Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory w salonie 35m2

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Do tej pory słuchałem sobie muzyki w pokoju na poddaszu o powierzchni ok 17m2, na następującym sprzęcie:

Dynaudio DM 2/7

Harman HK 3770

CD/DAC Harman HD 970

Brzmiało to dla mnie świetnie do tego stopnia, że nie odczuwałem potrzeby nic zmieniać.

Niedawno jednak przeprowadziłem się do nowego mieszkania, gdzie "pokój odsłuchowy" to salon o wymiarach ok 5m x 7m, w dodatku otwarty na przedpokój/korytarz ok 11m2. Wysokość pomieszczeń trochę ponad standard, bo ok. 2,8m, więc kubatura znacznie większa niż w starym mieszkaniu. Niestety na nowym miejscu czar brzmienia prysł. Bas totalnie wyparował, gra bardzo cichutko w stosunku do średnicy i wysokich, gdzie w poprzednim mieszkaniu bardzo ładnie się zgrywał z resztą pasma. Kombinowałem z ustawieniem, ale na nic się to nie zdało, przybliżenie głośników do tylnej ściany na ok 20-30cm co prawda trochę wzmacnia bas ale dalej jest źle, w dodatku dudni i gra nie w tempo.

Jako że brzmienie Dynadio bardzo mi przypadło do gustu, a ponadto bardzo podobają mi się kolumny podstawkowe, zacząłem się rozglądać za lepszymi monitorami. Wybór padł na Evoke 20, które udało się wyhaczyć w dobrej cenie na outlecie. Opinie miały świetne, bas miał mieć siłę jak z podłogówek, przy zachowaniu charakteru monitorów Dynaudio. Niestety po ustawieniu ich w salonie, w pierwszej chwili nie odczułem wielkiej różnicy w brzmieniu. Basu tyle samo co ze starych DM, jedyny plus jest taki, że mogę je dać bliżej ściany bez dudnienia, co ostatecznie trochę wzmacnia bas. Po kilku dniach odsłuchów zacząłem się zastanawiać, czy to może Harman sobie z nie radzi?

Z ciekawości przeniosłem wszystkie klamoty do sypialni 18m2 i podpiąłem na pierwszy ogień nowe Evoki. Dźwięk mnie nie powalił, basu było co prawda w odpowiedniej ilości, ale grało to jakoś tak, matowo i bez energii, jakbym puścił Youtuba. Podłączyłem następnie stare DM no i rewelacja, dźwięk jak w starym mieszkaniu, pełno wigoru, kawał dobrego basu (Doing Time Lany del Rey brzmiał jakbym miał podpięty subwoofer). Gęba mi się aż uśmiechała, a muzyka wciągała jak dawniej. Evoki w każdym aspekcie wypadły wyraźnie gorzej, może poza niższym basem, który zagrały ciut lepiej niż stare DM.

Ogólnie kompletnie nie odczułem, żeby wzmacniacz nie dawał rady. Nawet przy większych głośnościach było super. W związku z tym zastanawiam się czy faktycznie Evoke mogą być aż tak bardzo wymagające względem DM, że wymiana wzmacniacza przyniosłaby spektakularną poprawę? A może do takiej powierzchni monitory kompletnie odpadają i powinienem się raczej rozglądać za podłogówkami?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/160710-monitory-w-salonie-35m2/

W audio.com.pl czytamy o tym HK: "Dźwięk płynący z HK 3770 jest plastyczny, lekki, ale spokojny. Harman nie jest demonem dynamiki i detaliczności, lecz na pewno nikogo nie znudzi, potrafi przekazywać emocje, muzyka w jego wydaniu nie szarpie, ale płynie"

No i raczej mamy odpowiedź. Do tych monitorów potrzeba czegoś mocniejszego i bardziej neutralnego/jaśniejszego np. Hegel 190 lub Musical Fidelity M6si.

U mnie Contour 20 grają w 5x7x3m. Basu jest wystarczająco, ale dodatkowo są 2 subwoofery dopełniające dol pasma. Polecam.

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

I to się nadaje 😉 

Twój amplituner ma nawet wyjście na subwoofer, więc pozostaje tylko kwestia

zakupu i podłączenia. Tę kubaturę będzie ciężko wypełnić basem nawet sporymi

podłogówkami choćby to było Dynaudio 😉  Może nie od razu dwa suby,

ale to może być jedyny sposób, wymagający jednak trochę czasu przy ustawieniu

czy dopasowaniu do monitorów. Minimum to chyba jednak 12" ... ale nie każdy

lubi dużo basu w muzyce, więc to indywidualna sprawa.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

12 godzin temu, luke. napisał:

Gęba mi się aż uśmiechała, a muzyka wciągała jak dawniej.

Tak potrafi dźwięk zmienić akustyka pomieszczenia, nic nowego też przez to swego czasu przechodziłem i wielu kolegów również.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA