Skocz do zawartości
IGNORED

przewody o minimalnej pojemności i impedancji

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, yaro071 napisał:

DSP nie zmienia jakości dźwięku? Widzę, że to dodatkowe urządzenie w torze audio. 

Jak będziesz zamiast słuchać muzyki wsłuchiwał się i szukał dziury w całym to znajdziesz a na końcu zaczniesz stosować magiczne podstawki pod przewody głośnikowe itd......... 🙂

18 minut temu, MarcinStereo napisał:

Jak będziesz zamiast słuchać muzyki wsłuchiwał się i szukał dziury w całym to znajdziesz a na końcu zaczniesz stosować magiczne podstawki pod przewody głośnikowe itd......... 🙂

Myślę, że wszystko to kwestia rozwoju. Wątpię, że ktoś kto chce się rozwijać nie będzie szukać i popełniać błędów. 

Jakby zrobić dział o temacie "ciekawych rozwiązań" to byśmy płakali ze śmiechu z niektórych pomysłów i realizacji. 

Sam miałbym tyle zrealizowanych dziwnych pomysłów, że książkę można napisać. 

Jednak się nie wstydzę bo znam teraz własne ograniczenia i możliwości. 

Wiem, że tuning na czują kończy się porażką i mam szacunek do paru osób z forum za ich wiedzę i umiejętności. 

Na pewno z chęcią bym się spotkał porozmawiać przy piwie....zapraszam do Wrocławia to postawię pifko do tematu. 

Myślę że to jedna z dróg, aby się rozwijać, popełniać błędy i się uczyć. 

11 godzin temu, audioburak napisał:

Kiedyś był taki dinks nawet w tanich w korektorach - "superstereo" -

Dodaje się w pewnej proporcji sygnał z drugiego kanału w przeciwfazie. 

9 godzin temu, xajas napisał:

ak ci zalezy na sztucznie nadetej szerokosci sceny to dokupy/zmajstruj maly dodatkowy Tweeter i skieruj go na boczna sciane albo nawet do tylu (tzw. reartweeter), to bedziesz mial superszeroka scene

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Robi niezły bajzel w scenie ale jak robi się imprezę to jest to efektowne. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Grzegorz7
9 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Robi niezły bajzel w scenie ale jak robi się imprezę to jest to efektowne. 

Jak się robi imprezę, to jest raban jak w szkole podstawowej na przerwie, kto będzie nie wtedy nad scena zastanawiał 😉

19 godzin temu, MarcinStereo napisał:

...a po paru latach poirytowany szukaniem szczęścia w obracaniu bezpiecznikiem, pierd.lniesz tym wszystkim przez okno (a może sprzedasz), a po dłuższej przerwie zaczniesz od nowa ale z głową. W kilku zdaniach napisano gdzie znajdziesz rozwiązanie swoich problemów, ale można się bawić w szukanie w kablach. Wszak "nie o to chodzi by złapać króliczka lecz by go gonić".

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 5.11.2022 o 11:37, szymon1977 napisał:

...a po paru latach poirytowany szukaniem szczęścia w obracaniu bezpiecznikiem, pierd.lniesz tym wszystkim przez okno (a może sprzedasz), a po dłuższej przerwie zaczniesz od nowa ale z głową. W kilku zdaniach napisano gdzie znajdziesz rozwiązanie swoich problemów, ale można się bawić w szukanie w kablach. Wszak "nie o to chodzi by złapać króliczka lecz by go gonić".

Już parę dobrych lat słucham.

Na razie niczym nie rzucam, ani nie sprzedaje wszystkiego. Po woli dochodzę do tego co lubię i szukam rozwiązań pomysłów. 

Powyższe opisane emocje to raczej dla 16 latka 😉

21 minut temu, yaro071 napisał:

Powyższe opisane emocje to raczej dla 16 latka 😉

Nie, to dla kogoś kto szuka tam, gdzie nie może znaleźć.

A jak dany króliczek uwiązł gdzieś w plątaninie kabli,

to mam go przestać ganiać ? 😉  taż on może być wszędzie -

w kablach też ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, audioburak napisał:

mam go przestać ganiać ? 😉  taż on może być wszędzie -

Tam akurat być nie może, ale szukaj gdzie chcesz.

20 godzin temu, slawek.xm napisał:

ach czemuż to czemuż? 🙂

uszy ma toi zaplątać się mógł 🙂

Z własnego doświadczenia: króliczek przegryza kabel i idzie dalej. Za to gdy ma inwencję to potrafi dokonać czegoś niewyobrażalnego. Swego czasu nie zauważyłem, że kabel zasilający TV zsunął się za komodę - zauważył króliczek: na długości 20cm opier.lił obie żyły z izolacji, nie dał się prądowi kopnąć, a TV działa do tej pory (sieciówkę wymieniłem).

