Skocz do zawartości
IGNORED

Kable RCA Katharsis Technology Coincidence

Rekomendowane odpowiedzi

53 minuty temu, tedi02 napisał:

Amorficzne

To mi nic nie mówi, proszę o bliższe dane, tych doskonałych krajowych transformatorów - producenta etc.

8 minut temu, Stasiop napisał:

No ale i tak wszystko sprowadza sie do falowosci i to ja trzeba rozpracowywac.

To prawda.

• Moderatorzy
1 godzinę temu, Tomek 1685 napisał:

A może w związku z tym, że ostatnimi czasy sam sobie buduję to na czym gram, to nie wolno mi niczego napisać w zakładce hi-end, a tym bardziej podzielić się swoim odkryciem, akurat w dziedzinie kabli, nie DIY zresztą?

Odpowiedź niestety jest twierdząca. DIY kojarzy się z biedakami, którzy kradną cudze pomysły bo ich nie stać na oryginały. Kolumn @sly30 też w tym dziale nie widziałem, dopiero @slawek.xm namówił go by w dziale DIY pokazał w temacie odgród (jeśli dobrze pamiętam). A argument jaki pozwala mu na w miarę swobodna dyskusje w tym dziale to taki, że stać go na sprzęt hi end ale go nie chce bo może zlecić budowę lepszego - co zresztą też spotyka się nieraz z brakiem zrozumienia. Za to kolumny na głośnikach , których idea działania nie zmieniła się od ponad 100 lat tylko sprzedawany za 4 miliony to już hi end najwyższej półki - choć nie wiem czy znalazł się choć jeden idiota na świecie, który je kupił.

Problemem wielu rozpoczynających u nas firm jest aspiracja do najwyższej cenowej półki bo jest jakieś dziwne przekonanie, że jakość i cena idą w parze. I próba sprzedania tej jednej sztuki, która zwróci koszty poniesionych nakładów.

Jedyne czego udało mi się dowiedzieć o hi endzie to to, że jest jak d..a - każdy ma swoją.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

27 minutes ago, Stasiop said:

No ale i tak wszystko sprowadza sie do falowosci i to ja trzeba rozpracowywac.

Umiesz rozwiązywać układy cząstkowych równań różniczkowych ?

Czy tak jak Asura tylko opowiadasz bajki i zasłyszane anegdoty?

😄

• Moderatorzy
1 godzinę temu, Tomek 1685 napisał:

Czy w tej sytuacji nie jestem wystarczająco godny by ocenić kabelek jako dobry bądź zły? 

A nie zauważyłeś, że w mniemaniu większość osób piszących w tej zakładce tylko oni są godni tu pisać? Co najwyżej kilku klakierów może do nich dołączyć.

Reszta nic o hi endzie nie wie. 

Bo coś takiego jak hi-end nie istnieje. Przynajmniej w takiej formie, w jakiej sobie wyobrażają wielniciele MBLa i innych wydmuszek marketingowych.

Albo coś jest zbudowane zgodnie ze sztuką i etyką inżynierską, albo jest to kolejny wymysł szukających łatwego zysku cwaniaczków, bądź grup kapitałowych myślących wyłącznie w kategoriach kampanii marketingowych.

1 minutę temu, bum1234 napisał:

Umiesz rozwiązywać układy cząstkowych równań różniczkowych ?

Umialem 30 lat temu na studiach. Nic juz nie pamietam. Nie jest mi to potrzebne obecnie ZUPELNIE Komputery teraz te rzeczy robia w pewnych programach i nawet sie nie wie. Ale o co ci chodzi?

MBL

Fajnie gra mi sie podoba nawet.

2 minuty temu, Seyv napisał:

Reszta nic o hi endzie nie wie.

jak czytasz wątek to Stasop przeprowadzil  pozycjonowanie większości zabierających glos

mnie np co najwyżej hi-fi 🙂

a hi-end to tylko on i 747

poza tym Staś na PW zwócił mi uwagę że nie powinienem w niektore kontakty wchodzić 🙂

Just now, Stasiop said:

Umialem 30 lat temu na studiach. Nic juz nie pamietam. Nie jest mi to potrzebne obecnie ZUPELNIE Komputery teraz te rzeczy robia w pewnych programach i nawet sie nie wie. Ale o co ci chodzi?

O nic. Gdybyś potrafił, nawet numerycznie, to wiedziałbyś, że szukanie w kablach recepty na brzmienie jest pozbawione sensu, bo każdy dobrze, poprawnie zbudowany model matematyczny natychmiast pokaże ci, i to oczywiście ilościowo, że to nie ma sensu, bo przy częstotliwościach akustycznych i długościach kabli jakie są stosowane w domowym audio wpływ na kabla sygnał jest poniżej poziomu ludzkiej percepcji. I nie przytaczaj tu bajek o zakłóceniach, bo jak już wcześniej napisałem, od tego jest inżyniera, by takie rzeczy eliminować u źródła, a nie próbować zwalczać skutki, bo  to błąd.

Juz bylo ale jeszcze raz: Słyszalność wplywu kabli zawdzięczamy intermodulacjom wstecznym. Jeśli przykładowo zmieszamy dwie czestotliwośći ponad akustyczne f1 – 1001000 Hz oraz f2 – 1000000Hz, uzyskamy sumę tych dwoch częstotliwości f1+f2=2001000 oraz uzyskamy różnicę f2-f1=1000Hz (1khz) i ten sygnal właśnie poprzez mieszanie sie sygnałów uslyszymy jako wply kabla.

Zrodlo 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Stasiop
  • Moderatorzy
8 minut temu, slawek.xm napisał:

To i tak Cię awansował 🙂, ja to z zakładki DIY nie wychodzę 😉

11 minut temu, bum1234 napisał:

jest poniżej poziomu ludzkiej percepcji

Tylko na nią wzorów matematycznych już nie ma.

8 minut temu, bum1234 napisał:

układy cząstkowych równań różniczkowych

Bardzo bym chciał posłuchać może już choćby na AVS produkt - dowolny audio, zaprojektowany od początku do końca przez osobę z wykształceniem matematycznym.

Bardzo dobrzy inżynierowie, - na papierze, opracowują urządzenia wejściowe tzw cyfrowe dla audio - jakoś tak się dziwnie składa, że proste i prymitywne stosunkowo realizacje AudioNote/Kondo grają według wielu słuchaczy lepiej, a produkty o profilu jak DCS - tak sobie.. łagodnie rzecz ujmując.

Nie ma przewagi osoba, posiadająca wiedzę z matematyki, czy z fizyki, - to są po prostu inne gałęzie ludzkiej aktywności - w hi end - potrzebna jest osoba która wie jak trafnie za każdym razem przełożyć inżynierię materiałową, inżynierię dotycząca podzespołów elektronicznych - inne - w finalny efekt, na końcu akustyczny.

Fizyk czy matematyk może najnormalniej na świecie tego nie wiedzieć.

Nikt nie edukował go w tym zakresie.

Nawet chyba w latach 80 - tych SONY prosił o pomoc osoby osłuchane z Europy Zachodniej - nie pamietam szczegółów - kiedy najwyższej klasy wyrób miał przybrac ostateczny kształt - do tego najistotniejszą informacja wydaje się to - że w hi end audio, po prostu dane wielkości w niezliczonej ilości przypadków PRZYJMUJE SIĘ .

Po prostu korzystając z funkcji przypisanej człowiekowi przez naturę jako tzw ZDROWY ROZSĄDEK .

Matematyka, fizyka, jest konieczna w wielu precyzyjnych dziedzinach, w audio również ale już nie na końcowym etapie - można napisać - dobierania proporcji, tzw technika cyfrowa, działająca ultraprecyzyjnie, na końcu łączy się z elementami zwykłej elektromagnetyki, i jest od efektów jej pracy uzależniona - patrząc od strony końcowego efektu - w tym wypadku tylko sonicznego, tu inny nie jest rozpatrywany jako decydująco wiążący.

14 minut temu, bum1234 napisał:

że to nie ma sensu,

Kolega nie ma racji.

Proszę nie zapominać że wiedza a wiedza, to jest jednak jakaś różnica, jest taka, która jest przeznaczona dla studentów, gdyż w procesie edukacji  c z e g o ś   trzeba uczyć, wiedza prawdziwa, to tylko ta, która pozwala w danych rodzajach działalności ludzkiej uczynic i zachować dla siebie przewage konkurencyjną.

Wiedza to cenna rzezcz, nikt rozsądny, - anglosasi - nie szastają na lewo i prawo.

Proszę zagłębić się w temat a okaże się że wiedza nie jest dla wszystkich tak samo dostępna.

17 minutes ago, Seyv said:

To i tak Cię awansował 🙂, ja to z zakładki DIY nie wychodzę 😉

Tylko na nią wzorów matematycznych już nie ma.

Nie ma. 

Nie ma też wzorów na sytuację, w której złotousi słyszą ogromne różnice pomiędzy tymi samymi kablami. Sytuacja taka opisana była lata temu w teście kabli zasilających. Uczestnicy dostawali wiązkę takich kabli - mogli sobie je testować we własnych systemach. Były tam identyczne kable różniące się tylko zewnętrznym wyglądem 😄

Wpływ kabli na sygnał, z małymi wyjątkami to doskonały przykład czegoś podobnego do efektu placebo. Wszystko sprowadza się do własności ludzkiej psychiki. W tym cała tajemnica.

42 minuty temu, Seyv napisał:

edyne czego udało mi się dowiedzieć o hi endzie to to, że jest jak d..a - każdy ma swoją.

To prawda.

• Moderatorzy
2 minuty temu, bum1234 napisał:

Sytuacja taka opisana była lata temu w teście kabli zasilających. Uczestnicy dostawali wiązkę takich kabli - mogli sobie je testować we własnych systemach. Były tam identyczne kable różniące się tylko zewnętrznym wyglądem 😄

O tej nie słyszałem. Natomiast mam okazję dość często gościć u siebie różne osoby, porównujemy różne rzeczy, nieraz kable (nigdy nie mówię co jest przełączane a często specjalnie wprowadzam w błąd ) i nie zdążyło się by ktoś nie słyszał zmiany kabli. Co najwyżej, różnią się ocena co się komu podoba. Więc nie wiem kto co i na kim testował w takich testach, chyba, że testujący mieli odróżnić przewód Ypyd 3x1.5 od Ypyd 3x2.5 na miniwieży Manta to ok - różnic może nie być.

11 minutes ago, Seyv said:

O tej nie słyszałem. Natomiast mam okazję dość często gościć u siebie różne osoby, porównujemy różne rzeczy, nieraz kable (nigdy nie mówię co jest przełączane a często specjalnie wprowadzam w błąd ) i nie zdążyło się by ktoś nie słyszał zmiany kabli. Co najwyżej, różnią się ocena co się komu podoba. Więc nie wiem kto co i na kim testował w takich testach, chyba, że testujący mieli odróżnić przewód Ypyd 3x1.5 od Ypyd 3x2.5 na miniwieży Manta to ok - różnic może nie być.

To buło dawno temu. Kable były firmowe. Nie chce mi się teraz szukać, bo dla mnie sprawa jest oczywista. Sytuacja ta była również kilkakrotnie opisywana na audiostereo. Ale jak działa wyszukiwarka, wszyscy wiemy 😄

5 minut temu, Seyv napisał:

nie zdążyło się by ktoś nie słyszał zmiany kabli

Jesteśmy w dziale hi end, ile jest tematów dotyczących okablowania, pisanie w 2022 roku że kable nie mają wpływu to trolling, oczywiście Kolega Bum 1234 ma rację że istnieją hochsztaplerzy, są też sytuacje zupełnie nie trafionych konstrukcji, czy podróbki, ale generalnie kabel szczytowej klasy to skarb.

To bardzo precyzyjny wyrób.

Można sobie oczywiście wyobrazić potężne inwestycje w proces wytwórczy - podobnej skali jakie obserwujemy w dziedzinach telekomunikacyjnych czy pokrewnych, sztucznej inteligencji.., wówczas sytuacja uległaby radykalnej zmianie, jednak na dziś pozostaje tzw indywidualna dłubanina..

15 minutes ago, Seyv said:

P.S.

Pamięć brzmieniowa człowieka nie jest czymś co dobrze działa. Więc ścisły dowód wymaga pomiaru w kontrolowanym i dobrze opracowanym eksperymencie. A takich brak. A przecież coś takiego jest całkowicie możliwe do przeprowadzenie.

Producenci jakoś dziwnie nie chwalą się takimi wynikami. A przecież rozwiałoby to wszelkie wątpliwości 😄

Czemu zatem nikt tego nie robi?

Dla mnie sprawa jest oczywwista.

• Moderatorzy
6 minut temu, bum1234 napisał:

To buło dawno temu

Kiedyś kabla zasilające nie miały takiego wpływu jak obecnie, nie było takiego smogu elektromagnetycznego. Ja aby usłyszeć wpływ kabli nie muszę nawet sprzętu włączać bo mam na tyle efektywne kolumny, że przy odłączonym od gniazdka sprzęcie słyszę ciche bziuczenie z głośnika. A zdarzało się, że i stacje AM w odpowiednich porach łapałem. 

7 minut temu, bum1234 napisał:

Producenci jakoś dziwnie nie chwalą się takimi wynikami. A przecież rozwiałoby to wszelkie wątpliwości 😄

Podobnie nikt nie zamieszcza pomiarów wygranych i nie wygranych kondensatorów a różnice w SPL mogą sięgać nawet 5dB ( np. dla Jantzena alumena). Kilka innych tematów też bym znalazł ale 

15 minut temu, 747 napisał:

Jesteśmy w dziale hi end, ile jest tematów dotyczących okablowania, pisanie w 2022 roku że kable nie mają wpływu to trolling

No dobra nie rozkręcam tematu.

