Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

A u mnie tak zmiana. KEF R3 godnie zastapily juz na stałe BMN Berges 3.  Razem z SMSL VMV A2 tworzą swietny duet, dla mnie zestawienie wybitne. Mówimy o sprzęcie za dyche, a o brzmieniu jakiego próżno mi bylo szukać w większości pokojów w Sobieskim na Audio Show. Ament;)

I jeszcze jedno ( i tu spodziewam się przynajmniej niezrozumienia lub wręcz hejtu).

Wg mnie nie warto poświęcać duzych pieniędzy na "wybitne" czyt.drogie źródło cyfrowe. Testowalem Silent Angel Munich ( 4000 zl). Naprawdę wzialem to urzadzenie aby zostało w systemie i cieszyło dzwiekiem i wygladem.Jednak niczego więcej nie uslyszalem czym karmi mnie Wiim Mini za dziesiątą część tej kwoty. Jestem jednak czerwony z zazdrości wiedząc , ze są audiifile którzy w lot w slepym teście wykazaliby różnice i wskazali aktualnie podpięty.

Aaaa wiem wiem, SMSL musi byc marny skoro nie różnicuje źródeł 😉

20230213_212339~3.jpg

Hegel H120 & KEF R3

2 minuty temu, Prawie Audiofil napisał:

KEF R3 godnie zastapily juz na stałe BMN Berges 3. 

Gratuluję. 

Zwykłe R3 czy Meta ?

BMN grały świetnie. W czym KEF są lepsze ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dzięki !

Zwykłe R3.

Obie pary przebywaly ze sobą razem trochę czasu, więc mialem okazję porównać brzmienie dość dokładnie.

Kefy są po prostu spektakularne w swoim całościowym przekazie. Naprawdę dźwięk wgniata w fotel. 

Takich emocji nie oferują BMNy. Kefy dają więcej radochy w sluchaniu muzyki, nie pozwalają ot po prostu wstać i wyłączyć sprzęt. Wciągają. Chce się jeszcze i jeszcze. Nie będę sie silił na opisy roznicowania przekazu poszczegolnych pasm obu par ale wg mnie jedynie średnica w BMN dzielnie sie obroniła. 

Odpowiadajac na pytanie w czym są lepsze- we wszystkim dźwiękowo(oprocz wspomnianej średnicy-tu postawiłbym znak równości) , na pewno w kreowaniu sceny dzwiekowej i zdecydowanie w wyglądzie.

Ale dalej twierdzę, ze BMN to kolumny wyjątkowe. Mialem je wiele miesięcy i cieszyły czy to podpięte kolejno pod Xindak XA-6950 New Edition, Haiku Audio Bright MK5 czy w końcu pod SMSL.

Hegel H120 & KEF R3

Godzinę temu, Prawie Audiofil napisał:

Kefy są po prostu spektakularne w swoim całościowym przekazie. Naprawdę dźwięk wgniata w fotel. 

Nie mogę się nie zgodzić 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Prawie Audiofil napisał:

Jednak niczego więcej nie uslyszalem czym karmi mnie Wiim Mini za dziesiątą część tej kwoty.

No właśnie,też mam dylemat.Posiadam malinke z DigiOne.Jest OK,ale czasem sprawia problem z obsługą.A jak tłumaczę pozostałym domownikom jak słuchać z maliny,to wolą puścić głośnik na BT.

MIałem na testach niedawno DAC ifi ZEN v2.PodpiAłem przez USB do maliny i z DAC-a analogiem do wzmacniacza.Puszczałem na zmianę sygnał z maliny DigiOne po coaxialu.I....praktycznie żadnej różnicy w dźwięku.Doszukiwałem się później na siłę różnic i...może DAC grał trochę jaśniej,Digione równiej.Ale różnice nie do wychwycenia na pierwszy rzut ucha.Tak więc DAC nic nie zmienił i na dzień dzisiejszy malina z tą nakładką zostaje.Jestem ciekaw czy ten Wiim coś wniesie.

Wzmacniacz smsl A8.

5 minut temu, c-k napisał:

No właśnie,też mam dylemat.Posiadam malinke z DigiOne.Jest OK,ale czasem sprawia problem z obsługą.A jak tłumaczę pozostałym domownikom jak słuchać z maliny,to wolą puścić głośnik na BT.

MIałem na testach niedawno DAC ifi ZEN v2.PodpiAłem przez USB do maliny i z DAC-a analogiem do wzmacniacza.Puszczałem na zmianę sygnał z maliny DigiOne po coaxialu.I....praktycznie żadnej różnicy w dźwięku.Doszukiwałem się później na siłę różnic i...może DAC grał trochę jaśniej,Digione równiej.Ale różnice nie do wychwycenia na pierwszy rzut ucha.Tak więc DAC nic nie zmienił i na dzień dzisiejszy malina z tą nakładką zostaje.Jestem ciekaw czy ten Wiim coś wniesie.

Wzmacniacz smsl A8.

Jestem ciekaw czy ten Wiim coś wniesie.

Wniesie spokój.

Mialem malinę dwa lata, nie tęsknię specjalnie.

Hegel H120 & KEF R3

4 minuty temu, Prawie Audiofil napisał:

Wniesie spokój.

Przetestuję jeszcze Yamahę WXAD10 przy tej akustyce co mam teraz.Wcześniej nie słyszałem wielkich róznic.Jak różnice będą takie jak przy teście daca ifi zen 2 to biore Wiima.Maline zostawie do filmów

Nie ważne , sprzęty 

Ale ja ,jak coś mam to wpinam i gra kilka dni , później wracam do pierwotnego ustawienia i słucham jednej playlisty . I wyrabiam sobie zdanie . Pasuje albo nie .🤷

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, Prawie Audiofil napisał:

Wniesie spokój.

Ja korzystam z Wiim i jest naprawdę OK, aplikacja Tidala się tylko czasami pi... ale to Tidal, a nie Wiim.

Edytowane przez FioleK
W dniu 15.04.2023 o 19:42, FioleK napisał:

Ja korzystam z Wiim i jest naprawdę OK, aplikacja Tidala się tylko czasami pi... ale to Tidal, a nie Wiim.

No niekoniecznie. Sonos ogarnia Tidala bezproblemowo. 

Android to jedno ale tidal też daje swoje. 

Możesz przecież sterować apką na tidalu a dźwięk idzie przez sonosa. Były też inne firmy które losowo miewały z tym problem kiedy inne z kolei właśnie się z nim uporały. 

Może to jest związane z kwestią przejścia z mqa na FLAC. Robię je czegoś na bazie. Ciężko powiedzieć ale jest lepiej ostatnimi czasy. 

8 godzin temu, hary1357 napisał:

Bo to jest problem z apka na androida. Temat znany od dawna choć od jakiegoś czasu to nic w porównaniu z tym co było rok temu.

Ja też obstawiam, że winę ponosi android. Coś wiem na ten temat. Na starszym smartfonie często Tidal connect nie chciał się łączyć z Node 2i😠 Po czasie jak zmieniłem smartfon na nowszy, wszystko śmiga jak ta lala😉

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

14 minut temu, rd79 napisał:

Ja też obstawiam, że winę ponosi android. Coś wiem na ten temat. Na starszym smartfonie często Tidal connect nie chciał się łączyć z Node 2i😠 Po czasie jak zmieniłem smartfon na nowszy, wszystko śmiga jak ta lala😉

Niekoniecznie Android. Pod Ipad OS też są problemy. 

2 godziny temu, rd79 napisał:

A jak się sprawa ma w Windowsie? Też Tidal connect kuleje ? Ktoś coś wie na ten temat 🤔

Tidal Connect sterowany z aplikacji na Windowsa też potrafili się powiesić / zgłupieć.

