Skocz do zawartości
IGNORED

Za malo mocy dla kolumn - jak to okreslic na sluch ?

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

To nieładnie być niegrzecznym tylko dlatego, że dowiedziałeś się czegoś, czego jeszcze chwilę temu nie widziałeś.

Drogi Szymonie wypominasz mi brak kultury pisania a zapominasz, że sam sobie zapracowałeś na takie traktowanie: „jak Szymon Bogu, tak Bóg Szymonowi”.

Liznąłeś temat i już od tej pory będziesz się uważał za specjalistę, strofował innych, zarzucał im, że wypisują bzdury.

Nie dziw się proszę, że inni nie traktują cię poważnie.

Brawo, przyswoiłeś sobie, że wysterowanie kolumn nie jest ściśle zależne od mocy wzmacniacza a wpływ na to mają jeszcze inne czynniki. Zrobisz kolejny postęp przyswajając sobie, że na dobrą sprawę jeżeli zasilanie we wzmacniaczu jest wydajne tak naprawdę liczą się zasadniczo tylko pierwsze waty które generuje wzmacniacz. Oczywiście pomijając ekstremalne przypadki wyjątkowo „trudnych” kolumn oraz, że nie robimy w domu dyskoteki. 

Na przyszłość chociaż odrobiny pokory życzę, o szacunku już nawet nie wspomnę.

Czyli włączając sobie bas test gdzie jest ciągle maksymalne ciągle obciążenie prądowe nie spale kolum przekraczając ich dopuszczalna moc? Bo w audio dopuszczalna moc różni się od pozostałej elektroniki? 😅

Jak podłączysz tani wzmacniacz to oczywiście, że spalisz głośniki. Szanujący się producent ogranicza wzmocnienie. Słaby wzmacniacz u mnie grał cicho a nic nie spalił. Po prostu koniec skali podglasniania i tyle. 

Poza tym słychać pierw typowe przesterowanie, co nawet w mocnych słabej klasy wzmacniaczach jest typowe dla idealnie dobranych kolumn i dając dalej głośniej uszkadza się sprzęt. 

14 minutes ago, przemak said:

Każdym wzmacniaczem można usmażyć każdy zestaw głośnikowy (i odwrotnie), ale w normalnym użytkowaniu większym zagrożeniem jest za mała niż za duża moc wzmacniacza. 

Dziękuję za ten post, szczególnie wytłuszczoną jego część, bardzo pomocne przy doborze wzmaka do kolumn.

16 minutes ago, przemak said:

To zrób test - podłącz te zestawy o mocy 100W do wzmacniacza o mocy 20W i ustaw na 3/4. Tylko przygotuj nowe gwizdki pierw 😉

Właśnie chyba tak "usmażyłem" średniotonowy głośnik w jednej kolumnie 😞

27 minut temu, raiwan napisał:

Czyli włączając sobie bas test gdzie jest ciągle maksymalne ciągle obciążenie prądowe nie spale kolum przekraczając ich dopuszczalna moc? Bo w audio dopuszczalna moc różni się od pozostałej elektroniki? 😅

Czy puszczanie tonów testowych na maksa jest dla Ciebie normalną eksploatacją wzmacniacza i zestawów głośnikowych? Jeżeli przekroczysz maksymalną moc rms zestawu głośnikowego w odpowiednim paśmie to oczywiście może on ulec uszkodzeniu. I właśnie o to chodzi - przekroczenie mocy w paśmie i uszkodzenie głośnika jest w przypadku normalnej eksploatacji sygnałem muzycznym nawet mocno basowym łatwiejsze w przypadku zbyt małej mocy wzmacniacza. 

32 minuty temu, raiwan napisał:

Szanujący się producent ogranicza wzmocnienie

Jasne. 

nagrywamy.com

Godzinę temu, Sznup napisał:

Drogi Szymonie wypominasz mi brak kultury...

Oczywiście, bo nie będąc w stanie odnieść się merytorycznie do treści postu pyskujesz do autora. Ja po prostu nie toleruję gówniarstwa, a sądząc po usunięciu pierwotnej wersji Twojego wpisu Moderacja także.

...na dobrą sprawę jeżeli zasilanie we wzmacniaczu jest wydajne tak naprawdę liczą się zasadniczo tylko pierwsze waty które generuje wzmacniacz.

Nie. Owszem, być może przez 99% czasu trwania typowej piosenki wystarczy 1W, ale za każdym razem gdy bas wybija rytm to im więcej - tym lepiej.

Na przyszłość chociaż odrobiny pokory życzę, o szacunku już nawet nie wspomnę.

Masz rację, nie wspominaj o sprawach Ci obcych.

-----

45 minut temu, Gabaryton napisał:

Właśnie chyba tak "usmażyłem" średniotonowy głośnik w jednej kolumnie 😞

Tak wszyscy 30 lat temu paliło się Toscą gwizdki w Altusach: wzmacniacz o zbyt małej mocy generował destrukcyjne dla kolumn zniekształcenia. Wystarczyło raz dać czadu i po temacie.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Jest duża różnica między mocą maksymalna obciążenia ciągłego a  szytowa, chwilowa lub jak kto woli muzyczna. Niektóre kolumny wytrzymują aż ponad dwa razy większa moc chwilowa niż rms, ale to już dla kogoś kto lub życie na krawędzi. Lepsze zestawy zazwyczaj mają mała różnice między mocą chwilowa a ciągła. 

Można to porównać do maksymalnej wagi udźwigu windy. Wiadomo, że jak się przeciąży na chwilę to nic się nie stanie, ale jakby przeciążona winda miała jechać kilkanaście pięter to albo silnik się przegrzeje albo w końcu liny pękną. 

2 minuty temu, raiwan napisał:

Można to porównać do...

Błędnym porównaniem pokazujesz, że o obu tematach nie masz pojęcia.

12 minut temu, raiwan napisał:

Jest duża różnica między mocą maksymalna obciążenia ciągłego a  szytowa, chwilowa lub jak kto woli muzyczna. Niektóre kolumny wytrzymują aż ponad dwa razy większa moc chwilowa niż rms, ale to już dla kogoś kto lub życie na krawędzi. Lepsze zestawy zazwyczaj mają mała różnice między mocą chwilowa a ciągła. 

To są ogólniki, w dodatku niezbyt na temat. Nie chodzi o moc muzyczną czegokolwiek, tylko o realną moc rms rzeczywistego sygnału muzycznego. Niby każdy audiofil podnieca się DR a jak przychodzi co do czego, to nie wie, co to oznacza w praktyce. Drugą rzeczą jest rozkład widmowy mocy sygnału muzycznego, to nie jest pozioma kreska. Z uwzględnieniem tego rozkładu mocy projektowane są wielodrożne zestawy głośnikowe i jakoś nikt się nie dziwi, że głośnik wysokotonowy ma że 100 razy mniejszą membranę niż niskotonowy... 

nagrywamy.com

Rzeczywiście brak pojęcia, dlatego wszędzie w instrukcjach oraz artykułach napisane jest, że należy dobierać mocniejsze zestawy głośnikowe od wzmacniacza.

Poza tym po co komuś wzmacniacz o mocy 500 wat do pomieszczę 20m2 na przykład? Nawet nie wykorzysta połowy mocy. 

Szkoda prądu i pieniędzy oraz miejsca. Moje kolumny zagrały tak samo mocno na wzmacniaczu 2x25 wat i 2x100 wat, tylko na pierwszym gdzieś do połowy głośności drugiego, jakość nic się nie spaliło a kolumny mają 200 wat long power oraz 550 wat short power. W pomieszczeniu wcześniej wspomnianym.

Ni jak ma się to do waszej teorii. 

Moc kolumny, czy zestawu głośnikowego to moc maksymalna jaką mozna podłączyć pod nie (czytaj wzmacniacz). 

Edytowane przez raiwan
Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Nie. Owszem, być może przez 99% czasu trwania typowej piosenki wystarczy 1W, ale za każdym razem gdy bas wybija rytm to im więcej - tym lepiej.

Tak. Po to właśnie jest zrobione zasilanie we wzmacniaczu żeby sprostać tym twoim "watożernym pikom" 😂😂😂 i dostarczyć do kolumn potrzebną moc. 

Zdobądź potrzebną wiedzę w Audio mitach, może ktoś będzie w stanie tobie to wytłumaczyć tak żebyś zrozumiał 😉

49 minut temu, raiwan napisał:

Moc kolumny, czy zestawu głośnikowego to moc maksymalna jaką mozna podłączyć pod nie (czytaj wzmacniacz). 

Wydawało mi się, że z tą mocą nie jest to jakaś wiedza tajemna lecz całkiem logiczna konsekwencja parametrów urządzeń i sygnału muzycznego. Tymczasem nadal pokutują tego typu mity i co gorsza jak widać brak chęci zrozumienia. 

nagrywamy.com

5 godzin temu, Sznup napisał:

Tak. Po to właśnie jest zrobione zasilanie we wzmacniaczu żeby sprostać tym twoim "watożernym pikom" 😂😂😂 i dostarczyć do kolumn potrzebną moc. 

Zdobądź potrzebną wiedzę w Audio mitach, może ktoś będzie w stanie tobie to wytłumaczyć tak żebyś zrozumiał 😉

No ale chyba nie sugerujesz, że wzmacniacz 2x1W dzięki "zrobionemu zasilaniu" lepiej sprosta "watożernym pikom" niż wzmacniacz 2x100W?

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

No ale chyba nie sugerujesz, że wzmacniacz 2x1W dzięki "zrobionemu zasilaniu" lepiej sprosta "watożernym pikom" niż wzmacniacz 2x100W?

Myślę, że przy odpowiednio wysokoefektywnych, stosunkowo "łatwych" kolumnach i normalnym (chodzi o głośność) słuchaniu jest to możliwe. Tak, 1-watowy świetnie zaprojektowany wzmacniacz może lepiej zagrać niż 100-watowy budżetowy wzmacniacz. 

8 minut temu, Sznup napisał:

Myślę, że...

Przeczytaj jeszcze raz pytanie 

19 minut temu, szymon1977 napisał:

Odpowiedź na twoje pytanie brzmi: tak! Przy odpowiednio wysokoefektywnych, stosunkowo "łatwych" kolumnach i normalnym (chodzi o głośność) słuchaniu jest to możliwe. Tak, 1-watowy świetnie zaprojektowany wzmacniacz może lepiej zagrać niż 100-watowy budżetowy wzmacniacz. 

Jeżeli nie wierzysz spytaj Nelsona Passa 😉

😉

Edytowane przez Sznup
40 minut temu, szymon1977 napisał:

Prosty przykład, może zrozumiesz.

Kolumny o efektywności 90 dB, które w pomieszczeniu 20 m2, żeby grały na poziomie 50 dB potrzebują wzmocnienia dajmy na to około 25 wat. Wystarczy spokojnie do tego wzmacniacz 50 wat. 

Na prawdę uważasz, że kiedy podłączysz je pod wzmacniacz 500 wat to nagle ich potrzebna moc wzrośnie do 100 wat, żeby osiągnąć te 50 dB w tym samym pomieszczeniu? 

Nie ważne, czy kolumny mają 100, 200, czy nawet 500 wat, ważne jaką mają skuteczność dB na metr... 

Skuteczność można porównać do osiągów auta. Jedno auto ma 70 koni drugie auto ma 150 koni i oba mają przyspieszenie 7 sekund do setki, niezależnie od mocy silnika. Proste. Skuteczność tu jest najważniejsza i tego nie zmienisz wlewając więcej paliwa do zbiornika. Poczytaj o tym. 

Moc kolumn to informacja potrzebna tylko do tego jaką moc maksymalna wytrzymają przy ciągłym lub chwilowym obciążeniu, żeby ich nie uszkodzić. 

Edytowane przez raiwan
12 minut temu, raiwan napisał:

Na prawdę uważasz, że kiedy podłączysz je pod wzmacniacz 500 wat to nagle ich potrzebna moc wzrośnie do 100 wat, żeby osiągnąć te 50 dB w tym samym pomieszczeniu? 

Ty to wymysliłeś więc nie pytaj czy ja tak uważam.

-----

23 minuty temu, Sznup napisał:

...spytaj Nelsona Passa 😉

Powtórzę:

29 minut temu, szymon1977 napisał:

Edytowane przez szymon1977

9 minut temu, raiwan napisał:

Kolumny o efektywności 90 dB, które w pomieszczeniu 20 m2, żeby grały na poziomie 50 dB potrzebują wzmocnienia dajmy na to około 25 wat.

Kolumny o efektywności 90 dB, które w pomieszczeniu 20 m2, żeby grały na poziomie 50 dB potrzebują wzmocnienia jakieś 0,03-0,04 wata.

8 minut temu, Sznup napisał:

🤦🏻

Do trzech razy sztuka - no i jest postęp, zamiast kręcić migając się od odpowiedzi po prostu jej nie udzieliłeś. Potraktuje to jako potwierdzenie mojej racji.

25 minut temu, szpakowski napisał:

Kolumny o efektywności 90 dB, które w pomieszczeniu 20 m2, żeby grały na poziomie 50 dB potrzebują wzmocnienia jakieś 0,03-0,04 wata.

Skąd takie obliczenia kiedy to kolumny takie potrzebują 1 wat, żeby uzyskać 90 dB na 1 metrze? 

Edytowane przez raiwan
Teraz, szymon1977 napisał:

Do trzech razy sztuka - no i jest postęp, zamiast kręcić migając się od odpowiedzi po prostu jej nie udzieliłeś. Potraktuje to jako potwierdzenie mojej racji.

Nie będę się z koniem kopał. Kończę rozmowę, bo za tępy widocznie jesteś żeby zrozumieć prostą odpowiedź. 

Ps. A teraz możesz na mnie donieść jak to masz w zwyczaju.

Skąd takie obliczenia kiedy to kolumny takie potrzebują 1 wat, żeby uzyskać 90 dB na 1 metrze? 

Roznica miedzy 50dB a 90dB to -40dB.
Kazde -3dB to polowa mocy.
40/3 to okolo 13. no to policz sobie ile to jest polowa do potegi 13

Wypisujesz bzdury. Brakuje ci podstaw.

Zacznij od tego, ile mocy „znosi“ wysokotonowy w zestawie glosnikowym z „maksymalna moca 100W“ a ile niskotonowy w tym samym zestawie.

A potem dostarcz to tego zestawu sygnal wysokiej czestotliwosci ale o mocy tylko 50W (czyli mniej niz te maksymalne 100W). To zobaczysz co sie stanie (z wysokotonowym).

A skad taki sygnal?
Z przesterowanego, przeciazonego wzmacniacza o mocy ponizej 100W

(Jaka czestotliwosc i jaka moc maja znieksztalcenia bedace efektem przeciazenia zbyt slabego wzmacniacza?)
Gość

(Konto usunięte)
16 godzin temu, raiwan napisał:

Czyli włączając sobie bas test gdzie jest ciągle maksymalne ciągle obciążenie prądowe nie spale kolum przekraczając ich dopuszczalna moc?

problemem jest przesterowanie woofera na sygnale testowym

np jeśli będziesz chciał sprawdzić zejście to nawet kilkuwatowa moc poniżej odciążenia głośnika w bas refleksie może spowodować wyplucie membrany

zapuszczanie bass testów do kolumn stereo to głupota

16 godzin temu, raiwan napisał:

Jak podłączysz tani wzmacniacz to oczywiście, że spalisz głośniki.

nie, wszystko zależy od potrzeb nagłośnieniowych , wielkości pokoju, odległości odsłuchu

15 godzin temu, raiwan napisał:

Lepsze zestawy zazwyczaj mają mała różnice między mocą chwilowa a ciągła. 

też nie

zazwyczaj głośniki w piku mogą przyjąc znacznie większą moc niż rms

Poza tym po co komuś wzmacniacz o mocy 500 wat do pomieszczę 20m2 na przykład? Nawet nie wykorzysta połowy mocy.

może tak może nie, zależy od dynamiki nagrania i ciśnienia akustycznego jakie sobie zafundujemy

nie

Gość

(Konto usunięte)
7 godzin temu, raiwan napisał:

czyli 0,5W na 87db, 0,25W na 84db, 0,125W na 81 db

0,062W na 78db 🙂

itd

każde 3 db mniej to połowa potrzebnej mocy

w druga stronę też jest tak samo

np korekcja suba by sięgnał 20hz może być 21 db w stosunku do spl 100hz które jest 90db

jesli dla 90db jest 1wat to by 20hz osiągneło te 90 db potrzebne jest 128 wat

a jesli pik basu np wystrzał bedzie 6 db wyższy to by system oddał pełna dynamikę wymaga to 512W

i tu juz wzmacniacz 500 W jest zbyt słaby 🙂 co bedzie wiązac się z obcinaniem sygnału, brakiem odpowiedniej dynamiki i zniekształceniami

To widocznie nie ogarniam tego. 

Mówimy o gotowych kolumnach z wbudowanymi zwrotnicami, czyli zestawie głośników, czy jak się zachowują same głośniki podłączone pod wzmacniacz? 

Teraz nie rozumiem już dlaczego moje  kolumny podłączone jednym kablem pod jedną końcówkę 100 watów, przy tym samym poziomie głośności, grają tak samo głośno, takim samym basem, jak kiedy podłącze pod trzy osobne wzmacniacze osobbymi trzema kablami, czyli zyskuje wtedy osobne dwa wzmacniacze po 100 watów dla średniotonowego i wysokotonowego oraz dodatkowo 300 watów dla woofera (dodatkowa końcówka mocy) . Moc podana w rms. Najważniejsze to w moich kolumnach średniotonowy gra też całe pasmo oraz oczywiście mają możliwość tri-ampingu. 

Jedyne co się zmieniło to bardzo jakość dźwięku na plus oczywiście i nic poza tym... Czy to filmach, czy to w muzyce zapas mocy jest identyczny. Nie gra nic głośniej ani mocniej... 

Jest tu przykład kolumn podłączonych pod 100 watów i później już łącznie 500 watów. 

Dla ciekawości dodam, że końcówka mocy jest ustawiona prawie na full poziomu głośności. 

Edytowane przez raiwan

Głośnik sam w sobie też ma podaną maksymalna efektywność i tego też się nie przeskoczy. Można ją wtedy poprawić obudowa. Jest też podana maksymalna moc, czyli nie wyciągniemy z niego więcej niż możemy i uzyska maksymalnie swoje możliwości w danym pomieszczeniu metrażowo zależnym od jego skuteczności i maks możliwej mocy. 

Wiadomo, że w piku zagra głośniej i pobierze więcej mocy, dlatego są podane dwie różne maksymalne moce. Możliwe, że pomyliłem ich pojęcie na odwrót. Mimo tego nie uzyska się dla niego lepszej skuteczności w tym samym mniejszym pomieszczeniu czy to podłączając go pod wzmacniacz 100 czy 1000 watów. Jedynie co uzyskamy to albo zagra zbyt głośno albo się spała głośniki, ale mocy, power lub basu więcej nie uzyskamy z kolumn wtedy przy hałasie ustawionym na 50 dB dla danego pomieszczenia bo kolumny wezmą wtedy identyczna moc. 

Może po prostu nie umiem wytłumaczyć o co mi chodzi, żebyście mnie zrozumieli

Poza tym dla wysokotonowego jest przecież zwrotnica to dlaczego miałbym go spalić skoro jest ograniczony prąd dla tego głośnika? Jakby miał się palić przy za dużej dostarczonej mocy to nie mogło by istnieć połączenie w kolumnach typu bi amp. 

Edytowane przez raiwan

Moje kolumny mają short power 550 watów,  czyli mogę pod nie podłączyć wzmacniacz spokojnie 500 watów. Tylko pytanie po co mi to skoro kolumny te w moim salonie uzyskują 89 dB przy mocy wzmacniacza maks 50 watów? Kto słucha długo głośniejszej muzyki? Przecież to już bardzo głośno

Najgorsze jest to, że nie ma dobrych jakościowo amplitunerów z małą mocą.

Edytowane przez raiwan

Ale wszystko kręcisz! To trzeba kogoś dobrze zorientowanego i o mocnych nerwach, który wszystko od A do Z krok po kroku Ci wytłumaczy.

• Pokaż nowe odpowiedzi