Skocz do zawartości
IGNORED

INFLACJA ukryty podatek

Rekomendowane odpowiedzi

Dotyczy oszczędzających, dotyczy oszczędnych, dotyczy wszystkich. 

Lecz niestety najbardziej dosięga najbiedniejszych... 

Najgorsze jest to, że wbrew zapewnieniom Głapcia- nie dość, że szczytu inflacji nie widać, to jej końca tym bardziej... 

A miał być płaskowyż, a wychodzą Himalaje... 

W dniu 3.10.2022 o 12:24, djedryk napisał:

dotyczy niestety ludzi oszczędzających.

Zamiast zakładać nowy wątek p.t. "Banki nas wykończą" można ten jakoś wykorzystać .

Stały klient banku X ma jakiś ROR +ewentualnie drugie konto , gdzie odkłada jakieś klepaki . Kiedyś te klepaki dawały jakieś śmieszne odsetki , co było lepsze , niż chowanie tych klepaków w skarpetkach .

Obecnie pacjent banku X trzyma n.p. 100Kz na koncie max 0,5% , co oznacza , że przy inflacji 17% po roku ze 100Kz zostaje mu realne 83,5Kz  ..... Co może zrobić taki pacjent banku X , aby nie stracić 16,5Kz ????

Może wybrać te 100Kz , pójść do banku Y i założyć roczną lokatę na 8%[lub krótszą na 7 , lub 6%].

Efektem takiego manewru jest utrata "tylko"10,02Kz ... Pocieszające - nieprawdaż ?

P.s. Jak taki pacjent naszych kochanych banków X , Y , czy Z będzie wyglądał za rok , to już całkiem inna bajka .

Edytowane przez MV2

Jak każdy kot przywykłem, że szczekają na mnie psy.

W dniu 3.10.2022 o 12:46, endriuw napisał:

Jakbyśmy mieli deflację- to by było o czym pisać🙂. Prezes obiecał... Deflację... 

Pewno pomylił z defloracją. 🙂

To taki syndrom z Borholmu. 

Edytowane przez jar1
2 minuty temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Może zainwestować w węgiel.

Nie lepiej w łopaty? Mozna będzie startować w przetargach na dystrybucję wungla, lub pogłębiania przekopu... 

Godzinę temu, MV2 napisał:

Zamiast zakładać nowy wątek p.t. "Banki nas wykończą" można ten jakoś wykorzystać .

Stały klient banku X ma jakiś ROR +ewentualnie drugie konto , gdzie odkłada jakieś klepaki . Kiedyś te klepaki dawały jakieś śmieszne odsetki , co było lepsze , niż chowanie tych klepaków w skarpetkach .

Obecnie pacjent banku X trzyma n.p. 100Kz na koncie max 0,5% , co oznacza , że przy inflacji 17% po roku ze 100Kz zostaje mu realne 83,5Kz  ..... Co może zrobić taki pacjent banku X , aby nie stracić 16,5Kz ????

Może wybrać te 100Kz , pójść do banku Y i założyć roczną lokatę na 8%[lub krótszą na 7 , lub 6%].

Efektem takiego manewru jest utrata "tylko"10,02Kz ... Pocieszające - nieprawdaż ?

P.s. Jak taki pacjent naszych kochanych banków X , Y , czy Z będzie wyglądał za rok , to już całkiem inna bajka .

jak ktos ma rozum.to nie kladzie kasy na lokacie.kupuje np ziemie.dzialki.....

a jak takie cos go przerasta to niech traci.

jak ci frankowicze.

Ależ o to właśnie chodzi żeby ludzi pozbawić oszczędności 

Maksymalnie zepsuć pieniądz 

Zadłużać państwa w nieskończoność 

I przygotować grunt pod walutę  cyfrową 

W dniu 3.10.2022 o 12:41, kostropaty napisał:

kolejny durny wątek o niczym...

Durna jest osoba która to komentuję

2 godziny temu, tomek7776 napisał:

jak ktos ma rozum.to nie kladzie kasy na lokacie.kupuje np ziemie.dzialki.....

a jak takie cos go przerasta to niech traci.

jak ci frankowicze.

Takie osobniki jak Ty generują inflację, sztucznie zwiększają zapotrzebowanie na coś co fizycznie nie jest mu potrzebne.

Biznesmeni, bogaci ludzie i cwaniaczki uciekają z każdą większą gotówką, kupują  tylko w obawie aby nie stracić  lub jak najmniej stracić.

Zamiast kupić jedno mieszkanie lub jeden  dom  do normalnego użytkowania.

Kupuje  10-e  mieszkanie,    5-ą   działkę

Te osobniki to tzw. " gołodupce bez gotówkowe "   mają ogromne, wielkie milionowe  majątki w postaci dóbr materialnych a na koncie aż bieda piszczy.

Wystarczy sobie wejść i z ciekawości zobaczyć jaką gotówką dysponuje cała śmietanka polityczna i biznesowa.

Milionami obracają a na koncie 20 tys złotych 5000 euro.

Na tych durnych operacjach tracą normalni ludzie trzymający pieniądze w banku którzy chcą żyć normalnie.

19 minut temu, kostropaty napisał:

kup lepiej jakieś nowe auto w salonie 😉 

Najlepiej 3 samochody, na kredyt  bo się sprzeda drożej,  zarobi  i nie straci  na inflacji.

Najlepiej w leasingu bo pójdzie z podatków,   przecież państwu nic nie oddam.

Samochód firmowy używał będę do celów prywatnych bo po co mam wydawać prywatne pieniądze.

Frajer pracujący na etacie u Pana pracodawcy zapieprza na jego samochód i paliwo..

3 godziny temu, kostropaty napisał:

nie tłumaczę, bo nie dotrze 🙂 

kup lepiej jakieś nowe auto w salonie 😉 

To tak apropo innego wątku w którym szanowny kolega określa jednoznacznie przyczynę inflacji.

19 minut temu, djedryk napisał:

Frajer pracujący na etacie u Pana pracodawcy zapieprza na jego samochód i paliwo..

żalisz się? zakazać własności prywatnej?

20 minut temu, djedryk napisał:

Durna jest osoba która to komentuję

INFLACJA ukryty podatek

INFLACJA - co lub bardziej kto do niej doprowadził.

Podatek katastralny w Polsce

Nie PIS - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ Nie PO - PLATFORMA OBYWATELSKA to CO ?

Wakacje kredytowe

Odejście od energii węglowej, Zielony pic

Fala upadłości i bankructw zbliża się nieubłaganie.

jeszcze cos ciekawego wymyśl 😄 

12 godzin temu, kostropaty napisał:

żalisz się? zakazać własności prywatnej?

INFLACJA ukryty podatek

INFLACJA - co lub bardziej kto do niej doprowadził.

Podatek katastralny w Polsce

Nie PIS - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ Nie PO - PLATFORMA OBYWATELSKA to CO ?

Wakacje kredytowe

Odejście od energii węglowej, Zielony pic

Fala upadłości i bankructw zbliża się nieubłaganie.

jeszcze cos ciekawego wymyśl 😄 

Kolego  dyskusje  w takim stylu jak Ty i koledzy prowadzicie, czyli bełkot polityczny kilka linijek bez komentarza czyli tzw. polityka dezinformacyjna i pier. 3 po3 odsunąć PIS i nic więcej, takie informacje są najlepiej kupowane  przez otępiały  lód, nie koniecznie głupi   🙂

Wkleić rozchichotaną mordę Tuska lub zasmuconą mordę Kaczyńskiego i to są te wasze argumenty do dyskusji.

Nie jestem za zakazaniem własności prywatnej bo ona właśnie powoduje że rynek się rozwija ! a teraz świat i  nie tylko PIS dążą do tego aby  ją zniszczyć wszelkimi sposobami.

Zastanawia mnie jak PO poradzi sobie z tym światowym trendem ?   firmy prywatne które przynoszą korzyści finansowe odpowiednim politykom  będą bardziej uprzywilejowane ?  aniżeli apolityczny biznesmen który nie bawi się w politykę PIS PO  i cieszy go że daje ludziom pracę i zarabia na tym.

Pis rozdawnictwem dołożył się do inflacji, ale jest to i tak mała część która jest w Unii i na świecie.

Gdyby rządziło inne ugrupowanie,  inflacja była by na podobnym poziomie i wszystkie kraje w Europie mają ten sam problem.

Rozdawnictwo Unijnych programów  też doprowadziło  do   inflacji. Rozp.... pieniędzy unijnych na bezsensowne programy i projekty po znajomości i kolesiostwie.

Słyszałeś jakie to firmy przedsiębiorcy wymyślają po to aby po 2-latach zlikwidować działalność.

Ogólnie jestem za NIE WPIER...... się państwa do własności prywatnej tylko trend światowy jest zupełnie inny.

Jestem za wprowadzeniem podatku katastralnego bo to spowoduje że np. nie będzie  opłacało się  kupować mieszkań na zapas tylko do " mieszkania"

Wakacje kredytowe dla mnie to głupota jak każdy nieprzemyślany kredyt za którego tylko i wyłącznie ponosi odpowiedzialność kredytobiorca.

Typowy kapitalizm który istniał w Europie przerodził się w socjalistyczną Unię Europejską która w jakim kierunku poszła ? widać to na każdym kroku.

Kolego trzeba jeszcze rozróżnić uczciwego prywatnego pracodawcę od cwaniaczków którzy żyją na koszt państwa  i pracowników.

Wydanie bezsensowne podatków państwowych to wyrzucone pieniądze,  które powoduje powstawanie  kolejne podatków do utrzymania państwa.

Dyskusja z osobą która oprócz haseł wyrwanych z kontekstu w postaci kilku słów to strata czasu Panie kastropaty.

Cytatami  w postaci trzech słów w których nie ma ani jednego uzasadnienia dyskutuj z lustrem lub swoimi aniołami stróżami od poklepywania.

38 minut temu, djedryk napisał:

czyli tzw. polityka dezinformacyjna

ale ty się nie dasz dezinformować 😄 

38 minut temu, djedryk napisał:

otępiały  lód

bez komentarza 🙂 

39 minut temu, djedryk napisał:

Zastanawia mnie jak PO poradzi sobie z tym światowym trendem ?

najpierw niech zaczną rządzić

39 minut temu, djedryk napisał:

Dyskusja z osobą która oprócz haseł wyrwanych z kontekstu w postaci kilku słów to strata czasu Panie kastropaty.

ależ oczywiście, można się brandzlować wypisując elaboraty na forum, ale powiedz, co ci to da?

i tak twój wpływ na naszą sytuację jest zerowy...

51 minut temu, kostropaty napisał:

najpierw niech zaczną rządzić

I co Panie kosopaty  ?  nic nie piszemy nic nie mówimy,  a czytamy ???

wszystko co napiszemy będzie użyte przeciwko nam ?

wrzeszczymy jak najwięcej żeby wszyscy słyszeli że ja też mam źle ?

Czyli na pytanie kwalifikacyjne co Pan kosopaty zrobi jeżeli wygra Pan rozmowę kwalifikacyjna na stanowisko Dyrektora ?

Najpierw niech wygram to zobaczycie Panie właścicielu.

Czym różni się program PO od 2050 ?

Edytowane przez djedryk
1 godzinę temu, djedryk napisał:

wrzeszczymy jak najwięcej

nie my, tylko ty 🙂 

1 godzinę temu, djedryk napisał:

żeby wszyscy słyszeli że ja też mam źle

ja tam źle nie mam 😉 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.