Skocz do zawartości
IGNORED

Brumienie - jak wyeliminować ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów. Może ktoś wie jak pozbyć się brumienia. Pro-ject phono box s2 połączony z patefonem rega planar 1 kablem wychodzącym z regi, a preamp połączony ze wzmacniaczem Nad 356 jakimś kablem coaxial 3 x rca o nazwie Cabletech gold. Kiedy pokrętło wzmacniacza osiągnie godzinę 10-11, zaczyna być słyszalne solidne brumienie - im głośniej, tym bardziej brumi i ryczy. Szczególnie wyraźnie słychać podczas ciszy między utworami. Preamp nie jest uziemiony - próbowałem (do obudowy nada dałam kabelek z preampa), to niczego nie zmienia. Czytałem o kablach rca, które redukują w znacznym stopniu brumienie - może ktoś poleca jakiś ? Z góry dziękuję za podpowiedzi. 

https://www.audiostereo.pl/topic/160652-brumienie-jak-wyeliminowa%C4%87/
58 minut temu, Korx napisał:

kablem coaxial 3 x rca o nazwie Cabletech gold.

A szto eto takoje?

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

10 minut temu, daru0105 napisał:
Godzinę temu, Korx napisał:

kablem coaxial 3 x rca o nazwie Cabletech gold.

A szto eto takoje?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

28 minut temu, Korx napisał:

Ukryta Zawartość

Potrzebne są dwa kable. Jeden ci wisi?

To kabel do kina domowego. Może do przesyłania obrazu . Ja w mojej plazmie mam takie przesyłanie obrazu na 3 kable. Może nie trzymać parametrów RCA.

Kabel wychodzący z regi do preampa musi być dobrej jakości i z uziemieniem w preampie.

I tu bym najpierw się czepiał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez daru0105

17 minut temu, daru0105 napisał:

Kabel wychodzący z regi do preampa musi być dobrej jakości i z uziemieniem w preampie.

Kabel z Regi jest fabryczny, na stałe i bez uziemienia. Nie ma możliwości wymiany bez ingerencji w sprzęt.

1 godzinę temu, Korx napisał:

Czytałem o kablach rca, które redukują w znacznym stopniu brumienie

Lubisz fantastykę?

Przede wszystkim musisz popracować nad połączeniem i pętlą masy. Zapewne tu jest problem. Preamp raczej powinien być połączony z gramofonem przewodem masowym. Spróbuj też obrócić wtyk sieciowy w gniezdzie- to czasem pomaga, jak faza znajdzie się na innym miejscu, czy wtyk gramofonu, zasilacza preampa, czy wzmacniacza, nie wiadomo. Sprawdź, jak będzie lepiej, bo jest parę kombinacji. Przewody gramofon-preamp masz fabryczne, ale od preampu do wzmacniacza też nie powinny być zbyt długie. 

Godzinę temu, porlick napisał:

od preampu do wzmacniacza też nie powinny być zbyt długie. 

Preamp mogę połączyć kablem 0,5m ze wzmacniaczem, ale będzie stał (preamp) bardzo blisko wzmacniacza i wiązki kabli wychodzących ze wzmacniacza. Czy można to postawić blisko siebie ? We wzmaku wiadomo - cewki itp. silne pole.

W czasach analogowych preampy były wbudowane we wzmacniacze nawet typu mini-wieża Diora o szerokości 30cm gdzie w zasilaczu pracował transformator EI więc bez przesady z tymi zakłóceniami od cewek we wzmacniaczu.

Wiara:

Rega tak robi, że kabel masowy ramienia łączą z jedną z mas sygnałowych - od lat. Dlatego nie trzeba tu dodatkowego przewodu ... choć to średnie rozwiązanie. Teoretycznie jest to możliwe, że to połączenie się uwaliło, ale mało prawdopodobne.

Bardziej swoją uwagę kierowałbym na Pidżeja Box 2. Ale można to sprawdzić zwierając przewody sygnałowe wejściowe  tego preampa z masą - wystarczy wpiąć jakiekolwiek kable RCA na wejście, oba drugie, wolne końce w dłoń i zewrzeć śrubokrętem/nożem/etc piny środkowe/sygnałowe z masą. Jeśli wtedy jest brum to wina preampa. Jak jest cisza to problem z gramofonem.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

6 godzin temu, ahaja napisał:

Wiara:

Rega tak robi, że kabel masowy ramienia łączą z jedną z mas sygnałowych - od lat.

Zapewne z TĄ:

Ukryta Zawartość

IMG_20221231_061608.jpg

Bo te piny łączą się z ekranem wkładki i często z ramieniem, a przez nie z resztą mechanizmów i masą gramofonu. (Choć po drodze mogą być przeszkody, typu panewki łożysk z tworzywa, czy takowy headshell.)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 godzin temu, Korx napisał:

We wzmaku wiadomo - cewki itp. silne pole.

Tym się martwisz ? Pisząc wcześniej, że podłączasz kabel komponent wideo do toru analogowego z gramofonem ?
Helouuuuuuuu !

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

11 minut temu, xniwax napisał:

Tym się martwisz ? Pisząc wcześniej, że podłączasz kabel komponent wideo do toru analogowego z gramofonem ?
Helouuuuuuuu !

To akurat niewielki problem, bo w paśmie akustycznym to w zasadzie jednakowe przewody. Gorzej, że aż 1,8m długości.

(Taki był podany w linku)

Znalazłem panaceum, tylko nie wiem czy nic nie wybuchnie. 

1. Rozłożyłem cały zestaw na części pierwsze i składając go, odkryłem dwa rodzaje brumienia, a mianowicie buczenie i bzyczenie (hahaha, padłem jak to napisałem :)) Serio. 

2. Po podłączeniu samego preampa, występuje buczenie niskotonowe. Buczenie ustępuje całkowicie w momencie podniesienia preampa na około 40cm ponad szafkę na której stoi. Buczenie nasila się w momencie zbliżania preampa do szafki i maksymalizuje, kiedy preamp na niej stoi. Problem rozwiązało całkowicie postawienie preampa na tejże szafce, na dużej plastikowej misce. Buczenie ustaje całkowicie.

3. Teraz następuje podłączenie gramofonu do zestawu i pojawia się brumienie wysokotonowe, takie bzzzzzzzzz, sporo głośniejsze od tego pierwszego. Po czym następuje kumulacja tych brumień i powstaje nieznośny dla uszu dźwięk.  

4. Kable nie mają znaczenia - podłączyłem przez rca - jest tak samo. 

5. Podłączyłem miedziany kabelek do uziemienia preampa i dotykając tu i tam, znalazłem rozwiązanie. 

6. Brumienie do zera wyeliminowało przytknięcie kabelka do wtyku antenowego w telewizorze. Ku mojemu zdziwieniu nastała cisza. Nie pomaga łączenie z obudową wzmacniacza.

Można połączyć antenę tv z preampem ?

Godzinę temu, slyszecisze napisał:

Dotykałeś kabelkiem podstawy ramienia?

Dotykałem wszystkich metalowych elementów w okolicach mocowania ramienia. Nic to nie zmienia.  Antena i kaloryfer całkowicie niwelują brumienie. Może mam coś nie tak z uziemieniem instalacji elektrycznej ?

14 minut temu, Korx napisał:

Dotykałem wszystkich metalowych elementów w okolicach mocowania ramienia. Nic to nie zmienia.  Antena i kaloryfer całkowicie niwelują brumienie. Może mam coś nie tak z uziemieniem instalacji elektrycznej ?

Mam to samo.  Bzyczalo, brumilo aktualnie tyka jak z kałasznikowa s lewej kolumnie. Przydzwiek sieciowy. 

Olalem  sprawę. Moja instalacja w domu uziemienia nie ma. 

1 godzinę temu, kwasior21 napisał:

Olalem  sprawę. Moja instalacja w domu uziemienia nie ma.

To spróbuj do czegoś innego. Po podłączeniu do kaloryfera jest cisza. Tylko nie wiem czy tak można, bo wziąłem woltomierz i między uziemieniem i rurą pokazuje jakieś miliwolty. Chyba że, taki krokodylek na końcu kabelka i przy słuchaniu płyt podłączyć do kaloryferka, a potem odłączyć :)  

42 minuty temu, Korx napisał:

To spróbuj do czegoś innego. Po podłączeniu do kaloryfera jest cisza. Tylko nie wiem czy tak można, bo wziąłem woltomierz i między uziemieniem i rurą pokazuje jakieś miliwolty. Chyba że, taki krokodylek na końcu kabelka i przy słuchaniu płyt podłączyć do kaloryferka, a potem odłączyć 🙂  

Możesz mieć podłączone do grzejnika .

Miłośnikom analogu .

🕛

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KALIBER vel rydz .

12 minut temu, KALIBER napisał:

Miłośnikom analogu .

🕛

Ukryta Zawartość

Nawzajem 🥳

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, KALIBER napisał:

Miłośnikom analogu .

🕛

Ukryta Zawartość

U2🥳

Ukryta Zawartość

W dniu 31.12.2022 o 17:41, Korx napisał:

Znalazłem panaceum, tylko nie wiem czy nic nie wybuchnie. 

1. Rozłożyłem cały zestaw na części pierwsze i składając go, odkryłem dwa rodzaje brumienia, a mianowicie buczenie i bzyczenie (hahaha, padłem jak to napisałem :)) Serio. 

2. Po podłączeniu samego preampa, występuje buczenie niskotonowe. Buczenie ustępuje całkowicie w momencie podniesienia preampa na około 40cm ponad szafkę na której stoi. Buczenie nasila się w momencie zbliżania preampa do szafki i maksymalizuje, kiedy preamp na niej stoi. Problem rozwiązało całkowicie postawienie preampa na tejże szafce, na dużej plastikowej misce. Buczenie ustaje całkowicie.

3. Teraz następuje podłączenie gramofonu do zestawu i pojawia się brumienie wysokotonowe, takie bzzzzzzzzz, sporo głośniejsze od tego pierwszego. Po czym następuje kumulacja tych brumień i powstaje nieznośny dla uszu dźwięk.  

4. Kable nie mają znaczenia - podłączyłem przez rca - jest tak samo. 

5. Podłączyłem miedziany kabelek do uziemienia preampa i dotykając tu i tam, znalazłem rozwiązanie. 

6. Brumienie do zera wyeliminowało przytknięcie kabelka do wtyku antenowego w telewizorze. Ku mojemu zdziwieniu nastała cisza. Nie pomaga łączenie z obudową wzmacniacza.

Można połączyć antenę tv z preampem ?

Miałem kiedyś brumienie z preampa Phone.  Eliminowało się po podłączeniu preampa liniowego do daca po  RCA. I tak słuchałem nieraz z daca, to nie był problem. Potem po czasie znowu miałem jeszcze większe. Zdjąłem preampa Phono Gold Note PH1 z zasilacza dedykowanego  PS1. Wcześniej jeden na drugim tak nie stał. Miałem lekkie brumienia też, gdy kabel z wkładki szedł wzdłuż kabla sieciowego.

Edytowane przez daru0105