Skocz do zawartości
IGNORED

Transport CD vs Streamer

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, tomek7776 napisał:

wyjątkowy w nim jest brak porządnych wyjsc cyfrowych.

ma coax i toslink z tego co widzę...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• 2 tygodnie później...

Wracając do tematu głównego.

Zachęcony wskazówkami niektórych forumowiczów, po odsłuchu , nabyłem źródło CD. Mark Levinson No 39 po fabrycznym upgrade do 390s .

Jestem bardzo zadowolony z dokonanego wyboru i z tego , że postawiłem na CD. ML brzmi fenomenalnie zarówno jako kompletne źródło, jak i jako transport do mojego DAC. ARC Ls16 jest świetnym dopełnieniem brzmienia. Jest ciepło , naturalnie , nadal szczegółowo trochę jak nie z CD.  Teraz już jestem pewny , że Tidal jest dobry tylko do odsiewu materiału muzycznego i pewnie nawet mega super transport sieciowy tego nie zmieni ze względów wspomnianych wielokrotnie w wątku. 

Dziękuję wszystkim za "dobre słowo podpowiedzi". 

Teraz jeszcze potrzebuję interkonekty XLR na poziomie swojego toru. Fajnie byłoby nie zgubić detali i jeszcze trochę dociążyć brzmienie, może rozwinąć scenę w głąb . Myślę o czymś z Acrolinka ,  MIT lub Transparent. Ale po przeczytaniu wielu wątków na AS obawiam się , że dwa ostatnie muszą być z wyższej serii żeby pokazać co potrafi marka ,a to już raczej nie mój budżet na kable.

29 minut temu, carlos med napisał:

Wracając do tematu głównego.

Zachęcony wskazówkami niektórych forumowiczów, po odsłuchu , nabyłem źródło CD. Mark Levinson No 39 po fabrycznym upgrade do 390s .

Jestem bardzo zadowolony z dokonanego wyboru i z tego , że postawiłem na CD. ML brzmi fenomenalnie zarówno jako kompletne źródło, jak i jako transport do mojego DAC. ARC Ls16 jest świetnym dopełnieniem brzmienia. Jest ciepło , naturalnie , nadal szczegółowo trochę jak nie z CD.  Teraz już jestem pewny , że Tidal jest dobry tylko do odsiewu materiału muzycznego i pewnie nawet mega super transport sieciowy tego nie zmieni ze względów wspomnianych wielokrotnie w wątku. 

Dziękuję wszystkim za "dobre słowo podpowiedzi". 

Teraz jeszcze potrzebuję interkonekty XLR na poziomie swojego toru. Fajnie byłoby nie zgubić detali i jeszcze trochę dociążyć brzmienie, może rozwinąć scenę w głąb . Myślę o czymś z Acrolinka ,  MIT lub Transparent. Ale po przeczytaniu wielu wątków na AS obawiam się , że dwa ostatnie muszą być z wyższej serii żeby pokazać co potrafi marka ,a to już raczej nie mój budżet na kable.

Zapomniales, ze twói LS16 to … tak na prawde nienjest juZ LS16 😉 .

Zanim zaczniesz dobuerac bizuterie zmien lampy w tym LSie, wiesz na jakie. To zeobi wiecej niz wymiana wszystkich kabli.

Powodzenia.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Zapomniales, ze twói LS16 to … tak na prawde nienjest juZ LS16 😉 .

Zanim zaczniesz dobuerac bizuterie zmien lampy w tym LSie, wiesz na jakie. To zeobi wiecej niz wymiana wszystkich kabli.

Powodzenia.

To fakt , że to LS16 mocno doinwestowany,na dobrych komponentach i z głową. 😉. Lampy też chciałbym zmienić , a przynajmniej poeksperymentowć z wymianą wiem na co ale trafić dobrane 2 pary sprawdzone , pomierzone nie jest łatwo ...chyba że coś Ci w szufladzie zalega 😉

XLR mam trochę podłe więc bez szaleństw szukam czegoś lepszego .

1 godzinę temu, carlos med napisał:

Teraz już jestem pewny , że Tidal jest dobry tylko do odsiewu materiału muzycznego i pewnie nawet mega super transport sieciowy tego nie zmieni ze względów wspomnianych wielokrotnie w wątku. 

Mega bzdura. Mogę prosto Ci udowodnić, że się mylisz. Transport nie ma tu nic do rzeczy. Liczy się DAC i czysty sygnał po USB. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

14 minut temu, Piopio napisał:

Mega bzdura. Mogę prosto Ci udowodnić, że się mylisz. Transport nie ma tu nic do rzeczy. Liczy się DAC i czysty sygnał po USB. 

Żeby było jasne:

Wg Ciebie : niezależnie od transportu ( np IFi Zen Stream) , po USB , z izolacją galwaniczną Tidal zabrzmi co najmniej tak dobrze jak  podłączony do tego samego DACa dobry  transport CD ?????

Godzinę temu, carlos med napisał:

XLR mam trochę podłe więc bez szaleństw szukam czegoś lepszego .

Spróbuj Proel die hard - jest nawet na AS ich recka gdzieś. Miałem z nimi jakieś bardziej firmowe za 700pln i brzmiały przy Proel jak zepsute 🙃

6 minut temu, marcinmarcin napisał:

Spróbuj Proel die hard - jest nawet na AS ich recka gdzieś. Miałem z nimi jakieś bardziej firmowe za 700pln i brzmiały przy Proel jak zepsute 🙃

Proel Die Hard mam 😉 kiedyś musiałem kupić cokolwiek na szybko i został . Stosunek jakość/cena ma wybitny , ale tylko ze względu na cenę . Szukam jednak czegoś "trochę" lepszego. Recenzję też czytałem , komuś pasował bardziej niż duuuużo droższe kabelki . 

2 hours ago, carlos med said:

Żeby było jasne:

Wg Ciebie : niezależnie od transportu ( np IFi Zen Stream) , po USB , z izolacją galwaniczną Tidal zabrzmi co najmniej tak dobrze jak  podłączony do tego samego DACa dobry  transport CD ?????

Jak się wyzbędziesz skłonności do przyjmowania iluzji jako rzeczywistości  i wiary w pewne stereotypy, to w końcu zrozumiesz o co tu chodzi. Na razie powielasz błędy wszystkich świeżo upieczonych adeptów "hi-endu" 😄

2 godziny temu, carlos med napisał:

Żeby było jasne:

Dokładnie tak. A w wersji MQA jeszcze lepiej. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

16 minut temu, Piopio napisał:

Czyli twierdzisz, że stratne MQA zagra lepiej od bezstratnego PCM 16/44 ???

😳

Odważnie.

Jakis ślepy test? To dość łątwo zrobić, należy jedynie wyrównać poziomy na danej płycie i przełączać źródło. Abyd korzystać z tego samego DACa, bez potzreny korzystania z dwóch identycznych, należy uzyć preampa z regulowanym poziomem dla każdego wejścia i tam wyrównać poziomy głośności.

A dlaczego lepiej skoro twoim zdaniem powinno być identycznie? Wytłumacz proszę wszystkim.

Edytowane przez pmcomp

23 minuty temu, Piopio napisał:

Kodek stratny. Do tego ASR i chifi

i izolator koniecznie 

Edytowane przez marcinmarcin

21 minut temu, bum1234 napisał:

Jak się wyzbędziesz skłonności do przyjmowania iluzji jako rzeczywistości  i wiary w pewne stereotypy, to w końcu zrozumiesz o co tu chodzi. Na razie powielasz błędy wszystkich świeżo upieczonych adeptów "hi-endu" 😄

Nie wiedziałem , że "nie świeżo upieczeni" hi-endowcy uważają Tidala i inne serwisy streamingowe za szczyt jakości . Na szczęście nie wszyscy.

