Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do Audiolaba 9000A. Prośba o pomoc w doborze.

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam się do Was z prośbą o sugestie w kwestii doboru kolumn podłogowych do mojego Audiolaba 9000A.

Aktualnie wzmacniacz gra u mnie w salonie 26m2 z kolumnami Heco Aurora 700. O ile te kolumny z poprzednim Audiolabem 6000A Play wystarczały mi w zupełności, tak teraz czuję że wypadałoby podłączyć pod nową integrę coś z wyższej półki. Chciałbym zachować  ciepłe i dociążone brzmienie Auror, ale pójść wyżej, aby w pełni docenić wyższą klasę obecnie posiadanego wzmacniacza i zyskać na ogólnej kulturze przekazu, finezji, niuansach muzycznych.

Zakładam budżet nieprzekraczający wartości wzmacniacza, czyli do 10000 zł za parę nowych kolumn. Dodam, że będą stały stosunkowo blisko ściany - tylna ściana kolumny około 30cm od ściany. 

Przyglądałem się Dynaudio Emit 50, Pylon Diamont 28 (30), ProAc Response DT8 (używane). 

Muzyki słucham różnorodnej, właściwie wszystkiego poza dance/disco/techno i najcięższych odmian metalu. Głównie rock, blues, hard rock, jazz, klasyczna, symfoniczna, alternatywna, trochę elektronicznej (jak Dead Can Dance, Jarre, Vangelis, Dreaming Cooper, Shpongle...) i inne.

Zależy mi na wiernym i realistycznym oddaniu instrumentów perkusyjnych (musi być czuć uderzenie stopy, talerze też muszą wybrzmiewać z należytym blaskiem), gitar elektrycznych i akustycznych, instrumentów smyczkowych, fortepianu i kontrabasu.

Fsjnue jakby rysowały trójwymiarową scenę i potrafiły zagrać pełne spektrum dźwięku przy niskim poziomie wysterowania wzmacniacza, gdyż najczęściej muzyki słucham w nocy i raczej cicho.

Będę wdzięczny za wskazanie kierunku poszukiwań.

Pozdrawiam.

Są teraz takie niezłe modele na aukcjach, jak Spendor FL 8, Phonar Veritas P4

czy Elac FS 267 na głośniku AMT - wszystkie w granicach do 6 kzł.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Niestety kompletnie nie wiem czego się spodziewać po wymienionych. Któreś oferują dźwięk, który oczekuję?

39 minut temu, Yahoou napisał:

Zakładam budżet nieprzekraczający wartości wzmacniacza, czyli do 10000 zł za parę nowych kolumn. Dodam, że będą stały stosunkowo blisko ściany - tylna ściana kolumny około 30cm od ściany. 

Przyglądałem się Dynaudio Emit 50, Pylon Diamont 28 (30), ProAc Response DT8 (używane). 

USHER V 602

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

@mdavis

Fajne te Ushery. Dadzą masę i głębię dźwięku? Nie wiem tylko czy nie za słabe do Aufiolaba, lubię od czasu do czasu włączyć głośniej jakiś koncert a Ushery przyjmują tylko 70W...

Edytowane przez Yahoou
56 minut temu, Yahoou napisał:

Zależy mi na wiernym i realistycznym oddaniu instrumentów perkusyjnych (musi być czuć uderzenie stopy, talerze też muszą wybrzmiewać z należytym blaskiem), gitar elektrycznych i akustycznych, instrumentów smyczkowych, fortepianu i kontrabasu.

Do twojego wzmacniacza można zaryzykować PMC Twenty24. To kolumny z linią transmisyjną generującą doskonały bas. Stopa wręcz wbija w fotel a głośniki można ustawić bliżej ściany bo wylot z kanału labiryntu linii transmisyjnej o długości 3m jest z przodu. Klumny świetnie nadają się do odtwarzania muzyki jaką opisujesz. Robią to z finezją i wyrafinowaniem. Dziś cena tego modelu waha się w przedziale od 6 do 8 tyś. Ich cena katalogowa np. w 2013r. to 24 tyś. Wada to ze względu na linię transmisyjną a nie bas refleks brak możliwości wysterowania kolumn przy cichym słuchaniu.

11 minut temu, Yahoou napisał:

@mdavis

Fajne te Ushery. Dadzą masę i głębię dźwięku? Nie wiem tylko czy nie za słabe do Aufiolaba, lubię od czasu do czasu włączyć głośniej jakiś koncert a Ushery przyjmują tylko 70W...

Bez obaw dadzą radę. Należy koniecznie posłuchać 👂

Ogromna prośba! Mógłbyś porównać brzmienie 6000A oraz 9000A? Czaję się na tego pierwszego, poproszę również w wiadomości prywatnej w jakiej cenie (jeżeli w ogóle sprzedajesz) chcesz go pogonić, może się dogadamy 🙂

Dzięki!

Godzinę temu, D4ncer napisał:

Ogromna prośba! Mógłbyś porównać brzmienie 6000A oraz 9000A?

Ja również chętnie posłucham Twojej opini, mnie natomiast interesuje znów 9000, a nie wiem jak to gra w stosunku do starszych Audiolabów. 

Jeśli szukasz lepszej jakości w dźwięku, ale w zbliżonym stylu to Pylon Diamond 28 będzie doskonałym pomysłem, możesz również wziąć pod uwagę serię wyższą Heco Celan Revolution 7, która gra w bardzo podobny sposób co Pylon.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

KEF R7 można dostać nowe za 10K. 

Posłuchaj koniecznie !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

@D4ncer, @Zamerstary wcześniej miałem tylko 6000A Play, więc nie taki stary. Mogę się odnieść tylko do tego modelu.

Więc najpierw co na plus..:

1. Na pewno wbudowany preamp gramofonowy jest dużo lepszy. To słychać od razu. Przeskok jest ogromny. Jest więcej detali, mniej trzasków, dźwięk szerszy, większy. Nie wiem jak to opisać, ale w mojej ocenie dużo lepszy. 

2. Gniazdo (wzmacniacz) słuchawkowe- patrz pkt. 1.

3. Przetwornik D/A subiektywnie też lepszy. W muzyce więcej jest powietrza detalu. Jakoś czuć, że jest lepiej. Pliki transportowane z mojej maliny po USB do 9000A brzmią lepiej wszystkie bez wyjątku, niezależnie czy jest to FLAC, czy DSD (tylko takie pliki mam) i niezależnie od częstotliwości próbkowania i gęstości bitowej. Ale... jeśli chodzi o odtwarzanie CD z mojego Audiolaba 8300CD, to wolę jednak połączenie analogowe, zbalansowane XLR niż cyfrowe do 9000A. Niby różnica jest ledwo namacalna, pewnie dla wielu niezauważalna, ale ja wolę tak. Też nie potrafię do końca wytłumaczyć.

3. Wyświetlacz, bardzo ładny i czytelny. Mam ustawioną jasność na najniższą i szczególnie wieczorem pięknie się prezentuje. Pokazuje przydatne informacje. Choć nie jest dla mnie zrozumiałe, dlaczego przy źródłach cyfrowych pokazuje jedynie częstotliwość próbkowania a już prędkości bitowej nie. Słabo! Inna rzecz... Fajna sprawą jest wskaźnik wysterowania wzmacniacza, szczególnie ten analogowy. Bardzo ładnie się prezentuje i wygląda jak klasyczny, jednak mnie zbytnio nie cieszy, gdyż słucham na niskich i umiarkowanych poziomach głośności a przy moich wysokoefektywnych Heco oznacza to poziom wysterowania między -60dB a -40dB, co sprowadza się do tego, że na wyświetlaczu prawie nic się nie dzieje, gdyż wskaźniki wyskalowane są od -40dB do +10dB 😞 Słabo!

Co do mocy, to czekam na jakiś rzetelny test i pomiary, bo szczerze wątpię, że 9000A ma 2 razy większą moc od 6000A... Moim zdaniem jest podobna. Kolumny mam te same, okablowanie też, miejsce odsłuchu i ustawienie się nie zmieniło i nie odczuwam wyższej mocy. Mam wrażenie, że jest taka sama, lub tylko nieznacznie wyższa. Zwykle na 6000A Play słuchałem muzyki (z mojego ulubionego źródła) przy poziomie głośności -58dB, obecnie aby mieć zbliżony komfort mam ustawione na -50dB. Pewnie potencjometry mają inną charakterystykę, jednak nawet gdy odkręcę gałę do -10dB to nie czuję tej wyższej mocy. Nie wiem gdzie ona jest. Być może w tym zakresie 0dB - +10dB 😉, jednak nie będę sprawdzał. Faktem jest, że przy -10dB czuć i słychać czystość tej mocy. Niby przy 6000A zniekształceń też było niewiele, ale tutaj słychać wyraźnie że jest czyściej.

Jak to gra?

Brzmi jednak lepiej. Jest jaśniejszy, słychać dużo więcej na średnicy i górze pasma, przez co dźwięk wydaje się mniej zbasowany i ciepły, ale dużo lepiej słucha mi się niektórych gatunków muzycznych. Rock jest bardziej energetyczny, słychać lepiej talerze i gitary. Mają więcej blasku. Generalnie tak jak, w jakiejś recenzji dystrybutora - granie bardziej energetyczne, precyzyjne, ale nieco mniej ciepłe niż w serii 6000... Myślę, że tak jak dotąd raczej nie polecano Audiolaba do kolumn ciemnych, grających "dołem", tak teraz to się zmieni.

Aha, w stosunku do poprzednika (6000a) straciłem nieco na przyjemności słuchania muzyki późno w nocy, przy bardzo niskich poziomach głośności, rzędu -66dB - -72dB. Puki co nie jest tak fajnie jak przy poprzednim, tańszym bracie. Ubyło na dole pasma. Generalnie trzeba się rozkręcić do tych -58dB.

Być może zbyt krótko wzmacniacz mam (dziś gra u mnie 12 dzień) i jeszcze nie osiągnął docelowej barwy, choć pracuje kilka/kilkanaście godzin dziennie. Obecnie nie słyszę, aby jakiekolwiek zmiany w barwie dźwięku zachodziły, więc chyba się już wygrzal.

@Zamerstary@D4ncer

Aha, w stosunku do 6000A zyskałem też na stereofonii. Dźwięk jest bardziej przestrzenny. 

Wygląd i wykonanie też jest na wysokim poziomie. Kawały metalu solidnie połączone i spasowane. Czuć, że to sprzęt z wyższej półki niż poprzednie serie.

Edytowane przez Yahoou

Jestem pod coraz większym wrażeniem preampu gramofonowego w 9000A. Słucham jakby nowych płyt na przynajmniej 2 razy droższym gramofonie. Nie sądziłem, że sam przedwzmacniacz może wnieść aż taką różnicę...

A co powiecie o Fyne Audio F501 lub nowszych? Jak to gra i jak wypadają w niskich częstotliwościach przy Heco Aurora?

Co ty byłeś chyba pierwszą osobą w Polsce która kupiła ten wzmacniacz:)

Czy to była miłość do firmy czy skąd ten pomysł tak pytam z ciekawości?

Brzmienie obecnych kolumn rozwiniesz wybierając elac na przetworniku Jet, kefy serii R albo monitor audio gold. 

Czy model 9000 a jest po tej samej stronie barwy co 6000 a czy jest to granie bliższe 8300?

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Brzmienie obecnych kolumn rozwiniesz wybierając elac na przetworniku Jet, kefy serii R albo monitor audio gold.

Dziękuję, poczytam na ich temat...

Odnośnie Audiolaba...

Przerobiłem tych wzmacniaczy w życiu trochę i jak dotąd poprzedni Audiolab 6000A Play i obecny 9000A najbardziej przypadły mi do gustu. Podoba mi się przede wszystkim dźwięk jaki generują, ale także solidność wykonania, design, nieawaryjnosc i brak oszczędności w ich budowie. Uważam, że firma robi uczciwe i dobre wzmacniacze i o to w tym wszystkim chyba chodzi. 

9000A chciałem mieć odkąd tylko go zobaczyłem. Bardzo mi się podoba. Na zagranicznych forach i FB upewniłem się, że jest istotny przeskok jakości na plus względem poprzednich serii, więc skusiłem się i się nie zawiodłem. Nie miałem modelu 8300A tylko 6000A Play, więc nie porównam 9000A do 8300A. Z serii 8300 mam tylko odtwarzacz CD. Jednak są ludzie, którzy wymienili końcówki mocy 8300XP na najnowszego Audiolaba 9000A i sobie chwalą tą zmianę. Sam chciałem kupić tą końcówkę, ale przez niemal rok nie mogłem się doprosić o egzemplarz z polskiej dystrybucji więc kupiłem 9000A.

Polecam w wersji czarnej. Pięknie się prezentuje. Myślę , że grafiki i filmiki w sieci nie oddają tego. 

Pozdrawiam.

Ok rozumiem.

Bo audiolab 6000 to był chyba pierwszy a przy najmniej z nowoczesnej historii która pamiętam który nie grał sucho. Nie był analityczny i dumny w wysokich rejestrach.

W modelu 6000 widać było że jest to nowy producent. 

9000 mi osobiście też bardzo się podoba.

Piotrek 

• 2 tygodnie później...

A co myślicie o zamianie moich Heco Aurora 700 na podstawkowe KEF R3? Podobno te podstawki grają pełnym, dociążonym dźwiękiem... 

1 godzinę temu, Yahoou napisał:

A co myślicie o zamianie moich Heco Aurora 700 na podstawkowe KEF R3? Podobno te podstawki grają pełnym, dociążonym dźwiękiem... 

Bardzo dobry pomysł. Dużo zyskasz.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Yahoou, wszystkie sugestie to zwykłe teoretyzowanie nie uwzględniające ważnego  aspektu akustyki Twojego pomieszczenia. Jak nie posłuchasz u siebie, to nie będziesz miał pewności, czy dokonujesz właściwego wyboru.

24 minuty temu, Stream napisał:

Yahoou, wszystkie sugestie to zwykłe teoretyzowanie nie uwzględniające ważnego  aspektu akustyki Twojego pomieszczenia. Jak nie posłuchasz u siebie, to nie będziesz miał pewności, czy dokonujesz właściwego wyboru.

Zgadza się, chodzi mi o kierunek poszukiwań. Chcę pominąć odsłuchy kolumn, które zagrają "chudym" dźwiękiem i zrobić upgrade, nie downgrade. Heco grają w moich warunkach pięknie. Nie będzie łatwo ich zastąpić.

Ukryta Zawartość

Gdyby jednak za duże to jest i R600, bo o monitorach R200 nie wspomnę ...

Bez agresji i z basem. Do rozważenia.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 11 miesięcy później...
11 godzin temu, madrid 2012 napisał:

A jak wypadnie ten Audiolab 9000a z APClassic 8 ?

Musisz posłuchać i samemu ocenić Najlepiej zabrać powyższy wzmacniacz i udać się do salonu który oferuje powyższe kolumny 

Zależy, które już masz 😉 U nas powinny stać zarówno AP, jak i 9000A, zapraszamy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 27.12.2023 o 22:42, madrid 2012 napisał:

Chyba odwrotnie 😊

No nie. 

Bierzesz wzmacniacz do salonu / sklepu który ma kolumny.

Chyba że odwrotnie chodzi ci o wzięcie na testy kolumn do SWOJEGO salonu, to tak 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi