Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe z dobrym bassem

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Wymienisz kilka? Z czystej ciekawości pytam. Zaznaczę tylko, ze kolumna 3-drożna na podstawce wykracza poza typowe pojmowanie monitora.

Pasywne:

Sonus Faber Extrema, TAC CE1, Wilson Benesch Discovery, AAD 7001, Totem Mani-2,Fritz Carrera, Gamut L3, Vivid Giya, Legacy Calibre

( wszystkie 2-drożne )

Aktywne:

Devialet Phantom Gold, Dutch&Dutch 8C, Kii Three, B&M BM2 - ale tu odpada problem z doborem wzmacniacza 

Edytowane przez morawka

Ilu ludzi tyle opinii

Ja dodam, których słuchałem:

PMC AB1, ATC 20, RLS Nereida..

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Nazwy egzotyczne... powiało hiend-em.

???

W dniu 17.12.2022 o 12:19, szymon1977 napisał:
W dniu 17.12.2022 o 10:38, morawka napisał:

jest trochę monitorow z basem , który może zawstydzić niejedna podłogówkę . Z tym ze:

1) kosztują min 10K ( na rynku wtórnym )

Wymienisz kilka? Z czystej ciekawości pytam.

Co w nich egzotycznego?

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

41 minut temu, klecha napisał:

Co w nich egzotycznego?

Za wysoka cena. Te Twoje jeszcze znam, ale post wyżej juz nie bardzo.

A co z monitorami BMN na midwooferze 180mm albo nawet większym?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

20 godzin temu, morawka napisał:

Pasywne:

Sonus Faber Extrema, TAC CE1, Wilson Benesch Discovery, AAD 7001, Totem Mani-2,Fritz Carrera, Gamut L3, Vivid Giya, Legacy Calibre

( wszystkie 2-drożne )

Aktywne:

Devialet Phantom Gold, Dutch&Dutch 8C, Kii Three, B&M BM2 - ale tu odpada problem z doborem wzmacniacza 

Wiekszosc z nich pieknie wyglada i zapewne zagra jeszcze lepiej niz wyglada. Tylko jaki minimum wzmak podpiac pod takie cuda zeby to zagralo? 

A są też i takie wynalazki jak Elac - niby dwu, a trzydrożny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z zasięgiem basu, jak to w Elac'ach prawie do 40 Hz. A są też Uni Fi Reference również

do posłuchania w wielu miejscach ... ale nie dość egzotyczne 😉 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 17.12.2022 o 10:38, morawka napisał:

Niekoniecznie, jest trochę monitorow z basem , który może zawstydzić niejedna podłogówkę . Z tym ze:

1) kosztują min 10K ( na rynku wtórnym )

2) cena za niskie zejście basu jest bardzo niska efektywność , a to sprawia ze takie kolumny grają TYLKO z wzmacniaczami typu spawarka ( Krell, ML itp ) , które bywają droższe niż same kolumny , a ze słabymi mogą basu nie mieć wcale…..

Łączyłem Gryphona Atillę z Dynaudio Spec25. Owszem, bas był lepszy niż z " podłogówek " 2way na 18cm midwooferku ale to nie ma nic wspólnego z dobrą podłogówką w której na basie w kolumnie gra np 2x20cm.

Kiedyś miałem sporo kolumn na wtedy popularnych Scan Speakach do czasu jak przytargałem Harpie Amstaff na tanich Daytonach. Odechciało mi się małych kolumn. 

23 godziny temu, audioburak napisał:

A są też i takie wynalazki jak Elac - niby dwu, a trzydrożny:

Ukryta Zawartość

z zasięgiem basu, jak to w Elac'ach prawie do 40 Hz. A są też Uni Fi Reference również

do posłuchania w wielu miejscach ... ale nie dość egzotyczne 😉 

Czy w tak wielu miejscach to nie byłbym taki pewien bo nie wszyscy lubią handlować elaciem. A to faktycznie bardzo dobre produkty ale na pewno w salonach top będziesz ich mógł odsłuchać.

Ja bardzo lubię ten produkt ale czy on jest modelem z największą ilością basu?

Kef R3 czy monitor audio Silver 100 ma go więcej.

Piotr 

Ukryta Zawartość

W dniu 19.12.2022 o 10:59, muda44 napisał:

Łączyłem Gryphona Atillę z Dynaudio Spec25. Owszem, bas był lepszy niż z " podłogówek " 2way na 18cm midwooferku ale to nie ma nic wspólnego z dobrą podłogówką w której na basie w kolumnie gra np 2x20cm.

Kiedyś miałem sporo kolumn na wtedy popularnych Scan Speakach do czasu jak przytargałem Harpie Amstaff na tanich Daytonach. Odechciało mi się małych kolumn. 

To oczywiste ze duża kolumna z większymi głośnikami  ma większe możliwości w kwestii basu ( fizyka ) i tak jest w 90%, ale bywają tez duże tak zestrojone ze basu jak na lekarstwo 

Ale Jesli ktos ma mały pokój , nie ma miejsca na duże kolubryny, a przy tym nie chce rezygnować z basu to wtedy takie „supermonitory” są jakimś wyjsciem, ale ten typ kolumny bywa najtrudniejszy do wysterowania i generuje spore koszty ( wysokopradowy a przy tym klasowy wzmak )

Ilu ludzi tyle opinii

Właśnie takie supermonitory 2 way to specjalność BMN'a - a są wśród nich

modele z wooferami Monacora 21 cm, Seasami 22 cm czy Scanami 22,5 cm.

Basu nie zbraknie, jednak ceny trudno nazwać budżetowymi.

Ale na pewno wyjściem będą tu różne konstrukcje DIY ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

54 minuty temu, morawka napisał:

To oczywiste ze duża kolumna z większymi głośnikami  ma większe możliwości w kwestii basu ( fizyka ) i tak jest w 90%, ale bywają tez duże tak zestrojone ze basu jak na lekarstwo 

Ale Jesli ktos ma mały pokój , nie ma miejsca na duże kolubryny, a przy tym nie chce rezygnować z basu to wtedy takie „supermonitory” są jakimś wyjsciem, ale ten typ kolumny bywa najtrudniejszy do wysterowania i generuje spore koszty ( wysokopradowy a przy tym klasowy wzmak )

Ja wolę podłogówki nawet w 12m ale wtedy coś w stylu Kefa i tak np tanio, Q950 dobrze tolerują stanie przy ścianie i bliski odsłuch. Do takich nie trzeba mocnego, drogiego wzmacniacza.

1 godzinę temu, morawka napisał:

Ale Jesli ktos ma mały pokój , nie ma miejsca na duże kolubryny, a przy tym nie chce rezygnować z basu to wtedy takie „supermonitory” są jakimś wyjsciem...

Słupki zajmą tyle samo miejsca, za to pomieszczą dodatkowe głośniki niskotonowe.

-----

1 godzinę temu, Tofik01 napisał:

A , bierzecie pod uwagę monitory (małe ) i sub zamknięty ?

Mam i polecam (moje to B&W606+608). Tylko trzeba się liczyć z tym, że synchronizacja suba z kolumnami może nie być łatwym zadaniem, ale efekt przerósł moje oczekowania.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 20.12.2022 o 21:12, morawka napisał:

Zazwyczaj wielkie kolumny z głośnikami za parę złotych mają beznadziejny bas. Jest go może dużo ale zostawia wiele do życzenia. A tak zazwyczaj grają duże kolumny znanych producentów za kilka tysięcy. Do tego upchane do małych pomieszczen grają beznadziejnie. Jakiś czas temu słuchałem wielkich infinity na 4x25cm w pokoju może 20m, albo i mniej. Zasilane to było wielka końcówka Nakamichi. Bas był tak slaby i taki płytki że moje "popierdolki" na jednym 18cm miażdżyły te kolosy zejściem i ogóle jakością basu. Także polecam wstawianie wielkich kolumn do małych pokoi 😄

Edytowane przez rafal735r

?👈

Porównanie jest takie że nie zawsze większe = lepiej. Do tego średnica głośnika to nie wszystko, ale już o tym pisałem i nie chce mi się znów rozmawiać o tym samym. 

?👈

W dniu 22.12.2022 o 12:19, rafal735r napisał:

Porównanie jest takie że nie zawsze większe = lepiej. Do tego średnica głośnika to nie wszystko, ale już o tym pisałem i nie chce mi się znów rozmawiać o tym samym. 

Przecież na tym polegają fora: p

• Pokaż nowe odpowiedzi