Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show - 28-30.10.2022 - impreza wraca na pełnej petardzie

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, slawek.xm napisał:

dobrze się czujesz? 🙂

Znakomicie.

Wlasnie slucham otrzymanej na AVS tasmy z NP Big Band od Analogy Records. Tasmy byly presentowane w pok. 202 na Stadionie na jednym z zestawów T+A, z modyfikowanego Studera A807.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z opisów i informacji z pierwszej reki wynika, ze kazda taka sztuka tasmy jest … masterowana z wielosladowego oryginalu, a nie kopia z wynikowej tasmy dwusladowej.

I geba mi sie smieje. Szkoda tylko ze mam za male pomeiszczenie i topowe Blumenhofery mi nie wejdą. Tam jednak było ze 140 mk2.

W gebie kazdy jest mocny. 

Najpierw powiedzialem sprawdzam na pieści … chicken 😉 

Teraz mówie sprawdzam na kolumny. Niestety jestem realista, w jednym pomieszczeniu np. Blumenhofery, Audio Wilsony i potwory Slya raczej sie jednak nie spotkają. Ale w oddzielnych jak najbardziej możliwe. Tylko trzeba miec coś więcej niz orzeszki … bo pieniażków raczej Slyowi nie brakuje, a Pan Mokrzycki powinien na taki towar salę dać za darmochę. By sie działo … Sly vs. reszta swiata. Jaki PR mozna zmontować. Ach. A ocenią  ie nadredaktorzy jak WP tylko polskie uszy gawiedzi i miłosników dobrego audio.

Covid, wojna, inflacja … trzeba się bawić i to właśnie proponuję …

🙂 🙂 🙂 .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

6 minut temu, S0nic napisał:

Byłem czwarty raz. Koncert to co innego jednak 😉

Taki przykład tylko. Dla mnie to była fajna wycieczka. Ale już wiem że za rok chyba dam sobie spokój 🙂

6 godzin temu, mirfak napisał:

porażka ze względu na natężenie dźwięku

To było porażką u wielu wystawców . Jak ja tam byłem też było to problemem jednak repertuar trafił mi się taki że można to było zaakceptować . Dźwięk tak czy inaczej najwyższych lotów . 

To samo miałem u Pana Waszczyszyna ( Ancient Audio). Pierwszy moment odsłuchu kolumn Vintage Ribbon to delikatny szok . Trochę za głośno . Spędziłem w tym pokoju około godziny (najdłużej) i po przystosowaniu słuchu do tych kolumn, tak wiernego odtwarzania muzyki nie zaprezentował żaden zestaw . Te kolumny nie guiły, nie zamazywały detali nawet w gęstych sekcjach , w rocku. Wrażenia niesamowite i bezkompromisowe ale muzyka najbardziej wiernie odtworzona . Nie są to jednak zestawy dla każdego .

12 minut temu, Riczi75 napisał:

To samo miałem u Pana Waszczyszyna ( Ancient Audio). Pierwszy moment odsłuchu kolumn Vintage Ribbon to delikatny szok . Trochę za głośno . Spędziłem w tym pokoju około godziny (najdłużej) i po przystosowaniu słuchu do tych kolumn, tak wiernego odtwarzania muzyki nie zaprezentował żaden zestaw . Te kolumny nie guiły, nie zamazywały detali nawet w gęstych sekcjach , w rocku. Wrażenia niesamowite i bezkompromisowe ale muzyka najbardziej wiernie odtworzona . Nie są to jednak zestawy dla każdego .

Znakomity dźwiek, znakomite kolumny. Brawo.

32 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Koncerty na żywo dają mi wiecej radości. 

Jak byłem pierwszy raz też byłem zachwycony 🙂

Piotr 

Od „zawsze” piszę, od „zawsze” wiadomo, ze zadna rejestracja i zadne odtworzenie takiej zarejestrowanej muzyki gdziekolwiek i na jakimkolwiek sprzęcie pod wzgledem jakosci dzwieku i wrażeń audiowizualnych jest lata swietlne za uczestniczeniem w takim wydarzeniu na zywo, na koncercie.

W domu, na wystawie, targach, u kolegi czy gdziekolwiek indziej dostajemy jedynie namiastkę prawdy i slabiutką probę wykonania kopii prawdziwego wydarzenia. Bo takim sa i koncert na zywo i sesje w studio.