38 minutes ago, Seyv said:

Kiedyś kabla zasilające nie miały takiego wpływu jak obecnie, nie było takiego smogu elektromagnetycznego. Ja aby usłyszeć wpływ kabli nie muszę nawet sprzętu włączać bo mam na tyle efektywne kolumny, że przy odłączony

Położ komórkę za swoim systemem  i zadzwoń na jej numer. U mnie przy takim esperymencie w głośnikach cisza, przy potencjometrze ustawionym na max. A u ciebie?

• Moderatorzy
8 minut temu, bum1234 napisał:

A u ciebie?

Na kolumnach które mają 94 dB cisza, na tych efektywniejszych nie sprawdzałem. 

To czym się martwisz?

ja tym czy zdrówko wróci na tyle bym na wystawę mógł pojechać 🙂 🙂 🙂

będziesz może?

2 godziny temu, Seyv napisał:

co zresztą też spotyka się nieraz z brakiem zrozumienia.

i to była przyczyna , że projektu w hi-endzie nie pokazał

zresztą wiele fajnych projektów recenzji i dyskusji już nigdy na to forum nie trafi dlatego w tej zakładce tak malo się dzieje

6 godzin temu, bum1234 napisał:

Wpływ kabli na sygnał, z małymi wyjątkami to doskonały przykład czegoś podobnego do efektu placebo.

Takie placebo ze po wpieciu kabla to ci leb rozwali w rozny sposob. ;)

7 godzin temu, slawek.xm napisał:

jak czytasz wątek to Stasop przeprowadzil  pozycjonowanie większości zabierających glos

a hi-end to tylko on i 747

poza tym Staś na PW zwócił mi uwagę że nie powinienem w niektore kontakty wchodzić 🙂

Slawku, pozycjonuje jak to nazwales, nie po to aby komus dokuczyc, ale aby zwrocic ci uwage ze musisz otworzyc sie na inne koncepcje aby zrozumiec high-end. Nie chce wychodzic z pozycji jakiegos eksperta, zreszta dla ciebie na pewno nie jestem, ale sam bylem w podobnej sytuacji jak ty. Bylem sfrustrowany malym postepem bo wierzylem w pomiar w pasmie audio, bo wierzylem w te wszystkie rzeczy dotyczace rozbudowanych ukladow elektronicznych ktore sa szybkie maja malyt THd itd.. w super przetworniki C/A,.ale w high-endzie to sa zazwyczaj zupelnie brednie i sie nie sprawdzaja. A jesli sie sprawdzaja to 20-30% max. Bo jakosc high-end ukryta jest gdzie indziej moim zdaniem. 747 dobrze podpowiada choc wydaja sie byc szalone. Wszystkiego nie mowi, musisz nauczyc sie czytac miedzy slowami, albo nie czytaj i idz swoja okrezna droga twoj cyrk twoje malpy.

A ze piszesz o PW na forum no to zle swiadczy o tobie juz wiecej nic sie nie dowiesz na priv. Sa pewne zasady.

pozdrawiam

1 hour ago, Stasiop said:

Takie placebo ze po wpieciu kabla to ci leb rozwali w rozny sposob. 😉

Z tobą już się tak stało 😄

6 hours ago, slawek.xm said:

ja tym czy zdrówko wróci na tyle bym na wystawę mógł pojechać 🙂 🙂 🙂

będziesz może?

Nie. Stety lub niestety 😄

747 byl przeze mnie dawniej nie zrozumialy, ba... uwazalem go za szalenca (co jest normalnym zjawiskiem, teraz tak to obserwuje) Zrozumienie przyszlo wraz z wlasna wiedza. Radzilbym to wnikliwie przemyslec, lub wysmiac...tez mozna. ;)

• Moderatorzy
10 godzin temu, bum1234 napisał:

To czym się martwisz?

Że kable słyszę ? 😁 (taki żarcik )

10 godzin temu, slawek.xm napisał:

zresztą wiele fajnych projektów recenzji i dyskusji już nigdy na to forum nie trafi dlatego w tej zakładce tak malo się dzieje

Niestety. Tylko tematy kablowe jeszcze żyją... 

10 godzin temu, slawek.xm napisał:

ja tym czy zdrówko wróci na tyle bym na wystawę mógł pojechać

I tego Ci życzę - bez zdrowia to i z hobby zadowolenia nie ma.

14 godzin temu, 747 napisał:

stoisz w gronie poważnych, majętnych audiofilów, wszyscy w duchu życzą Tobie katastrofy, choć na zewnątrz są do rany przyłóż

Smutne ale PRAWDZIWE!

Ja to jestem z innego chyba wymiaru. Autentycznie sie ciesze jak ludziom cos wychodzi i odnosza sukcesy.

• Pokaż nowe odpowiedzi