Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwanie DAC-a

Rekomendowane odpowiedzi

Może coś od Audio gd na r2r

Bardzo przyzwoite dacki robi ta firma z możliwością modyfikacji. 

4hifi jest dystrybutorem więc można wypożyczyć i posłuchać. 

Spotkajmy się na AS w pokoju 410, weź daca może zgodzą się koledzy podłączyć. Kolega nie dawno Protagonista sprzedał i jak go miał bardzo chwalił dopóki nie posłuchał np Maitnera MA1, ja Protagonista słuchałem u innego kolegi i trochę mam inne zdanie od Ciebie. Dla mnie dobrze gra dCS Rossini, Maitner jako poziom odniesienie i jakiejś referencji. Mam Pontusa i po porównaniu do Maitnera nie mogę powiedzieć że gra dobrze ogólnie, w swoim budżecie tylko dobrze, na pewno nie super a jest zapewne dużo daców grających lepiej, a Protagonista tak stawiałbym na poziomie Pontusa. Ja jakoś nie mam zakrzywienia i uznawania tylko to co mam, bo są zestawy lepsze i mogą grać fajniej, zawsze pozostaje tylko kwestia ich ceny i czy to jest adekwatne do tego co zestaw audio może wnieść do naszego życia? Na to pytanie każdy z nas musi sam sobie odpowiedzieć i podjąć własną decyzję.

Edytowane przez RobG1974

Seyv jest opiekunem pokoju i można sobie będzie posłuchać, zapewne będzie jakaś zmianowość sprzętu. Można z nim porozmawiać ma bardzo racjonalne podejście i fajny Człowiek.

22 godziny temu, RobG1974 napisał:

Spotkajmy się na AS w pokoju 410, weź daca może zgodzą się koledzy podłączyć. Kolega nie dawno Protagonista sprzedał i jak go miał bardzo chwalił dopóki nie posłuchał np Maitnera MA1, ja Protagonista słuchałem u innego kolegi i trochę mam inne zdanie od Ciebie. Dla mnie dobrze gra dCS Rossini, Maitner jako poziom odniesienie i jakiejś referencji. Mam Pontusa i po porównaniu do Maitnera nie mogę powiedzieć że gra dobrze ogólnie, w swoim budżecie tylko dobrze, na pewno nie super a jest zapewne dużo daców grających lepiej, a Protagonista tak stawiałbym na poziomie Pontusa. Ja jakoś nie mam zakrzywienia i uznawania tylko to co mam, bo są zestawy lepsze i mogą grać fajniej, zawsze pozostaje tylko kwestia ich ceny i czy to jest adekwatne do tego co zestaw audio może wnieść do naszego życia? Na to pytanie każdy z nas musi sam sobie odpowiedzieć i podjąć własną decyzję.

Uważam że w cenie w której autor szuka DAC warto spojrzeć na Protagonist bo gra fajnie. Nie uważam że to najlepszy Dac ale może okazać się świetną alternatywą dla konkurencji z wymienionego budżetu. Poza tym lepszy gorszy to też rzecz względna. Niejednokrotnie byłem na spotkaniach audio gdzie jedna osoba mówiła że dane urządzenie jest lepsze od drugiego, druga natomiast miała inne zdanie o 180°. Każdy z nas oczekuje od dźwięku czegoś innego. Jeden szuka detali, drugi przestrzeni trzeci barwy etc. Poza tym nawet my sami często stawiamy takie sformułowania jak lepszy gorszy kiedy w rzeczywistości nie jesteśmy rzetelnie ocenić urządzenia słysząc je tylko przez krótki czas. Kolejna sprawa to czy dane urządzenie wpisuje się w system i nasz gust.

Edytowane przez adams84
W dniu 17.10.2022 o 14:30, wojtek_o napisał:

- chord qutest - jak dla mnie zbyt analityczny, zbyt szorstki/jasny - jedynie na filtrze zielonym brzmienie było akceptowalne, ale to wciąż nie to

Mam dość odmienne zdanie 😉 Dla mnie np. zbyt szorstki i suchy był SMSL SU-9 i Qutest do pozamiatał, on jest też dość podany na kable RCA, więc trochę dźwięk można wymodelować pod siebie. Chyba że całkowicie Ci ten styl grania nie przypadł do gustu. 
Co do SMSL-SU9, 10 to możesz spróbować w sklepie Audiophonix we Francji, ja u nich kupowałem z normalną gwarancją. 

Np. Albedo Blue u mnie mocno eksponował górę.
Finalnie go oddałem i wybrałem jednak VFH The First Ultimate, bo zagrał detalicznie, ale bez przejaskrawień. Lepiej było czuć na nim scenę (separacja instrumentów), taki bardziej poukładany i grzeczny dźwięk. 

Z tańszych kabli podobnie do The First zagrał The Wave.

W dniu 17.10.2022 o 15:53, Piopio napisał:

Spróbuj koniecznie RME ADI FS-2.

Ma niesamowity DSP. 

Gdzie można go bezpiecznie wypożyczyć/kupić?

W dniu 17.10.2022 o 14:30, wojtek_o napisał:

Co jeszcze warto odsłuchać? Myślę, że jestem w stanie wydać do 7-8tys jeśli cena będzie adekwatna do jakości oczywiście.

ja polecę przetestować Copland DAC215. Dźwięk barwny, miły dla ucha, na pewno niemęczący. Uwielbiam ten klocek tak jako wzmacniacz słuchawkowy jak i dac. Jeśli chcesz przetestować, to zapraszam na priv.

Alternatywa po cieplejszej stronie (cieplej od Copland) to Pathos Converto MK2. Ciepło grający dac i lepiej wyposażony w wejścia/wyjścia od Coplanda. 

Oba sprawdzone w boju.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Czesc,  podepne  sie pod tenant, te Szukam Daca, zastanawiam  sie nad lectorem digicode 2.24, jest to stara konstrykcja I tu nasuwa sie pytanie jak sie ma do nowszej wersji s-192 recenzowanej prze pana Pacule, czy jest to to samo brzmienie i dac różni się tylko możliwością odtworzenia gestszych plików? I jak waszym zdaniem 2.24 ma się do np. Lampizator, theta lum comet plis ??

zależy mi ma dzieku analogowym i wierności barw, później oczywiście dynamika i przestrzeń 😎  do jazz, vocals, stary dobry rock 

Edytowane przez Michael_68150
2 hours ago, Michael_68150 said:

zależy mi ma dzieku analogowym i wierności barw, później oczywiście dynamika i przestrzeń 😎  do jazz, vocals, stary dobry rock 

To ciekawe. Większość lubi brzmienie analogowe (cokolwiek to oznacza), wierność, dynamikę i przestrzeń.

Przynajmniej tak piszą.

Oznacza to, że albo:

- każdy rozumie pod tymi terminami co innego

- część nie bardzo wie o czym pisze

A także - skoro na analogiczne opisy padają różne propozycje - to jest to cokolwiek dziwne 😄

• Pokaż nowe odpowiedzi