Skocz do zawartości
IGNORED

Trzeszczenie (charczenie) w kolumnach MA Silver 100 6G

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.
Mam problem z ostatnio zakupionym sprzętem. Składa się obecnie z Audiolab 6000a, Audiolab 6000cdt, Monitor Audio Silver 100 6G, interkonekt QED Performance coaxial, kabel głośnikowy Van den Hul The Clearwater. Kolumny zakupione jako powystawowe na Allegro od D7T (SuperHiFi z Warszawy). Maję wygrane już ponad 300 godzin, więc powinny się już były dotrzeć. 

W czym problem - na obu kolumnach zacząłem słyszeć niezbyt może głośne, ale nieprzyjemne metaliczne charczenie (trzeszczenie) w różnych momentach na różnych płytach, zwłaszcza przy dużym natężeniu dźwięku np. przy ostrym rocku, ale również w innych nagraniach, nawet w symfonice, w pop też. Pierwszym podejrzanym były nowe kolumny, podłączyłem stary sprzęt NAD (C 326BEE i C 546BEE, interkonekt Chord C-LINE) i nowe MA i dalej słychać te zniekształcenia.

Z drugiej strony na słuchawkach Sennheiser HD475 charczenia NIE słychać, ostry rock brzmi jak powinien, nie jest to dźwięk nieprzyjemny.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

GrzegorzGa
Tarnów

bo to nie sa kolumny do glosnego grania.szczegolnie rock.do tego wzmacniacze ktore masz nie nadaja sie do glosnego ostrego rocka.

nalezalo nabyc jakies dobre JBL 43..  i porzadny do nich wzmacniacz.

A pierwsze to bym wyciągnoł zworki z tyłu i puscił same niskośredniotonowe może ktoś dał kolumnom ostro w palnik i coś złego zadziało się z cewkami głośników 

12 minut temu, jarekb napisał:

A pierwsze to bym wyciągnoł zworki z tyłu i puscił same niskośredniotonowe może ktoś dał kolumnom ostro w palnik i coś złego zadziało się z cewkami głośników 

Nie gram głośno, gram cicho, wysokotonowce działają, kolumny są na rękojmi/gwarancji, więc chyba nie moźna ich otwierać?

8 minut temu, GrzegorzGa napisał:

Nie gram głośno, gram cicho, wysokotonowce działają, kolumny są na rękojmi/gwarancji, więc chyba nie moźna ich otwierać?

Napisałem "przy dużym natężeniu dźwięku", to znaczy kiedy w nagraniu jest głośno, kiedy wszyscy grają naraz. 🙂

jak napisałem trzeba posłuchać każdego głośnika osobno żeby cokolwiek dało się powiedzieć .'

2. powystawowe a może sprzedawca trochę nagioł prawdę  i są ''po zwrocie'' ? i ktoś je dojechał  

może być wada fabryczna i drut na cewce głośnika luźny trze w szczelinie , skrzywiona cewka itd 

Edytowane przez jarekb
Godzinę temu, jarekb napisał:

jak napisałem trzeba posłuchać każdego głośnika osobno żeby cokolwiek dało się powiedzieć .'

2. powystawowe a może sprzedawca trochę nagioł prawdę  i są ''po zwrocie'' ? i ktoś je dojechał  

może być wada fabryczna i drut na cewce głośnika luźny trze w szczelinie , skrzywiona cewka itd 

OK, dziękuję za informacje, chyba jednak będę je reklamował. Pozdrawiam.

18 godzin temu, GrzegorzGa napisał:

Dzień dobry.
Mam problem z ostatnio zakupionym sprzętem. Składa się obecnie z Audiolab 6000a, Audiolab 6000cdt, Monitor Audio Silver 100 6G, interkonekt QED Performance coaxial, kabel głośnikowy Van den Hul The Clearwater. Kolumny zakupione jako powystawowe na Allegro od D7T (SuperHiFi z Warszawy). Maję wygrane już ponad 300 godzin, więc powinny się już były dotrzeć. 

W czym problem - na obu kolumnach zacząłem słyszeć niezbyt może głośne, ale nieprzyjemne metaliczne charczenie (trzeszczenie) w różnych momentach na różnych płytach, zwłaszcza przy dużym natężeniu dźwięku np. przy ostrym rocku, ale również w innych nagraniach, nawet w symfonice, w pop też. Pierwszym podejrzanym były nowe kolumny, podłączyłem stary sprzęt NAD (C 326BEE i C 546BEE, interkonekt Chord C-LINE) i nowe MA i dalej słychać te zniekształcenia.

Z drugiej strony na słuchawkach Sennheiser HD475 charczenia NIE słychać, ostry rock brzmi jak powinien, nie jest to dźwięk nieprzyjemny.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

GrzegorzGa
Tarnów

Opis wskazuje na przesterowane kolumny, ale bez sprawdzenia nie mam stu procentowej pewności. Serwis dystrybutora na pewno rozwiążę sytuację.

Ja tam na tych kolumnach słuchałem głośno ale przy dobrze dobranej elektronice i nie było problemów.

Tutaj nieco dziwi fakt że występuje to na obu kolumnach jednakowo.

Ale faktycznie mogło dojść do niepożądanego przesterowania.

Ten audiolab też nie jest demonem mocy.

Ja bym wysłał do serwisu w celu diagnozy

W dniu 2.10.2022 o 18:50, GrzegorzGa napisał:

...chyba jednak będę je reklamował.

Jeśli kupiłeś niedawno to ciśnij na zwrot a nie naprawę.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ale chwilę to od początku tak jest? 

Jeśli tak to pewnie że tak. To zrobią ci to w ramach gwarancji. 

Gorzej jak to się stało u ciebie albo się wypnal na to. 

Warto byłoby podjechać do najbliższego salonu i porównać z nowymi kolumnami. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Oddałem kolumny do serwisu Audio Center, dzisiejszy status zlecenia - Oczekiwanie na części od producenta (do 4 tyg.). To sobie poczekam...

Jak naprawią to niech opiszą co wymienili,naprawili , jak głośniki wymieniane to może oddadzą zrobisz sekcję zwłok 

Ale ponawiam pytanie. 

Tak było od początku? To czemu nie było wymiany?

Czy naprawa e ramach gwarancji? Bezpłatna?

Tak było od początku, ale myślałem, że jak się porządnie kolumny wygrzeją to minie. Jak sądzę naprawią mi to w ramach gwarancji, nie mam informacji od serwisu, żeby mieli mi nie uznać gwarancji.

W dniu 16.10.2022 o 21:25, GrzegorzGa napisał:

Tak było od początku, ale myślałem, że jak się porządnie kolumny wygrzeją to minie. Jak sądzę naprawią mi to w ramach gwarancji, nie mam informacji od serwisu, żeby mieli mi nie uznać gwarancji.

Ok ok no to zdecydowanie gwarancja.

Tylko jak było to od początku to pierwsza moja myśl to wymiana w salonie.

Piotr 

• 3 tygodnie później...

Mija 4 tygodnie i nic. Jak myślicie, części sprowadzają z UK, czy może raczej z China?

Edytowane przez GrzegorzGa
23 godziny temu, GrzegorzGa napisał:

Mija 4 tygodnie i nic. Jak myślicie, części sprowadzają z UK, czy może raczej z China?

Pisałeś do nich odpowiedzieli ci coś?

Części zabawne sprowadzają z UK. 

Chyba że jest brak takich przetworników ale to akurat wydaje mi się dziwne bo jest to dość popularny model.

Zadzwoń do nich i zobaczysz na jakim jesteś etapie