Skocz do zawartości
IGNORED

Nowszy ale czy lepszy wzmacniacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam dylemat czy zmienić mój stary lecz w miarę dobry wzmacniacz Onkyo a-7070 na "trochę" nowszy Yamaha a-s1000. Nie mam możliwości przesłuchania na miejscu.Czy różnica byłaby na jakis plus ? Kolumny które używam obecnie to Harbeth nrg4. Czy do 3 tys.byloby coś lepszego do tych kolumn od starego onkyo? Muzyka której słucham jest różnorodna.Z góry dziękuję za jaką kolwiek podpowiedź.

https://www.audiostereo.pl/topic/159536-nowszy-ale-czy-lepszy-wzmacniacz/

Ciężko tak na ślepo strzelić co by Ci tam pasowało. Dobrze by było jakbyś określił aktualne brzmienie zestawu oraz opisał jakich zmian oczekujesz? Wtedy ja i koledzy może coś podpowiedzą.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Aktualne brzmienie jest takie że mi się podoba 😉.Próbowałem paru innych wzmacniaczy min.nowsze Onkyo ,proton,nad,demon (wszystkie nie z górnej półki i leciwe) lecz zawsze wracałem do tego Onkyo które dostałem przypadkiem za darmo od szwagra dawno temu.Teraz mam cztery takie wzmacniacze,z których trzy grają cały czas z różnymi kolumnami i jest dobrze🙂. Nie jestem doświadczony w teorii ale uwielbiam dobry dzwięk.Nigdy nie pisałem na forach lecz czytałem tylko i chcalbym zmienić jeden z tych wzmacniaczy właśnie na Yamaha a-s1000 który ma takie same boczki w kolorze moich kolumn i by pasował idealnie do zestawu.tylko właśnie nie wiem czy ktoś byłby w stanie powiedzieć że te wzmacniacze grają lepiej niż stare dobre stereo 🙄

11 godzin temu, Gomez Totalny napisał:

czy ktoś byłby w stanie powiedzieć że te wzmacniacze grają lepiej niż stare dobre stereo 🙄

dla jednego lepiej a dla innego nie. Kwestia porównania z własnym systemem. Jak nie masz możliwości porównania u siebie na miejscu to możesz się opierać tylko i wyłącznie na opiniach innych. Niestety te opinie w niektórych przypadkach mogą być skrajne i zbyt wiele nie pomogą 😉.

15 godzin temu, Gomez Totalny napisał:

Witam.Mam dylemat czy zmienić mój stary lecz w miarę dobry wzmacniacz Onkyo a-7070 na "trochę" nowszy Yamaha a-s1000. Nie mam możliwości przesłuchania na miejscu.Czy różnica byłaby na jakis plus ? Kolumny które używam obecnie to Harbeth nrg4. Czy do 3 tys.byloby coś lepszego do tych kolumn od starego onkyo? Muzyka której słucham jest różnorodna.Z góry dziękuję za jaką kolwiek podpowiedź.

SMSL SA400 będzie dużo lepszy. A jak odpalisz tryb SDB to szczęka spadnie Ci na podłogę.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja bym nie wymieniał. Biorąc pod uwagę co już przesłuchales to moim zdaniem byłby to zabieg jedynie w kierunku zmiany design. 

Faktycznie to jest celem czy w dźwięku chcesz coś zmienić? Poprawić?

Piotr 

w takiej kwocie to chyba tylko używane mają sens

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

12 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

w takiej kwocie to chyba tylko używane mają sens

Oprócz SMSL SA400

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Oprócz SMSL SA400

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ja bym nie wymieniał. Biorąc pod uwagę co już przesłuchales to moim zdaniem byłby to zabieg jedynie w kierunku zmiany design. 

Faktycznie to jest celem czy w dźwięku chcesz coś zmienić? Poprawić?

Piotr 

Na pewno jakbym juz zmieniał na coś innego to liczyłbym też na jakiś plus w dzwięku, ale tez brakuje mi bardzo sterowania głośnością z pilota .Przypadkowo trafiłem na ogłoszenie wzmacniacza Yamaha ,który mi się spodobał wizualnie i pomyślałem ze coś co waży ponad 20kg. jest solidnie zbudowane i markowe musi grać super. Lecz opinie są różne i chciałem zapytać ludzi którzy mają doświadczenie czy własnie dzwięk nie będzie gorszy, ale wiadomo gusta są różne i pewnie bez odsłuchu nie dowiem się tego.

32 minuty temu, Gomez Totalny napisał:

Na pewno jakbym juz zmieniał na coś innego to liczyłbym też na jakiś plus w dzwięku, ale tez brakuje mi bardzo sterowania głośnością z pilota .Przypadkowo trafiłem na ogłoszenie wzmacniacza Yamaha ,który mi się spodobał wizualnie i pomyślałem ze coś co waży ponad 20kg. jest solidnie zbudowane i markowe musi grać super. Lecz opinie są różne i chciałem zapytać ludzi którzy mają doświadczenie czy własnie dzwięk nie będzie gorszy, ale wiadomo gusta są różne i pewnie bez odsłuchu nie dowiem się tego.

Yamaha zagra dobrze ale nie super. SMSL SA400 zagra dużo lepiej. 

Witaj. Chciałbym nawiązać do Twojego dylematu odnosnie wymiany wzmacniacza. Ja proponowałbym Ci zakup wzmacniacza MAGNAT MA 700, którego cena oscyluje miedzy 2500 a 3000 zł. Wzmacniacz ten dostępny jest tylko w wersji czarnej. MAGNAT MA 700 to wzmaczniacz stereo, który wyposażony jest w kombinację przedwzmacniacza lampowego i poteżnych tranzystorowych końcówek mocy, zdolnych wysterowac nawet najbardziej wymagające kolumny. Magnat w przedwzmacniaczu nie używa standardowych lamp, są one starnnie dobrane i wypalone. Dodatkowo wyposażony jest w wejście HDMI i Bluetooth 5.0 ze standardem aptX, dzieki czemu mozna odtwarzać muzyke z kompatybilnego smartfona w jakości płyty CD. Panel przedni wykonany jest z litego metalu. Diody umiejscowione w lewej częsci panelu informuja o wybranym wejściu. Szybko zauważysz, że ma przedwzmacniacz  lampowy, ponieważ dżwiek jego jest niezwykle przyjemny i harmonijny oraz czysto wywazony. Bas jest zwarty, ma objętosc itreśc. Różnice dynamiczne w nagraniach sa dobrze rozpoznawalne, a efekt przestrenny jest znakomity. Polecam. BOGDAN

AUDIOtrendt Kraków. Zapraszamy na odsłuchy. Doradzamy, pomagamy, rozwiązujemy problemy. Wypożyczamy sprzęt do domu.
Wszyscy forumowicze mogą liczyć u nas na atrakcyjne ceny!

www.audiotrendt.com.pl; tel.: 12 686 10 15 | 791 063 315 | 509 188 477

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Poczytałem troche o tym wzmacniaczu (chyba jakiś chińczyk, jak wszystko nowe zresztą) i w necie za dobrych opini nie ma , na pewno nie kupiłbym go w ciemno. Kiedyś się naczytałem o dac toppinga który miał super opinie i jak go kupiłem to szybko odsprzedałem.

MAGNAT MA 700 niby lampowy (nigdy nie miałem lampy) ciekawe jak to gra, ale w tej cenie nowy..... 🤔

17 minut temu, Gomez Totalny napisał:

i w necie za dobrych opini nie ma

Serio ? Daj źródło tych nie za dobrych opinii. 

ASR

"Overall, I am going to put the SMSL SA400 on my recommended list. It delivers tons of power with no weak points."

Edytowane przez Piopio

8 minut temu, Piopio napisał:

ASR

"Overall, I am going to put the SMSL SA400 on my recommended list. It delivers tons of power with no weak points."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

10 minut temu, Gomez Totalny napisał:

Ukryta Zawartość

Nie żartuj, że takie opinie bierzesz pod uwagę 😉 

Większość jest zresztą pozytywnych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Teraz, Piopio napisał:

Nie żartuj, że takie opinie bierzesz pod uwagę 😉 

Żadnych ze sklepów internetowych nie biorę ale na szybko poczytałem .O toppingu tez właśnie się naczytałem i się zawiodłem😏

17 minut temu, Gomez Totalny napisał:

Żadnych ze sklepów internetowych nie biorę ale na szybko poczytałem .O toppingu tez właśnie się naczytałem i się zawiodłem😏

Który to był Topping ?

10 minut temu, Gomez Totalny napisał:

To był przetwornik cyfrowo analogowy d czy e 30, juz nie pamiętam dokładnie.

Jak E30 to najgorszy z Toppingów 😉

D30 PRO jest ok.

Edytowane przez Piopio

Ogólnie to ochłodziliście mnie z tą Yamahą bo chciałem już pisać do sprzedającego, że biorę ale jeszcze coś mnie tchnęło żeby tu się zapytać( liczyłem może trochę na wpisy ze mam stare gówno i yamaha bedzie idealna). Teraz jakbym miał kupować to jedynie gdzieś z okolicy i przesłuchać najpierw u siebie. I tak teraz będę szukał coś nie na siłę. Dziękuję i pozdrawiam.

20 minut temu, Gomez Totalny napisał:

liczyłem może trochę na wpisy ze mam stare gówno i yamaha bedzie idealna

Moze troszke ale ta Yamaha nie wiele lepsza 🙂 Musisz troche wyzej celowac. Moze Hegel H80 lub cos z tej klasy

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

32 minuty temu, rafa napisał:

Moze troszke ale ta Yamaha nie wiele lepsza 🙂 Musisz troche wyzej celowac. Moze Hegel H80 lub cos z tej klasy

Znalazłem jeden w ogłoszeniu (Hegel h80) w Gdańsku (jestem z okolic).Napiszę do sprzedającego czy mozna przesłuchać u siebie. pozdrawiam.

W dniu 31.08.2022 o 13:32, Piopio napisał:

Według testów lab tak?

Bo co oznacza lepiej?

W dniu 31.08.2022 o 15:33, Piopio napisał:

ASR

A no właśnie ASR. To ja podziękuję.

Jescze raz powtórzę. Nie wymieniaj. 

Piotr 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Jescze raz powtórzę. Nie wymieniaj. 

Piotr 

Też tak coraz bardziej myślę, że nie ma co na siłę szukać. Poczytałem o Hegel h80 i ciężko stwierdzić po opiniach jak to gra, są całkiem skrajne (jedni piszą że super a inni że nie da się tego słuchać w ogóle). Jak pisałem mam trzy zestawy z tym wzmacniaczem  i wszystkie konfiguracje mi odpowiadają .

W dniu 30.08.2022 o 18:47, Gomez Totalny napisał:

czy zmienić mój stary lecz w miarę dobry wzmacniacz Onkyo a-7070 na "trochę" nowszy Yamaha a-s1000.

Jak masz okazję kupić Yamahę A-S100 za rozsądną kwotę to nie ma się nad czym zastanawiać. Twoje Onkyo a Yamaha to 30 lat różnicy. Ten model Yamahy wszedł w 2008 i produkowany był do 2014. To przepaść i Onkyo dziś jest już elektrośmieciem niestety. Twoje Onkyo liczy ponad czterdzieści lat - niemal pół wieku!! To jak grał w 1981 roku czyli w chwili wejścia na rynek pamiętaja już tylko głusi z racji wieku audiofile (tfu). Brzmienie czterdziestoletniego wzmacniacza to loteria, ale jedno jest pewne - nie gra to obecnie jak czterdzieści lat temu.
Yamaha jest nowsza, konstrukcyjnie poprawnie zbudowana, nie ma naleciałości wiekowych, części w środku są mniej wyeksploatowane, prezentuje się zacnie i jest to przede wszystkim wzmacniacz a nie jakaś popierdółka.
Dźwięk to kwestia gustu - jedni wolą blondynki a inni rude. Musisz jednak pamietać, że z początku wszystko co weźmiesz na odsłuch może Ci się nie podobać z racji przystosowania Twego ucha do dxwięku Onkyo, a dźwięk ten jak napisałem powyżej zapewne nie ma już nic wspólnego z brzmieniem fabrycznym z 1981 roku.

To są pytania typu:
Mam dobrą pralkę z 1981 roku marki Polar. Dobrze pierze ale zastanawiam się czy zamienić ją na nowszą o 30-ci lat pralkę marki Bosch. Zapytaj sie żony albo sąsiadki jakie miałaby zdanie

Edytowane przez yayacek

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Nowe wzmacnicze nie są w niczym lepsze od starych miałem na stole najnowszego Caspiana i porównywałem do leciwych Pioneera A88x czy Jvc Ax 1100 na porządnym źródle i ałdiofilskich kablach nawet nie będe pisał co z tego wyszło, żeby nie denerwować tu co poniektórych o nowych wzmacniaczach z tzw budżetowego przedziału 1500-3000zł nawet szkoda pisać, znam osobę która wymieniła nowego Onkyo za 4kzł sklep na starego rzęcha kupionego za 800zł też Onkyo jakiś amplituner.

Ja moje wzmacniacze zaraz po zakupie oddawałem na przegląd do Pana który je sprawdzał i wymieniał wszystko to, co stwierdził że było już zużyte.Staral się naprawiać nawet jakieś malutkie diody aby się paliły jak w oryginale,a jak się czegoś nie dało zrobić to mówił i nie brał ani złotówki. Nie mówię,że nie ma wzmacniaczy nowych które lepiej grają bo napewno jest ich wiele,tylko ciężko trafić na taki który cię zadowoli. Tym bardziej,że przez lata słuchania jednego człowiek się przyzwyczaja i inne, które miały grać super grają jakoś dziwnie inaczej.                             Co do Yamahy właśnie przez jej budowę i wygląd już chciałem ją kupować,ale jak cos ma grać gorzej (chociaż do końca nie jestem pewny czy tak by było) coraz bardziej stwierdzam,że nie warto (cena za Yamaha 2700)

Edytowane przez Gomez Totalny

Gość wymienił Onkyo a 9755 na Amplituner Stereo Onkyo TX-8210R z 1994r kosztował wtedy 600DM brzmiał według niego lepiej od tego nowego Onkyo na barwie nie tak sucho i w niczym nie ustępował przejrzystością góry, trudno w to uwierzyć, ale tak było kolumny klipsch rf82 mk2

19 minut temu, Gomez Totalny napisał:

coraz bardziej stwierdzam,że nie warto

To w czym problem?
Skoro stwierdzasz, że nie warto i wolisz stare niż nowe to problem się rozwiązał.
A tak poważnie mówiąc to chyba masz węża w kieszeni i szukasz na siłę poparcia swej tezy, że stare jest dobre. Jeśli masz węża to niezależnie od tego co zostałoby napisane na korzyść nowego produktu wąż zawsze wygra.

Cena tej Yamahy to niby 2700 - za dużo.
Za używany towar po gwarancji to 50% ceny z paragonu można dać.

Edytowane przez yayacek

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

2 minuty temu, Dune napisał:

Gość wymienił Onkyo a 9755 na Amplituner Stereo Onkyo TX-8210R z 1994r kosztował wtedy 600DM brzmiał według niego lepiej od tego nowego Onkyo na barwie nie tak sucho i w niczym nie ustępował przejrzystością góry, trudno w to uwierzyć, ale tak było kolumny klipsch rf82 mk2

Też próbowałem kiedys nowszego Onkyo,nie pamiętam modelu ale nie był jakiś najniższy i się rozczarowałem, w ogóle nie miał zycia.

5 minut temu, yayacek napisał:

To w czym problem?
Skoro stwierdzasz, że nie warto i wolisz stare niż nowe to problem się rozwiązał.
A tak poważnie mówiąc to chyba masz węża w kieszeni i szukasz na siłę poparcia swej tezy, że stare jest dobre. Jeśli masz węża to niezależnie od tego co zostałoby napisane na korzyść nowego produktu wąż zawsze wygra.

Każdy człowiek który ma trochę rozumu napewno ma węża w kieszeni,jeden większego drugi mniejszego. Napisałem już że miałem dylemat taki na szybko i chciałem się poradzić.Nie chce nikogo przekonywać że stare jest lepsze.powiedzialem że będę szukał ale na spokojnie.pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi