Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki używany amplituner stereo z wejściem optycznym

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, gadek80 napisał:

Na lewo już jest ściana. W porównaniu do tych Indian wydaje mi się mało przejrzyście. Tak jak wyżej napisałem że brakuje mi wyrazistości i ostrości gitary elektrycznej i blach perkusyjnych, czyli szczegółowości, ale podobno też właśnie takie są Denony.

Zastosuj jako głośnikowe i IC kable domofonowe 2x0,5 YTDY 

Skromny wydatek, a poprawa będzie znaczna. 

W dniu 25.10.2022 o 22:12, gadek80 napisał:

Czy ogólnie charakterystyka kolumn w jednej marce jest podobna? W sensie, że moje jamo jak i reszta z Jamo miało być w dobrej cenie w miarę jakości, a np Tannoy mocno wyrazisty?

A z drugiej strony jeden głośnik + wysokotonowy zagra na pewno znacznie ciszej niż dwa głośniki + wysokotonowy na kolumnę?

Jamo ma też dobre modele. Ten model jaki masz jest po prostu bardzo słaby - ma matową średnicę i górę. Niby gra wyraziście ale jakoś bez życia, emocji, brak powietrza /  głębi przestrzeni. Nudne, jedynie jak dasz głośniej to bas efektownie zadudni, no i to by było na tyle przyjemności ze słuchania. 

Poza poradą kolegi @Bukaj  chciałem  jeszcze coś dodać:

Jakiego kabla używasz i jak jest podłączony do zacisków.

Jest pewna prawidłowość - im grubszy tym gorzej, a połączenie do zacisków

dolnych też potrafi trochę popsuć.

I najważniejsze; poza wymianą kabli na YTDY np. 6x0,5 - jak masz wolną chwilę -

zajrzyj do środka - do zwrotnicy Jamo też potrafi włożyć elektrolity, a nie dość,

że są gorsze od MKP, to z wiekiem ( ile to lat ? ) tracą parametry.

PS. Znalazłem Twój wątek na elektrodzie i zalecam już bez żadnych

wątpliwości zajrzenie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nawet Z Twoją ręką widać, co tam siedzi 😉 

Jak chcesz i masz czas można coś poradzić, bo nawet miernik posiadasz ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A jak "ładnie" Jamo zrobiło z cewek transformator!😉

Przydałoby się trochę je poprzestawiać, bo takie ułożenie jest niezgodne ze sztuką- zbyt mocno na siebie wpływają.

@don111 tak jak napisałeś mi się właśnie wydaje matowa góra i średnia, dlatego początkowo szukałem innego pomysłu na poprawę jakości przez wymianę kondensatorów w kolumnach i trochę się w tym pogubiłem i chwilo odpuściłem , lecz nie potrafię się ostatecznie odnaleźć co zrobić, bo budżetu na wymianę na lepsze i droższe nie mam. Jeszcze muszę sprawdzić końcówki mocy jakie mam, bo były wymieniane i nie wiem w sumie jakie mi dano.

Kabel mam taki jak na zdjęciu wydaje się, że to 3mm.

Ogólnie wszystko ze starej i średniej półki nawet gramofon tylko ma wymienioną na wkładkę z igłą eliptyczną. 

Ale dalej cały czas szukam co zrobić, aby słuchać lepiej aby nie wydać dużo lub wymienić coś 🙂

Ukryta Zawartość

denon gramofon.jpg

A co to jest IC kabel domofonowy? Przecież do głośników nie mogę dać skrętki?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gadek80

widzę że masz podłączone kable do dolnych zacisków , kumasz trochę angielski ? gość tłumaczy powinieneś zrozumieć , może też tak masz ? 

Edytowane przez jarekb

Wysłałem Ci listę do wykonania na PM - taka koperta po prawej na górze 😉 

Albo coś zrobisz, albo nie narzekaj ... bo koszt żaden, a efekt bywa osiągalny,

a wymaga tylko trochę czasu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Więc zabiorę się pierwsze za drobne zmiany w kolumnach a potem odezwę się do Was.

Dziękuję bardzo porady 

• Pokaż nowe odpowiedzi