To ja wolę zostać świeżo upieczonym.

11 minut temu, pmcomp napisał:

😳

Odważnie.

Nawet ciężko skomentować co kolega od izolacji wypisuje

Edytowane przez marcinmarcin

7 minut temu, pmcomp napisał:

😳

Odważnie.

Jakis ślepy test? To dość łątwo zrobić, należy jedynie wyrównać poziomy na danej płycie i przełączać źródło. Abyd korzystać z tego samego DACa, bez potzreny korzystania z dwóch identycznych, należy uzyć preampa z regulowanym poziomem dla każdego wejścia i tam wyrównać poziomy głośności.

A dlaczego lepiej skoro twoim zdaniem powinno być identycznie? Wytłumacz proszę wszystkim.

MQA to więcej niż jakość CD. Proste. MQA do 16/44 jest bezstratny jeśli DAC dekoduje MQA. 

Powinien zagrać lepiej. 

Identycznie dobrze. Choć może być lekkie przesunięcie akcentów. W końcu muzyka jest ta sama. Różne są jedynie kanały przesyłu. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

MQA to więcej niż jakość CD. Proste. MQA do 16/44 jest bezstratny jeśli DAC dekoduje MQA. 

7 minut temu, carlos med napisał:

Nie wiedziałem , że "nie świeżo upieczeni" hi-endowcy uważają Tidala i inne serwisy streamingowe za szczyt jakości . Na szczęście nie wszyscy.

Przecież Tidal i CD to to samo pod względem jakości. W czym Ty widzisz różnicę ? 

15 minut temu, Piopio napisał:

Znowu wychodzi z ciebie totalna niewiedza techniczna.

13 minut temu, Piopio napisał:

Przecież Tidal i CD to to samo pod względem jakości. W czym Ty widzisz różnicę ? 

Pisałem, poszukaj.

4 minuty temu, Piopio napisał:

Pierwsze zdanie oparte na błędnym założeniu , co najmniej dla tego że nie znamy dokładnie tego co Tidal wpuszcza do sieci .

Drugie zdanie / pytanie ... słyszę...we wszystkim. Treść ta sama (to też uproszczenie), ale jakość ...niestety zdecydowanie na korzyść CD.

Ten temat jest wałkowany już do znudzenia . Każdy obstaje przy swoim. O ile różnica między tym samym wydaniem płyty CD, a plikiem lokalnym gdzie mamy pewność, że słuchamy tego samego potrafi być na granicy indywidualnych preferencji , to już TIDAL ...NIE. 

24 minutes ago, carlos med said:

Ci nie świeżo upieczeni też są świeżo upieczeni. Nie wiesz o tym, że proces dojrzewania jest zróżnicowany osobniczo?

Niektórym zajmuje to trochę więcej czasu, a niektórym niestety się nie udaje ....

Jeśli do tego dodamy mechanizm zachowań stadnych, jakże u braci audiofilskiej rozwinięty, to mamy to co obserwujemy 😄

W druku też niektorzy początkowo widzieli wynalazek szatana.

18 minut temu, pmcomp napisał:

Znowu wychodzi z ciebie totalna niewiedza techniczna.

Serio ? Udowodnij mi, że się mylę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

saturdayboy to czasem nie ty?

Jak ci mało to masz jeszcze tu: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   plus 50 odnośników jako references. Miłego czytania do poduszki.

I najlepiej w zagadnieniach technicznych ... zamilknij 🙂 .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

12 minut temu, bum1234 napisał:

Wdruku też niektorzy początkowo widzieli wynalazek szatana.

Druk pozwolił na masowość przekazu i jego ułatwienie i upowszechnienie, ale ( choć druk komputerowy daje ogromny wybór czcionki) nie jest to to samo co pismo odręczne , indywidualny, oryginalny przekaz . 

1 minute ago, carlos med said:

Druk pozwolił na masowość przekazu i jego ułatwienie i upowszechnienie, ale ( choć druk komputerowy daje ogromny wybór czcionki) nie jest to to samo co pismo odręczne , indywidualny, oryginalny przekaz . 

To nie ma nic do rzeczy.

Tu mamy styczność z abnegacją techniczną, brakiem wiedzy i zrozumienia. Np. część szanownego grona audiofilskiego nadal wierzy w schodki w cyfrze itd.

A propos MQA - to czysty wymysł marketingowy, ale nie ma nakazu używania tego.

Co ciekawe, część osób krzyczy na MQA, ale problemu z "cudownymi" formatami - np. XRCD już nie widzi. A to taki sam marketing.

48 minut temu, Piopio napisał:

Przecież Tidal i CD to to samo pod względem jakości.

To nie jest prawdziwe twierdzenie. Zainteresuj się tematem.

W serwisie streamingowym jest co innego, niż zamieszczono na płycie CD.

To inne może powstać na co najmniej dwóch dodatkowo wprowadzonych poziomach.

Nie mnie tłumaczyć (choć mógłbym), wniosek jest jeden: nie należy porównywać wersji utworów 1 : 1.

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Jakis ślepy test?

z plików ściąniętych z netu od jednego z kolegów było na mqa lepiej bezwzględnie ale rożnice duże nie były

18 minut temu, carlos med napisał:

Pierwsze zdanie oparte na błędnym założeniu , co najmniej dla tego że nie znamy dokładnie tego co Tidal wpuszcza do sieci .

Drugie zdanie / pytanie ... słyszę...we wszystkim. Treść ta sama (to też uproszczenie), ale jakość ...niestety zdecydowanie na korzyść CD.

Ten temat jest wałkowany już do znudzenia . Każdy obstaje przy swoim. O ile różnica między tym samym wydaniem płyty CD, a plikiem lokalnym gdzie mamy pewność, że słuchamy tego samego potrafi być na granicy indywidualnych preferencji , to już TIDAL ...NIE. 

Bzdury. Jakość nie jest na korzyść CD ! To jest ten sam materiał. Tak trudno to zrozumieć ?

Weźmy sobie płytę Moniki Borzym - My Place. Z Tidal czy CD brzmi tak samo. Nie ma remasteru 😉

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Ukryta Zawartość

saturdayboy to czasem nie ty?

Jak ci mało to masz jeszcze tu: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   plus 50 odnośników jako references. Miłego czytania do poduszki.

I najlepiej w zagadnieniach technicznych ... zamilknij 🙂 .

Chcę konkretu kolego. A nie dyskusji. Widzę nie masz o tym pojęcia. Jesteś tylko anty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

50 minut temu, slawek.xm napisał:

z plików ściąniętych z netu od jednego z kolegów było na mqa lepiej bezwzględnie ale rożnice duże nie były

Sławku, a jesteś pewien, że porównywałeś gruszki z gruszkami? Ja nawet jak ściągam próbki z tej norweskiej stronki to nie mam juz żadnej pewności. Po tych ostatnich aferach w audio najlepiej ... wierzyć samemu sobie i samemu przygotowywać materiał do porównania 🙂 .

13 minut temu, Piopio napisał:

Weźmy sobie płytę Moniki Borzym - My Place. Z Tidal czy CD brzmi tak samo. Nie ma remasteru 😉

Po pierwsze nie wiesz co jest z Tidal.

Po drugie powinieneś napisać: dla mnie z Tidal czy CD brzmi tak samo. To duuuuża różnica w stosunku do tego co ty napisałeś.

Edytowane przez pmcomp

11 godzin temu, Piopio napisał:

A tak przy okazji , ponieważ uznałeś, że mój sprzęt jest "gówniany" to może napiszesz konkretnie na jakim sprzęcie doszedłeś do wniosków które głosisz ... Jaki transport plików /CD/ DAC itd.

• Pokaż nowe odpowiedzi