Skocz do zawartości
IGNORED

Historii.., ciąg dalszy

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, pantagruel napisał:

Rozmyślałem mocno nad drapakiem, ale warunki socjalne jednak nie pozwalają. Potworny by drapakowi nie popuścił...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale piekny pies , Potworny to basset ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale też działa na jego szkodę 😉

i szkodę nośnika informacji, jaką jest muzyka. 

ale z racji, ze jest pierwszy basset w obecnym i dawniejszym wątku, to mu darujemy 😉

20 minut temu, piano napisał:

i szkodę nośnika informacji, jaką jest muzyka. 

Pozwolisz Maćku, że będę miał inne zdanie ... 🙂

Chyba zgodzisz się, że w formie cyfrowej (płyty, pliki oraz streaming) dostęp do muzyki jest największy ... Szukanie płyt, taśm (płyt najlepiej z epoki w stanie mint, taśm matek) ... mycie, ustawianie, kalibrowanie ... itd,itp; ogranicza nam dostęp do muzyki, marnuje naszą energię i fundusze a także skraca czas który moglibyśmy na to poświęcić na słuchanie.

Jakość muzyki w cyfrowej formie jest wystarczająca, trzeba tylko mieć dobry wzmacniacz i źródło ... będzie wszystko to co przypisuje się analogowi a nawet dużo więcej ... piszę z doświadczenia ...

Owszem jeżeli bierzemy pod uwagę audiofilską pasję (szukanie, czytanie, dyskutowanie, testowanie, wymienianie ... ) owszem może ma to swój urok, nie przeczę, co kto lubi, zabronić nie można ... 😉

Osobiście wolę jednak racjonalne rozwiązania, raz a dobrze zestawić system w miarę posiadanego budżetu i cieszyć się muzyką ... a jeśli w przyszłości budżet pozwoli kupić lepszy wzmacniacz lub kolumny 😉

29 minut temu, piano napisał:

ale też działa na jego szkodę 😉

Biorąc pod uwagę co napisałem wyżej, psina nie działa na szkodę właściciela a wręcz przeciwnie ... pewnie wywęszył zagrożenie jakie się wiąże z tym analogiem ... 😉

poruszoną kwestię zawsze zostawiam każdemu z nas. Nie mnie nadawać kierunek... drapak, cyfra... ani oceniać wyborów.

Pobudek dla których część na powrót interesuje się drapakiem jest wiele, włącznie z tymi sentymentalnymi.

Ostatecznie, dom/ pokój audio, to obszar, ostatni bastion jako takiej prywatności. Niech każdy z osobna decyduje z czym mu bliżej do zadowolenia. 

To co ja myślę nie ma znaczenia.

Z drugiej, lubię rozważania teoretyczne i ten wątek jest takim miejscem, więc zawsze można sobie podyskutować 😉

33 minuty temu, szpakowski napisał:

Biorąc pod uwagę co napisałem wyżej, psina nie działa na szkodę właściciela a wręcz przeciwnie ... pewnie wywęszył zagrożenie jakie się wiąże z tym analogiem ... 😉

słuszna uwaga. Taki wariant też jest możliwy 😉

7 minut temu, piano napisał:

Pobudek dla których część na powrót interesuje się drapakiem jest wiele, włącznie z tymi sentymentalnymi.

Oczywiście. Fajna jest ta celebracja w ramach odłuchu każdej jednej płyty, skupienie i staranne przygotowanie odpowiednich warunków ... nie neguję ma to swój urok ... 🙂

11 minut temu, piano napisał:

Z drugiej, lubię rozważania teoretyczne i ten wątek jest takim miejscem, więc zawsze można sobie podyskutować 😉

Takowoż pozwoliłem sobie przedstawić swoje zdanie ... zgadzać się z nim przymusu oczywiście nie ma 😉 ... Za to jeżeli znajdą się chętni może być punktem wyjścia do dalszej dyskusji ... 🙂

choćby w dniu wczorajszym, będąc na prezentacji drapaka, nie trudno było nie zauważyć zadowolenie na twarzach tych, nazwijmy to .., pozytywnie wkręconych. Za krótko byłem, niestety, mimo tego widać było, ze drapak łączył tych ludzi, była atmosfera, powiew normalnej normalności. Taki obrazek widuję coraz rzadziej, niestety...

Gratulację dla organizatora! 👍

Można zamówić przez aplikację jedzenie z fast food z dostawą do domu i je zjesc. Można też wyjść z domu i do tego fast food się wybrać i zjeść na miejscu. Można też kupić produkty spożywcze i samemu przygotować posiłek. Efekt za każdym razem będzie ten sam czyli pełny brzuch. Słucham właśnie muzyki z Tidal, gra to sobie przyjemnie zmysł słuchu działa, tylko zmysł słuchu. Wcześniej jednak słuchałem muzyki z winyla gdzie oprócz słuchu angażowane były też inne zmysły i jak dla mnie był to pełniejszy przekaz mimo że w gorszej jakości technicznej.

