Przykładowo, Roksan K3 rozjeżdża go pod katem jakości wysokich tonów, rozdzielczości i barwy na średnicy, a tez nie jest jakiś wybitny pod tym katem. Obecnie gram przejściowo na używce  za 1000 zł i tez w niektorych aspektach jest lepsza od Sabaja… 

Totalne bzdury. Nie napisałem, że Sabaj jest bez wad. Owszem gra jak wieke droższy wzmacniacz. Moim zdaniem nie masz wystarczająco doświadczenia by móc obiektywnie ocenić Sabaja. 

8 godzin temu, Szymek_47295 napisał:

Przykładowo, Roksan K3 rozjeżdża go pod katem jakości wysokich tonów, rozdzielczości i barwy na średnicy, a tez nie jest jakiś wybitny pod tym katem.

Z tą bezbarwną średnicą to już widzę kolejna, taka opinia. I za bardzo nawet nie ma czym jej podkręcić, bo z DAC się nie pokombinuje skoro wejście analogowe jest kiepskie i jak czytałem nikt tutaj jego nie poleca. Mi to się od początku kłóciło ze sobą ta analogowość grania i wybitna szczegółowość grania, przestrzeń.

8 godzin temu, Szymek_47295 napisał:

Bardzo proszę o niewpisywanie głupot, ze wzmacniacz Sabaj a30 jest bez wad!

W końcu był tu okrzyknięty "najlepszym wzmacniaczem" do 15k (choć ponoć porównany ułamek wszystkich wzmaków w tej cenie i to nie koniecznie u siebie) i przedsionkiem do Hajend😜

W dniu 7.03.2023 o 11:27, Piopio napisał:

Sabaj to nie jest proste granie. To bardzo rzetelne granie bez wad. 

Dobrze, ze mamy tutaj takich doświadczonych jak Ty 😉

12 minutes ago, Prewwit said:

W końcu był tu okrzyknięty "najlepszym wzmacniaczem" do 15k (choć ponoć porównany ułamek wszystkich wzmaków w tej cenie i to nie koniecznie u siebie) i przedsionkiem do Hajend😜

Okrzyknięty przez niewielu :P

6 minut temu, Szymek_47295 napisał:

Dobrze, ze mamy tutaj takich doświadczonych jak Ty 😉

Jak widać pamięć jest krótka.

6 minut temu, ferszcik napisał:

Okrzyknięty przez niewielu 😛

👍

Zaraz ,zaraz .

Wejście coax też jest słabe/ gorsze od USB .

No, coś tam coś tam + izolacja galwaniczna gra najlepiej .

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Nie macie Panowie pojęcia dlaczego Sabaj jest tak dobry. Rozpatrujecie go tylko w kategorii ceny. A może zainteresujecie się aspektami technicznymi?

3 tydzień szukam do niego kolumn, żeby wyrównać i zniwelować największą wadę, czyli suchość średnicy i ubogie barwy, i wg mnie da się to zrobić, tylko trzeba dobrać głośniki. Cały czas szukam i licytuje, ale tymczasowo podłączyłem do niego moje stare, 30 letnie, wyciągnięte z szafy Cyrus Mission 781 (podobne dźwiękowo do Eposów, z dociążoną dużą, naturalną, akustyczną średnicą, lekko ciemne), i bardzo się zdziwiłem bo wokale i cała średnica na nich zagrały przepięknie (muzyka afrykańska, Roika Traore, Cymande), szkoda że nie mają średniego basu i monotonne wysokie tony, bo dla średnicy bym je zostawił.

Nie jestem ślepym wyznawcą Sabaja, ale musze przyznać, że takiego wokalu na tych głośnikach nigdy nie słyszałem, nie podejrzewałem, że mogą tak zagrać (można je kupić za 500 - 600 zł używane), nie mogłem się oderwać i przestać słuchać. Więc pewne cechy A30a ma baaardzo dobre i cała sztuka to dobrać do niego odpowiednie głośniki, myślę że synergia byłaby z Wharfedale Linton

W dniu 11.03.2023 o 19:47, Marcin093 napisał:

Nie jestem ślepym wyznawcą Sabaja, ale musze przyznać, że takiego wokalu na tych głośnikach nigdy nie słyszałem, nie podejrzewałem, że mogą tak zagrać (można je kupić za 500 - 600 zł używane), nie mogłem się oderwać i przestać słuchać. Więc pewne cechy A30a ma baaardzo dobre i cała sztuka to dobrać do niego odpowiednie głośniki, myślę że synergia byłaby z Wharfedale Linton

To ja mogę dodać, ze póki co to z Monitorami Audio Silver 500 7G jest poprawne granie, ale magii nie ma. Ani na gorze, anie na dole a tym bardziej w srednicy. Ale to może wina akustyki pokoju, którą i tak misze poprawić. Z DALI Oberonami 7, zgrywał sie ten wzmacniacz dużo lepiej.

Godzinę temu, cyborek napisał:

To ja mogę dodać, ze póki co to z Monitorami Audio Silver 500 7G jest poprawne granie, ale magii nie ma. Ani na gorze, anie na dole a tym bardziej w srednicy. Ale to może wina akustyki pokoju, którą i tak misze poprawić. Z DALI Oberonami 7, zgrywał sie ten wzmacniacz dużo lepiej.

Dali są lepszymi kolumnami moim zdaniem... Problem leży bardziej w kolumnach, chyba, że Sabaje mają spory rozrzut w jakości (i stąd tak odmienne zdania)...

Edytowane przez FioleK

A podpinali pod ten sam wzmacniacz? Nikt nie kręcił trable/bass/etc? Problem powinieneś mieć głównie z bassem 😕 Duży masz pokój? W osi grania ile masz metrów od kolumny do ściany? Sprawdź czy Ci nie powstaje fala stojąca (słuchałeś w kilku miejscach - +- 1m w każdą stronę).

Akustyka nie nada barwy i emocjonalnego grania średnicy, na niskie oczywiście ma wpływ, czy budowanie przestrzeni i czystość dźwięków, bez nadmiernego pogłosu.

3 godziny temu, cyborek napisał:

Raczej w akustyce. W salonie Audio Dali vs Monitory Dało sie odczuc wyzszosc MA nad Oberonami.

Może i po części w akustyce i wzmacniaczu, który nie pasuje do MA.

3 godziny temu, FioleK napisał:

A podpinali pod ten sam wzmacniacz? Nikt nie kręcił trable/bass/etc? Problem powinieneś mieć głównie z bassem 😕 Duży masz pokój? W osi grania ile masz metrów od kolumny do ściany? Sprawdź czy Ci nie powstaje fala stojąca (słuchałeś w kilku miejscach - +- 1m w każdą stronę).

Tak. Zazwyczaj stoja z 40-50cm od sciany. Wczoraj wystawilem je bardziej na srodek (z metr) i juz inaczej graly, ale to nie jest pozycja w jakiej mogą stac na codzień. 

14 minut temu, cyborek napisał:

Tak. Zazwyczaj stoja z 40-50cm od sciany. Wczoraj wystawilem je bardziej na srodek (z metr) i juz inaczej graly, ale to nie jest pozycja w jakiej mogą stac na codzień. 

Chodziło mi o odległość w drugą stronę...

wyciągnięte z szafy Cyrus Mission 781

Jestem fanem tych kolumn, też z powodu, że w nich są głośniki... Tonsilu : -)

monotonne wysokie tony

Podaruj im kable głośnikowe ze srebra - może być nasze Albedo. Będą we właściwej równowadze i nie nudne.

nie mają średniego basu

Mają, tylko trzeba je rozkręcić głośno. Polipropylenowa membrana nie uderza sama z siebie. Nie chcąc być złośliwym do posiadaczy np. Monitor Audio, nie powiem, że nie "dzwoni" sztucznością i rezonansami. Jeśli średni bas się nie pojawi po zwiększeniu powera, to Sabaj nie taki dobry, jak forumowa wieść niesie... Bo kolumny na pewno są świetne. Lekko leniwe, ale kto dziś nie chce się nie narobić (...a pograć). Bym powiedział - inteligentne hi-fi z tych Mission 781...

47 minut temu, Wuelem napisał:

Podaruj im kable głośnikowe ze srebra - może być nasze Albedo. Będą we właściwej równowadze i nie nudne

Wow, nie wiedziałem że jeszcze ktoś ich słucha, fajnie, też je lubię ale mam podłączone Jantzenem Solid core za 20 zł/m , który jest całkiem jasny w wysokich (notabene najlepszy kabel głośnikowy do 100 zł/m). Nie wiedziałem, że one zasługują na Albedo, który model?

50 minut temu, Wuelem napisał:

Jeśli średni bas się nie pojawi po zwiększeniu powera, to Sabaj nie taki dobry, jak forumowa wieść niesie... Bo kolumny na pewno są świetne.

Pojawia się ale na ok. 50 % w Sabaju, a na co dzień tak głośno nie słucham. Ale faktycznie, jak dostaną więcej wat, tworzą spektakl, a Sabaj wyciska z nich 300% możliwości. Czyli wg Ciebie nie zmieniać ich, tylko kabel głośnikowy?

16 hours ago, cyborek said:

Ja z kolei z Oberonami 7 i Sabajem nie wytrzymałem nawet kilkunastu minut w salonie audio. Dobrze to pokazuje, jak bardzo subiektywne jest to hobby. 

Ale zgadzam się też, jak bardzo różnić się może odbiór między salonem audio a domowymi warunkami, czy nawet pomiędzy odsłuchem u kogoś, a odsłuchem u siebie. Zakładając oczywiście, że to u siebie ma się najgorsze warunki. 

9 godzin temu, Marcin093 napisał:

Sabaj wyciska z nich 300% możliwości.

Proponuję przyjąć jednak, że największym sukcesem będzie osiągnąć 100% normy kolumn 🙂

Matematycznie biorąc wszystko ponad - to baśnie. Sabaj może grać na 300%, a czytając to forum, to najpewniej zbliża się do 1 000% swoich właściwości. Niewłaściwym założeniem jest, że gram obecnie na tych kolumnach. Tak było u mnie... kiedyś. Ale przestrzeń i możliwości mają właściwie nieograniczone. Dobra elektronika rzeczywiście wprowadza je w stan, że...

9 godzin temu, Marcin093 napisał:

tworzą spektakl

Srebro ma cechy, które im służą. Wypróbuj dowolne srebro. Nabiorą konturów w środku i błysku w górze. Na pewno mogą konkurować ze współczesnymi modelami - w końcu z tymi ostatnimi też się ludzie głowią, jak i co zrobić, żeby... Sabaj grał na 300% 🙂

Edytowane przez Wuelem
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.