Skocz do zawartości
IGNORED

Czy wymyślono lepszy streamer niż chromecast google ? co do 1500.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Cześć nie zaglądałem tu przez 2-3 lata i czuję się jak jaskiniowiec.

Kiedyś zakupiłem sobie malinę pi 2 plus digi+ i wielokrotnie stawiałem stereamer na oprogramowaniu max2play. Po licznych perypetiach ze wskrzeszaniem tego dziadostwa postanowiłem podpiąć po optyku chromecasta i spokojnie słuchałem sobie muzyki. Ostatnio doszedłem do wniosku, że od tego czasu sporo się zmieniło, rynek zapełnił się streamerami, jest ich też sporo na rynku wtórnym. Przechodząc do meritum zastanawiam się co jest najlepszym wyborem w kwocie do 1500 zł. Uważam, że więcej nie warto przeznaczyć na urządzenie, które podaje sygnał cyfrowy. Najbardziej zależy mi na stabilności i fajnej aplikacji (co za frazesy co;), ponieważ ja mam zwyczaj wyłączania listwy zasilającej ze wszystkimi elementami stereo.

Moglibyście zaproponować niedrogi streamer do daca zewnętrznego (podłączenie optyk, coaxial), które byłoby głównie do tidala (może też airplay2). - same hity Panowie.

Czy moglibyście zaproponować najbardziej hiciarski pod względem jakość cena streamer z daciem.

P.S czy od czasu kiedy spałem w swojej zaprojektowano jakiś lepszy dac od regi? 😜

Dziękuję.

Moim zdaniem to Bluesound Node. Tak, jest droższy ale warto. Apka BluOS jest świetna, stabilność działania na najwyższym poziomie. MQA, USB Audio out, Tidal Connect itd.

Przekonaj się sam. Zapraszam 😉 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Wiim Mini Pro. 

Ale trzeba jeszcze chwilę na niego poczekać. Koszt 150 USD. 

Sam sobie go kupię. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

zapowiadają go jako Node killer, Piopio dzięki to idealna rekomendacja dla mnie. Na prawdę nie spodziewałem się, że aż tak w punkt spełnisz moje oczekiwanie. Wiadomo kiedy premiera?;)

12 minut temu, mercandede napisał:

zapowiadają go jako Node killer, Piopio dzięki to idealna rekomendacja dla mnie. Na prawdę nie spodziewałem się, że aż tak w punkt spełnisz moje oczekiwanie. Wiadomo kiedy premiera?;)

Niestety nie wiem. Trzeba śledzić rynek.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

29 minut temu, mercandede napisał:

zapowiadają go jako Node killer

Zobaczymy 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

napisałem do producenta, odpisał ,,We plan to relese WIIM pro at the end of Novemver 2022". Pewnie będzie na amazonie. Chyba że znajdzie się krajowy pośrednik, który zaproponuje taką sama cenę.

Za tą kwotę spokojnie można wyrwać Bluesound 2i (używka). Aplikacja, stabilność , podłączenie nic lepszego chyba do tej pory nie wymyślono.

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Z porównywalnie świetną apką do Bluesounda jest Octavio Stream. Ma Airplay i Tidal connect. To odtwarzacz, ale raczej traktowałbym go w kategoriach transportu, gra znacznie lepiej. Wyżej z budżetowców mamy też iFi Audio Zen Stream, tutaj przede wszystkim mamy już dekodowanie MQA, oraz jeszcze oczko wyżej Silent Angel Bremen B1T.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 1 rok później...

odgrzebuję wątek sprzed dwóch lat, żeby oficjalnie już ogłosić, że wiim pro plus to node killer. Testuję go od 2 tygodni po analogu i ma naprawdę świetnego daca. Aplikacja bardzo fajne, z Tidalem nie zrywa połączenia. Pewnie branża temu zaprzeczy ale wydaje mi się, że żaden dac nie zagra lepiej, może inaczej ale czy to ma sens kiedy eq jest w ustawieniach apki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mercandede
2 minuty temu, mercandede napisał:

Pewnie branża temu zaprzeczy ale wydaje mi się, że żaden dac nie zagra lepiej,

Oj zagra 😉 Widać nie masz doświadczenia z lepszym sprzętem. 

Głośniki i akustyka pomieszczenia, właściwy wzmacniacz pod względem mocy to 90% sukcesu. Reszta to fetysz wszyscy o tym wiemy 🙂 Wydaje mi się, że słyszałem już sporo daców i różnice są naprawdę minimalne. No chyba, że miały filtry albo na egzotycznych kościach jak: TDA 1541 - tak tam słyszałem istotną różnicę. Na pewno są ludzie o ponad przeciętnym słuchu, węchu czy smaku, ale to jest statystyczny margines. Myślę, że najlepsze predyspozycje do oceny daców mają ,,zapachowcy" jak otwierają pudełeczka ze swoimi nowo zakupionymi łakociami 🙂 No bo jak wytłumaczyć przed sobą i kolegami, że dac za 10-30 k. może zagrać tak samo jak ten streamerek za 1k. Zapłacone trzeba się cieszyć. A działa to jak każdy inny nawyk (wyzwalacz-zachowanie- nagroda i tak od nowa. Nowa recenzja, sugestia kolegi, reklama -> zakup -> nagroda, i od nowa) Żebyśmy się zrozumieli, pomiary lab będą inne, ale twoje ucho to nie sprzęt analityczny tylko niezwykła anatomia człowieka (a dzieją się tu prawdziwe cuda no bo jak inaczej nazwać tę ewolucyjną przygodę od gwiezdnego pyłu po zmysłowe emocje melomana otwierającego nowe pudełeczko audio. Więc jeżeli chodzi o doświadczenie z dacami - przyznam ci w ciemno rację (nie mam doświadczenia z lepszym sprzętem) i chwytam mocno lejce układu nerwowego i innego/lepszego streamerka już nie szukam mój kolego. Poza tym jest mały, stabilny i czarny!:)

Miłego dnia

Edytowane przez mercandede
12 minut temu, mercandede napisał:

No bo jak wytłumaczyć przed sobą i kolegami, że dac za 10-30 k. może zagrać tak samo jak ten streamerek za 1k.

Nie może 😉 Lepsze DAC grają po prostu bardziej realistycznie. Ale to ocenić można tylko na dobrym sprzęcie, który nic nie upraszcza. 

Edytowane przez Piopio

Drobne subtelności bez znaczenia dla przeciętnego słuchacza.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

18 godzin temu, mercandede napisał:

wydaje mi się, że żaden dac nie zagra lepiej, może inaczej ale czy to ma sens kiedy eq jest w ustawieniach apki.

W sensie że wiim mini + jaki kolwiek inny dac w każdym budżecie nie zagra lepiej niz pro +?

Odważnie.

14 godzin temu, ProjectPi napisał:

Drobne subtelności bez znaczenia dla przeciętnego słuchacza.

No ja mam inne wnioski po latach testów przetworników 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

zagra lepiej

Co to znaczy?

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

No ja mam inne wnioski po latach testów przetworników

Serio przez lata kontrolowanych testów z udziałem przeciętnych słuchaczy udało ci się zgromadzic materiał, który pozwala na takie wnioski?

Godzinę temu, mercandede napisał:

Ukryta Zawartość

pocztówka dla poszukiwaczy idealnego DACa 🙂

nie wiem jak wy ale ja kończę zabawę z dacami. Odmeldowuję się na fotel 🙂

Dziękuje, piękny obrazek, ja już swój znalazłem R2r Ad1865 z lampowym analogiem 🙂 

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

gra jak topping?

Właśnie szukałem czegoś co nie gra jak te wszystkie chinole delta sigma 😋

1 godzinę temu, ProjectPi napisał:

To jaki miało sens przeciwstawianie takiej opinii tej dotyczącej przeciętnych słuchaczy?

Wiesz co wybacz ale nie rozumiem o co mnie pytasz teraz.

Ja mówiłem o różnicach w przetwornikach.

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Arcam, chord, M2tech, audio gd, denafrips

10 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Arcam, chord, M2tech, audio gd, denafrips

To za drogie zabawki do mojego systemu 😄

On 8/8/2024 at 1:57 PM, Ajothe said:

Jak nie chcesz wydać miliona monet to proponuję wypróbować Chord'a Mojo - w pierwszej albo drugiej wersji 🙂

4 minuty temu, miglanz napisał:

Jak nie chcesz wydać miliona monet to proponuję wypróbować Chord'a Mojo - w pierwszej albo drugiej wersji 🙂

Dziękuję, wiele dobrego słyszałem, ale narazie jestem zadowolony z tego co mam 😄

W dniu 15.11.2022 o 11:14, mercandede napisał:

Cześć,

Cześć nie zaglądałem tu przez 2-3 lata i czuję się jak jaskiniowiec.

Kiedyś zakupiłem sobie malinę pi 2 plus digi+ i wielokrotnie stawiałem stereamer na oprogramowaniu max2play. Po licznych perypetiach ze wskrzeszaniem tego dziadostwa postanowiłem podpiąć po optyku chromecasta i spokojnie słuchałem sobie muzyki. Ostatnio doszedłem do wniosku, że od tego czasu sporo się zmieniło, rynek zapełnił się streamerami, jest ich też sporo na rynku wtórnym. Przechodząc do meritum zastanawiam się co jest najlepszym wyborem w kwocie do 1500 zł. Uważam, że więcej nie warto przeznaczyć na urządzenie, które podaje sygnał cyfrowy. Najbardziej zależy mi na stabilności i fajnej aplikacji (co za frazesy co;), ponieważ ja mam zwyczaj wyłączania listwy zasilającej ze wszystkimi elementami stereo.

Moglibyście zaproponować niedrogi streamer do daca zewnętrznego (podłączenie optyk, coaxial), które byłoby głównie do tidala (może też airplay2). - same hity Panowie.

Czy moglibyście zaproponować najbardziej hiciarski pod względem jakość cena streamer z daciem.

P.S czy od czasu kiedy spałem w swojej zaprojektowano jakiś lepszy dac od regi? 😜

Dziękuję.

Ale przecież Chromecast posiada wyjście optyczne. 

Dobra, nie zauważyłem daty postu 😁

?👈

Tak bo tu się trochę działo ale potem nastąpiły czystki. Więc jeśli zaglądałeś to wcześniej to oczekiwałeś w wielu postów a obecnie tak nie ma 😛