Skocz do zawartości
IGNORED

jaka alternatywa dla Tidal, i Spotify

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Piopio napisał:

To jest czy nie jest zarejestrowane w Hi-Res ? 

Jeśli 24 bity to hi res, to jest zarejestrowane, ale takie pliki źródłowe są niedostępne dla zwykłego konsumenta. 

2 minuty temu, Piopio napisał:

Może wzmacniacz jest chiński a myśl techniczna zachodnia ...

W sensie z Chin Zachodnich, Rosji, Białorusi czy jeszcze dalej na zachód ?

14 minut temu, g88 napisał:

W sensie z Chin Zachodnich, Rosji, Białorusi czy jeszcze dalej na zachód ?

STMicroelectronics ze Szwajcarii,

Infineon Technologies z Niemiec,

Axign z Holandii 

Na tym bazują Chińczycy.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

13 minut temu, Sławo1 napisał:

Szukam czegoś prostego, w miarę z dobrym dźwiękiem i musi być darmowe. Żadnych opłat i abonamentów.

Są radia internetowe, tu był taki rozbudowany wątek: 

Ewentualnie Spotify ale jest przerywany reklamami.

Pozdrawiam

38 minut temu, g88 napisał:

Jeśli 24 bity to hi res, to jest zarejestrowane, ale takie pliki źródłowe są niedostępne dla zwykłego konsumenta.

Dla zwykłego konsumenta są dostępne w Qobuz i HDtracks. Jeśli twierdzisz inaczej, to oskarżasz te serwisy o oszustwo. 

6 minut temu, marek.pap napisał:

Dla zwykłego konsumenta są dostępne w Qobuz i HDtracks. Jeśli twierdzisz inaczej, to oskarżasz te serwisy o oszustwo. 

Nie zrozumiałeś słowa upsampling, Więc wyjaśnię Ci inaczej. Audi A3 1.6 z 1999 miał 260 km/h na liczniku, prędkość maksymalna to 190 km/h. 

Dla mnie, na moim sprzęcie nie ma różnicy między CD a Hi-Res. MQA to na pewno oszustwo, dla naiwnych maniaków cyfr z podrzędnym sprzętem audio lub słuchawkami Beats. Co innego przy masteringu plików audio, gdzie większa ilość danych pozwala na mniejsze straty przy finalnej konwersji do formatu RedBook. Ja słuchając płyt CD wiem, czego aktualnie słucham, w przypadku serwisów streamingowych znasz tylko wykonawcę i tytuł. Nie twierdzę, że streaming to zło, ale nie mam 20 tys ulubionych wykonawców, tylko kilkudziesięciu i stać mnie na kupno płyty CD, która jest moja. 

19 minut temu, g88 napisał:

Dla mnie, na moim sprzęcie nie ma różnicy między CD a Hi-Res.

Słusznie napisałeś, że "na moim sprzęcie". 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

37 minut temu, g88 napisał:

To włącz sobie radio w samochodzie

Chcę skorzystać z promocji Tidala, 4 zł za 2 miesiące. 

Chciałbym wypróbować jak to działa, raczej nie zwiążę z Tidalem na dłużej.

Laptop mam, smartfon też, wzmacniacz, głośniki, itd, też.

12 minut temu, Sławo1 napisał:

Chciałbym wypróbować jak to działa, raczej nie zwiążę z Tidalem na dłużej.

Laptop mam, smartfon też, wzmacniacz, głośniki, itd, też.

Spróbuj 14 dniowy okres próbny Roon. Na laptopie instalujesz Roona - logujesz się do Tidala , a na telefonie Roon remote. I z telefonu sterujesz odtwarzaniem z laptopa.

Edytowane przez Piopio

31 minut temu, g88 napisał:

Nie zrozumiałeś słowa upsampling,

Więc twierdzisz, że Qobuz i HDtracks nie udostępniają prawdziwych plików hi-res, tylko upsamplowane pliki 16 bitowe?
A frajerzy na całym świecie płacą grubą kasę, zamiast samemu sobie upsamplować pliki 16 bit?
Czy możesz podać wiarygodne źródło tych informacji?

