Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyczna sypialnia z "niskim sufitem" w klasie D

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, mmorgi napisał:

Q150 tki na początek. 

Kuszą mnie te wybory Audioburaka, ale cześć ogłoszeń nie była aktualna, a w reszcie nie ma szans na odsyłke. Skupię się więc chyba na nowych.

@Piotr Sonido

Panie Piotrze,

Elaci kiedyś słuchałem na RN602 w Topie - zagrało to dla mnie mega przeciętnie. Coprawda był to taki szybki dośc odsłuch, ale jednak Ya,aha jest dośc wyrazista, a mi w tym Elacach brakowało wszystkiego 😞 Z drugiej strony naprawdę są to szeroko polecane kolumny. I cena się na nie zrobiła zacna. 

Może mi Pan z SMSLów i Toppinga pomóc coś wybrać?

Bez pan:)

Ja jeszcze jestem młody ciałem choć stary duchem 😛

A tak na poważnie to osobiście nie polecam ci modelu q150 do odsłuchu stereofonicznego moim zdaniem ale nie tylko moim to są kolumny które były dedykowane jako surround do kina domowego uzupełnienie kompletu.

q359 tak. Super produkt.

ale droższy 

Jasne elac ma specyficzne brzmienie które nie każdemu musi się podobać.

Jeśli wolisz coś bardziej żywszego to acoustic Energy, magnat signature, monitor audio bronze .

Piotrek 

22 godziny temu, mmorgi napisał:

Może mi Pan z SMSLów i Toppinga pomóc coś wybrać?

Kup Sabaja A30A i Wiim Mini.

Absolutnie nie ma szans żebyś kupił coś lepszego w tej cenie.

Powodzenia !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Bez pan:)

Ja jeszcze jestem młody ciałem choć stary duchem 😛

A tak na poważnie to osobiście nie polecam ci modelu q150 do odsłuchu stereofonicznego moim zdaniem ale nie tylko moim to są kolumny które były dedykowane jako surround do kina domowego uzupełnienie kompletu.

q359 tak. Super produkt.

ale droższy 

Jasne elac ma specyficzne brzmienie które nie każdemu musi się podobać.

Jeśli wolisz coś bardziej żywszego to acoustic Energy, magnat signature, monitor audio bronze .

Piotrek 

Zasugerowalem się widzisz zagranicznymi recenzjami i ocenami, gdzie sporo youtuberów mówiło że do mniejszego pomieszczenia to te q150 dużo fajniejsze, że lepsza scena, że niżej schodzą itd. Pewnie się rozczaruję, ale w dobrej cenie je wyrwałem i postanowiłem właśnie zacząć słuchać. Być może jak kulą w płot 😄

@Piopio

A30a fajowy sprzęt, ale mimo wszystko za drogi do takiej małej sypialni. Będę szukał tańszego wzmacniacza klasy d.

3 godziny temu, mmorgi napisał:

Zasugerowalem się widzisz zagranicznymi recenzjami i ocenami, gdzie sporo youtuberów mówiło że do mniejszego pomieszczenia to te q150 dużo fajniejsze, że lepsza scena, że niżej schodzą itd. Pewnie się rozczaruję, ale w dobrej cenie je wyrwałem i postanowiłem właśnie zacząć słuchać. Być może jak kulą w płot 😄

@Piopio

A30a fajowy sprzęt, ale mimo wszystko za drogi do takiej małej sypialni. Będę szukał tańszego wzmacniacza klasy d.

Zaletą jest to, że nie potrzeba już DAC. 

Sensowny DAC to wydatek rzędu 1000 zł. Do tego wzmacniacz ok.850 i robi się prawie 2000 zł. To już lepiej kupić Sabaja. 

No dobra. Po taniości to masz to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

11 minut temu, Piopio napisał:

Zaletą jest to, że nie potrzeba już DAC. 

Sensowny DAC to wydatek rzędu 1000 zł. Do tego wzmacniacz ok.850 i robi się prawie 2000 zł. To już lepiej kupić Sabaja. 

No dobra. Po taniości to masz to:

Ukryta Zawartość

Tak, tego wlaśnie rozważam oraz SMSL a300, DA-9 i SA300.

Ukryta Zawartość

8 minut temu, mmorgi napisał:

Tak, tego wlaśnie rozważam oraz SMSL a300, DA-9 i SA300.

i Topping MX5

W dniu 13.01.2023 o 19:56, mmorgi napisał:

Nie wiem jakie są zagraniczne recenzje tych obi produktów ani ich porównanie 

Ale jeśli do kolumn nie masz 30 cm to lepiej grają q350. Nawet w bardzo małych pomieszczeniach 

Ale ale. Jeśli weźmiesz na testy sprawdzisz odsłuch u siebie i powiesz że jednak nie miałem racji to ja to rozumiem. 🙂

Piotrek 

Sprawdzę, przetestuję na dwóch wzmacniaczach - będę mądrzejszy chociaż jak się takie q150 mają do obecnych kolumn i jak zagrają z obecnym wzmaciaczem i marantzem pożyczonym. 

Jeśli to zagra przyjemnie to będę musiał sprawdzić 350 też 🙂

Odezwę się we wtorek po testach. Szukam też w dobrej cenie Wiima, ale trzyma mocno cenę wszędzie. 

Wracam po odsłuchu Q150.

Kolumny bardzo ładne, choc malutkie. Piękne doły. Schodzą naprawde nisko. Pięknie brzmią gitary. Musze słuchąc wyłącznei na sound direct bo jakiekolwiek podbicie powoduje , że mam za dużo basów. Za to góra choc czysta - bez przestrzeni, dość płaska. Wokale damskie też poprawne, ale bez szału.  Niby cyka ta kolumna fajnie, ale nie ma w tym "oddechu" jak w obecnych kolumnach. Za 1600 złotych chciałby mieć lepiej na dole i nie gorzej na górze niż teraz. Szukam dalej. Dodam jedynie że na na SPotify na konweterze do rca Logitecha kolumny grają dużo ciszej niż obecne. 

Muszę mięc chyba jaśniejsze kolumny i byc może wieksze, ale z bardzo zwartym basem. Szukam jednak dużo "wiekszego" dźwięku. 

Nie zmienia to faktu że do nieco większego pomieszczenia to naprawdę bardzo fajne kolumny z przepięknnym dołem. 

I co teraz? Kefy Q350 pewnie góry lepszej mieć nie będą, a dołu mi nie brakuje. A szkoda bo bardzo mi się podobają też stylistycznie. Co byście sprawdzili teraz?

2 godziny temu, mmorgi napisał:

Co byście sprawdzili teraz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A nie prościej coś takiego - Grand PianoCraft MusicCast MCR-N670D?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

3 godziny temu, Misio38 napisał:

A nie prościej coś takiego - Grand PianoCraft MusicCast MCR-N670D?

Może i prościej ale bardzo trudno dostępne. Także skoro  mam przyzwoitą wieżę to  chyba lepiej tę kasę włożyć w kolumny i streamer. 

@Piopio Poczytałem, i jest sporo opini że średnica i góra w tych BRO3 jest dość miałka, wycofana  mało szczegółowa. Wiem, że trzeba posłuchać 🙂 Riozważam , chociaż to już ponad 2k na kolumny. Fajnie, że są 90dB i 6ohm to pewnie je łatwiej napędzić tą moją wieżą niż 86dB 8ohm Kefy. 

A pytanie mam:

czy q350 będą na górze i średnicy grac identycznie skoro tweeter jest taki sam? bo że q150 schodzi niżej to widzę w specce i się to pokrywa z opiniami. ALe rozumiem, że w górze się raczej nic nie zmieni?

Czy Q3020i i 3030i nie będą miały trochę czystszej góry? Albo Wharfeldale 12.X? Albo może Klipsch RP-600M jeśli już nieco wykroczyć poza 2k?

Update.

Zakupiłem Wiim mini. Bardzo to sprawnie działa. Słychać progres na wbudowanym w nim dacu względem poprzedniego Blutooth nawet na obecnej wieży. Nie żeby to były dwa świata, ale jest troszkę szczegółowiej i czyściej. 

Posłuchałem w salonie audio Emotivy B1+ na Cyrus one. Spodziewałem się ciut więcej, ale i tak je pożyczę do domu. Zakupiłem też Sony SSCS5. Jak mi nie podejdą - będa dla córki do jej wieży. 

Doradzcie co jeszcze wziąć na odsluch do domu z tego co wyżej się pojawiło jako sugestie. Wszystkiego nie jestem w stanie sprawdzić 😄

W dniu 19.01.2023 o 09:56, mmorgi napisał:

Poczytałem, i jest sporo opini że średnica i góra w tych BRO3 jest dość miałka

A gdzie są te opinie ? Wszystkie recenzje chwalą te kolumny. Góra jest bardziej dobitna niż w LS50.

8 minut temu, mmorgi napisał:

Doradzcie co jeszcze wziąć na odsluch do domu z tego co wyżej się pojawiło jako sugestie. Wszystkiego nie jestem w stanie sprawdzić 😄

Ignorujesz dobre kolumny a patrzysz na badziewne. Tobie nie da się doradzić. 