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, przmor napisał:

Wcześniej jednak słuchałem muzyki z winyla gdzie oprócz słuchu angażowane były też inne zmysły i jak dla mnie był to pełniejszy przekaz mimo że w gorszej jakości technicznej.

Ta jakość tidal mocno dyskusyjna. Ja zrezygnowałem z tidal na rzecz qobuz. Jest lepiej, ale daleko jeszcze do odtwarzacza CD. Dlatego chcę sprawdzić ten spl jako dac. Ile można lepiej z mojego streamerka wyciągnąć (bo sam producent twierdzi że dac w nim to tak by zrobić w pełni użyteczne samodzielne urządzenie, ale niekoniecznie najwyższej próby, chociaż sam transport jakoby dobry jest).

5 minut temu, pantagruel napisał:

Dlatego chcę sprawdzić ten spl jako dac.

jestem ciekawy jak wypadnie w twoim zestawieniu i jak ostatecznie odbierzesz. Jest coś ciekawego w prezentacji SPL. Do teraz trudno mi to opisać. Niby wiem, ale ciężko na papier przenieść.

może poezją by się dało, ale zaraz mnie zapytają co wciągam 😉

52 minuty temu, pantagruel napisał:

........qobuz. Jest lepiej, ale daleko jeszcze do odtwarzacza CD.

Tu kolega mocna nagina rzeczywistość. Chyba że pisze , w imieniu swojego systemu 🙂

Edytowane przez Rafał.M
6 godzin temu, Rafał.M napisał:

Tu kolega mocna nagina rzeczywistość.

Myślę, że jestescie na zupełnie innym etapie audiofilskiej drogi, więc wnioski mogą być "nieco" odmienne.

Początkowo miałem obiekcje, by poruszać w tym wątku sprawę troszkę odbiegającą od tematu, ale skoro pojawiły się tu dyskusje o bassetach, to jednak pozwolę sobie na małą odezwę właśnie tutaj, skoro nadal dotyczy ona audiofilskiej linii SPL, czyli Pro-Fi.

Firma SPL cieszy się ogromną estymą w środowiskach pro audio, jednak poza tym gronem nie jest tak bardzo znana. Chętnie wypożyczamy ten sprzęt do testów, bo myślę, że świadomość o jego istnieniu i walorach warta jest popularyzacji, ale może możecie nam wskazać jakiś zaprzyjaźniony sklep, który chciałby przeprowadzić u siebie odsłuch tych urządzeń i włączyć go do oferty? Z doświadczenia wiem, że często wokół takich pasjonackich sklepów, prowadzonych przez zajawkowiczów, tworzy się grupa ciekawych świata miłośników dobrego dźwięku, którzy są otwarci na nowe doświadczenia i chętnie spotkają się, by wspólnie posłuchać i podyskutować o tym, co usłyszeli. A prawdziwa cnota krytyk się nie boi, więc z przyjemnością udostępnimy nasz sprzęt do testu, zaś sklepowi zaoferujemy dobre warunki współpracy. 

Jeśli macie jakieś pomysły, propozycje, zapraszamy. Dziękuję!

Konrad

33 minuty temu, Musictoolz napisał:

Początkowo miałem obiekcje, by poruszać w tym wątku sprawę troszkę odbiegającą od tematu, ale skoro pojawiły się tu dyskusje o bassetach, to jednak pozwolę sobie na małą odezwę właśnie tutaj, skoro nadal dotyczy ona audiofilskiej linii SPL, czyli Pro-Fi.

W założeniu, wątek nie ma określonego kierunku. Jest obszarem do rozmów, wymiany poglądów o audio i muzyce, jej różnych odcieniach.

Jest też kontynuacją mojego wątku sprzed lat, w którym dzieliłem się wrażeniami z odsłuchów swoich czy goszczących u mnie urządzeń.

Tu nie ma uprzedzeń do drapaków, taśmy, lampie czy vintage. 

Także, zapraszam do rozmów, wymiany poglądów... o SPL także 😉

nie zapominając, co w tym wszystkim najważniejsze jest;

7 godzin temu, piano napisał:

Tu nie ma uprzedzeń do drapaków, taśmy, lampie czy vintage. 

MBL, JBL, ATC, WLM, SPL...

Wszystko tu pasuje i mamy klucz (czyli... KEY) do sukcesu. Tudzież do zadowolenia 🙂 .

• Pokaż nowe odpowiedzi