Edytowane przez szymon1977

43 minuty temu, szymon1977 napisał:

Z własnego doświadczenia: króliczek przegryza kabel i idzie dalej. Za to gdy ma inwencję to potrafi dokonać czegoś niewyobrażalnego. Swego czasu nie zauważyłem, że kabel zasilający TV zsunął się za komodę - zauważył króliczek: na długości 20cm opier.lił obie żyły z izolacji, nie dał się prądowi kopnąć, a TV działa do tej pory (sieciówkę wymieniłem).

Pewnie miał uprawnienia SEP-owskie że mu to tak bez zwarcia to op... wyszło.

No i wersja II rodzice podmienili ci króliczka na nowego co by ci nie było smutno

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)
31 minut temu, ASURA napisał:

No

jaką architekturę kabla wybrac by uzyskac jak najmniejszą pojemność interkonektu?

Edytowane przez slawek.xm
1 godzinę temu, ASURA napisał:

...

Opcja 3: rzeczywistość wykracza poza wyobraźnię. Szkoda, że foty tego kabla nie zrobiłem, ale jak zobaczyłem to przestraszyłem się, że zaraz coś je.nie i wyłączyłem.

Wrócmy do tematu: jaką pojemność i impedancję miał królik, że go nie je.ło?

Myślę, że czas na zamknięcie tematu. 

Z tego właśnie powodu lepiej zadawać pytania na zagranicznych forach. 

Pozdrawiam 

@yaro071

Pewnie każde forum, nawet zagraniczne ma swego ... tu wpisać 😉 

"co wsypał proch do paru dziur ..." to z Perfectu ...

@slawek.xm

Pytasz poważnie ? - robiłem do patefonu z geometrią jak symetryk 300 Ohm.

Poniżej 40 pF przy długości 75 cm. Ale to istotne tylko do patefonu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

40 minut temu, audioburak napisał:

@yaro071

Pewnie każde forum, nawet zagraniczne ma swego ...

Zobacz kto zaczął 🙂

To nieistotne, bo to o przewodach itd ... i jak na razie żadnego Twojego

konstruktywnego wpisu, a jedynie zmień ... ...

i tu pada wszystko, ale nic na temat.

Godzinę temu, audioburak napisał:

to o przewodach

Jesteś pewien?

W dniu 4.11.2022 o 07:29, yaro071 napisał:

Zależy mi na poszerzeniu sceny i jej rozjaśnieniu. 

Bo ja jestem przekonany, że wbrew sugestiom autora to o akustyce.

Zdarza mi się czytać przynajmniej tytuły wątków, ale widzę, że są tacy, co wiedzą

lepiej, co autor miał na myśli.

Jest taki stary dowcip o milicjantach, co usłyszeli jak obywatel głośno mówi:

premier to ch ... i zaraz go zatrzymali. Tłumaczył się, że to o angielskim ...

A oni na to - już my lepiej wiemy, który premier to ch ...

15 minut temu, audioburak napisał:

Zdarza mi się czytać przynajmniej tytuły wątków, ale widzę, że są tacy, co wiedzą

lepiej, co autor miał na myśli

Jak ktoś na forum złotaraczka.pl zapyta "jakim śrubokrętem najlepiej wkręcić w deskę gwoździa" to - z całym szacunkiem dla wiedzy i doświadczenia znawców srubokrętów, polecę mu młotek. To wg Ciebie też nie byłoby w dobrym tonie?

23 godziny temu, slawek.xm napisał:

jaką architekturę kabla wybrac by uzyskac jak najmniejszą pojemność interkonektu?

Choćby taką jak  robi Tara Labs

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, ASURA napisał:

Choćby taką jak  robi Tara Labs

nie podoba mi się tylko wtyki z ich reference wykorzystam

bo są ok i są bliskie neutralności bo nie zmieniają cech kabla

geomeria ich kabla jest do bani dźwięk też już go rozkimiłem i wywaliłem w cholerę ... straty ... ale warto było bo wiem czego nie chcę

14 minut temu, slawek.xm napisał:

nie podoba mi się tylko wtyki z ich reference wykorzystam

bo są ok i są bliskie neutralności bo nie zmieniają cech kabla

geomeria ich kabla jest do bani dźwięk też już go rozkimiłem i wywaliłem w cholerę ... straty ... ale warto było bo wiem czego nie chcę

Ja zamiast wywalać to sobie głośnikowe stuningowałem z pełną świadomością że nie będą odsprzedawane...

• Pokaż nowe odpowiedzi