Skocz do zawartości
IGNORED

Generowanie filtrow korekcyjnych DSP/DRC przy pomocy REW

Rekomendowane odpowiedzi

Ale sprobuj, to nic nie kosztuje

Zapytaj Przemaka, to ci wytlumaczy, do czego prowadzi taka „chustawka“ przeciwbieznych EQs z wysokimi wartosciami Q i SPL.
Sam gladszy przebieg pasma to jeszcze nie wszystko

6 minut temu, xajas napisał:

Zapytaj Przemaka, to ci wytlumaczy, do czego prowadzi taka „chustawka“ przeciwbieznych EQs z wysokimi wartosciami Q i SPL.

Ale po co mam pytać, pisałem wyżej, że mogą pojawić się przestery. Jest też jakieś ryzyko problemu z fazą. Pisałem też, że stosowałem bardziej brutalne filtracje z bardzo dobrym skutkiem. Ty masz swoje doświadczenia a ktoś inny ma swoje i proponuję w tej sprawie zakończyć rozmowę na tym.

Ale sprobuj, to nic nie kosztuje

Ostatecznie i tak widać  to w symulacji co z tego wynika, a

Symulacja raczej nie uwzglenia odbic. Czyli moze zniknac w symulacji, ale pozostanie realnych pomiarach po korekcji.
Czyli trzeba mierzyc

Taką korektę teraz zrobiłem, ale jest wciąż za mało niskich częstotliwości, jest płasko i sucho.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

BTW, znalazłem FIRc na Mac, ale nie wiem jak to obsługiwać.

Ukryta Zawartość

Nie dziwota ze jest plasko i sucho.

Popatrz jeszcze raz na to co na poczatku przytaczalem

Zaden nie zaczyna sie od spadku basu a potem poziomego przebiegu

Ukryta Zawartość

Twoja krzywa jest dokladnie na opak

IMG_2934.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, jurek1 napisał:

Taką korektę teraz zrobiłem, ale jest wciąż za mało niskich częstotliwości, jest płasko i sucho.

Nic z tego nie rozumiem coś robisz nie tak. Za każdym razem masz inny poziom wyjściowy (pomiaru). Spójrz tutaj gdzie jest średnica - prawie 90dB, a gdzie była poprzednio 82-85dB. Jak nie zapanujesz na tym to do niczego nie dojdziesz, bo jak to ma być porównywalne, skoro w praktyce za każdym razem jak byś korygował coś innego.

To wygląda tak jak byś za każdym razem pracował nad nowym pomiarem z innym poziomem.

Edytowane przez Zwykły Drut
1 minutę temu, Zwykły Drut napisał:

Nic tego nie rozumiem coś robisz nie tak. Za każdym razem masz inny poziom wyjściowy (pomiaru). Spójrz tutaj gdzie jest średnica - prawie 90dB, a gdzie była poprzednio 82-85dB. Jak nie zapanujesz na tym to do niczego nie dojdziesz, bo jak to ma być porównywalne, skoro w praktyce za każdym razem jak byś korygował coś innego.

Musiałem zrobić nowe pomiary, bo na poprzednich, nie wiedzieć czemu lewy pomiar zachował się w oryginale, ale prawy z bardzo dużym spadkiem w zakresie niskich częstotliwości. Jedyne wytłumaczenie że pomiar po korekcie zapisał się jako oryginał.

Nic, jutro pobawię się na krzywych, które dostałem od @xajas.

Zadaj sobie trudu, wklep w textowy plik (Target.txt) te kilka kluczowych punktow (przynajmniej te 5) i wtedy to wszystko nabierze sensu. A potem mozesz je do potrzeb przesuwac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, xajas napisał:

Zadaj sobie trudu, wklep w textowy plik (Target.txt) te kilka kluczowych punktow (przynajmniej te 5) i wtedy to wszystko nabierze sensu. A potem mozesz je do potrzeb przesuwac

Ukryta Zawartość

Ok.

Ukryta Zawartość

9 minut temu, jurek1 napisał:

Musiałem zrobić nowe pomiary, bo na poprzednich, nie wiedzieć czemu lewy pomiar zachował się w oryginale, ale prawy z bardzo dużym spadkiem w zakresie niskich częstotliwości. Jedyne wytłumaczenie że pomiar po korekcie zapisał się jako oryginał.

