Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana dac . Musician Pegasus

Rekomendowane odpowiedzi

Jezeli chodzi o Gustard to maja juz nowszego DAC niz r26. Niedawno wyszedl A26 na 2xAK4499EX.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piter z
A wiesz ,że specjalnej uwagi nie zwróciłem, to kolegi. Czyli ,nie te same przetworniki ,itd?
A co tam X czy R. Jedna literka pewnie nic nie zmienia...

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

• 4 tygodnie później...

Testuję od wczoraj daca Musician Pegasus kolegi @greg1973 . Muzykalne, płynne granie z niezłym dociążeniem, ale ciemno i niezbyt rozdzielczo. Kiepski stopień końcowy z niskim napięciem na wyjściu. Trzeba bardzo wysoko kręcić wzmacniacz, żeby było zadowalająco. Takie granie spod koca. Jest to bez porównania lepszy dac niż dwa toppingi, które tesotwałem u siebie, trochę lepszy od Denafrips Ares II, ale wyraźnie gorszy od Pontusa II. Dynamika, szczegółowość i rozdzielczość kuleje względem Pontusa, więc między bajki można włożyć, że to są zbliżone konstrukcyjnie urządzenia. Do Audio gd R7 i Mastera 7, którego miałem wcześniej przepaść.

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

• 2 miesiące później...

Tego pegasusa to chyba słuchałeś po rca, po xlr jest zdecydowanie lepiej dynamika olbrzymia i wszystkiego więcej, gra jak inne urządzenie.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

W dniu 31.12.2022 o 13:56, staropolanka2000 napisał:

Dlatego ja polecam nie kupować bezpośrednio od polskiego dystrybutora. Holenderski Magna Hifi lub francuski Audiophonics. Nie dość że ceny lepsze, to mają profesjonalne podejście do sprawy i w wypadku awarii nie traktują klienta jak intruza.

Terminator z Luminem, to może być już za dużo tego dobrego, ale sprawdzić można. 😀 

Mam R28 z Magna HiFi i chwale sobie ludzi. Z polskim dystrybutorem było trochę pod górkę  a może po prostu R7 mi wtedy nie końca spasował

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

23 godziny temu, wronsky napisał:

Tego pegasusa to chyba słuchałeś po rca, po xlr jest zdecydowanie lepiej dynamika olbrzymia i wszystkiego więcej, gra jak inne urządzenie.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Oczywiście, że po xlr. Jakich daców słuchałeś tak w ogóle i z czym porównywałeś? 

15 godzin temu, Tomek1777 napisał:

Mam R28 z Magna HiFi i chwale sobie ludzi. Z polskim dystrybutorem było trochę pod górkę  a może po prostu R7 mi wtedy nie końca spasował

A co ma jedno z drugim wspólnego? Miałeś pod górkę z dystrybutorem bo sprzęt nie spasował? 

22 godziny temu, szpotek73 napisał:

takie opinie są niemiarodajne,wszystko zależy od reszty toru i akustyki pomieszczenia.....

Wobec tego jaki jest sens wygłaszania jakichkolwiek opinii? Każdy ma inny sprzęt i gra w innych warunkach. 😀 

Może w takim razie całkiem zaniechać pisania na forum? 

tak przy okazji pod kołderkę zajrzałem:

Pegasus-open-2-900x600-1.jpg

Kiedyś się twierdziło, że lepiej zamknąć trafo w puszcze aby wyeliminować pole elektromagnetyczne. Dzisiaj to pole nikomu już nie przeszkadza 🙂 .

Nie tylko ten DAC tak ma, mnóstwo dzisiejszych urządzeń tak ma ale dalej są firmy, nawet skośne, co zamykają trafa albo przynajmniej oddzielają przegrodami:

Przedwzmacniacz-DAC-Audio-GD-R-27-Marka-

Ale jak tanio to już nie:

audio-gd-r2r11-mk2-single-ended-dac-head

Dziwne to audio jest, co czas i kraj to obyczaj.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

27 minutes ago, staropolanka2000 said:

Może w takim razie całkiem zaniechać pisania na forum? 

Coś w tym jest. Jeśli się ma wypisywać głupstwa o grających bezpiecznikach itp. to lepiej nic nie pisać.

19 minut temu, pmcomp napisał:

Dzisiaj to pole nikomu już nie przeszkadza 🙂 .

Przeszkadza mniej lub bardziej, w zależności jak dużo chcesz przeznaczyć. Jak tyle co na Pegasusa (co obiektywnie też nie jest małą kwotą, w audio żadną) to masz nie odseparowane. 😀 

1 minutę temu, bum1234 napisał:

Coś w tym jest. Jeśli się ma wypisywać głupstwa o grających bezpiecznikach itp. to lepiej nic nie pisać.

Do mnie pijesz czy tak ogólnie? Nigdzie nie pisałem nic o żadnych bezpiecznikach. 

2 minutes ago, staropolanka2000 said:

Do mnie pijesz czy tak ogólnie? Nigdzie nie pisałem nic o żadnych bezpiecznikach. 

Ogólnie. Bezpieczniki to taki jaskrawy przykład bzdury 😄

Taka analogia.

6 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

A co ma jedno z drugim wspólnego? Miałeś pod górkę z dystrybutorem bo sprzęt nie spasował

To dłuższa historia. I to nie jest miejsce aby tutaj szczegółowo opowiadać co i kiedy się wydarzyło. W skrócie,  zadaniem dystrybutora jest sprzedać mi produkt a ja nie do końca byłem z niego zadowolony a dokładnie biorąc go do siebie zaznaczyłem że chcę go na początku przetestować. Wydaje mi się że stąd wyszło małe nieporozumienie ale rozstaliśmy się w zgodzie.

46 minut temu, Tomek1777 napisał:

To dłuższa historia. I to nie jest miejsce aby tutaj szczegółowo opowiadać co i kiedy się wydarzyło. W skrócie,  zadaniem dystrybutora jest sprzedać mi produkt a ja nie do końca byłem z niego zadowolony a dokładnie biorąc go do siebie zaznaczyłem że chcę go na początku przetestować. Wydaje mi się że stąd wyszło małe nieporozumienie ale rozstaliśmy się w zgodzie.

Rockna Wavelight jest wg ciebie lepsza niż R7? 

29 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Rockna Wavelight jest wg ciebie lepsza niż R7? 

Niestety ostatni raz z r7 słuchałem pewnie około roku temu więc doświadczenie jakieś opinie tylko z pamięci. Wtedy faktycznie porównywałem ten przetwornik z Rockna i ona u mnie została. Jednak nadal potrzebowałem jakiegoś dobrego przetwornika cyfrowo-nalogowego oraz  przezwzmacniacza do drugiego systemu i dlatego kupiłem potem w dobrej ofercie r28. Uważam że te dwa urządzenia audio Gd grają zbliżonym charakterem dźwięku. Pewnie tylko bezpośrednie porównywanie dałoby jakiś bardziej szczegółowe różnica między nimi są. Uważam r28 za świetne  w tym budżecie i ciężko cokolwiek tutaj znaleźć lepszego. Kiedy obecnie porównuje go z Rockna  to to są takie różnice które są łatwe do zauważenia. Być może w innym systemie z innymi kolumnami wolałbym nawet Audio GD. Tu zapewne się ze mną zgodzisz że urządzenia tej chińskiej marki mają podkręconą dynamikę i  R28 jest też również dobrym tego przykładem. Gra bardzo dynamicznie, impulsywnie, do przodu. Przy tym zachowuje bardzo dobrą barwę. Ma też taką cechę która akurat u mnie się do końca nie sprawdza mianowicie podkręca mocno średni bas. Rockna gra niże, swobodniej z takim większym oddechem. Jest mniej impulsywna a zarazem również szybka. Tak naprawdę to ich poziom grania nie odzwierciedla różnicy w cenie która jest między nimi.

Edytowane przez Tomek1777

Godzinę temu, Tomek1777 napisał:

Niestety ostatni raz z r7 słuchałem pewnie około roku temu więc doświadczenie jakieś opinie tylko z pamięci. Wtedy faktycznie porównywałem ten przetwornik z Rockna i ona u mnie została. Jednak nadal potrzebowałem jakiegoś dobrego przetwornika cyfrowo-nalogowego oraz  przezwzmacniacza do drugiego systemu i dlatego kupiłem potem w dobrej ofercie r28. Uważam że te dwa urządzenia audio Gd grają zbliżonym charakterem dźwięku. Pewnie tylko bezpośrednie porównywanie dałoby jakiś bardziej szczegółowe różnica między nimi są. Uważam r28 za świetne  w tym budżecie i ciężko cokolwiek tutaj znaleźć lepszego. Kiedy obecnie porównuje go z Rockna  to to są takie różnice które są łatwe do zauważenia. Być może w innym systemie z innymi kolumnami wolałbym nawet Audio GD. Tu zapewne się ze mną zgodzisz że urządzenia tej chińskiej marki mają podkręconą dynamikę i  R28 jest też również dobrym tego przykładem. Gra bardzo dynamicznie, impulsywnie, do przodu. Przy tym zachowuje bardzo dobrą barwę. Ma też taką cechę która akurat u mnie się do końca nie sprawdza mianowicie podkręca mocno średni bas. Rockna gra niże, swobodniej z takim większym oddechem. Jest mniej impulsywna a zarazem również szybka. Tak naprawdę to ich poziom grania nie odzwierciedla różnicy w cenie która jest między nimi.

R28 nie znam, ale miałem inne urządzenie 3w1 a mianowicie Mastera 11 i on jako dac jest znacznie gorszy niż R7, którego posiadam. 

Spytałem o porównanie z Wavelight, bo założyciel wątku go rozważa, a mojego R7 już u siebie posłuchał. 

Z pamięci R7 porównując do Rockna Weavelight zagra  bardziej rockowo z podkreślonym średnim basem, bardzo dużą dynamiką i drivem - tak go zapamiętałem.

Wczoraj ponownie sluchalem Pegasusa u Grzegorza na jego Yb Audio i ewidentnie Tucana maskuje jego niedostatki, potężna dynamika tego wzmacniacza powoduje, że ten dac nabiera życia. U mnie z Primare było kiepsko, ale to nie jest ten drive. 

A tak poza tym to te kolumny Yb na revelatorach scan speaka plus szpilka wysokotonowa, to jest na prawdę świetne granie, znają się panowie na robocie. Nawet pegasus nie zepsuł całego efektu. Bassreflex z przodu, więc nie ma problemu z ustawieniem. 👌 

Lepszy dac wjedzie i będzie pełne zadowolenie. 

8 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Wczoraj ponownie sluchalem Pegasusa u Grzegorza na jego Yb Audio i ewidentnie Tucana maskuje jego niedostatki, potężna dynamika tego wzmacniacza powoduje, że ten dac nabiera życia. U mnie z Primare było kiepsko, ale to nie jest ten drive. 

Weź pod uwagę, że pegasusy/denafrips mają b.wysoka impedancje wyjściowa i z tego powodu z niektórymi wzmacniaczami nie polubią się.

51 minut temu, EMiL napisał:

Weź pod uwagę, że pegasusy/denafrips mają b.wysoka impedancje wyjściowa i z tego powodu z niektórymi wzmacniaczami nie polubią się.

Nie bardzo wiem, czemu wrzucasz pegasusa z denafrips to jednego wora. Pontusa miałem pol roku w domu i grał zdecydowanie lepiej z Primare od Pegasusa. 

28 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Nie bardzo wiem, czemu wrzucasz pegasusa z denafrips to jednego wora. Pontusa miałem pol roku w domu i grał zdecydowanie lepiej z Primare od Pegasusa. 

Bo sa produkowane w tych samych zakladach?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

7 minut temu, rafa napisał:

Bo sa produkowane w tych samych zakladach?

To o niczym nie świadczy, to są zupełnie inaczej grające urządzenia. 

Już sam gabaryt się nie zgadza, Pontus jest sporo większy. 

Opony różnych marek też są odlewane w tej samej fabryce, czy to znaczy że wszystkie opony są takie same? 

Jasne ze nie. Ale pewne zalozenia kosntrukcyjne moga byc wrecz identyczne. Z tego co czytalem to projektowal je ten sam inzynier. Zreszta Emil pisal tylko w kontekscie wysokiej impedancji wyjsciowej

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Tak, też to czytałem. Ale efekt jest zgoła różny, inne gabaryty, inna cena, inny dźwięk. Pontus w tej samej konfiguracji zagrał po prostu lepiej. Inna sprawa, że nie zdawałem sobie dotąd sprawy, że wzmacniacz aż tak może przykryć wady daca, trochę mnie to zdumiło. Czyli jak zawsze, trzeba testować w konkretnym systemie. 

W dniu 13.04.2023 o 09:58, staropolanka2000 napisał:

Inna sprawa, że nie zdawałem sobie dotąd sprawy, że wzmacniacz aż tak może przykryć wady daca, trochę mnie to zdumiło.

A może nie przykryć, tylko pokazać jak gra. Koc jest u Ciebie... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Koc jest u Ciebie... 

Dobrze że ty wiesz lepiej jak u mnie gra. Z Agd R7 nie ma koca, z Pegasusem jest, reszta konfiguracji dokładnie taka sama. To gdzie leży wina? 

• Pokaż nowe odpowiedzi