Skocz do zawartości
IGNORED

Generowanie filtrow korekcyjnych DSP/DRC przy pomocy REW

Rekomendowane odpowiedzi

To jest latwo powiedziane

W przypadku basu chcemy korygowac „overall room response“ czyli sume sygnalu fali bezposredniej i odbic (czyli lacznie z wplywem pomieszczenia). I to jest to, co nasz mikrofon mierzy.

Ale..

W przypadku tych wyzszych czestotliwosci mamy problem. Mikrofon mierzy sume fali bezposredniej i odbic, a my chcemy korygowac tylko fale bezposrednia, bo to jest ta wspomniana korekcja pasma czyli wspomnianego charakteru czy sygnatury brzmieniowej zestawu glosnikowego (first arrival timbre).
Czyli wyzwaniem jest wyizolowanie z tego sumarycznego pomiaru ta fale bezposrednia i wyeliminowac fale odbite. Sa na to sposoby, ale nie takie proste (bramkowanie beam forming,…)

I tutaj powracamy do tego, co wczesniej pisalem, ze sama metoda pomiarow (krok 1.) bez zmian parametrow korekcji (kroki 2. i 3.) moge wplynac na efekt koncowy.

Opisywalem to juz w detalu, i mozna kiedys znowu do tego powrocic, ale na aktualnym etapie dyskusji bylo by to „a touch to much“

No to fajnie, ale tak naprawdę po krótkiej zabawie dość szybko dochodzi się do podobnych wniosków.

Żeby się w to bawić trzeba mieć zapewniona obsługę jak najszerszego pasma, bo inaczej bas znika. 

Brzmienie zbliżone do monitorów studyjnych pojawia się dość szybko i może komuś to się podoba. Mnie nie, jakbym chciał takie nudne brzmienie to bym zainwestował w monitory studyjne....

Za każdym razem następuje jakieś odchudzenie dźwięku i jest to kiepski efekt. 

Bez korekcji mam przyjemny ciepły sound i takie granie lubię nawet kosztem dodatkowych detali... 

Może jakbym miał suby to spadek basu za 30hz by to jakoś rekompensował.... 

Narazie delikatna korekcja jako tako poprawiła czytelność sceny, separację instrumentów i to nawet fajny efekt, ale znowu kosztem lekkiego odjęcia basu.. 

......Ale zabawa przednia 😁

8 minut temu, Ajothe napisał:

Brzmienie zbliżone do monitorów studyjnych pojawia się dość szybko...

Na ale to chyba kwestia zbyt płaskiej Target Curve?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

No tak, dlatego żeby to dobrze działało to musi być zrobione delikatnie i precyzyjnie...I tu trzeba większego doświadczenia I wiedzy 😁

31 minut temu, xajas napisał:

W przypadku tych wyzszych czestotliwosci mamy problem.

Tak, dlatego jestem zdania, że korekcja pomieszczenia jest tylko półśrodkiem i należy zadbać o odpowiednią adaptację. Wtedy problemy z dołem się zmniejszają a problemy z górą są łatwiejsze do rozwiązania. Pomiary, które pokazałem, dotyczą pomieszczeń zaadaptowanych (różnie w zakresie basu, ale zasadniczo porządnie w zakresie odbić).

15 minut temu, Ajothe napisał:

Za każdym razem następuje jakieś odchudzenie dźwięku i jest to kiepski efekt. 

Bez korekcji mam przyjemny ciepły sound i takie granie lubię nawet kosztem dodatkowych detali... 

Bo to tak powinno właśnie brzmieć. Zawsze mnie bawią posty na forum, jak ktoś zbudował sobie salkę na poddaszu i nie ma dołu i otrzymuje porady, że mu dół "ucieka" i musi dostawić betonowe ścianki. No nie, podbijanie dołu o dziesięć decybeli nie ma nic wspólnego z ciepłym brzmieniem.

nagrywamy.com

7 godzin temu, przemak napisał:

Bo to tak powinno właśnie brzmieć

I taki jest mój cel póki co. W monitorach studyjnych jestem osłuchany, i chcę uzyskać jakieś podobieństwo w przekazie.

Choćby po to żeby mieć możliwość odsłuchania bez słuchawek jak wypadł mix, czy master.

Wiadomo, można wyciągnąć więcej, ale to kwestia czasu, i praktyki. Że takie strojenie będzie z dala od przekazu kolumn Hi-Fi, i te zestawy domowe będą dla większości lepszym graniem, to też jest normalne. Słuchanie w charakterystyce bardziej liniowej jest męczące na dłuższą metę, ale słychać więcej. Tak czy siak, zabawa przednia 🙂

Anthem ARC1M - zna ktoś taki mikrofon? Pilne!

Edytowane przez szymon1977

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
All SPL z wygładzeniem 1/6

Pokazujesz lewy i i prawy przed korekcja, ale sume po korekcji. Czyli porownujesz jablka z gruszkami

Ciekawszy jest np. tylko lewy przed/po korekcji i do tego krzywa target.

Albo tylko prawy przed/po
Albo suma przed/po

To mieszanie nie daje zadnej korelacji (przynajmniej dla mnie)

Ukryta Zawartość

Anthem ARC1M - zna ktoś taki mikrofon? Pilne!

Ty znowu kombinujesz jak kon pod gore. Czemu prosto jesli mozna skomplikowanie

Niewiele tanszy od UMIKA, a malo znany, „egzotyczny“.

A to przypadkiem nie jest tej samej firmy Anthem co robi kina domowe? 

Ktoś na ebay napisał waste of money...szkoda ze nie napisał dlaczego..

Ciekawszy jest np. tylko lewy przed/po korekcji i do tego krzywa target.

Albo tylko prawy przed/po
Albo suma przed/po

To mieszanie nie daje zadnej korelacji (przynajmniej dla mnie)

Inne ciekawe zestawienie to lewy/prawy po korekcji. Pokazuje osiagnieta synchronicznosc/symetrie kanalow
3 minuty temu, xajas napisał:

Inne ciekawe zestawienie to lewy/prawy po korekcji. Pokazuje osiagnieta synchronicznosc/symetrie kanalow

Potem zruce i wkleję 😏

Nie rozumiemy się. Rzecz w tym, że być może zastosuje więcej filtrów agresywniejszych zarówno dodatnich jak i ujemnych, których złożenie da lepszy wynik. A czy tak się stanie to się okaże i będzie można podjąć decyzję. Ja mam takie doświadczenie, że niekoniecznie trzeba tu być powściągliwym.

Sprawdzilem. Zrobilem nowy setup/korekcje z +6dB

Powstalo wiecej filtrow, ale - jak piszesz z troche mniej agresywnymi Q

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aby pokazac, ze ten caly dyskutowany proces uzycia REW nie jest specyficzny dla Jurkowego Roon, wykorzystalem okazje, ze robilem nowy setup do mojego starego, troche „antykwarycznego“ hardwarowego procesora DSP Hypexa (to stara wersja plate amp Hypexa takich jak np. FA 253) i zrobilem dwa screenshoty

Po lewej Hypexowski ekran do definicji/przejmowania EQs, po prawej EQs wyliczone przez REW
Max prosto

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Vergleich4.thumb.jpg.36acc3c038800cdcffce50c251bead89.jpg

Na podobnej zasadzie dziala to nimalze z kazdym DSP

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

56 minut temu, xajas napisał:

Niewiele tanszy od UMIKA

Dla mnie 3x to sporo: w okolicy jest używka, Umik nowy z USA 🙂

-----

Cliping, na chłopski rozum chce zagrać głośniej niż da radę. Jeśli np 1000Hz mam w EQ na +3dB, a w piosence przy 1000Hz maks to -3dB to cliping nie wystąpi?

Dla mnie 3x to sporo: w okolicy jest używka, Umik nowy z USA

Ja to rozumiem, ale jesli nie jestem ekspertem od takich ustrojstw, to nie ryzykuje, bo w przypadku problemow wyrzucona 1/3 to tez nie malo
Teraz, xajas napisał:

jesli nie jestem ekspertem od takich ustrojstw, to nie ryzykuje

Dlatego pytam.

22 minuty temu, jurek1 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Lewy.thumb.jpeg.31738f487884e58818c0fb4d2f06eba1.jpeg

Lewy i Prawy po korekcie.

@xajasTwój target nr7

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panie i panowie! Piwo, orzeszki i wygodnie usiądźcie w fotelu: pierwszy pomiar wykonany.

(Mikrofon nieskalibrowany, wygładzenie Var, bez suba)

Ukryta Zawartość

@xajas masz z tym duże doświadczenie, w jakim zakresie mikrofony zaczynają się znacząco rozłazić i wymagają kalibracji? Obstawiam, że moje maleństwo Sony nie jest gorsze od Twoich pchełek (bo niby dlaczego) chciałbym oszacować, w jakim zakresie pomiar jest w miarę wiarygodny, a jakiego zakresu raczej unikać.

A tu porównanie kanału L (czerwony) i R (zielony)

1201543785_PierwszypomiarLvsR-VAR.thumb.png.f92275b4c959dd261820f4e021c43d46.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

19 minut temu, szymon1977 napisał:

Te pomiary są całkiem sensowne. Działaj dalej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Lewy.thumb.jpeg.31738f487884e58818c0fb4d2f06eba1.jpeg
Lewy i Prawy po korekcie.

brawo
nareszcie widze wszystko, co mnie interesuje.
Podnies target o 2dB
pozniej napisze dlaczego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Zwykły Drut napisał:

Te pomiary są całkiem sensowne. Działaj dalej.

Dziękuję 🙂

Myślę, że wartości bezwzględne mogą być na skrajach mocno przekłamane, ale w środku pasma w miarę zbliżone do rzeczywistości. Nawet jeśli sama w sobie wartość jest przekłamana, to mi (na tę chwilę) zależy na wychwyceniu różnicy pomiędzy kanałami i jej zmniejszenie. Do tego powinno wystarczyć, wszak mikrofonik jest użyty do kalibracji KD, ustawia głośności satelitek i suba z dokładnością do 0,5dB a odległości potrafi zmierzyć co do 1cm (sprawdzałem).

Na pierwszy rzut oka interesuje mnie zakres 55-2000. Co zamierzam? Zrobić House Curve ze średniej L/R i... sam nie wiem co dalej. Zaraz wchodzę w EQ i będę kombinować.

Panie i panowie! Piwo, orzeszki i wygodnie usiądźcie w fotelu: pierwszy pomiar wykonany.
(Mikrofon nieskalibrowany, wygładzenie Var, bez suba)

Ukryta Zawartość

[mention=1239]xajas[/mention] masz z tym duże doświadczenie, w jakim zakresie mikrofony zaczynają się znacząco rozłazić i wymagają kalibracji? Obstawiam, że moje maleństwo Sony nie jest gorsze od Twoich pchełek (bo niby dlaczego) chciałbym oszacować, w jakim zakresie pomiar jest w miarę wiarygodny, a jakiego zakresu raczej unikać.
1201543785_PierwszypomiarLvsR-VAR.thumb.png.f92275b4c959dd261820f4e021c43d46.png

well done!

cofnij sie do tylu, tam pokazalem porownanie dokladnosci mikrofonu skalibrowanwgo i pchelek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Myślę, że wartości bezwzględne mogą być na skrajach mocno przekłamane

Wcale tak być nie musi, dół może być typowy dla Twoich małych monitorów, a koniec pasma to może być efekt akustyczny, zresztą końcem pasma nie przejmuj się. Pierwsze co zrób, to zrób pomiar z subem, i jeżeli to możliwe samego suba, też dla obu kanałów. Nie zmieniaj poziomu głośności by pomiary były porównywalne.

20 godzin temu, Ajothe napisał:

Export measurment as text

Pomocy! Nie widzę takiej funkcji - ZNALAZŁEM

5 minut temu, Zwykły Drut napisał:

Nie zmieniaj poziomu głośności by pomiary były porównywalne.

Pomiędzy 55 a 550 widzę spore różnice.

5 minut temu, Zwykły Drut napisał:

zrób pomiar z subem, i jeżeli to możliwe samego suba

Przyjdzie na to pora 🙂

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Pomocy! Nie widzę takiej funkcji...

Nie eksportuj zapisz sobie po prostu pomiar i nazwij go tak byś wiedział do czego wracasz.

1 minutę temu, Zwykły Drut napisał:

Nie eksportuj...

Ja chcę średnią L/R wykorzystać jako podstawę do Target Curve - już znalazłem.

• Pokaż nowe odpowiedzi