Nic, jutro pobawię się na krzywych, które dostałem od

No i ten pomiar niespecjalnie do czegoś nadaje się bo masz za mały headroom. 96dB w najwyższym punkcie to za dużo. REW chyba cię ostrzegał w trakcie pomiaru. Poprzednio było w miarę OK.

Edytowane przez Zwykły Drut
4 godziny temu, jurek1 napisał:

Mierzę żeby nabrać wprawy. Zabawa jest interesująca, a powtarzanie tych samych czynności sprawia że czuję się coraz pewniej w tym sofcie. 

A ja włączyłem REW i mam dość - skomplikowane to jak sam s...!

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Dość na dziś, jutro też jest dzień!

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Trening czyni miszcza!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jurek1

Eeee tam, jak idziesz na klop, to zamiast wypisywac odpowiedzi na forum, obejrzyj jeszcze raz to Youtube o REW
Pierwsze 13min wystarcza
25 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie no....tak się nie robi, miałeś się podzielić pomiarami! 😋

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Nie no....tak się nie robi, miałeś się podzielić pomiarami! 😋

W sobotę.

18 minut temu, xajas napisał:

Eeee tam, jak idziesz na klop, to zamiast wypisywac odpowiedzi na forum, obejrzyj jeszcze raz to Youtube o REW

Ukryta Zawartość

Pierwsze 13min wystarcza

Jakis tam wykres zrobiłem, ale ilość funkcji przeraża.

Ukryta Zawartość

Żeby nie było, że nic nie robię: tak wygląda różnica pomiędzy głośniczkami laptopa zmierzona mikrofonem laptopa. Zapytacie: dlaczego mierzę cokolwiek takim g.nem? Żeby na razie nie kusiło mnie cokolwiek z tego wnioskować, ale za to uczę się obsługi programu 🙂

Ukryta Zawartość

Przy okazji mam już pierwsze POWAŻNE PYTANIE: załóżmy, że chcę wyrównać poziomy kanałów. Załóżmy, że zmierzyłem już osobno kanał L i kanał R. Czy jest możliwość, aby zrobić średnią z wykresów kanałów L i R, żeby wykorzystać ją do zrobienia Target Curve?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

jest mozliwosc

Ukryta Zawartość

a potem eksportuj ta średnia jako pomiar plik tekstowy. Pamiętaj o wcześniejszym wygladzeniu

A w twoim wypadku nie brał bym średniej. wziął bym ten czerwony pomiar bo lepszy, wygładził 1/3, i zapisał jako target

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas

Oczywiście, nie da się "zasypać" modów pomieszczenia, ale trzeba pamiętać, że często łatwiej jest uzyskać dobry wynik z dopuszczalnym wzmocnieniem niż bez. Kombinacjami +/- łatwiej jest uzyskać wymaganą krzywą, często wychodzą mniejsze dobroci. Jeżeli widzimy, że jakiś wściekły filtr nam chce dodać w rezonansie za dużo, to można go odłączyć przecież. No i można potem sobie headroom ustalić przecież, co za różnica, czy poziom sygnału odejmujemy w filtrze czy przed filtrem.

nagrywamy.com

1 godzinę temu, xajas napisał:

A w twoim wypadku nie brał bym średniej. wziął bym ten czerwony pomiar bo lepszy, wygładził 1/3, i zapisał jako target

Faktycznie! Czerwony bardziej płaski, ale też niższy, więc korekcja zielonego będzie ujemna.

Czy sa mimrofony pomiarowe na mini-jack?

Pisaliście, że Umik ma "wbudowany interfejs" wychodzi na to, że interfejs to ADC czyli Analog to Digital Converter - dobrze myślę?

Pisalem wcześniej jak taki na mini-jack polutowac

1 godzinę temu, przemak napisał:

Kombinacjami +/- łatwiej jest uzyskać wymaganą krzywą, często wychodzą mniejsze dobroci.