7 minut temu, Prawie Audiofil napisał:

No jak nie ma ...jak jest 😉

mr_prez zrozumiał to pytanie dosłownie. Prawdziwego Tidal Connect na Windowsa nie ma (nie można z telefonu sterować aplikacją na Windowsie jak w Spotify, w Spotify na Windowsie odtwarzacz staje się równocześnie urządzaniem Spotify Connect). Z poziomu aplikacji Tidala można sterować urządzeniami Tidal Connect (ale sama aplikacja nie staje się urządzaniem Tidal Connect).

Edytowane przez FioleK
31 minut temu, FioleK napisał:

mr_prez zrozumiał to pytanie dosłownie. Prawdziwego Tidal Connect na Windowsa nie ma (nie można z telefonu sterować aplikacją na Windowsie jak w Spotify, w Spotify na Windowsie odtwarzacz staje się równocześnie urządzaniem Spotify Connect). Z poziomu aplikacji Tidala można sterować urządzeniami Tidal Connect (ale sama aplikacja nie staje się urządzaniem Tidal Connect).

Dzieki, dokładnie o to mi chodziło. Małe nieporozumienie.

15 minut temu, rd79 napisał:

Apka Spotify bardziej mi podchodzi niż Tidal. Czekam i czekam i doczekać się nie mogę kiedy Spotify wypuści jakość cd. 

Oby tylko bez MQA i pochodnych...

4 godziny temu, FioleK napisał:

Oby tylko bez MQA i pochodnych...

No ma się rozumieć. Myślę, że wielu na wieści o jakości CD w Spotify kopnęło by Tidal w zadek 😉

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

6 godzin temu, rd79 napisał:

No ma się rozumieć. Myślę, że wielu na wieści o jakości CD w Spotify kopnęło by Tidal w zadek 😉

Ktoś kto oczekiwał lepszej jakości, to już chyba dawno pożegnał się ze Spotify. Zostali najwytrwalsi.

W dniu 15.04.2023 o 18:28, Prawie Audiofil napisał:

Wniesie spokój.

Wpiąłem Yamahe wxad10 analogiem do SMSL A8 i zapuszczałem muze na zmianę z malinki z DigiOne po coaxie.

Zeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer0 różnicy.

Dlaczego tak się staneło?Wina wzmacniacza czy streamerów?

W dniu 23.04.2023 o 18:49, c-k napisał:

Wpiąłem Yamahe wxad10 analogiem do SMSL A8 i zapuszczałem muze na zmianę z malinki z DigiOne po coaxie.

Zeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer0 różnicy.

Dlaczego tak się staneło?Wina wzmacniacza czy streamerów?

Myślę, ze sporo mogą wyjaśnić wątki także z drugiego forum i wpisy na przykład Mariusza Kopackiego:

https://forum.audio.com.pl/topic/88495-wiim-pro-a-jak-ten-namiesza/page/30/#comment-580184

Hegel H120 & KEF R3

Właśnie jest u mnie SMSL VMV A2 i testuje go z Heco 700. 

Pierwsze wrażenia są takie, że lepszy on od połączenia NAD 356 po modzie + DX7 Pro nie jest... Jednak dopiero co przyjechał i dopiero go włączyłem. Dajmy mu trochę pograć.

O co chodziło z tym odcięciem suba, trzeba coś tam zmienić? Nie da się tego wyłączyć z tego co widzę. Suba nie mam

Nie możesz ustawić opcji sub off jadąc na pilocie/pokrętłem maksymalnie w dół? Powinna być taka opcja, wtedy nie ma filtra odcinającego niższe częstotliwości z kolumn. Jeśli nie masz, to zaktualizuj firmware. Wątpliwej wygody obsługa i głupie niedoróbki software'owe to cena, którą się płaci za korzystanie z chińskich urządzeń. W moim przypadku denerwowało mnie, że nie mogę puścić pełnego pasma na kolumny przy podłączonym subie, ciągle mi coś nie pasowało, dopiero po połączeniu wysokopoziomowym ze standardowym wzmacniaczem w klasie AB uzyskałem pożądaną integrację.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.