Edytowane przez pmcomp

Ciekawa impreza, mnóstwo wystawców, sporo bardzo dobrze brzmiących zestawów. Generalnie najdroższe zestawienia potwierdziły ze faktycznie dają najlepszy dźwięk i nie twierdze tu, ze ta jakość dźwięku uzasadnia tak absurdalne już ceny. Ale i Focale i Wilsony się obroniły. Było tez wiele innych drogich zestawień które dawały lepszy dźwięk niż te ze średniej półki itd. Wystarczyło np. przejść z jednego pokoju tophifi (bw seria 700) do drugiego (seria 800). No niestety trzeba się pogodzić z tym, ze za jakość trzeba zapłacić. Wiadomo ze w dobrym tonie jest poutyskiwać, jak to jakis drogi system „nie zagrał” , ale jak się wyciągnie średnią „wystawową” to mi wychodzi, ze czym drożej tym lepiej. Co jest w sumie dobrą informacją.

21 minut temu, pmcomp napisał:

Teraz mówie sprawdzam na kolumny. Niestety jestem realista, w jednym pomieszczeniu np. Blumenhofery, Audio Wilsony i potwory Slya raczej sie jednak nie spotkają. Ale w oddzielnych jak najbardziej możliwe. Tylko trzeba miec coś więcej niz orzeszki … bo pieniażków raczej Slyowi nie brakuje, a Pan Mokrzycki powinien na taki towar salę dać za darmochę. By sie działo … Sly vs. reszta swiata.

robisz Sylwestrowi darmową reklamę , już wygrał nawet bez stawania w szranki

rozumiem , że chcesz za darmochę usłyszeć jego system ale raczej się to nie uda bo sobie strasznie nabruździłeś 🙂

A ja właśnie uważam odwrotnie. Im drożej tym było chyba gorzej.

Po raz kolejny uważam że topowe focale z naimen mimo że zagrały najlepiej odkąd statement się pojawią na wystawie to nadal bym tego nie kupił. 

Wilson tak. Każdy repertuar. Zawsze brzmią dla mnie dobrze. Nie. Bardzo dobrze.

Piotr 

Witam, byłem pierwszy raz w życiu na takiej imprezie i mam swojego faworyta, mam nagrany filmik tylko nie wiem czy mogę tu wkleić? 

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Ceny sluchawek osiagnęly jakis kosmiczny pułap. Jak jest na górze oferty to cena naście tysięcy. To absolutnie nie gra za te pieniadze. Jak sonie przypomnę, ze kilka lat temu za nowiutkie Senki HD800 dalem 4500 zl, a za uzywane ponad 30-o letnie Stax Lambda Signature w stanie igła 1500 zł to sie dzisiaj zastanawiam co sie na swiecie porobiło.

Ceny cenami. Choć nawet kilka tysięcy za dwa małe głośniczki to chora cena (sam mam takich dwie pary żeby nie było, że marudzę tylko), ale w/w T+A są dramatycznie złe moim zdaniem.

13 minut temu, mczaj napisał:

Ale i Focale i Wilsony się obroniły. Było tez wiele innych drogich zestawień które dawały lepszy dźwięk niż te ze średniej półki itd. Wystarczyło np. przejść z jednego pokoju tophifi (bw seria 700) do drugiego (seria 800)

Mi się Wilsony i Focale nie podobały. Pylon lepiej grał. Natomiast seria 700 bardzo mi się podobała, a seria 800 wcale. Także ten tego.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Posiadanie takiego zacnego stolika ( z zawartością) to marzenie 🙂

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Teraz, slawek.xm napisał:

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.3f8a5fa86909401c9e2b15e3f49d900a.png

Tan dźwięk był bardzo zły moim zdaniem. Ale poza makintoszami to nie wiem nawet co grało. może dlatego niczego nie oczekiwałem poza oczekiwanym zamuleniem makintoszowym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, BobW napisał:

ale Pan od ich prezentacji już nie bardzo

to jego "regulowanie ruchem" oraz teksty typu j jako fachowiec z 25 letnim stażem dobiorę wam system (oczywiście z tego co sprzedaję u siebie) bo jak zrobicie to sami to popełnicie błąd i z melomanów przeistoczycie się w audiofili 😉

Ja 25 lat temu kupowałem od niego Technicsy i Pioneery na giełdzie w Krakowie Płaszowie . Tam zaczynał . Potem miałem kilkanaście lat przerwy w audio .

Kilka lat temu zainteresowanie audio powróciło . Zaskoczony byłem że Robert dokonał takich postępów w handlu .

Sprzętu nie dałbym mu dobrać pod siebie . Przyznać mu trzeba jedno , firmę rozwinął i menagerem jest dobrym .

Do wczoraj nie podchodziły mi prezentacje Nautiliusa . Wczoraj Ayon z Legeng bardzo pozytywnie mnie zaskoczył .

Szczególnie przewrażliwiony jestem na Accuphase . Raz tylko udało mi się posłuchać klocków tej firmy tak że kapcie opadły . U Pana produkującego kable o słodkiej nazwie Pyton Pana Edmunda . Tam jednak kable były droższe od domu w którym grał sprzęt . Zasilające były jego .

Wówczas pokochałem Revoxy na których słuchałem Accuphase oraz vintage audio .

Pokoik odsłuchowy , jeden z dwóch był dobrze zaadoptowany . Nigdy później nie słuchałem dobrze grających Accu .

6 minut temu, zibi69 napisał:

Witam, byłem pierwszy raz w życiu na takiej imprezie i mam swojego faworyta, mam nagrany filmik tylko nie wiem czy mogę tu wkleić? 

możesz a nawet warto

" U Pana produkującego kable o słodkiej nazwie"

Powyższy wpis mi coś przypomniał. co to był za dziadek co atakował wizytówkami i opowieściami o wyciąganiu powietrza z kabli na wejściu do Sobieskiego???

Edytowane przez Misio38

8 minut temu, zibi69 napisał:

Nawet powinieneś 👍

13 minut temu, Riczi75 napisał:

Ja 25 lat temu kupowałem od niego Technicsy i Pioneery na giełdzie w Krakowie Płaszowie . Tam zaczynał . Potem miałem kilkanaście lat przerwy w audio .

Kilka lat temu zainteresowanie audio powróciło .

Prawdę mówiąc samo nie powróciło. Przyczynił się do tego jeden kolega😉

Edytowane przez afterparty
5 godzin temu, mirfak napisał:

Ja trafiłem, na swoje nieszczęście, na prezentację jakiegoś utworu Rage against The machine (albo jakoś podobnie) i myślę, że SPL przekraczał sporo 100 dB. Co było dalej nie wiem. Może jest to nowy pomysł na szybkie opróżnienie sali z ludzi.

Wysłane z mojego Commodore 64

Ale tego utworu nie słucha się cicho i przy lampce wina....

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

13 minut temu, slawek.xm napisał:

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.3f8a5fa86909401c9e2b15e3f49d900a.png

To tylko wygląda. Ale grac nie chce.

To sie skonczylo na przelomie wiekow.

A najfajniejsza koncowka to … stareńka 275.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajna impreza. Zawsze wracam z sentymentem

Edytowane przez afterparty
1 minutę temu, pmcomp napisał:

To tylko wygląda. Ale grac nie chce.

To sie skonczylo na przelomie wiekow.

A najfajniejsza koncowka to … stareńka 275.

jeden lubi kawę a inny pepsi  🙂

rzadko jest tak , że jeden system ma uznanie u większości

33 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

A ja właśnie uważam odwrotnie. Im drożej tym było chyba gorzej.

Po raz kolejny uważam że topowe focale z naimen mimo że zagrały najlepiej odkąd statement się pojawią na wystawie to nadal bym tego nie kupił. 

Chyba po raz poerwszy nie darly ryja. A ryja powinny jedynie drzeć zle skonfigurowane tuby z kompresyjnymi driverami. Po prostu trzeba to dobrze skalibrować i dać odpowiednia elektrownię i najlwpiej analogowe zrodlo.

Mawiają ze Altec Valencia dzwoni. Jak sie dobrze ustawi zwrotnicę to nic nie dzwoni 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

27 minut temu, mczaj napisał:

to mi wychodzi, ze czym drożej tym lepiej

Tylko weź pod uwagę że każda firma grała na swoich topowych klockach . Wiele poległo . Pamiętam jeszcze z roku 2019 zestawienie topowego T+A oraz Harbeth (wówczas sam Harbeth za 70kilka tysięcy) które nie zagrały . Obok w pokoju grał Harbeth za 26 tysi wraz z Vincentem i to było to . 

Teraz, slawek.xm napisał:

jeden lubi kawę a inny pepsi  🙂

rzadko jest tak , że jeden system ma uznanie u większości

Powiem wiecej … NIGDY !!!

6 minut temu, afterparty napisał:

Prawdę mówiąc zainteresowanie audio samo nie powróciło. Przyczynił się do tego jeden kolega😉

No tak . Znasz go ?

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Powiem wiecej … NIGDY !!!

ja tylko w sobotę bylem nakręcony podminowany  i chyba szczęśliwy w końcu

dziś już nie mam chęci na krytykę a zdjęć jeszcze kilka mam może komuś to przypomni dobre lub złe chwile

• Moderatorzy
28 minut temu, zibi69 napisał:

Możesz.

• Pokaż nowe odpowiedzi