Skocz do zawartości
IGNORED

TiGLON Klub

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Będzie Pan zadowolony. Ten USB jest świetny.

No muszę, bo klamka już zapadła 😜 A tak na poważnie to pomimo, że kupiłem w ciemno to jednak bez obaw o efekt, bo marka nie zawodzi. Zresztą jako fan marki i  założyciel klubu wypada mieć całe okablowanie tejże marki  😉 

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

W dniu 6.08.2024 o 18:32, guinness_bis napisał:

W moim posiadaniu kolejny as w talii - kabel USB TPL- 2000U z topowej serii. Tym samym całe okablowanie mojego systemu to TiGLON. Jedyny wyjątek to kabel zasilający do listwy.

IMG_20240805_173029291_copy_2590x3439.thumb.jpg.4bf011a889bd567296d1630f96e45836.jpg

Póki co wpięty i nabiera charakteru, jeszcze nie pora na ocenę. Na plus lekkość i elastyczność przewodu. Fajna odmiana po grubym i wykrywającym gniazdo USB Ricable Invictus, który służył do tej pory 🙂

„Wypada mieć całe okablowanie tejże marki  😉” 
Zgadzam się, gratuluje zakupu, i czekamy na opis po wygrzaniu kolejnego Tiglon’a.
Myślę, że system okablowany w całości pokaże wszystkie zalety, każdy osobny element będzie teraz spójny na maksimum swoich możliwości.

No więc tak .... nowy TiGLON USB przerósł moje oczekiwania  i "rozwalił mi czachę". 
Na początku zaraz po wpięciu dźwięk nie wykazywał żadnych WOW, poprawnie ale bez przyrostu jakości. No ale jak już się "włamał" to normalnie petarda.
Nie jestem teraz w stanie powiedzieć czy ten TPL-2000U jest taki wybitny (myśle jednak że TAK) czy suma całego okablowania TiGLON zrobiła taką robotę. Na pewno systemowa spójność kabli jednego producenta to dobry pomysł.
Wymieniając Ricable na TiGLON wyeliminowałem jedno z ostatnich wąskich gardeł systemu i to słychać.
Jest wszystkiego lepiej : dźwięczniej, detaliczniej, bogato, większa separacja...

Co ciekawe zmieniając krok po kroku kable na TiGLONy zauważyłem, że największe wrażenie zrobiły na mnie kable cyfrowe tj. Ethernet i USB, kable które według co niektórych nie mogą nic wnosić do systemu. 

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

2 minuty temu, guinness_bis napisał:

No więc tak .... nowy TiGLON USB przerósł moje oczekiwania  i "rozwalił mi czachę". 
Na początku zaraz po wpięciu dźwięk nie wykazywał żadnych WOW, poprawnie ale bez przyrostu jakości. No ale jak już się "włamał" to normalnie petarda.
Nie jestem teraz w stanie powiedzieć czy ten TPL-2000U jest taki wybitny (myśle jednak że TAK) czy suma całego okablowania TiGLON zrobiła taką robotę. Na pewno systemowa spójność kabli jednego producenta to dobry pomysł.
Wymieniając Ricable na TiGLON wyeliminowałem jedno z ostatnich wąskich gardeł systemu i to słychać.
Jest wszystkiego lepiej : dźwięczniej, detaliczniej, bogato, większa separacja...

Co ciekawe zmieniając krok po kroku kable na TiGLONy zauważyłem, że największe wrażenie zrobiły na mnie kable cyfrowe tj. Ethernet i USB, kable które według co niektórych nie mogą nic wnosić do systemu. 

Gratuluję wyboru.

Pozdrawiam.

Witam serdecznie uczestników klubu. Pragnę dołączyć do społeczności z moim skromny zapleczem:

Tiglon TPL-2000X XLR; Tiglon Azure Dragon; Tiglon LAN TPL-2000L; Tiglon MZX 4; Tiglon D REN PRO

i podpisuję się pod 

4 godziny temu, guinness_bis napisał:

TiGLONy zauważyłem, że największe wrażenie zrobiły na mnie kable cyfrowe tj. Ethernet

Też największe wrażenie zrobił na mnie ten kabelek LAN. Przestawił w kąt takie jak:

Tellurium Q Black Diamond Digital Ethernet; Acoustic Revive LAN; NxLT Flame LAN; Wireworld Platinum Starlight; PAD Ethernet CAT7.

20 godzin temu, lamario napisał:

Witam serdecznie uczestników klubu. Pragnę dołączyć do społeczności z moim skromny zapleczem:

Tiglon TPL-2000X XLR; Tiglon Azure Dragon; Tiglon LAN TPL-2000L; Tiglon MZX 4; Tiglon D REN PRO

i podpisuję się pod 

Też największe wrażenie zrobił na mnie ten kabelek LAN. Przestawił w kąt takie jak:

Tellurium Q Black Diamond Digital Ethernet; Acoustic Revive LAN; NxLT Flame LAN; Wireworld Platinum Starlight; PAD Ethernet CAT7.

Serdecznie witamy!
Masz tyle TiGLON-owych zabawek, a piszesz "skromnym zapleczem"? :)

Wracając do wczorajszego wpisu chciałbym rozwinąć myśl.
Pisząc "
największe wrażenie zrobiły na mnie kable cyfrowe tj. Ethernet i USB" nie uważam je za najlepsze spośród kabli TiGLONA ale, że najbardziej zaskoczyły mnie pozytywne. Do obydwóch podchodziłem z rezerwą, a tu niespodzianka.
Bo zarówno ich cena jest z tych niższych patrząc na topową serię TiGLONa, a na dodatek miałem przeświadczenie, że ich pozytywny wpływ na dźwięk będzie raczej marginalny w porównaniu do kabli analogowych ( głośnikowe, IC).

W dniu 12.08.2024 o 18:49, lamario napisał:

i podpisuję się pod 

Super, gratuluję kolega się rozkręcił nie takie skromne zaplecze, same konkrety.
Ja zbieram na jeszcze jeden zasilający Azure Dragon.
Wyborne kable.
Pozdrawiam 

Dziękuję.

Opisując wczoraj tylko kabel LAN miałem w zamyśle stopniowe dozowanie opisów Tiglonów.

Pora na Azure Dragon. Jakiś czas temu planowałem zmianę kabli zasilających (PAD Aquila i Jade) na coś bardziej żywiołowego do zasilenia źródła (Lumin T3 z L2). Miałem cynk od znajomego, aby wypróbować właśnie smoka. A w między czasie dostałem dobrą propozycję od Pana Kamila. Od razu po w pięciu do systemu usłyszałem, że to jest dokładnie to co chciałem uzyskać. W stosunku do Aquila dociążenie dołu, czystość przekazu, zdjęcie mgiełki, powiew świeżości. To są tak delikatne i subtelne szczegóły, ale dodające piękna przekazu. Co jest bardzo istotne, cena: Aquila jest 2x droższa, więc już jedzie do mnie drugi Azure do podłączenia w L2. Przepraszam Panie Kamilu, że tym razem nie od Pana, chociaż czekoladki są kuszące. Dotrzymuję obiecanych zobowiązań. 

cdn

Hej

to już wiesz jak mocno wpływają wtyki kabla na dźwięk. Goldy vs rodowane - dokładnie to opisałeś. Więcej można usłyszeć w porównaniu np tu: https://www.highfidelity.pl/@main-819&lang=en

Mam także między innymi oba kable.

Dzisiaj kabel Tiglon TPL-2000X XLR.

Poszukiwałem drugiego kabelka do systemu, dokładnie do głównego jeżeli okaże się bardziej pasujący do całości swoim przekazem lub do systemu słuchawkowego gdzie tylko brakowało mi kabelka XLR. W głównym mam Acoustic Revive XLR 1.0 Triple C-FM (1.8mmx1.4mm) i jednak on pozostanie. Tiglon trafił do słuchawek. Różnice pomiędzy nimi? Prawie, prawie niema. Są do siebie bardzo podobne jak dwie krople wody. Jedyną różnicę jaką usłyszałem to w Acoustic mikroskopijnie jaśniejsze górne pasmo przez co scena wydaje się bardziej przewiewna. Natomiast Tiglon wspaniale wkomponował się do systemu słuchawkowego. Po wpięciu od razu 🤩. Porównując cenę kabli, wszystko przemawia za Tiglonem.

Miłego dnia.

• 2 tygodnie później...

Tiglony MZX-4 dziś się u mnie pojawiły. Wylądowały pod nóżki CDP707. Pod nóżkami przedwzmacniacza ZOE są podkładki Tiglon D-REN Pro.  Wpływ pozytywny  na dźwięk słyszalny od razu, tylko się cieszyć i słuchać  🙂

Chciałem wrzucić zdjęcia ale limity wielkości pliku  na tym forum są irytujące. Może jutro ogarnę zdjęcia na komputerze bo na IPhonie nie da rady dopasować rozmiaru pliku takiego jaki tu potrzebny. 

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

Zdecydowanie słychać poprawę rozdzielczości w dźwięku ale bez rozjaśnienia i bez jakichkolwiek wyostrzeń.  Bardzo to pożądane gdyż często gdy pojawia się lepsza rozdzielczość to kosztem rozjaśnienia dźwięku. A tutaj pięknie tak jak powinno być. 
Generalnie moja rodzina Tiglonow się rozrasta. Za kilka tygodni pojawi się kabel głośnikowy TPL-2000 oraz kabel RCA dla drugorzędnego dla mnie źródła czyli do streamera. Będzie to MS-DR20R. 

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

Dziś się udało ze zdjęciami. 

707.jpg

707-2.jpg

13 godzin temu, Cocojambo napisał:

TPL 2000 głośnikowy end of game, bez względu na cenę

Bo to ma być koniec, nie chce już za jakiś czas myśleć znowu o kablu głośnikowym.

• 2 tygodnie później...

Panowie jak wy to kupujecie/gdzie bo nie widze zadnej strony www z cennikiem czy sklepu online. Jakies tajne spotkania o polnocy w zauku ulicy? 😉 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Dzieki ale widzialem "to cos". Nic o Tiglon tam nie znlazlem.

Nie widzicie ze ta strona to koszmar?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Piękna nie jest, czytelna też nie ale za to produkty są zacne. Ta marketingowa oszczędność ma pozytywny wpływ na wycenę produktów. Pisz co potrzebujesz, a ludzie z forum na pewno pomogą. Zresztą dostałeś bezpośrednie numery telefonów do właścicieli. Dzwoń, a otrzymasz wszelkie niezbędne informacje :)

BTW
Na stronie Lectora nie znajdziesz żadnych informacji na produktach TiGLON. To strona dystrybutora.
Pozostaje strona producenta : https://tiglon.co.jp/en

Wczoraj odebrałem drugi zestaw podkładek D Ren Pro, nie mam tak rozdzielczego systemu jak dystrybutor, jestem tego świadomy, ale u mnie też ma wpływ pozytywny,  działa i to całkiem dobrze.

Gość

(Konto usunięte)

Czy ktoś miał może okazje porównać starszą wersję ic xlr/rca (ms-df12r-hse) z nowszą ms-dr20r? Pan Kamil twierdzi, że jest duża różnica na plus obecnego kabla. Niestety mogę tylko kupić, wypożyczenie nie wchodzi w grę, więc pytam o informacje, dzięki.

W dniu 28.08.2024 o 11:02, sebgla napisał:

Bo to ma być koniec, nie chce już za jakiś czas myśleć znowu o kablu głośnikowym.

Od kilku dni słucham mojego systemu z użyciem kabli głośnikowych TPL2000. 
Kable są genialne. 
Słucham właśnie Mike Oldfielda album Guitars, który mam bardzo dobrze osłuchany. Gdy usłyszałam dziś dźwięk i wybrzmienia strun gitary to aż gęsią skórką mi się zaczęła robić 🙂 Genialne. Wiem dobrze, ze  kable to takie doprawienie systemu jak przyprawą. Dogranie tego co już nam pasuje. Takie ostateczne dopieszczenie. 

Szczerze polecam każdemu przetestować. 
Ja przetestowałem kilka miesięcy temu i co jakiś wracałem pamięcią do tego dźwięku. Cały czas chodziło mi to po głowie i decyzja musiała w końcu zapaść. 

Panowie, czy ktos probowal podkladek tiglona pod streamer lub dac? Jaki to jest efekt jesli jest wogole? Pod playera cd jeszcze rozumiem. Zredukuje wibracje itp, ale pod streamer czy dac? 

Prosze was o opinie.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Ja mam kilka kompletów już i gumek i stożków. U mnie stożki tak jakby precyzują dźwięk, odtłuszczają go, a jak pod nie podłoże te gumki to dźwięk tonalnie troszkę traci ostrość, powraca do wersji przed stożkami ,ale pozostaje bardziej w sumie rozdzielczy, dlatego tu już była mowa o tym że te 2 elementy mogą być łączone z pozytywnym skutkiem. Ja to łączę w cd, dac i efekt powtarzalny. Tak ja to słyszę. A pod tym wszystkim mam platformy Tiglona.

W dniu 20.09.2024 o 20:53, sebgla napisał:

Od kilku dni słucham mojego systemu z użyciem kabli głośnikowych TPL2000. 
Kable są genialne. 
Słucham właśnie Mike Oldfielda album Guitars, który mam bardzo dobrze osłuchany. Gdy usłyszałam dziś dźwięk i wybrzmienia strun gitary to aż gęsią skórką mi się zaczęła robić 🙂 Genialne. Wiem dobrze, ze  kable to takie doprawienie systemu jak przyprawą. Dogranie tego co już nam pasuje. Takie ostateczne dopieszczenie. 

Szczerze polecam każdemu przetestować. 
Ja przetestowałem kilka miesięcy temu i co jakiś wracałem pamięcią do tego dźwięku. Cały czas chodziło mi to po głowie i decyzja musiała w końcu zapaść. 

Brawo Ty - gratulacje!  Zgadzam się, kable sa genialne. Odpalę sobie dzisiaj  płytę "Guitars" i sprawdzę jak to jest z ta gęsią skórką :)
A o co chodzi z tym drugim systemem i jak się RCA sprawuje?

W dniu 18.09.2024 o 15:04, Cezary_58669 napisał:

Czy ktoś miał może okazje porównać starszą wersję ic xlr/rca (ms-df12r-hse) z nowszą ms-dr20r? Pan Kamil twierdzi, że jest duża różnica na plus obecnego kabla. Niestety mogę tylko kupić, wypożyczenie nie wchodzi w grę, więc pytam o informacje, dzięki.

Skoro Kamil tak twierdzi to pewnie tak jest. Gdybyś jednak chciał zakupić jego poprzednią wersję tj MS-DF12R-HSE to mam na sprzedaż 😉  kabelek szuka nowego właściciel po tym jak wymieniłem go na na topowy RCA 

15 minut temu, guinness_bis napisał:

Brawo Ty - gratulacje!  Zgadzam się, kable sa genialne. Odpalę sobie dzisiaj  płytę "Guitars" i sprawdzę jak to jest z ta gęsią skórką :)
A o co chodzi z tym drugim systemem i jak się RCA sprawuje?

Nie drugi system, ale drugie źródło. Źródłem nr 1 jest CD, drugorzędnym dla mnie źródłem jest streamer i do niego potrzebowałem długiego kabla RCA 2m po lekkim przemeblowaniu w ustawieniu. Po prostu potrzebowałem długi kabel i taki kupiłem. Nie robię ze streamera jakiś krytycznych odsłuchów, ale generalnie słychać tą rozdzielczość i dynamikę Tiglona. 

Jestem z niego zadowolony.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.