1 godzinę temu, marek.pap napisał:

prawdziwych plików hi-res, tylko upsamplowane pliki 16 bitowe?
A frajerzy na całym świecie płacą grubą kasę, zamiast samemu sobie upsamplować pliki 16 bit?
Czy możesz podać wiarygodne źródło tych informacji?

Dokładnie, frajerzy to dobre określenie 😉 Może mają inny i lepszy system up samplingu, niż darmowe oprogramowanie. Ale dla mnie różnicy nie ma i nie będzie. Słyszysz przynajmniej 16 kHz?

Jeszcze raz, skupmy sie tylko na razie na laptopie:

Chcę dołączyć do akcji promocyjnej Tidal: "4 zł na 2 miesiące".
LAPTOP:
Co i jak muszę ściągnąć ( ze strony Tidal?) czy Oni przysyłają jakiś link, dane do ściągania?
Ma być to darmowe, bez problemów z instalacją, itd.
Mam ...Windosws 7.
Kontrolery dźwięku: 
NVIDIA Virtual Audio Device(Wave Extensible)(WDM)
    Nie wiem czy jeszcze coś mam podać, jeśli chodzi o dane techniczne laptopa, nie znam się na tym:-)

Mam też takie coś, ale nie wiem czy działa, USB 7.1 CH 3 D.

Posiadam już także odtwarzacz cd, Denon CDR-1000, który byłby wykorzystywany jako DAC.
Tidal byłby u mnie tylko uzupełnieniem i poszukwaniem czegoś innego i czego nie mam na nośnikach analogowych.
Smartfon-telefon zostawmy na później na razie.
Skupić się chcę najpierw na laptopie.

15 minut temu, marek.pap napisał:

Pobierz instalkę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O to mi chodzi, tak myślałem, że pobranie-instalacja, ale czy jeszcze coś?
Jakieś inne wymagania, które musi spełnić laptop?
Czy coś do niego jeszcze?
I co z moimi elementami audio do słuchania "tego" Tidala, które podałem wyżej?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Sławo1

Laptop wystarczy, że jest sprawny. Możesz słuchać na słuchawkach wpiętych do gniazda słuchawkowego laptopa. Pomijam opcję słuchania na głośniczkach wewnętrznych laptopa. Jeśli chcesz lepszy dźwięk na słuchawkach lub podłączyć zewnętrzne głośniki, potrzebny będzie DAC z wejściem USB.
Ten Denon CDR-1000 nie ma wejścia USB. Ma wejścia optical i coaxial. Niektóre laptopy mają wyjścia optical, ale nie wiem czy Twój ma.

Edytowane przez marek.pap
4 godziny temu, Sławo1 napisał:

Właściwie po co Ci wykupywanie jakichś promocji. Przecież TIDAL, jak i inne serwisy oficjalnie streamujące w Polsce przeważnie udostępniają 30-to miesięczne darmowe okresy próbne i własne desktopowe aplikacje z trybem exclusive za free 😉 Możesz za darmo przetestować również Deezer. Jakość 16/44, ale bez dźwięku „prosto ze studia” w postaci EmQŁa niestety 🤥

13 minut temu, Yoyo napisał:

Właściwie po co Ci wykupywanie jakichś promocji. Przecież TIDAL, jak i inne serwisy oficjalnie streamujące w Polsce przeważnie udostępniają 30-to miesięczne darmowe okresy próbne i własne desktopowe aplikacje z trybem exclusive za free 😉 Możesz za darmo przetestować również Deezer. Jakość 16/44, ale bez dźwięku „prosto ze studia” w postaci EmQŁa niestety 🤥

a dokładniej 30-to dniowy okres próbny 🤗

1 godzinę temu, Sławo1 napisał:

Czy coś do niego jeszcze?

Jest możliwość podłączenia Denona CDR-1000 jako DAC, potrzebny jest konweter USB-coaxial. Może być taki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

27 minut temu, Yoyo napisał:

Z ciążą słonicy chyba pomyliłem 😉

🤣

w sumie można ekipie z Tidal zaproponować opcję 30-sto miesięcznego okresu próbnego

Panowie pytanie techniczne, zmierzyłem prędkości mojego internetu dostarczanego zwykłym drutem przez Orange. Wyszło mi żałosne 8,25Mb/s. Czy przy takim łączu w ogóle można myśleć o jakoś streamingu lepszej niż MP3 że Spotify? 😟

3 godziny temu, marek.pap napisał:

Jest możliwość podłączenia Denona CDR-1000 jako DAC, potrzebny jest konweter USB-coaxial. Może być taki:

Ukryta Zawartość

To zdecydowanie za dużo.

Aż w takie desperacji nie jestem, tym bardziej, że mam już dość dużo "analogowych elementów stereo i nie tylko do odtwarzania dźwięku.

Takie coś, albo podobne nie wystarczy?

Jakiś adapter, przejściówka?

To może:

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Zbi_Rek napisał:

w sumie można ekipie z Tidal zaproponować opcję 30-sto miesięcznego okresu próbnego

Po co mam skorzystać z 30 - dniowego okresu próbnego jak mogę mieć, aż 60 dni za jedyne 4zł.

I tak prawdopodobnie nie zostanę przy Tidalu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Sławo1
12 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

🤣

😜

plus komplet uszczelek 😉

12 godzin temu, dlmtb napisał:

Panowie pytanie techniczne, zmierzyłem prędkości mojego internetu dostarczanego zwykłym drutem przez Orange. Wyszło mi żałosne 8,25Mb/s. Czy przy takim łączu w ogóle można myśleć o jakoś streamingu lepszej niż MP3 że Spotify? 😟

Zdecydowanie wystarczy. Hiresy też polecą, jedynie buforować mogą się dłużej i przerywać może na początku. 

Miałem żałosne 5,5 i TIDAL śmigał bez problemu. Qobuz z resztą też, tylko przycinał zanim się bufor zapełnił.

Gość

(Konto usunięte)
12 godzin temu, dlmtb napisał:

8,25 megabitów to ponad 1MegaBajt na sekundę więc płyta AudioCD powinna się załadować/ściągnąć w niecałe 7 minut i nawet największe pliki DSD nie są straszne przy tej szybkości internetu 😉 

Omijałeś lekcje informatyki czy jak? 

Edytowane przez MarcinStereo
2 minuty temu, MarcinStereo napisał:

Omijałeś lekcje informatyki czy jak? 

To jest często zabawne. Nie, żebym wiedział więcej niż przeciętny użytkownik komputerów, bo te przeliczenia są mylące. Dysk 1TB to 931 GB. Producent swoje, a komputer swoje 😉 System dziesiętny i binarny, nie pomyliłem się?

Kiedy podpisywałem umowę na internet domowy 4G, zastanawiałem się jaką paczkę danych wybrać. Np. czy 500 GB mi wystarczy. W konfiguracji routera wykorzystany download pokazywał mi w kB. Dobrze, że są kalkulatory, bo tych miliardów bajtów bym nie zliczył, choć orientacyjnie można to w zaokrągleniu w głowie przeliczyć 🙂

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, Yoyo napisał:

To jest często zabawne. Nie, żebym wiedział więcej niż przeciętny użytkownik komputerów, bo te przeliczenia są mylące. Dysk 1TB to 931 GB. Producent swoje, a komputer swoje 😉 System dziesiętny i binarny, nie pomyliłem się?

No producenci dysków się wycwanili i takie zabiegi powinny być karane. co do szybkości internetu to kombinowanie zaczęło się od Neostrady 🙂 

Szybkość internetu powinna być podawana w MB/s tj. dysków twardych wtedy uniknęlibyśmy komplikacji.

np. internet światłowodowy 1Gb/s pozwoli zapisać danę na dysku z szybkością mniej więcej 225MB/s. Do oglądania filmów 4k/HDR wystarczy 100Mb/s 

Twój internet do muzyki starczy spokojnie z nawiązką 🙂 

• Pokaż nowe odpowiedzi