Edytowane przez Piopio

4 minuty temu, Piopio napisał:

A gdzie są te opinie ?

Zabij mnie, ale pisałem to parę dni temu i czytałem w wróznych miejscach, nie odtworze gdzie teraz. To się pojawiło ze 3-4 razy. Ale ja akurat BRO3 chcę wziąc do domu też, bo mi się podobają bardzo 😄 Dopytuję bo tutaj padły one jako propozycja jako właśnie z fajną górą i średnicą.

Pytanie czy coś jeszcze zabierać? 

Polk Audio Reserve R200, Quadral Signum 20, ale czy wszędzie są ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 8.01.2023 o 16:25, mmorgi napisał:

Lubie szeroką scene w muzycę, wyrazistość instrumentów.

...wole jaśniejsze granie, nie lubie kocowatej muzyki. 

B&W606 - może być zbyt ostro albo za mało basu, ale posłuchać warto.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

32 minuty temu, audioburak napisał:

Polk Audio Reserve R200, Quadral Signum 20, ale czy wszędzie są ...

Dzięki za te propozycje. R200 mam gdfzie pożyczyć. Coprawda to już bardziej 3k za parę ale przesłuchać warto chyba. 

@szymon1977

Muszę ich poszukać. Dziękuję. 

Edytowane przez mmorgi
11 minut temu, mmorgi napisał:

Muszę ich poszukać. Dziękuję.

Bądź ostrożny bo ze względu na ostrą górę B&W wielu osobom nie pasuje... mi pasuje.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Magnat quantum 753 łączą w sobie czysta a nie męcząca górę oraz sprawny szybki bas.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu masz na prawdę fajne ceny na super kolumny. Nie braknie ci niczego.

Piotrek 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję. Mam czego słuchać.

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Magnat quantum 753 łączą w sobie czysta a nie męcząca górę oraz sprawny szybki bas.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu masz na prawdę fajne ceny na super kolumny. Nie braknie ci niczego.

Piotrek 

Tom już znacznie więcej niż chciałem wydać, więc jedynie jeśli urwie mi....uszy to się na takie coś zdecyduję. Będę słuchał od tańszych do droższych :D, a najlepiej wszystko ze sobą 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 godzin temu, mmorgi napisał:

Dziękuję. Mam czego słuchać.

Tom już znacznie więcej niż chciałem wydać, więc jedynie jeśli urwie mi....uszy to się na takie coś zdecyduję. Będę słuchał od tańszych do droższych :D, a najlepiej wszystko ze sobą 🙂

Nie no koniecznie ze sobą bo jeżeli będziesz słuchał w innych warunkach akustycznych to ciężko mówić o ocenie kolumn. Najlepiej by było gdybyś odsłuchał je u siebie w domu ale jeżeli nie ma takiej możliwości ze względu na zbyt wysoką kaucję za wszystkie sprzęty to staraj się słuchać w jednym salonie wszystkiego.

Rozumiem że może to być problematyczne

Słuchałem:

- Focal 806, Emotiva B1+, Klipsch RB 81, Bronze 100, Oberonów, Klipsch rp600, Usher S520

Większość na mojej wieży ale nie w domu. Porównanwczo też na sklepych wzmacniaczach. Mój SONY daje radę 🙂

Wnioski: mimo pułapu już momentami na poziomie prawie 3k za parę, nic nie powaliło mnie na łopatki co chyba dobrze świadczy o moich obecnych kolumnach. 

Wyróżniały się:

- Usher za fajną przestrzeń i rozległość dźwięku, fajne kolummny ale drogie jak na takie maleństwa i dół ubogi, choć poprawny. 

- Bronze 100 - fajna góra, dośc obszerny dół, kulturalne granie.

- Klipsch RB 81 - czuć wielkość, ale pewnie sie w mojej sypialni uduszą

-B1+ za detaliczność

Wszystko grało przyzwoicie, ale jeśli mam dać 3k za kolumny i samemu nie wiedzieć czy jets lepiej niż teraz, to moim zdaniem to zakup wątpliwy. Muszę posłuchac jeszcze ich w domu, wybiorę ze dwie pary. 

Pozdrawiam

Może jestem głuchy, ale wyglada na to że wieża którą moznmą było kupic parę lat temu za 350 złotych gra niedużo gorzej niż sprzet za 7k 🙂 Potwierdzone przez pracownika jednego sklepu. 

No to rozwiązaniem będą kolumny używane. 

