Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 15000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam zestawu stereo do 15000 zł. Może być sprzęt używany ktoś coś poleci naprawdę fajnego co warto poszukać. Rodzaj muzyki każdy. Dac i źródło posiadam. Interesuje mnie wzmacniacz i kolumny. Dziękuję z góry za propozycję. 

https://www.audiostereo.pl/topic/160602-zestaw-stereo-do-15000-z%C5%82/

Może coś w pobliżu, bo jeśli chcesz jakieś smoki podłogowe musisz mieć

świadomość, że niewielu wysyła. Chyba, że monitory ... i też nie zawsze.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Obecnie posiadam NAD 375 bee, Monitor Audio 300 Silver, podłączone pod Dac Magic 100 po modyfikacji audiopurist + zasilacz liniowy również od audiopurist. Bardzo fajne urządzenie po modzie. Źródło to Yamaha np s-303 po modzie Muda 44. Pisałem wcześniej o zmianie może wzmacniacza żeby odczuć jakąś zmianę bo ogólnie podobają mi sie Monitor Audio 300 Silver ale jestem otwarty zmienić cały system. 

Pomieszczenie około 25m jest to salon więc ciężko pokombinowac coś z akustyką. Ogólnie jestem amatorem w tych tematach ale jak dadzą jakieś panele za kolumnami to mogę też zamontować. 

Polecam zestaw "Urojenia starego audiofila" 😉

- KEF LS50 Meta

- sub KC62

- wzmacniacz Sabaj A30A

- kabel sieciowy Gigawatt LC-2 mk2/mk2 lub LC-2 Evo

DAC sprzedajesz bo Sabaj nie potrzebuje DAC tylko źródło cyfrowe. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja bym na twoim miejscu faktycznie zaczął od wymiany samego wzmacniacza.

I tu zastosowałbym dwa typy oczywiście do testów jeden wykorzystujący praktycznie w pełni twój budżet i zobaczysz jaka jest różnica a drugi taki który zostawiałby drogę w przyszłości na podmiankę kolumn.

Myślę tu o 

1. Arcam sa30. Świetny wzmak z Dirac na pokładzie.

2. Sa20 jako ten tańszy odpowiednik , do zobaczenia jak gra z obecnymi kolumnami,

Cyrus 8.2, denon pma1700, atoll in 100/200

Piotr 

Czyli ogólnie żeby pójść w Arcama. Z tego co kojarzę to jeszcze około 1-1,5 rok temu cena była sporo niższa. Poczytam o tym Arcamie na spokojnie. Jakieś później z czasem ewentualnie kolumny pod niego zamiast Monitor Audio? 

W dniu 24.12.2022 o 15:11, MichałA napisał:

Czyli ogólnie żeby pójść w Arcama. Z tego co kojarzę to jeszcze około 1-1,5 rok temu cena była sporo niższa. Poczytam o tym Arcamie na spokojnie. Jakieś później z czasem ewentualnie kolumny pod niego zamiast Monitor Audio? 

No była. Cena wszystkiego półtora roku temu była nizsza. Ale tamte już nie wrócą.

Wiesz co no posłuchaj na nich. Później znowu wybór jest podobny czyli co ci w zestawieniu gra a co byś poprawił. 

W dniu 24.12.2022 o 15:26, quatross napisał:

Jak chcesz słuchać na Monitor Audio Silver 

Tak. Bo o tych kolega pisał.

Piotr 

Pozostaw kolumny, bo to naprawdę dobry zestaw, bardziej skup się na znalezieniu dobrego wzmacniacza. Może warto pójść w kierunku naprawdę dobrego wzmacnia lampowego. Spójrz na model Fezz Titania Evo (https://www.q21.pl/product/search?query=Titania), to bardzo mocny, energiczny, dynamiczny wzmacniacz, swietnie łączący ofensywne granie z czarem lampy. To moja rekomendacja. Warto także posłuchać najnowszy wzmacniacz Rega Elicit MK5 (https://www.q21.pl/rega-elicit-mk5.html) oraz Musical Fidelity M6si (https://www.q21.pl/musical-fidelity-m6si.html).

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W naszym salonie nigdy nie wybiły😆

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 24.12.2022 o 14:00, MichałA napisał:

Obecnie posiadam NAD 375 bee, Monitor Audio 300 Silver, podłączone pod Dac Magic 100 po modyfikacji audiopurist + zasilacz liniowy również od audiopurist. Bardzo fajne urządzenie po modzie. Źródło to Yamaha np s-303 po modzie Muda 44. Pisałem wcześniej o zmianie może wzmacniacza żeby odczuć jakąś zmianę bo ogólnie podobają mi sie Monitor Audio 300 Silver ale jestem otwarty zmienić cały system. 

Pomieszczenie około 25m jest to salon więc ciężko pokombinowac coś z akustyką. Ogólnie jestem amatorem w tych tematach ale jak dadzą jakieś panele za kolumnami to mogę też zamontować. 

Według mnie to podstawą będzie zmiana tych kolumn. Sądzę że tego NADa spokojnie mógłbyś zostawić ponieważ jest to dobry wzmacniacz. Może napisz co nie podoba Ci się w obecnym systemie i na podstawie tego spróbujemy wybrać kilka typów, które mógłbyś rozważyć.

5 godzin temu, Q21 napisał:

W naszym salonie nigdy nie wybiły😆

U nas też nigdy nie wybiło, tak dla jasności napiszę 🙂 

W dniu 26.12.2022 o 22:56, quatross napisał:

IN200 to ten który wybiją bezpieczniki przy uruchamianiu?

Większość atolli to ma. Ale tylko przy wyłączaniu z tylnym guzikiem. Da się z tym żyć. A gra fajnie.

Pierwszy głos na podmianę kolumn. 

Tak dla równowagi 🙂

w końcu forum 🙂

Piotrek 

W dniu 28.12.2022 o 18:06, MichałA napisał:

Na jakie kolumny zatem polecicie zmienić? 

Ja jestem jednak za inwestycją w elektronikę ale jeżeli posłuchasz innych kolegów to poniżej moje typy.

Pod 375 :

Silver ale 500

audiovector QR5

Dali opticon mkII

Heco revolution 7/9

Audio Physic classic

Piotrek