Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz + Kolumny Yamaha

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Mam wzmacniacz Yamaha RX-V485 , oraz kolumny Yamaha NS-BP200. Nie wiem, ale dla mnie słabo grają albo te kolumny albo wzmacniacz. Może ktoś coś doradzić ? Jestem początkujący. Wzmacniacz z wyższej półki chyba jest.

Edytowane przez mkitb
https://www.audiostereo.pl/topic/159620-wzmacniacz-kolumny-yamaha/

Cześć.

Posiadasz amplituner kina domowego. Nie jest to podstawowy model ale też nie z wyższej półki. W tym konkretnym połączeniu słabszym ogniwem są kolumny. 
Czego oczekujesz od zmiany?

Oczekuje dźwięku jakością porównywalną jak z pianocrafta mcr-640. Nawet dźwięk z komputera z płyty głównej dawał lepsze brzmienie tj Asus a68hm-k, Realtek ALC887 z japońskimi kondensatorami.

Bardzo ważna jest poprawna konfiguracja amplitunera. W zależności od tego jakiego dźwięku szukasz i w jakiej cenie możesz uzyskać coś zadowalającego. Ile chcesz przeznaczyć na ten cel?

Edytowane przez GhostR1

Musi to być Yamaha. I pytanie czy lepiej kupić sam wzmacniacz czy amplituner? Nie zależy mi na niczym innym jak podłączenie do komputera przez wyjście AUX. Cena to do 1500 zł nowy.

Czekaj czekaj... amplituner obecnie masz (RX-V485) więc kup, wypożycz i posłuchaj innych w połączeniu z tym amplitunerem. Są kolumny, które zagrają lepiej od tych z Yamahy. Kwestia co Tobie spasuje.

27 minut temu, GhostR1 napisał:

Czekaj czekaj... amplituner obecnie masz (RX-V485) więc kup, wypożycz i posłuchaj innych w połączeniu z tym amplitunerem. Są kolumny, które zagrają lepiej od tych z Yamahy. Kwestia co Tobie spasuje.

A co powiesz na "yamaha a-s201" ? Będzie lepszy od tego amplitunera co posiadam ? I jak to jest z wygrzaniem , czy trzeba słuchać ileś godzin by dźwięk był lepszy ? 😛

Skoro ten amplifier RX-V485 jest dobry to czemu gra gorzej od zintegrowanej dźwiękowej w PC ? Może jest uszkodzony ?

Edytowane przez mkitb

Moim zdaniem nie będzie lepszy. A-s201 to podstawowy "golas". W RX-V485 masz Bluetooth, Wi-Fi. Możesz sterować z aplikacji Musiccast. Poza tym masz o wiele bardziej rozbudowany EQ. Jest to co prawda wielokanałowy amplituner ale do stereo za nie duże pieniądze spokojnie się nadaje. Gdybym miał wybierać spośród tych dwóch to wybór padłby na RX-V.

Podłączysz do tego np. Polk Audio s20 lub Heco Aurora 300 i zagra to zdecydowanie lepiej niż kolumienki o których wspomniałeś wcześniej.

22 godziny temu, mkitb napisał:

Dzień dobry. Mam wzmacniacz Yamaha RX-V485 , oraz kolumny Yamaha NS-BP200. Nie wiem, ale dla mnie słabo grają albo te kolumny albo wzmacniacz. Może ktoś coś doradzić ? Jestem początkujący. Wzmacniacz z wyższej półki chyba jest.

to jest amplituner kina domowego dokładnie drugi model od dołu, a więc totalnie podstawowy model u tego producenta. Korzystasz z dźwięku 5.1? Kolumny także są raczej podstawowe. Jak chcesz uzyskać konkretną zmianę, to moim zdaniem oba elementy do zmiany. Jakie duże pomieszczenie, z jakich źródeł słuchasz muzyki?

na początek umów się w salonie na odsłuch, np u nas i przyjdź z Yamahą. Sprawdź sobie jak zagrają z nią kolumny Elac Debut B6.2 i Indiana Line Tesi 261 np. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Korzystam tylko z stereo. Mam pokój 10m2. Słucham muzyki przede wszystkim z komputera. Więc przez kabel chinch - jack.

Jak pisałem, miałem Yamahę mcr-640, więc kolumny NS - BP 300. Sprzedałem je jakiś czas temu, następnie kupiłem model NS-BP200, nie wiem czy to duża różnica pomiędzy nimi ?

Jest różnica w niskich tonach pomiędzy 200/300 i trzeba by kupić

monitory z większymi wooferami czyli np. 16,5 cm taki przykład to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I upewnić się w menu Yamahy, że wybrano kolumny duże i bez subwoofera ...

Poza tym "gorzej" niewiele wyjaśnia, bo czego brak - basu, góry pasma itd ..

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, mkitb napisał:

Więc przez kabel chinch - jack.

Polecam zastosować np:

Ukryta Zawartość

Wejście USB podpiąć do komputera, a wyjście COAX do amplitunera. 

Powinno ogromnie wpłynąć na zmianę dźwięk, oczywiście pozytywnie 👍

tyl-amplitunera_1__01.thumb.jpg.cb27773c3d4ef98a2b69650aaaeb9443.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@mkitb

1500zł to aktualnie dobry budżet na poprawny używany dac usb i słuchawki do niego. Rozważ tę opcję a mniej się zmęczysz tym tematem osiągając łatwiej lepszy efekt (mały pokój odsłuchowy to spory problem)

Niestety amplituner kina jak sama nazwa wskazuje przede wszystkim przeznaczony jest do dźwięku i efektów kinowych i w tym temacie sprawdzają się najlepiej, stereo jest opcją. W wypadku tanich urządzeń a o takim modelu mówimy dźwięk stereo będzie słabej jakości i oczywiście jeśli nie mamy porównania i nie mieliśmy wcześniej żadnego sprzętu takie granie przejdzie, ale jeśli mamy ucho i słuchaliśmy gdzieś nieco lepszego sprzętu to trudno nam będzie takie brzmienie zaakceptować. Najlepiej byłoby sprzedać ten amplituner  i zamienić go na typowy wzmacniacz stereofoniczny, których na rynku jest sporo i mówię tu również o sprzęcie używanym. Kolumny oczywiście także są słabym elementem tej układanki i tu wcale nie trzeba strasznie dużych nakładów jak koledzy wcześniej pisali jest wiele nawet nowych, stosunkowo niedrogich kolumn na rynku, które zagrają lepiej.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czyli wychodzi na to, że to co posiadasz, musisz sprzedać. 

Najpierw posłuchać musisz jakiś lepszych kolumn, kupić je, a potem do nich dobrać wzmacniacz stereo. Potem następne hocki klocki...

Ja bym tu wymienił kolumny. Bo to mizeria. 

Owszem amplituner jest kinowy w stereo nigdy d nie urwie. Nie jest to także wysoki model. Ale z innymi kolumnami może być lepiej. 

Piotr 

Edytowane przez Piotr Sonido

tak więc jak nie wszystko na raz, to najpierw kolumny, potem elektronika do wymiany (oczywiście na stereo) 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Najpierw kolumny ponieważ one najwięcej wniosą i najwięcej zmienią 😉 

W dniu 12.09.2022 o 12:52, mkitb napisał:

Musi to być Yamaha. I pytanie czy lepiej kupić sam wzmacniacz czy amplituner? Nie zależy mi na niczym innym jak podłączenie do komputera przez wyjście AUX. Cena to do 1500 zł nowy.

Sprawdź dwie opcje poniżej, raczej taka topka w tym budżecie o ciepłym brzmieniu:
1. Heco Aurora 300
2. Polk Audio ES20

Ja mam amplituner i gra lepiej, niż kilka dotychczasowych wzmacniaczy ...

Poza tym nowa Yamaha to albo RS - 202D albo AS 201 w podobnych cenach.

Dużo ważniejsze są głośniki, a nie wiem, czy posiadana już Yamaha nie

zagrała by wystarczająco z głośnikami w podobnym budżecie.

I czy naprawdę muszą być podstawkowe ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No dobrze a RS 202D będzie pasował do moich NS bp200 ? Nie znam się na temacie o mocy amplitunera czy głośników.

Chyba ten amplituner nie ma pure direct a szkoda.

Edytowane przez mkitb

RX-V485 zagra lepiej niż R-S202 czy A-S201. W tym przypadku amplituner kina da Ci większe możliwości wysterowania kolumn. Tak jak wspominałem wcześniej, to kolumny są tu słabym ogniwem i będzie ciężko coś więcej z nich wyciągnąć.

Z tego co pisałeś wcześniej korzystasz głównie z komputera więc zerknij na niewielkie gabarytowo urządzenia jakim są SMSL czy Topping. Spokojnie sobie poradzą nawet z większymi kolumnami.

Swoją drogą zawziąłeś się na te maluchy BP200.

Podaj lokalizację i może za miedzą znajdzie się jakaś para kolumn

które dają szanse na lepszą zabawę z muzyką.

Z tych małych Yamah nawet drogim wzmacniaczem wiele nie wydobędziesz.

zależy od budżetu i wymagań co do innych funkcji. Ogólnie jak nie potrzebujesz radia to lepiej wzmacniacz

www.tophifi.pl

23 godziny temu, mkitb napisał:

Czy jest jakiś wzmacniacz który by zagrał jak Yamaha mcr640 ?

skoro tak to zacząłbym od odsłuchu jakiegoś stereo Yamahy, ampli stereo z siecią: R-N803D albo sam wzmacniacz z dac: Yamaha A-S701. To zagra sporo lepiej nawet od tej Yamahy MCR640.

Potrzeba tylko jeszcze sensownych kolumn: może coś z Elac na początek: Debut Reference F5?

Daje propozycje na początek od czego zacząć odsłuch. 

Zapraszamy do nas 😉

www.tophifi.pl

5 godzin temu, mkitb napisał:

Po dłuższym odsłuchu tego wzmacniacza z kinem domowym z moimi kolumnami jakoś fajniej gra wszystko. W sumie o to mi chodziło.

W dniu 28.09.2022 o 15:49, mkitb napisał:

Czy jest jakiś wzmacniacz który by zagrał jak Yamaha mcr640 ?

Idź dalej w Yamahę? A-S501 lub A-S701, ewentualnie amplituner R-N803D.

• Pokaż nowe odpowiedzi