OK, czyli to, o czym pisał Zwykły Drut

Edytowane przez xajas

A to pasmo zmierzone w aucie. Gra tak, że nie chce się słuchać muzyki, jak coś slucham to tylko podcasty 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, xajas napisał:

Pisalem wcześniej jak taki na mini-jack polutowac

Nie mam lutownicy no i problemem pozostaje brak pliku kalibracyjnego.

Na twoje potrzeby, plik kalibracyjny nie jest problemem.
Wplyw niedokladnosci takiej niekalibrowanej kapsulki na efekt koncowy korekcji jest taki jak wplyw kabli glosnikowych na brzmienie glosnikow

Czy pomiary muszę robić bezpośrednio na sygnale generowanym z REW, czy mogę sweep zgrać do pliku i puszczać z Daphile?

-----

Co do kalibracji: jeśli mam robić krok to do przodu a nie w bok, więc lepiej żeby była.

20 minut temu, szymon1977 napisał:

Czy pomiary muszę robić bezpośrednio na sygnale generowanym z REW, czy mogę sweep zgrać do pliku i puszczać z Daphile?

-----

Co do kalibracji: jeśli mam robić krok to do przodu a nie w bok, więc lepiej żeby była.

Możesz Sweep zapisać do pliku w generatorze. Potem eksportujesz do swojej biblioteki w Daphile, i mierzysz.

Jeśli chodzi o mikrofon z kalibracją, to w twoim przypadku bez Umik-1 się nie obędzie.

Tak, ten mikrofon ma wbudowany ADC Converter.

Jedno i drugie jest mozliwe.

Brak pliku kalibracyjnego nie jest krokiem w bok.
Kilka lat tak mierzylem i jakos posunalem sie do przodu

Ja bym na twoim miejscu nie kombinowal i nie robil cyrku z tym odtwarzaniem plikow przez Daphil (patrz te dotychczasowe ciagle problemy Jurka). Ja bym uzyl sprawdzonej, solidnej powtarzalnej metody pomiaru zintegrowanej w REW, wygenerowane filtry aplikowal w Daphile, a kontrole koncowa dokonywal „na ucho“ przez Daphile.
A jesli ci koniecznie zalezy na kotroli koncowej poprzez „pomiary po korekcji“, to wtedy bym wykombinowal cos innego. Ale do tego czasu, nabrales tyle rutyny i doswiadczenia, ze kapujesz co w tym calym procesie jest wazne, a co jest „kablami glosnikowymi“

Moim zdaniem kalibracja i pliki to „kable“

19 minut temu, xajas napisał:

Jedno i drugie jest mozliwe.

Brak pliku kalibracyjnego nie jest krokiem w bok.
Kilka lat tak mierzylem i jakos posunalem sie do przodu

Ukryta Zawartość

Ja bym na twoim miejscu nie kombinowal i nie robil cyrku z tym odtwarzaniem plikow przez Daphil (patrz te dotychczasowe ciagle problemy Jurka). Ja bym uzyl sprawdzonej, solidnej powtarzalnej metody pomiaru zintegrowanej w REW, wygenerowane filtry aplikowal w Daphile, a kontrole koncowa dokonywal „na ucho“ przez Daphile.
A jesli ci koniecznie zalezy na kotroli koncowej poprzez „pomiary po korekcji“, to wtedy bym wykombinowal cos innego. Ale do tego czasu, nabrales tyle rutyny i doswiadczenia, ze kapujesz co w tym calym procesie jest wazne, a co jest „kablami glosnikowymi“

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem kalibracja i pliki to „kable“ emoji6.png

W mim przypadku jest różnica pomiędzy pomiarami przy użyciu interfejsu, a Roon na malinie. Dlatego robię sobie pod górkę. W przypadku interfejsu jestem zdany na słuchanie muzyki na "sztywno" przez złącze Thunderbolt, a interfejs muszę przenosić w miejsce na którym słucham. Ciągną się przewody, ogólnie wielka niewygoda 🙂 a i odtwarzanie gorsze. Korzystam wtedy z Audirvany. Jeśli słucham na malinie z nakładka Przez Roon, Dźwięk jest bardziej wyrafinowany. Wolę tak 😃

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi