Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana Pearl 25 na Sapphire 25

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam Yamahę R-N803D oraz głosniki Pearl 25. Pokój ma 20m2. Przymierzam się do zmiany głośników,ale chciałbym poczuć wyraźną różnicę w brzmieniu i jakośći.Stąd pytanie czy miana Pearli na Sapphire 25 będzie dobrym upgrejdem czy niewielkim ? Lepiej dozbierać np na Diamondy 25 czy pokusić się na Sapphire? Z góry dzięki za podpowiedź

https://www.audiostereo.pl/topic/160603-zmiana-pearl-25-na-sapphire-25/

To zależy czy chcesz przejść piętro wyżej czy dwa. Sapphire 25 są to dobre kolumny, zresztą Pylon moim zdaniem trzyma poziom i te ich propozycje są po prostu dobrze wycenione jeśli chodzi o jakość dźwięku czy wykonania. Diamond to już wg mnie kolumny za dobre na Twoja Yamahę. Z dobrym piecykiem pięknie graja. Wracając do Sapphire 25 to są dość wymagające jeśli chodzi o akustykę. Przede wszystkim niskie tony mogą być kłopotliwe. One potrzebują przestrzeni, nie wolno ich wciskać miedzy meble itp ponieważ bas będzie dudniący. Zresztą kiedyś czytałem o pojemności skrzyni, że coś jest nie dokonca Ok jeśli chodzi o pojemność. Wniosek jest taki że musisz je sprawdzić w swoim pomieszczeniu.

5 minut temu, hary1357 napisał:

To zależy czy chcesz przejść piętro wyżej czy dwa. Sapphire 25 są to dobre kolumny, zresztą Pylon moim zdaniem trzyma poziom i te ich propozycje są po prostu dobrze wycenione jeśli chodzi o jakość dźwięku czy wykonania. Diamond to już wg mnie kolumny za dobre na Twoja Yamahę. Z dobrym piecykiem pięknie graja. Wracając do Sapphire 25 to są dość wymagające jeśli chodzi o akustykę. Przede wszystkim niskie tony mogą być kłopotliwe. One potrzebują przestrzeni, nie wolno ich wciskać miedzy meble itp ponieważ bas będzie dudniący. Zresztą kiedyś czytałem o pojemności skrzyni, że coś jest nie dokonca Ok jeśli chodzi o pojemność. Wniosek jest taki że musisz je sprawdzić w swoim pomieszczeniu.

A czy zmiana z Pearli na Sapphire 25 bedzie wyraźnie odczuwalna w jakości brzmiena i czy warto podejmować się takiej zmiany ? Kosztowo nie wychodzi dużo,chodzi mi o to czy bedzie to różnica mała czy jednak wyraźna i zadowoli mnie na nieco dłużej.

Nie ulega wątpliwości że sapphire są lepszymi kolumnami od pearl. Zmiana będzie spora. Powiedziałbym że dźwięk będzie dojrzalszy, mniej rozrywkowy za to bardziej naturalny ale z mocnym dolem. Ja ich słuchałem z cxa60 więc coś z polki Twojej Yamahy. Dalej namawiam na odsłuch przed kupnem.

Lepszymi? A co to znaczy?

One grają inaczej.

Pearl jest bardziej liniowy i delikatny. A szafiry są basowe. Dla niektórych dudniące i ci powiedzą że nie warto. Mimo że ja lubię bas to mi te kolumny też nie podeszły. 

Jeśli kochasz pylona to zbieraj na diamodny. Tu jest lepiej w ciemno. 

Jak odsluchasz szafiry i ci podejdą to wtedy ok.

I daj szansę innym producentom.

Piotr 

Sapphire 25 to znacznie lepsze kolumny niż seria Pearl, na pewno taka zmiana wpłynie pozytywnie na jakość dźwięku. Natomiast jeśli w przyszłości zamierzasz zmienić Twój amplituner na coś lepszego, nie zmieniając już wtedy kolumn, gorąco namawiam na kolumny Pylon Audio Diamond 25. To znacznie lepsze kolumny.

Jeśli tylko masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne, atrakcyjne wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam

Nie chcę zakładać nowego tematu,dlatego dopytam tutaj.Poszperałem,poczytałem i wciąż obawiam się,że zmiana z Pearli 25 na Sapphire 25 będzie zbyt mała,żeby brać się za to.Z drugiej strony dokładanie 6k do Diamondów przy Yamasze R-N803D na tą chwilę wychodzi mnie poza budżetem.W głośnikach aktualnie brakuje mi lepszej jakości dźwięku,czystości a przede wszystkim wydaje mi się,że dłuższe słuchanie na pearlach robi się nieco męczące.Uwielbiam mocny niski bas.Muzyka to dużo folku,popu muzyki instrumentalnej i symfonicznej,ale czasem też lubię posłuchać czegoś bardzo ciężkiego. I teraz pytanie,w budżecie około 3-4 tys co oprócz Sapphire 25 da mi wyraźną poprawę w jakości ? Wymierzyłem też dokładniej pokój - 18m2.Odtwarzam w 100% z Tidala i  na razie nie chcę zmieniać wzmacniacza.Czy aktualnie jest coś pomiędzy Sapphire a Diamond ??

Edytowane przez Alex81

Dobrze byłoby wiedzieć, co męczy w dłuższym słuchaniu 25' ...

Czy brałeś pod uwagę set z niedużymi monitorami i subwooferem ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

38 minut temu, Alex81 napisał:

W głośnikach aktualnie brakuje mi lepszej jakości dźwięku,czystości a przede wszystkim wydaje mi się,że dłuższe słuchanie na pearlach robi się nieco męczące.Uwielbiam mocny niski bas.

Napisz co jest źródłem? Słuchasz ze Spotify czy tidal bezpośrednio z Yamahy czy może bluetooth I youtube? Pytam bo to ważne jeśli chodzi o jakość.

13 godzin temu, hary1357 napisał:

Napisz co jest źródłem? Słuchasz ze Spotify czy tidal bezpośrednio z Yamahy czy może bluetooth I youtube? Pytam bo to ważne jeśli chodzi o jakość.

Przy dłuższym słuchaniu wydaje mi się zbyt duża gęstwina dźwięków.Szukam po prostu lepszej jakości.
Źródłem jest oczywiście 100% Tidal hifi wprost z Yamahy,żaden BT i YT.

Jest obok wątek kolegi, który z Sapphire 25 specjalnie zadowolony nie jest 😉 

Za cienki bas, agresywne w górze ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przyczyny mogą być znane, ale warto poczytać podobne wątki ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

30 minut temu, audioburak napisał:

Jest obok wątek kolegi, który z Sapphire 25 specjalnie zadowolony nie jest 😉 

Za cienki bas, agresywne w górze ...

Ukryta Zawartość

Przyczyny mogą być znane, ale warto poczytać podobne wątki ...

Dlatego właśnie pytam o coś dwie półki wyżej niż Pearl i coś lepszego niż Sapphire 25.Pearle graja przy pierwszym odsłuchu naprawdę fajnie,każdemu się podoba a bas jest niezły.Mnie po prostu te głośniki zmęczyły.Myślałem ze wchodząc na poziom Sapphire 25 będzie dużo lepiej ale po tym co czytam to widzę że nie do końca.Dziwi mnie,że kolega napisał w tamtym wątku że w Sapphire bas jest słaby,to mam rozumieć że będzie gorszy niż w Pearl ? To chyba niemożliwe.A możesz napisać o tych "przyczynach" coś więcej ? Najchętniej zmieniłbym na te Sapphiry tylko chcę zrobić wyraźną poprawę a lubię Pylona.Dlatego zapytałem bo nie mogę się dopatrzyć czy jest coś lepszego w ich ofercie niż Sapphire a tańsze niż Diamond ? To byłby wtedy pewnie strzał w dziesiątke.Chcę poczuć wyraźną różnicę a nie kupując Sapphire zastanawiać się czy ona jest czy nie bądź też będzie niewielka.

Ukryta Zawartość

Sapphire używa głośników Visatona 170 i przeglądając konstrukcje DIY wykonawcy

stosują do nich pułapki na "produkty" wooferów, mogące psuć działanie kopułki.

Nie twierdzę na 100 %, że to przyczyna, ale pozostaje cień podejrzenia, że to

zbytnie uproszczenie zwrotnicy powoduje te efekty.

Czy nie lepiej szukać w okolicy czegoś mniej problematycznego o określonych

cechach i budżecie ... chyba, że mogą być tylko NOWE i tylko Z ODSŁUCHEM.

Aha... gdzieś obiło mi się o uszy że ten właśnie model jest nie do końca "dopracowany". Czy uważasz,że przez to mogą one zabrzmieć nawet gorzej niż Pearle,czy jest to możliwe ?? Rozumiem że np w Diamondach takiego problemu nie ma ? W tym wypadku Sapphire widzę muszę odrzucić.

Yamaha R-N803D musi dłuższy czas ze mną zostać,skupiam się tylko i wyłącznie na głośnikach i ze względu na moje podejście muszę być tylko nowe.Co oprócz Sapphire może jeszcze odczuwalnie lepiej zagrać z dobrym basem (na tym mi najbardziej zależy obok jakości i czystości dźwięku) z Yamahą w budżecie do 4k ? Przypominam tylko że pomieszczenie ma 18m2.Z góry dzięki

Może Quadrale np.  Rhodium 500 ale nie wiem, czy znajdziesz do posłuchania,

albo łagodniejsza seria Argentum z tekstylną kopułką, bo Signum 70' już

przekracza założony budżet ... chyba, że białe.

Witaj, zdecydowanie Diamond 25. Miałem nie tak dawno Yamahę 701 z tymi głośnikami i było super. 

Wzmacniacz zmieniłem - Diamondy zostały. Naprawdę warto w te kolumny zainwestować. 

Słuchałem Pearl 25, mam w domu Pearl Monitor i miałem Sapphire 25 (słuchałem też S31).

Moim zdaniem S25 są lepszymi, dojrzalszymi kolumnami niż seria Pearl. Grają czyściej na górze, wyraźniej, przestrzenniej, lepiej rysowanym dołem. Nieco ocieplana i powiększana jest średnica. Są lepiej wykonane i mają lepsze głośniki (Seas na górze i 2x Visaton na średnicy i niskich).

Do tego co oferują, nie kosztują majątku. Uważam, że warto zaryzykować.

Słuchałem też serii Diamond 25 i 28 i tu już się zaczyna naprawdę bardzo dobrej jakości granie ale żeby wykorzystać ich potencjał trzeba mieć już naprawdę dobrej klasy wzmacniacz i pobawić się okablowaniem. Dwa, trzy razy droższy wzmak niż Diamondy nie jest mezaliansem.

Teraz jeszcze doczytałem, że mają stanąć w pokoju 18 m2. To jednak może być za mało na S25. Są chyba mniejsze Sapphire 23 i te mogą być idealne.

Albo jeszcze inaczej: do 18 m2 poszukaj Diamond Monitor. One są nominalnie 8 omowe i nie powinny być wyzwaniem dla Y803. To może być zakup na dłużej, nawet jak zmienisz Yamahę.

Edytowane przez miki450

No to jeśli lubisz bas to te szafiry mogą być dla ciebie dobrą opcją. Bo one mają go więcej. Jest też lepszej klasy. 

Ale jeśli modele Pearl cię męczą to szafiry też będą.

W takim razie dołóż ale wybierz coś z innej firmy. 

Ciekawe że przeważnie omawiane są te 3 linie. A przecież pomiędzy Pearl a Diamond pylon nie ma tylko sapphire. 

22 godziny temu, miki450 napisał:

Słuchałem Pearl 25, mam w domu Pearl Monitor i miałem Sapphire 25 (słuchałem też S31).

Moim zdaniem S25 są lepszymi, dojrzalszymi kolumnami niż seria Pearl. Grają czyściej na górze, wyraźniej, przestrzenniej, lepiej rysowanym dołem. Nieco ocieplana i powiększana jest średnica. Są lepiej wykonane i mają lepsze głośniki (Seas na górze i 2x Visaton na średnicy i niskich).

Do tego co oferują, nie kosztują majątku. Uważam, że warto zaryzykować.

Słuchałem też serii Diamond 25 i 28 i tu już się zaczyna naprawdę bardzo dobrej jakości granie ale żeby wykorzystać ich potencjał trzeba mieć już naprawdę dobrej klasy wzmacniacz i pobawić się okablowaniem. Dwa, trzy razy droższy wzmak niż Diamondy nie jest mezaliansem.

Teraz jeszcze doczytałem, że mają stanąć w pokoju 18 m2. To jednak może być za mało na S25. Są chyba mniejsze Sapphire 23 i te mogą być idealne.

Albo jeszcze inaczej: do 18 m2 poszukaj Diamond Monitor. One są nominalnie 8 omowe i nie powinny być wyzwaniem dla Y803. To może być zakup na dłużej, nawet jak zmienisz Yamahę.

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No to jeśli lubisz bas to te szafiry mogą być dla ciebie dobrą opcją. Bo one mają go więcej. Jest też lepszej klasy. 

Ale jeśli modele Pearl cię męczą to szafiry też będą.

W takim razie dołóż ale wybierz coś z innej firmy. 

Ciekawe że przeważnie omawiane są te 3 linie. A przecież pomiędzy Pearl a Diamond pylon nie ma tylko sapphire. 

Dziękuję za odpowiedzi.Kurcze faktycznie Diamond Monitor 18 to będzie chyba jeszcze ciut wyżej niż podłogowe Sapphire?Jak będzie w tym wypadku z basem w przypadku mniejszych monitorów ? Jakbyście ocenili gdzię będzie większa różnica i przeskok z Pearl 25 na Sapphire 25 czy Diamond Monitor 18 ?? Oczywiście przy R-N803D

Edytowane przez Alex81
12 godzin temu, Alex81 napisał:

Dziękuję za odpowiedzi.Kurcze faktycznie Diamond Monitor 18 to będzie chyba jeszcze ciut wyżej niż podłogowe Sapphire?Jak będzie w tym wypadku z basem w przypadku mniejszych monitorów ? Jakbyście ocenili gdzię będzie większa różnica i przeskok z Pearl 25 na Sapphire 25 czy Diamond Monitor 18 ?? Oczywiście przy R-N803D

Ja bym poszedł serię Diamond.

Generalnie bardzo lubię monitory z tej serii.

Ale jeśli byłeś przygotowany na kolumny podłogowe to jednak musisz liczyć się z ograniczeniami kolumn podstawkowych.

Ty duży nacisk kładziesz na bas więc powiem tak absolutnie nie kupuj tego w ciemno.

Piotrek 

Diamond Monitor nie słuchałem. Ale jak pisałem, mam Pearl Monitor, które postawione (dla sprawdzenia) w pokoju 25 m2 dedykowanemu audio, grają po prostu zadziwiająco dobrze. Nie ma mowy o niedostatku basu. Słuchając muzyki ale nie widząc kolumn, nigdy bym nie zgadł, że grają tak nieduże paczki.

Dlatego myślę, że Diamond Monitor w 18m2 zagrają znacznie lepiej, czytelniej, przestrzenniej z odpowiedniej jakości basem. Generalnie jak pamiętam D28 zagrały sygnaturą bardzo podobną do Pearl Monitor. Tylko było znacznie lepiej. Wszystko było dużo lepsze, zauważalnie.

Myślę, że takie dywagacje nie wiele wniosą. Podjedź do jakiegoś salonu, poproś o postawienie Pearl, Sapphire i Diamond, w tych samych warunkach i z tym samym wzmakiem. Szybko sam ocenisz rożnice.

Edyta do powyższego bo sobie przypomniałem, że tak byłem zaskoczony basem Pearl Monitor, że sprawdziłem je płytą Chesky. One mają bardzo liniowe zejście od 300 Hz w okolice 50-60 Hz.

Już nie pamiętam dokładnie ale nisko było i to było dla mnie zadziwiające bo tam siedzi pojedynczy 15 cm głośnik.

Diamond'y Monitor są większe i mają 18kę, więc gorzej być nie powinno.

Witam

Dziś byłęm na odsłuchu Saphhire 23 , 25 oraz Diamond Monitor 18.Zostało to wszystko po kolei wpinane do mojej Yamahy.W porównaniu do Pearl 25 np Sapphire 23 dało się wyczuć od razu inny dźwięk,bardziej czysty finezyjny,szybszy.Następnie podpięte Sapphire 25 pokazały troszeczkę lepszy dźwięk niż Pearl,więcej basu oraz większą gęstość.Cięzko było by tu wybrać między 23 a 25.Lepszą jakość dźwięku miały 23 za to 25 miały pełniejszy dźwięk i lepszy mocniejszy bas.Nie byłem jednak przekonany do zmiay gdyż różnice do Pearl nie były powalające mimo,że były.Wszystko skończyło się po podpięciu Diamond Monitor...Dźwięk,jakość,czystość a także o dziwo bas - wszystko było znacznie lepsze.Podkreślam znacznie,wszyscy wraz z moją drugą połówką,która o dźwięku nie wie nic,zgodnie stwierdziliśmy przepaść.Wybór jest prosty - jeśli komuś to pomoże,to tylko się ciesze.Nie spodziewałem się mimo wszystko,że monitory tak łatwo sobie poradzą ze znacznie większymi podłogówkami co prawda o klasę niżej ale jednak.

Edytowane przez Alex81

Jeśli pomieszczenie nie za wielkie , głośność na miarę i możliwości  podłączonych kolumn  to ''jakość''   wraz z ceną powinna  być lepsza   , jeśli kolumny są tego samego producenta i ma on pomysł na swoje brzmienie , 

diamondy 18 to nie maluszki 

No i mówiłem że tak będzie:) 

Patrząc na twój wpis i oceny typu troszkę lepszy to jest dokładnie to o czym ja mówiłem.

Lepszy to w tym przypadku nie było takie wcale jasne.

Piotrek