Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki dac do 1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

d90 sluchałem w salonie audio, w towarzystwie denafripsa ares i jakiegos gustarda

no wypadł nieprzekonująco, nawet mój ówczesny parasound zdac zagrał lepiej

58 minut temu, krolewicz napisał:

zdecyduj się,  najpierw piszesz, że lepiej Ci grało z amplitunera, a teraz topping nie jest taki zły 😄

miałem na testach tego toppinga, wiem o czym mówię, ten DAC tak gra

fajnie, że ktoś jeszcze ma uszy i słyszy, że to nie gra, a nie tylko czyta tabelki z pomiarów

mogło być gorzej, mogłeś kupić droższego toppinga d90 który gra z grubsza tak samo 😄

No i tu trzeba rozróżnić gust (czyli to co mi się podoba) a walory muzyczne sprzętu. Bardziej podobała mi się gra Yamahy jako źródła, mimo że obiektywnie miała mnóstwo minusów (góra nie była tak jasna, bass był słabo wysterowany ale środek mnie ujmował) Topping obiektywnie gra lepiej (bardzo dobrze kontrolowana linia bassu, widna i szeroka góra, lepsza separacja instrumentów, lepsza scena ale wycofała mi środek i odebrała energię instrumentów) niestety ale doskwiera mi brak środka pasma i dlatego szukam dalej, może uda mi się kiedyś trafić fajne źródło. 

4 godziny temu, krolewicz napisał:

mogłeś kupić droższego toppinga d90 który gra z grubsza tak samo

Tutaj się nie mogę zgodzić. Zupełnie inna kość DAC i zasilanie. 

3 godziny temu, Slim855 napisał:

może uda mi się kiedyś trafić fajne źródło. 

Szukaj DAC na lampach. Będziesz miał idealną średnicę. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

19 godzin temu, Slim855 napisał:

Do Burr Browna DSD 1791 mam sentyment 🙂

Lepszy 1795 . 😉

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

A ja znowu powiem że od tych nowoczesnych Chińczyków w brzmieniu wolę arcama rdac. I zostanie na zasilacz. 

Albo musical fidelity m1dac. On już miał w sobie lepsze zasilanie jak pamiętam 

Dla mnie lepiej grał Arcam ale co kto lubi. 

W nowych "lepszych" kościach oczekuj dokładności, szybkości, rozdzielczości, czasem, często , jasności.

Piotrek 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

A ja znowu powiem że od tych nowoczesnych Chińczyków w brzmieniu wolę arcama rdac. I zostanie na zasilacz. 

W nowych "lepszych" kościach oczekuj dokładności, szybkości, rozdzielczości, czasem, często , jasności.

Piotrek 

Właśnie teraz się zastanawiam w co pójść FIDELITY V90-DAC, arcam rdac, arcam irdac. Na razie te wydają się w miarę sensowne 

2 minuty temu, Slim855 napisał:

Właśnie teraz się zastanawiam w co pójść FIDELITY V90-DAC, arcam rdac, arcam irdac. Na razie te wydają się w miarę sensowne 

V90 gra wyraźnie gorzej. Starszy, dużo starszy m1dac gra o klas lepiej. 

Irdac mimo innego chipu gra podobnie.

Tutaj to już jest kwestia ceny

Edytowane przez Piotr Sonido
26 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Dokładnie jak piszesz - wyjątkowo nieudany dac

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Irdac mimo innego chipu gra podobnie.

Tutaj to już jest kwestia ceny

Ciekawy jestem ile według was jest wart IrDAC Arcam?

Warto poszukać starego matrixa mini-i. Oparty ba 2xad1955 potrafi spowodować opad szczelny. Niestety nie ma wodotrysków w postaci Dsd itp   
do dzis płacze po katach, ze go sprzedałem. 

Edytowane przez kwasior21
11 godzin temu, Slim855 napisał:

Ciekawy jestem ile według was jest wart IrDAC Arcam?

Według mnie jest wysoko oceniany. Ale ja akurat patrzę , słucham brzmienia urządzeń a nie wyników ile jest w stanie kHz przewalić. 

A ile złotówek? Kto to wie. Rybek używany wariuje tak samo. 

Już mnie chyba nic nie zdziwi. 

Piotrek 

Ciekawa opcja z tym Matrix Mini-i, niestety nie widzę nic na ogłoszeniach. Teraz mocno zastanawiam się nad Irdac czy rdac Arcama 🙂 szczerze to ja już na parametry nie patrzę, wolę zasięgnąć waszej opinii. Ciekawy jestem który wg. was lepiej zagra 

5 godzin temu, Misio38 napisał:

A jak miałeś amplituner podpięty pod NAD?

Był podpięty po RCA 

W dniu 4.01.2023 o 18:13, Slim855 napisał:

Kable akurat wymianiałem z jakiś najzwyklejszych z Obi na Koltza. Różnica jak dla mnie marginalna na korzyść rozdzielczości i jasności. Charakteru brzmienia Toppinga nie zmieniła.

Topping gra neutralnie i może w cieplejszych systemach jak chce się wyciągnąć więcej detalu i przestrzeni się sprawdzi, natomiast z większym dociążeniem w dole i pełniejszą średnicą zagrał mi DAC od Nostromo, obecnie jest w sprzedaży model Wolf czy też bym szukał coś z iFi np. One Signature. Kiedyś jak szukałem DACa to pod takie granie często było polecany starszy Matrix Mini-I z DACiem na AD 1955 o którym piszesz, na alle widzę jeden jest, choć mógłby być ciut tańszy, bo ostatnio chodziły koło 900zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z Nostromo też wisi jedna oferta i to z zasilaniem liniowym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Prewwit
21 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Piotrek 

m1 dac ma zwykla impulsówke w środku, ale nie słuchałem go

Chodzipo mi o to czy miałeś Yamahę podłączoną [pod końcówkę mocy bezpośrednio.

A może po prostu Yamaha wypychała mocno średnicę, a Topping tego nie robi przez co przy zamulającym NAD-zie masz jak masz. Ja bym wymienił tego kloca.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

7 minut temu, Misio38 napisał:

Chodzipo mi o to czy miałeś Yamahę podłączoną [pod końcówkę mocy bezpośrednio.

A może po prostu Yamaha wypychała mocno średnicę, a Topping tego nie robi przez co przy zamulającym NAD-zie masz jak masz. Ja bym wymienił tego kloca.

Yamaha nie była podłączona bezpośrednio, NAD jest o tyle ciekawy że jest w wersji Rowen Swiss Editon, przerobiony przez Dynavox, z opinii wiem że gra dużo czyściej od wersji cywilnej

6 godzin temu, krolewicz napisał:

m1 dac ma zwykla impulsówke w środku, ale nie słuchałem go

O widzisz. No to wygląda na innego. W takim razie jemu też zasilanie. Gra fajnie. Lepiej od nowych musicali.

Warto poszukać starego matrixa mini-i. Oparty ba 2xad1955 potrafi spowodować opad szczelny. Niestety nie ma wodotrysków w postaci Dsd itp   
do dzis płacze po katach, ze go sprzedałem. 

Kupiłem kiedyś w ciemno na allegro za 550zł.
Jeden z najlepszych zakupów audio, kiedykolwiek.
Gra do dziś.
Jedyny minus to wyświetlacz na którym ledwo widać jaki poziom sygnału jest ustawiony.

Zdecydowanie nie polecam V90, ciężko to opisać inaczej jak wypadek przy pracy panów z Musical Fidelity. Puki nie sprawisz sobie nowego DAC`a polecam wypróbować program Voice Meter. Jest to darmowy program, który po skonfigurowaniu wszystkiego, oprócz innych ciekawych opcji, daje nam dodatkowe trzy wirtualne potencjometry, low, mid i high. Mi pomogło to dostosować dźwięk do swoich potrzeb w tamtej chwili. Może u Ciebie sprawdzi się dodatkowa kontrola nad średnicą. Te kilka db potrafią zdziałać cuda.

Miałem zamówić irdac Arcama, ale postanowiłem zaryzykować i zamówiłem z ciekawości Matrix mini i 😀. No i tutaj muszę podziękować Prewwit za link do aukcji, jeśli nie podpisuje to będę szukał dalej, następny w kolejce będzie Arcam 

W dniu 5.01.2023 o 14:56, marek-1969 napisał:

Lepszy 1795 . 😉

Nie do końca, najlepszy nadal jest PCM1794. 1795 jest nowszy, ale ma słabszy analog. Ot, taka ciekawostka.

Witam, odebrałem DAC Matrix mini I, pierwsze wrażenie (konsternacja "wymienił stryjek siekierkę na kijek") brzmienie bardzo podobne do Topping D30 pro, ale jak zwykle diabeł tkwił w szczegółach 😃. W Toppingu i Matrxie występuje podobna analogowość z tym że Matrix jest wyraźnie cieplejszy. Wokal bo tu różnica była duża, ewidentnie wyrzucony na pierwszy plan w Matrixie a w Toppingu był na wysokości kolumn, w obydwu wokal przyjemnie naturalny. Linia basu wprawiła mnie w osłupienie, bo starcie w tym pasmie było wręcz mocarne. W Toppingu masywniejszy, niski, tłusty w wysoką kulturą, a w Matriksie bass był szczuplejszy (jakby mniej), dynamiczny, słychać fakturę i co najlepsze, gdy ma zejść nisko robi to tak głęboko na ile pozwolą kolumny (mam AE 309 Aesprit stare kolumny które były bardzo ciężkie do wysterowania jeśli chodzi o bass, lejący, rezonujący, mocno obfity) bass wysterowany idealnie! Bum na granicy słyszalności i zero lania bądź podlewania głęboki, mocny, precyzyjny, ewidentnie najlepsze pasmo tego DACa. Średnica kolorowa, i bardzo muzykalna chociaż ta w Toppingu bardziej neutralna (mniej analogowa, słychać więcej detali) no i góra tu już na korzyść Toppinga, wyższa, szersza, jaśniejsza, tu Matrix nie miał szans.

Na razie Matrix zostaje 😃 chociaż kusi spróbować Arcama irDAC i zobaczyć jak chodzą kości PCM1796 w stosunku do AD1955 i CS43198  

Nie no to ewidentnie Arcam musi u ciebie wjechać chociaż im dłużej posłuchasz ty możesz zauważać więcej różnic więc daj sobie jeszcze czas ale ja już wietrzę tego białego królika:)

Piotrek 

• 1 miesiąc później...

Witam ponownie, w pogoni za poszukiwaniem idealnego źródła dźwięku mam już u siebie 2 DACki (Matrix Mini I i IrDac Arcama) i jedno źródło w postaci odtwarzacza strumieniowego Onkyo NS-6170 🙂 Co do wniosków, miałem nadzieję co do Irdac, ale jednak Matrix Mini I zagrał lepiej (ładniejszy niższy bas, kolorowa i klarowna średnica, trochę jednak przeszkadzała w mini góra pasma, taka przygaszona, brakowało postawienia kropki nad i) no ale wszystkiego w budżecie do 1500 mieć nie można 🙂 no ale generalne wrażenie b. dobre. Arcama kupiłem ze względu na opinie gra fajniej od Toppinga D30 Pro, ale do Matrixa troszkę mu brakuje. Co do Onkyo to już zupełnie inna liga, Topping D30 Pro, Matrix Mini I, IrDac Arcama nie mają nawet startu, każde pasmo i budowanie sceny jest poza zasięgiem tego sprzętu no ale cena też dużo wyższa jak zakładany budżet (piszę to tylko, bo nie zdawałem sobie wcześniej sprawy jak duże  są różnice w brzmieniu w zależności od jego klasy, drugą rzeczą którą mnie zaskoczyła to że stary NAD 352 jest tak wrażliwy na źródło i może pokazać tak wysoką kulturę grania). Może jeszcze kiedyś skusze się na poszukiwanie nowego DACka, ale już chyba w wyższym budżecie, teraz może pomyślę o jakimś ciekawym wzmacniaczu 😃. Pozdrawiam 

Może Matrix Mini wymaga jedynie większej dbałości o kable wyjściowe i dopiero wtedy ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Może Matrix Mini wymaga jedynie większej dbałości o kable wyjściowe i dopiero wtedy ...

Matrix Mini I po prostu tak gra, kable w niczym nie pomogą 

A ziemia jest płaska 😉 bo nie widać ...

Ja tylko śmiem twierdzić, że z dobrymi ( bez względu na cenę ) może zagrać

na górze pasma lepiej i tyle. Ale skoro przerabiałeś kilka kabli i było tak samo,

to rzeczywiście szkoda nawet tych 15 złotych.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 godziny temu, audioburak napisał:

A ziemia jest płaska 😉 bo nie widać ...

Ja tylko śmiem twierdzić, że z dobrymi ( bez względu na cenę ) może zagrać

na górze pasma lepiej i tyle. Ale skoro przerabiałeś kilka kabli i było tak samo,

to rzeczywiście szkoda nawet tych 15 złotych.

Sprawdzałem z najtańszymi i robionymi na zamówienie (na kablach koltza). Nie słyszę różnicy we wszystkich możliwych konfiguracjach 

• Pokaż nowe odpowiedzi