Skocz do zawartości
IGNORED

Philips CD960 - Ciekawa przypadłość- nietypowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam na stole ten zacny CD. Sprzęt gra absolutnie bez zarzutu, no prawie. Wrzucam płytę odczytuje natychmiast zawartosć dysku. Play i rozpoczyna się odczyt. Wszystko gra bez zarzutu, czyta jak nowy , ale do 14 utworu włącznie. Jak rozpocznie się odczyt 15 utworu to po kilku (2-4) sekundach przechodzi w stop - tak jakbym wcisnął przycisk stop . Oczywiście wciskając play rozpoczyna odczyt od 1 utworu itd, mogę przeskakiwać na dowolny utwór pod warunkiem że nie jest to 15 sty. . Biore inną płytę z inną iloscią utworów , ale wiecej niz 15 i na innej plycie jest to samo . Czyta perfekcyjnie 14 utworów. Na 15 stym zatrzymuje się na stop zaraz po jego rozpoczęciu.

Ciekawostka jest taka że 16 utwór i dalsze czyta bez zarzutu. Jeśli podczas odczytu 14 utworu przesunę na 16 to czyta dalej bez zarzutu. Jeśli podczas odczytu 14 utworu przeskoczę na 15 to po kilku sekundach przechodzi na stop . Oczywiscie wszystkie płyty które maja mniej niz 15 utworów czyta od poczatku do końca idealnie. Nic mi nie przychodzi do głowy- laser jest w polu magnetycznym i nie widać zeby miał jakies problemy z przesuwem , poza tym 15 utwór jest w różnych miejscach na róznych płytach  . Wyglada na to jakby był zaprogramowany tak ze zatrzymuje się na 15 utworze , ale to programowanie nie ma chyba takiej funkcji .

jest ktoś mądry kto wie co to może być ?

Edytowane przez Darek67

Dwa rozwiązania tu widzę.

1. Słuchać takich gatunków muzyki gdzie nagrania są dłuższe - wtedy liczba tracków nie dochodzi do 15.

Np. Prog Rockowe suity 🙂

2. Zgrać taka płytę na 2 cdr.

1 CD utwory 1-14

2 CD - bonus disc  utwory 15 - ... 🙂

47 minut temu, Darek67 napisał:

Witam.

Mam na stole ten zacny CD. Sprzęt gra absolutnie bez zarzutu, no prawie. Wrzucam płytę odczytuje natychmiast zawartosć dysku. Play i rozpoczyna się odczyt. Wszystko gra bez zarzutu, czyta jak nowy , ale do 14 utworu włącznie. Jak rozpocznie się odczyt 15 utworu to po kilku (2-4) sekundach przechodzi w stop - tak jakbym wcisnął przycisk stop . Oczywiście wciskając play rozpoczyna odczyt od 1 utworu itd, mogę przeskakiwać na dowolny utwór pod warunkiem że nie jest to 15 sty. . Biore inną płytę z inną iloscią utworów , ale wiecej niz 15 i na innej plycie jest to samo . Czyta perfekcyjnie 14 utworów. Na 15 stym zatrzymuje się na stop zaraz po jego rozpoczęciu.

Ciekawostka jest taka że 16 utwór i dalsze czyta bez zarzutu. Jeśli podczas odczytu 14 utworu przesunę na 16 to czyta dalej bez zarzutu. Jeśli podczas odczytu 14 utworu przeskoczę na 15 to po kilku sekundach przechodzi na stop . Oczywiscie wszystkie płyty które maja mniej niz 15 utworów czyta od poczatku do końca idealnie. Nic mi nie przychodzi do głowy- laser jest w polu magnetycznym i nie widać zeby miał jakies problemy z przesuwem , poza tym 15 utwór jest w różnych miejscach na róznych płytach  . Wyglada na to jakby był zaprogramowany tak ze zatrzymuje się na 15 utworze , ale to programowanie nie ma chyba takiej funkcji .

jest ktoś mądry kto wie co to może być ?

Mechaniczne zacięcie prowadnicy. Czyszczenie i smarowanie powinno pomóc

Krzych , pamietaj że sprawdzałem to i nic takiego nie wystepuje , poza tym 15 utwór na płycie jest w różnych miejscach. Płyta z 16 utworami po 2min a płyta z 16 utworami po 4 min . W obu przypadkach stop robi się na 15 utworze po kilku sekundach odtwarzania.

iro - to nie mój sprzet wiec rodzaj muzyki zostawmy właścicielowi 🙂

Uszkodzenie komórki pamięci. Po odczycie TOC jest zapisywany i moze to

Po zaprogramowaniu kolejności , dalej sie wykrzacza na 15?

Istnieje takie prawdopodobieństwo . Trzeba będzie podstawić płytkę z procesorami i pamięciami i wszystko bedzie jasne.

Sorry, że offtop, ale może ktoś się odezwie. Potrzebuje płytkę panelu, lub sam procesor spod wyświetlacza do tego modelu (Philips CD960).

Krzych - nie działa programowanie utworów. To znaczy nie działa połowa klawiszy więc nie moge tego sprawdzić.

Witek - co to jest FTA ? Nie ma tu czegoś takiego . Moze chodziło ci o FTS (favourite track selections)  ? Nie działa bo ... jak wyżej .

Muzg- Elektrolity na płytce są nowe jakies elny

Nie jest to nic co jest związane z napędem bo podstawiłem drugi cały napęd z drugim laserem i jest to samo .

Nie czaję juz tego bo na oryginalnym napędzie 15 utwór szedł srednio 5 sekund i robiło się stop. Na drugim napędzie idzie minutę, półtorej i dopiero stop. Wcześniej myslałem ze to problem logiczny , teraz juz nie wiem co to może być . Regulacja odczytu ? Bezsens ze mógł się tak rozregulować że nie odtwarza tylko 15 utworu -moim zdaniem to niemożliwe. Jeśli problem logiczny to dlaczego nie wyłącza od razu tylko 5 sekund , albo jak teraz minute , półtorej .

4 minuty temu, Darek67 napisał:

Krzych - nie działa programowanie utworów. To znaczy nie działa połowa klawiszy więc nie moge tego sprawdzić.

Nie działa bo mikroswitche są zanieczyszczone/zużyte i nie kontaktują? Czy działają, a procek sterujący nawalony? Warto by to było wiedzieć.

Od tego należałoby zacząc i doprowadzić do porządku

Następnie jeśli drugi napęd działa lepiej wart go wyregulować tracking focus ( ale to co jest na plycie głównej) . Do sprawdzenia moc lasera jeśli masz czym. Ilość zmiennych należy ograniczyć.

Tak ale z wypiętą płytką klawiatury jest to samo . Nic z tym na razie nie robiłem bo kluczowe jest to o czym piszemy . Wypiąłem bo myślałem o tym ze moze switche wariują . Chyba ze ten przełącznik 3 pozycyjny nie kontaktuje i tak jak  wypięcie taśmy dodatkowo pozbawia procesor informacji .

Witam.

Panowie, absurdu ciąg dalszy. Każda oryginalna płyta na której odtwarzacz nie czyta 15 utworu, przegrana na CD-R jest odczytywana w całości. 15 sty utwór jest czytany absolutnie bez zarzutu....- sprawdzone na kilku płytach. Ja tego nie rozumiem. 

4 minutes ago, Darek67 said:

Panowie, absurdu ciąg dalszy. Każda oryginalna płyta na której odtwarzacz nie czyta 15 utworu, przegrana na CD-R jest odczytywana w całości. 15 sty utwór jest czytany absolutnie bez zarzutu....- sprawdzone na kilku płytach. Ja tego nie rozumiem. 

strzał z biodra: płyty cd-r mają różną pojemność - może być tak, że na cd-r ostatnia ścieżka jest bliżej środka?

Godzinę temu, Darek67 napisał:

Witam.

No to pozostaje problem hardwarowy

21 godzin temu, tomcioxxx napisał:

Śrubka pod silnikiem czyli wysokość "stołu" ????

Tak, chodzi o wysokość nośnika nad głowicą.

Darek67, wykręć śrubkę o pół obrotu a przekonasz się czy mieli rację. (fokus)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam.

W tym przypadku to nie działa. Pokręcenie śrubką  o bardzo  niewielki kąt prawo- lewo powoduje problemy z odczytem, lub brak startu płyty. 

Trzeba ustawić prostopadłość i jednakową odległość głowicy od powierzchni CD, ma być taka sama na początku i na końcu płyty.

Trudne, ale wykonalne. I wymienić smary we wrażliwych punktach.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Ten drugi laser drugim CD gra ok? Pytam bo luz na silniku może powodować problemy z odczytem dalszych ścieżek. Dla pewności sprawdziłbym to.

Oraz wymyć pryzmat i resztę.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Nie mechanika jest w tym przypadku problemem, ci wszyscy którzy tak piszą niech się troszeczkę zastanowią.

W dniu 24.09.2022 o 21:30, witek_z napisał:

Nie mechanika jest w tym przypadku problemem, ci wszyscy którzy tak piszą niech się troszeczkę zastanowią.

Kontynuuj więc.

49 minut temu, terminus napisał:

Kontynuuj więc.

już mu wcześniej napisali co robić (a ten coś chrzani że odpiął klawiaturę i dalej to samo, tylko głupi nie pomyślał że jest zdublowana)

Przepraszam że się nie odzywałem, ale nie dostałem żadnego powiadomienia o nowych wpisach.

Kolego Witek wstrzymaj się proszę z takimi tekstami. Oni napisali co robić, a ja odpisałem że to nic nie daje. Z czym jest zdublowana klawiatura wysuwana i przełączniki ? Pisałem że odpiąłem ją  bo nie działałała a na niej są przełączniki trybu pracy i wyboru ulubionych utworów więc odpiąłem - nie widzę tu żadnych " głupich " działań.  Na drugim napędzie było to samo . Ten drugi napęd działał w drugim cd normalnie. 

3 godziny temu, Darek67 napisał:

Kolego Witek wstrzymaj się proszę z takimi tekstami. Oni napisali co robić, a ja odpisałem że to nic nie daje. Z czym jest zdublowana klawiatura wysuwana i przełączniki ? Pisałem że odpiąłem ją  bo nie działałała a na niej są przełączniki trybu pracy i wyboru ulubionych utworów więc odpiąłem - nie widzę tu żadnych " głupich " działań.  Na drugim napędzie było to samo . Ten drugi napęd działał w drugim cd normalnie. 

Patrzę na schemat i widzę to co widzę, napraw wszystkie "przyciski" i dopiero szukaj usterki w napędzie - nigdy odwrotnie. Z czym mam się wstrzymać? - z nazwaniem wszystkiego po imieniu. Myślisz że jak coś tam odepniesz to się naprawi!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez witek_z
  • Pokaż nowe odpowiedzi