Bo wówczas znajdziesz faktycznie takie które obecnie kosztują w granicach wspomnianej siódemki. 

Piotrek 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No to rozwiązaniem będą kolumny używane. 

Bo wówczas znajdziesz faktycznie takie które obecnie kosztują w granicach wspomnianej siódemki. 

Piotrek 

Muszę sprawdzić KEfy 350 jeszcze już w samej sypialni oraz takie właśnie kolosy typu RB 81 lub małe podłogówki. Wydaje mi się intuicyjnie, że małe podłogówki mogą "zrobić robotę". Ale też na odsłuchu  widać, że mi daleko do audiofilskich zapędów, bo wielkośc dżwięku przeważa w pozytywnych doznaniach. Mam na myśli to, że dynamiczne i skuteczne Klipschy wydają się przy przelączaniu fajniejsze a to jest mega pozorne i dość krókotrwałe wrażenie. O ile słyszę zasadnicze różnice między kolumnami jak grają, to naprawde czasem nie potrafię powiedzieć które fajniej. W jednych fajna przestrzeń, w drugich lepsze, góry, w trzecich doły 🙂 A i to się zmienia na różnych utworach i gatunkach. Rożnice są tak subtelne momentami,  ze mając je wpiete na A i B we wzmaku to jeszcze to słyszę - ale po przepięciu 4ech par to juz sam nie wiem czy pierwsze graly lepiej czy nie. Zawsze trochę jedno kosztem drugiego sie odbywa moim zdaniem. Moze to kwestia budżetu?. Może za 7 tys kolumny dają to wszystko na raz? Nie wiem tego. Najgorsze jest to, że o ile wielkość kolumny slyszę jednoznacznie i mocno ona wplywa na glębię dźwięku, to nie widzę żadnego konkretnego przelożenia miedzy  cena  kolumn a jakoscią dźwięku. Jedyne co slyszę, to ewidentną zależność miedzy wielkoscią woofera a obszernością dołów. Ale nie powiedziałbym w ślepym teście nigdy czy wlaśnie sluchalem Sony SScS5 za 1000 zl czy Usherów za 3 tysiace gdybym ich wcześniej nie sluchal. Grają po prostu inaczej. 😞

Takze chyba żaden ze mnie klient dla branży 😞

Edytowane przez mmorgi

Może powinieneś szukać czegoś w tym stylu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo małe podłogówki w rodzaju:

Ukryta Zawartość

zwracając uwagę na materiał wysokotonówki. I lepiej lokalnie, bo nie wszyscy ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

14 minut temu, audioburak napisał:

Może powinieneś szukać czegoś w tym stylu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo małe podłogówki w rodzaju:

Ukryta Zawartość

zwracając uwagę na materiał wysokotonówki. I lepiej lokalnie, bo nie wszyscy ...

Bowersów móglbym posłuchać w sumie w TOP Hifi w Poznaniu. Wezmę może wieżę pod pachę i sprobuję. 

Ale żebyście mnie nie zrozumieli źle. Te wszystkie kolumny których słuchałem ostatnio naprawdę nieźle grały....mój problem polega na tym, że obecne też grają nieźle i zakładam że taki sklepowy niegdyś zestaw nie może być po 20 latach wyznacznikiem maxa możliwości do 5 tysiecy zlotych , po prostu nie moze, skoro można go było nabyć naprawdę za 300 złotych w używce. 

Albo robię błąd że jeżdzę z wieżą. Może powinienem słuchać na sklepowyh wzmakach.

Nic, walczę dalej żeby chociaż raz na zawsze się dowiedzieć, co słyszę a czego nie i gdzie sa moje limity gonitwy za króliczkiem. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Eeee tam - lepiej z wieżą, chyba, że masz zamiar od razu się przezbroić 😉 

Poza tym, jak jesteś "konsumentem" muzyki różnego rodzaju, a nie zalążkiem

audiofila ( co ma 4 dobrze nagrane płyty i tylko ich słucha 😉 ) to nie

przywiązujesz wagi do szczególnych aspektów brzmienia. Ja tak mam.

Bo wiadomo - zawsze można inaczej .... i lepiej też 😉 A jak będziesz za dużo

czytał, to i deprecha murowana i pustki w portfelu.

A z limitem pogoni za króliczkiem może być cinżko ...

17 godzin temu, mmorgi napisał:

Albo robię błąd że jeżdzę z wieżą. Może powinienem słuchać na sklepowyh wzmakach.

Jedno drugiemu nie przeszkadza.Chyba najlepiej posłuchać na swojej wieży, a potem skonfrontować z innym wzmacniaczem.

• Pokaż nowe odpowiedzi