Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze audio - kompletny laik :)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Coś we mnie ruszyło żeby zmienić sprzęt audio w domu. Aktualnie i praktycznie od zawsze miałem do odsłuchu tylko dwa zestawy:

Technics sa-ax730 wraz z procesorem dźwięku sh-ge 90 do tego odtwarzacz cd

Diora ws502 i pozostałe segmenty cd, tape, equalizer, tuner fm

do tego naprzemiennie altusy 110 lub perfecty 150

Ogólnie nie mam sprecyzowanych wymagań chciałbym uniwersalności, wieczorne kino z żoną, muzyka czasem tylko do odsłuchu, a czasem głośno np. podczas imprezy domowej. Muzyka raczej nowoczesna elektroniczna. Za to (może to złe lub dziwne) zwracam uwagę na aspekt wizualny kolumn. Powyższe planuję sprzedać i szukać również używanych sprzętów audio.

Po przeczytaniu różnych testów opinii zastanawiam się nad poniższymi kolumnami

Dali Concep 6, Warfedale Diamond 9.5, JBL ES80, Dali 6006, Mission MX3, Monitor Audio MR4, Avance Omega 530, Magnat Vintage 120. Nigdy żadnych z tych głośników nie słyszałem i raczej ciężko byłoby posłuchać każdych z osobna

Jaki względem takiego opisu wzmacniacz? Myślałem nad:

Cambridge Audio Azur 340A, Denon PMA 720 AE lub 925 R, NAD C320 BEE lub C340 lub C350 lub C352, może jakiś Rotel 

W przeszłości słyszałem jak gra zestaw stereo z JBL ES30 napędzany jakimś harmanem niestety nie wiem jakim, robiło to na mnie wrażenie.

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc w doradzeniu.

https://www.audiostereo.pl/topic/160011-pomoc-w-doborze-audio-kompletny-laik/

Dodam jeszcze, kilka dni temu wyszła piosenka która dobrze oddaje moje oczekiwania

Dużo w niej się dzieje i chciałbym żeby wszystkie dźwięki były precyzyjne a bass oczywiście był ale nie za intensywny żeby nie zatłumiał całej reszty. 

Wybaczcie ze tak ale nie umiem inaczej tego przekazać

Naprawdę liczę na wasza wiedzę i doświadczenie. Dzięki.

Zakupy "w ciemno" odradzam a poza tym ciężko o graty dobre do wieczornego

kina - nawet 😉 z żoną a jednocześnie na imprezy.

Dobrze byłoby chyba do kina jakiś mocniejszy amplituner ( TV ) i porządne kolumny.

Wtedy byłyby szanse na to i na to a i tak zadecyduje budżet plus ew. lokalizacja,

metraż, chyba, że graty mają być nowe a budżet gumowy 😉 

Bo można zacząć przygodę z muzyką powiedzmy od:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A jakie jest budżet na całość ? Jaki metraż pokoju ? Co będzie źródłem oprócz TV ?

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dzięki za odpowiedź. Kino miałem na myśli oglądanie np. netflixa. Ma być stereo. Właśnie ze względu na budżet idę w używki.

Źródło głównie tv. Wyjście aux i ew. Jakiś przetwornik bt. 

Wrzucam zdjecie dla podglądu kolumny maja być w miejscach gdzie teraz stoją perfecty. 

Pomieszczenie to prostokąt 9x4 salon z otwarta kuchnia i jadalnia. Sama strefa oglądania i słuchania ma 4x2,5 od sofy do kolumn 4 metry.

Mam nadzieję że jasno napisałem 🙂

Ukryta Zawartość

@audioburak JBL Balboa 30 wygladaja ciekawie, nawet kolor pasuje, a i cena jest spoko jak sprawdziłem ogloszenia co myślisz o hk 3390, hk 3270 lub nad c720bee do tego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mariuszz
9 godzin temu, mariuszz napisał:

Dali 6006

do tego Rotel RA-06 i dac z Ali. od chinoli

Ps.

Nie znam budżetu ale wygląda na to że trochę okrojony. Sprzęt w/w zagra o wiele lepiej od aktualnego .

będziesz "pod wrażeniem"  .

Godzinę temu, mariuszz napisał:

Dzięki za odpowiedź. Kino miałem na myśli oglądanie np. netflixa. Ma być stereo. Właśnie ze względu na budżet idę w używki.

Źródło głównie tv. Wyjście aux i ew. Jakiś przetwornik bt. 

Wrzucam zdjecie dla podglądu kolumny maja być w miejscach gdzie teraz stoją perfecty. 

Pomieszczenie to prostokąt 9x4 salon z otwarta kuchnia i jadalnia. Sama strefa oglądania i słuchania ma 4x2,5 od sofy do kolumn 4 metry.

Mam nadzieję że jasno napisałem 🙂

Ukryta Zawartość

@audioburak JBL Balboa 30 wygladaja ciekawie, nawet kolor pasuje, a i cena jest spoko jak sprawdziłem ogloszenia co myślisz o hk 3390, hk 3270 lub nad c720bee do tego?

Cześć. Ja bym zastanowił się nad wąskimi dobrze grającymi kolumnami,bo masz tam tak ciasno , że hej. 

Najlepiej jakby kolumny stały przed szafką i miały trochę luzu, żeby nie były tak ściśnięte z każdej strony jak dotychczas. 

Zagwarantuje Ci to lepszy dzwięk, bas nie będzie podbity itd.

Ukryta Zawartość

Ja bym wybrał HK 3270 bo i design klasyczny i są dostępne kpl - ze zdalnym.

Nie mam zaufania do przedwzmacniaczy NAD'a i musiałbym posłuchać.

Wybór Marantza daje DAC, design, zdalne i wyjście na ew. subwoofer,

ale to ja bym wybrał.

Ciekawe, że JBL'e są jeszcze węższe ( 23 vs 28 cm ) niż Perfect'y 😉 

a do tego powinno być lepiej słychać górę pasma, bo tweeter jest bliżej

poziomu uszu niż w Perfect'ach na podłodze. 89 cm vs 50 ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

15 godzin temu, Bukaj napisał:

Cześć. Ja bym zastanowił się nad wąskimi dobrze grającymi kolumnami,bo masz tam tak ciasno , że hej. 

Najlepiej jakby kolumny stały przed szafką i miały trochę luzu, żeby nie były tak ściśnięte z każdej strony jak dotychczas. 

Zagwarantuje Ci to lepszy dzwięk, bas nie będzie podbity itd.

O to właśnie mi chodzi wąskie ok 20 22 cm kolumny i wysokie żeby glosniki były na poziomie głowy.

U ciebie główny problem to może być ustawienie tego zestawu.

Najlepiej faktycznie byłoby wybrać jakieś wąskie kolumny bez bocznych basowców. Tu z kolei może zabraknąć niskich częstotliwości.

Sytuacja ciężka.

Niby wybór jest ale nie wiadomo co do końca ci pasuje.

Zacząłbym chyba poszukiwania od lokalnych sprzedawców którzy za kaucją mogliby ci wypożyczyć dany sprzęt.

Albo jest komis w Myślenicach który wypożycza sprzęt do domu skontaktuj się z nim i tak może coś wybierzesz.

Piotr 

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Sytuacja ciężka.

A rozwiązanie proste: monitory wspomagane subem.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

18 minut temu, szymon1977 napisał:

A rozwiązanie proste: monitory wspomagane subem.

Okej jestem za.

Co prawda musiałyby stać na stadach i tak samo być wysunięte do przodu względem tej szafki.

No i gdzie znajduje się miejsce dla suba.

Niby jego pozycja jest dowolna a z drugiej strony aby uzyskać ciekawy dźwięk w stereo nie możemy go położyć byle gdzie.

Jestem za. 

Piotr 

Łatwo nie będzie, ale zakładam lepszy efekt niż podłogówki o szerokości 20cm wcisnięte w rogi.

Ukryta Zawartość

i trudno o węższe ( 165 mm ) a subwoofer może być zbyteczny.

Jednak jest to brzmienie bliższe Perfect'om, niż Altusom

Ukryta Zawartość

A tu już za inne pieniądze, ale też wąskie, BR na froncie i kopułka alu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Monitor Audio ma w swojej ofercie wąskie podłogówki, ale czy warto oceniać nie będę. Miałem MR4 (najtańszy model): efektowne granie choć nieco bez finezji, w sam raz na ciche odsłuchy. 

• 2 tygodnie później...

Dzięki wszystkim za pomoc. Wybór padł na zestaw JBL Balboa System 5.1 napędzany Denon'em AVR 3808. Gra to zdecydowanie lepiej niż poprzedni sprzęt. Walczę jednak z kalibracją która nie jest łatwa w tym denonie.

Miałem problem z kinem, ze znalezieniem odpowiedniej akustyki suba - przestawiany po całym pomieszczeniu. Klasyczne rozstawienie centralnie między dwoma frontami rozwiązało problem.

W stereo mam coś takiego, że wolę (bardziej mój słuch) jak scenę wzbogaca głośnik centralny, samego układu 2.0 nie odbieram tak dobrze jak, 2 + centralny.

Niskie częstotliwości w stereo są wybitne, zapewne to zasługa trzymania w ryzach kolumn przez AVR ale też samej specyfiki tych JBL. Z górą jest trochę gorzej, tak jak pisałem kwestia kalibracji i equalizacji odpowiednich częstotliwości w tym denonie. Z średnimi tonami tak jak opinia o JBL głosi są wycofane to chyba najlepsze określenie. W gatunku muzyki który słucham jest to akceptowalne.

Edytowane przez mariuszz

"Z górą jest trochę gorzej"

Co znaczy że:  za dużo,  za mało,  za łagodna,  za ostra ....

za łagodna to nie, jest odpowiednia, właśnie jest jej wg. mnie za mało szczególnie w stosunku do niskich częstotliwości które odbierają nad góra część uwagi.

Szkoda, dostałeś fajne propozycje (Tannoy, Quadral) a wybrałeś budżetowe (jako nowe) kolumny JBL, które były niższym modelem i tańszym nawet od (nie) lubianych JBL Northridge. Nic dziwnego że szału wielkiego nie ma, nawet po przejściu z Tonsila. Pozostaje zachwycać się.mocnym basem...

Denon używany - to wiadomo, ale JBL chyba też nie nowy i gdybyś miał czas

i umiał się trzymać lutownicy 😉 można byłoby trochę odetkać środek, a może

nawet górę uczynić nieco wyraźniejszą. Ale trzeba obejrzeć zwrotnicę ...

19 godzin temu, don111 napisał:

Szkoda, dostałeś fajne propozycje (Tannoy, Quadral) a wybrałeś budżetowe (jako nowe) kolumny JBL, które były niższym modelem i tańszym nawet od (nie) lubianych JBL Northridge. Nic dziwnego że szału wielkiego nie ma, nawet po przejściu z Tonsila. Pozostaje zachwycać się.mocnym basem...

Do Tonsili to jest niebo a ziemia, tyle lat człowiek słuchał w nieświadomości. Zawsze można zmienić. Zastanawiałem się nad JBL serii Northridge dokładnie E60 lub E80, a nawet o następcy czyli ES80 - co tu dużo mówić budżet ograniczył 🙂

18 godzin temu, audioburak napisał:

Denon używany - to wiadomo, ale JBL chyba też nie nowy i gdybyś miał czas

i umiał się trzymać lutownicy 😉 można byłoby trochę odetkać środek, a może

nawet górę uczynić nieco wyraźniejszą. Ale trzeba obejrzeć zwrotnicę ...

Denon tak używany, w sumie zakup zupełnym przypadkiem, czy to przyzwoity amplituner wg. was? Jest dość dobrze wyposażony - HDMI, in/out optyczne, USB. Czy rozważyć zmianę na coś innego?

W JBL nie chcę ingerować kupiłem je od 1 właściciela i tak jak ustawił je w domu tak stały, są w idealnym wręcz fabrycznym stanie.

@mariuszz

Idealny stan fabryczny to taki, na jaki pozwolili księgowi JBL'a 😉 

A oszczędności dla firmy rzędu 0,5 $ na elemencie przy dużej produkcji

to już poważna pozycja; tu oszczędzili pewnie ze 2 $ 😉 

Ale jak wyprodukujesz setki tysięcy zestawów, to warto się schylić.

Tu chodziło by o lepsze dwa elementy w każdej kolumnie frontowej,

co niesie koszt rzędu powiedzmy 20 zeta / kol.

Do braków góry czy środka ucho się przyzwyczai i będzie dobrze.

Można jeszcze pobawić się kabelkami, ale nie każdy to usłyszy

i nie na każdym materiale muzycznym. Powodzenia.