Skocz do zawartości
IGNORED

jaka alternatywa dla Tidal, i Spotify

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, MarcinStereo napisał:

Twój internet do muzyki starczy spokojnie z nawiązką 🙂 

Teraz mam setkę z agregacją pasm. Z druta na radiówkę przelazłem. Byłem sceptyczny co do domowego LTE, ale źle nie jest. Nie pływa zbyt mocno. W godzinach 18-23 spada czasami do 80 i bardzo rzadko niżej 👍🏻

18 godzin temu, Sławo1 napisał:

Posiadam już także odtwarzacz cd, Denon CDR-1000, który byłby wykorzystywany jako DAC.

11 godzin temu, Sławo1 napisał:

Takie coś, albo podobne nie wystarczy?

Jakiś adapter, przejściówka?

Podłączając tą przejściówkę do gniazda w laptopie, korzystasz z wewnętrznego przetwornika DAC laptopa. Jest to rozwiązanie najprostsze i najtańsze ale najgorsze. Lepiej wykorzystać DAC Denona. Ale musisz dosłać do niego sygnał cyfrowy z USB. Ponieważ ten Denon nie ma wejścia USB, potrzebny jest konwerter USB - SPDIF (coaxial).

Panowie, właśnie uruchomiłem konto testowe na Qobuz i słucham albumów w wersji HR. Gram na streamerze NAD C658 z Blouosa. Reszta toru wzmacniacz Yamaha AS3000 kolumny PMC Twenty24. Porównuję z Tidal gdzie mam pakiet Master z MQA. Pierwsze wrażenie Qobuz gra znacznie ciszej.😕 Czy jest lepiej ? 🤔 Szczerze to w zasadzie nie słyszę różnicy a jeżeli już to na korzyść Tidal. Dźwięk jest bardziej dynamiczny szczegółowy. Może problem jakość stanowi fakt że po każdym przełączeniu się na Qobuz z Tidal muszę podkręcać głośność żeby wyrównać do poziomu Tidal?

A i jeszcze jedno, przy pierwszym logowaniu pojawiły mi się do zaznaczenia możliwość wybór jakości streamingu od chyba MP3 po HR. Nic nie zaznaczyłem i zalogowałem się na konto. Może tu jest problem? Nie umiem teraz wróci do ekranu gdzie była możliwość wyboru tych ustawień. 😟

Edytowane przez dlmtb
35 minut temu, dlmtb napisał:

Może problem jakość stanowi fakt że po każdym przełączeniu się na Qobuz z Tidal muszę podkręcać głośność żeby wyrównać do poziomu Tidal?

Głośniej robi wrażenie lepiej. Loudness war 🙂

Godzinę temu, dlmtb napisał:

.😕 🤔

A i jeszcze jedno, przy pierwszym logowaniu pojawiły mi się do zaznaczenia możliwość wybór jakości streamingu od chyba MP3 po HR. Nic nie zaznaczyłem i zalogowałem się na konto. Może tu jest problem? Nie umiem teraz wróci do ekranu gdzie była możliwość wyboru tych ustawień. 😟

Wejdź w mój qobuz-streaming i tam można sobie wybrać jakość steamingu i jakość ściągania do offline.

U mnie na Roon głośność jest identyczna. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

22 minuty temu, darwroc napisał:

Wejdź w mój qobuz-streaming i tam można sobie wybrać jakość steamingu i jakość ściągania do offline.

Szukam tego ale w Blouosie nie mogę wybrać opcji "mój Qobuz". Jak wybiorę z listy dostępnych serwisów muzyczny Qubuz to mogę już tylko grać ale nie mam możliwości ustawienia żadnych parametrów.

Upgrade! Ok już obczaiłem. Załączyłem HR gralem na ustawiniach piętro niżej. 😆

Edytowane przez dlmtb
Gość

(Konto usunięte)
45 minut temu, Yoyo napisał:

Głośniej robi wrażenie lepiej. Loudness war 🙂

Niestety to chwilowy efekt wow ale takich maksymalnie zgłośnionych nagrań nie da się długo słuchać 😞 

19 minut temu, dlmtb napisał:

Szukam tego ale w Blouosie nie mogę wybrać opcji "mój Qobuz". Jak wybiorę z listy dostępnych serwisów muzyczny Qubuz to mogę już tylko grać ale nie mam możliwości ustawienia żadnych parametrów.

Upgrade! Ok już obczaiłem. Załączyłem HR gralem na ustawiniach piętro niżej. 😆

Przepraszam,ale nie dodałem,że to w apce qobuza,sorry.

Swoją drogą apke warto pobrać.

14 minut temu, darwroc napisał:

Swoją drogą apke warto pobrać.

Mi się udało to zrobić w Blouosie. Co do apki na Androida to wyskakuje komunikat  "Aplikacja jest niedostępna w Google w twoim rejonie"  Da się to jakoś obejść?

Edytowane przez dlmtb
1 minutę temu, MarcinStereo napisał:

Niestety to chwilowy efekt wow ale takich maksymalnie zgłośnionych nagrań nie da się długo słuchać 😞 

Tylko żartowałem z Loudness war. Nie miałem na myśli kompresji dynamiki i konkretnych celowo spapranych albumów. Faktem jednak jest, że u @dlmtb mogło robić mylne wrażenie z rożną głośnością. Nie istotne już czy hires czy normalny res 🙂, niektóre albumy nagrane są ciszej i w momencie przejścia na głośniejszy może wydawać się lepiej. Ja głośno nie lubię słuchać nawet bardzo dobrych masterów, ale np. „A Foot In The Door Best Of Pink Floyd” muszę trochę odkręcać, bo względem większości albumów jest „cichszy” 🙂 Na Tidalu. Na Qobuzie nie sprawdzałem. 

Playery mają jakieś automatyczne wyrównywanie poziomu głośności, ale nie korzystam z żadnych automatów, upsamplingów itp. 

20 minut temu, dlmtb napisał:

Mi się udało to zrobić w Blouosie. Co do apki na Androida to wyskakuje komunikat  "Aplikacja jest niedostępna w Google w twoim rejonie"  Da się to jakoś obejść?

Ściągnąłem z tego adresu na tel.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Natomiast o dziwo, na PC z oficjalnej strony qobuza.

Ukryta Zawartość

29 minut temu, darwroc napisał:

Ściągnąłem z tego adresu na tel.

Ukryta Zawartość

Natomiast o dziwo, na PC z oficjalnej strony qobuza.

Ściągnąłem z tego adresu na tablet ale teraz dla odmiany nie widzi streamerze. ☹️

Ukryta Zawartość

U mnie apka widzi tylko chromecasty,niestety.

Ale można pogrzebać w ustawieniach.

Jak serwis nie ma connect,to niestety tak jest.

Ja ,tak jak Ty,gram z bluOS lub z chromecasta w CXN V2,lub przez roon.

20 minut temu, darwroc napisał:

Ja ,tak jak Ty,gram z bluOS lub z chromecasta w CXN V2,lub przez roon.

Tak na szybko ta apka Qobuza w porównaniu do Tidal-a to żenada. To nie jest nawet 50% tego co umożliwia apka Tidala czy nawet Spotify, że o grafice nie wspomnę. Jest na poziomie możliwości ucznia pierwszej klasy technikum informatycznego w Rozkraczewie. W zasadzie to nie ma co jej ściągać. Lepsze opcje daje BluOs.

9 minut temu, dlmtb napisał:

Tak na szybko ta apka Qobuza w porównaniu do Tidal-a to żenada. To nie jest nawet 50% tego co umożliwia apka Tidala czy nawet Spotify, że o grafice nie wspomnę. Jest na poziomie możliwości ucznia pierwszej klasy technikum informatycznego w Rozkraczewie. W zasadzie to nie ma co jej ściągać. Lepsze opcje daje BluOs.

żenada to jest bluos, jeżeli ma dostępu do ustawień

35 minut temu, Zbi_Rek napisał:

żenada to jest bluos, jeżeli ma dostępu do ustawień

No właśnie bluos moa dostęp do ustawień i zdecydowanie większą funkcjonalność.

5 minut temu, dlmtb napisał:

No właśnie bluos moa dostęp do ustawień i zdecydowanie większą funkcjonalność.

Serio ?

To dlaczego napisałeś "Tak na szybko ta apka Qobuza w porównaniu do Tidal-a to żenada. To nie jest nawet 50% tego co umożliwia apka Tidala czy nawet Spotify, że o grafice nie wspomnę" 

11 minut temu, Zbi_Rek napisał:

To dlaczego napisałeś "Tak na szybko ta apka Qobuza w porównaniu do Tidal-a to żenada. To nie jest nawet 50% tego co umożliwia apka Tidala czy nawet Spotify, że o grafice nie wspomnę" 

No to przeczytaj moje wcześniejsze wpisy. Na początku nie wiedziałem że bluos mam możliwość ustawień dla Qobuz. O tej funkcji podpowiedział @darwroc  

14 minut temu, dlmtb napisał:

No to przeczytaj moje wcześniejsze wpisy. Na początku nie wiedziałem że bluos mam możliwość ustawień dla Qobuz. O tej funkcji podpowiedział @darwroc  

Podstawowe pytanie, korzystałeś z pc apki Qobuz, lub chociaż app android ?

Edytowane przez Zbi_Rek
9 minut temu, Zbi_Rek napisał:

Podstawowe pytanie, korzystałeś z pc apki Qobuz ?

Moja krytyka dotyczy apki na tablet. Nie używam PC-ta. Zresztą tę też zainstalowałem i uważam, że jest nie wiele lepsza niż tan na tablet/telefon,

12 minut temu, dlmtb napisał:

Moja krytyka dotyczy apki na tablet. Nie używam PC-ta. Zresztą tę też zainstalowałem i uważam, że jest nie wiele lepsza niż tan na tablet/telefon,

delikatnie ujmując , mam wrażenie że niezbyt dokładnie zaznajomiłeś się chociażby z opcjami wyszukiwania w app pc/android, nie wspominając o innych ustawieniach czy features apek

Edytowane przez Zbi_Rek
2 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

mam wrażenie, że delikatnie ujmując niezbyt dokładnie zaznajomiłeś się chociażby z opcjami wyszukiwania w app pc/android, nie wspominając o innych ustawieniach czy features apek

Apkę zainstalowałem dziś i tak jak pisałem "na szybko" jej funkcjonalność i możliwości w tym grafika nie mogą się równać z tym co oferuje Tidal. Zapewne nie poznałem zaszytych funkcji ale jeżeli one tam są to nie są to intuicyjne rozwiązania a na tym polega właśnie dobre oprogramowanie. 

2 minuty temu, dlmtb napisał:

Apkę zainstalowałem dziś i tak jak pisałem "na szybko" jej funkcjonalność i możliwości w tym grafika nie mogą się równać z tym co oferuje Tidal. Zapewne nie poznałem zaszytych funkcji ale jeżeli one tam są to nie są to intuicyjne rozwiązania a na tym polega właśnie dobre oprogramowanie. 

nie zaszytych, są widoczne w głównym pasku np. LABEL czy PANORAMAS

poza tym pominąłeś CUSTOMIZE GENRES

więc syndrom "nie wiem, ale wypowiem się"

jednym słowem, szkoda czasu na pisaninę gdy druga strona ma level kompetencji "na szybko"

bye

Moim zdaniem te wszystkie opisywane tu problemy z połączeniem, konfiguracją itp. świadczą albo o niewystarczających umiejętnościach poruszania się w środowisku oprogramowania, konfiguracji połączeń sieciowych itp., albo braku motywacji rozwiązania problemu. Nie chcę bynajmniej nikogo urazić. To wynika również z braku potrzeby znajomosci różnych konfiguracji. Ja np. na telefonach słabo się znam, bo poza dzwonieniem reszta z setek funkcji mnie nie interesuje. Hotspot do niedawna był dla mnie tajemnicą. Jednak kiedy widzę na PC Audio niekończący się temat Daphile, to wnioskuję dwa problemy. Nieradzenie sobie z konfiguracją lub tak wychwalany Daphile jest problematyczny i nieintuicyjny. Ktoś pisze, że żenada to czy tamto. Są aplikacje mniej lub bardziej przejrzyste, nieintuicyjne i graficznie może brzydsze, ale to nie jest gra w szachy. Chyba aż takiej tęgiej bani mieć nie trzeba, żeby nie dało się skonfigurować czegoś co jest możliwe do skonfigurowania lub nawigować po gatunkach, albumach, wykonawcach z poziomu Tidala, Qobuza, Roona, czy jakiegoś streamera. Są badziewne niektóre. Te ich best tracki, albumy po kilka tych samych, niewiadomo czy master, remaster, a może reremaster, kompilacje od czapy, ale żeby tak od razu żenada. Koledzy, mamy prawie darmowy dostęp do tysięcy albumów. Nie ma w Tidalu, to może w Deezer, Q, czy AM. Nie ma powodu wybrzydzać 😉

1 minutę temu, Yoyo napisał:

Na szybko to w kiblu po dzwonku na lekcję 🙂

😊

w punkt, krótko i dosadnie 👍

plus dla gościa, że jeszcze apkę Q w tym czasie zrecenzował i na lekcję prawie się nie spóźnił 😂

7 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

😊

w punkt, krótko i dosadnie 👍

plus dla gościa, że jeszcze apkę Q w tym czasie zrecenzował i na lekcję prawie się nie spóźnił 😂

A tak na serio to niektórzy, o nikim z tego tematu, potrzebują instrukcji obsługi nawet chyba do czajnika. W niektórych samochodach, piktogramy przy pokrętłach od nawiewu. Do góry znaczek kapelusza, do dołu pantofle. Za debili ludzi mają? A może ten co projektował taką deskę myślał o sobie i że reszta też może nie być pewna gdzie jest góra, a gdzie dół. 
Kiedy zainstalowałem Audirvanę, samouczek mi się pokazał. Dobrze, że jest coś takiego jak „skip”. Tak trudno znaleść zakładkę gatunki, czy wyszukaj. Choćby i po hebrajsku było napisane, można wcisnąć cokolwiek, jeśli wyświetli się lista artystów, a chcę żeby wyświetliła się lista albumów to wciskam coś innego. Tutoriale raczej zbędne 🙂

U mnie Q jest po makaroni. Bądź teraz człowieku mądry, kiedy ni w ząb po włosku 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi