Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki transport cd?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez carlos med,

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 6.09.2023 o 11:54, bum1234 napisał:

Niestety twoje spostrzeżenia brzmieniowe pochodzą ze sfery wyobraźni niezależnie od tego co sobie napiszesz.

Jasne, ty wiesz lepiej co ja słyszę 🙂 

Nie przeszkadzaj ludziom, którzy sobie w wolnym czasie chcą tutaj porozmawiać, tylko tyle.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

14 godzin temu, bum1234 napisał:

Zgraj sobie ten sam utwór do pliku przy pomocy każdego transportu jaki posiadasz. Porównaj pliki. Jeśli napędy są sprawne, pliki będą identyczne. Czy trzeba czegoś więcej, żeby pokazać, że te wszystkie bajania to czysta strata czasu?

Czyli ty twierdzisz, ze każdy sprawny napęd odczyta płytę identycznie i to za każdym razem?

5 minut temu, bum1234 napisał:

A ty nie opowiadaj bajek 🙂

Nie bądź bezczelny.

6 minutes ago, Jacchusia said:

Czyli ty twierdzisz, ze każdy sprawny napęd odczyta płytę identycznie i to za każdym razem?

Oczywiście. Błąd jest bardzo mało prawdopodobny - kod jest korekcyjny. Jeśli nawet błędy występują, to są tak rzadkie, że tego nie zauważysz. A już napewno nie poszerzą ci sceny ani też nie zepsują basu.

9 minutes ago, Jacchusia said:

Nie bądź bezczelny.

Ty tez 🙂

14 godzin temu, izapat napisał:

Myślałem , że dowiem się tu czegoś . Jednak w  audiostereo sami ignoranci nie mający pojęcia w temacie , wypowiadają się prześmiewczo zamiast doradzić.

Wyszukujesz jakieś dziwadła i oczekujesz poklasku? Co w tym koszmarku widzisz rasowego? Lampki? Za 3,600 szukaj urządzenia możliwie prostego, dobrze zaprojektowanego na dobrych podzespołach. W tym Yaqinie pewnie najdroższym elementem jest dziwaczna obudowa (choć samej marce należy się uznanie jako producentowi tanich a przy tym dobrych wzmacniaczy lampowych) 

Dobry CD w tych pieniądzach, który sprawdzi się jako transport? Za kilka stów taniej kupisz Pro-Ject Box DS3 oparty na mechanizmie BlueTiger. Zajebiście sprawdza się jako transport. MInusy? Totalnie wieśniacki pilot wielkości karty bankomatowej i tani zasilacz wtyczkowy. W tych pieniądzach ciężko o coś lepszego. 

2 minuty temu, bum1234 napisał:

Oczywiście. Błąd jest bardzo mało prawdopodobny - kod jest korekcyjny. Jeśli nawet błędy występują, to są tak rzadkie, że tego nie zauważysz. A już napewno nie poszerzą ci sceny ani też nie zepsują basu.

Ty wiesz jak działa korekcja błędów?

Masz bardzo podstawową wiedze w temacie i nawet nie chce ci się dokształcić, poczytać co inni nt. piszą, okopałeś sie i tyle. Rozmowa z tobą to strata czasu.

Ale panowie spokojnie po co tyle agresji.

Tak samo jak z kablami tak samo jak z transportami każdy z nas który ma jakieś doświadczenie w audio ma swoje zdanie i go nie zmieni pod wpływem innej osoby. Na pewno nie z forum.

Dlatego chill.

Kurcze no szkoda że nie wiem jaki był tytuł tego filmu o transportach sieciowych

21 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Tak samo jak z kablami tak samo jak z transportami każdy z nas który ma jakieś doświadczenie

Każdy? No chyba nie, skoro gość pisze coś w temacie, twierdzi że porównywał i nawet _ma_ transport i CD choć to bez sensu. Rozumiem, ze kupił, zeby porównać, ale po co nadal ma skoro to bez sensu jak sam napisał?

Sądzę ze dysponuje dużym doświadczeniem, ale w pisaniu na forum.

4 godziny temu, Jacchusia napisał:

Można mieć duże doświadczenie. Tylko trzeba z niego wyciągać jakieś wnioski. 

?👈

Właśnie wpadł w ręce transport Sony CDP-R1, to ówczesny prawie topowy ich transport.

Chociaż mojemu 557ESD dużo nie brakuje, to właśnie przypomniałem sobie jak świetnie może nadal brzmieć muzyka z krążka 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie :))

Ja jako świeżak na Tym forum widzę....jak zwykle wiele hejtu i wycieczek osobistych...jak to na większości forów.... po co to komu ? Mało wnosi do tematu....

Kupiłem sobie ostatnio streamer Taga Harmony TWA-10B plus tej samej firmy DAC DA-300.... słucham sobie Tidala - michę cieszy przyjemne gładkie analogowe granie.... aż dokupiłem jeszcze lepszy zasilacz  od Tomanka do DACA... jeszcze lepiej to gra 🙂

Mam CD Rotel RCD-930AX - którego chętnie bym podpiął do DACA Tagi ... ale niestety stary CD nie ma wyjścia cyfrowego.

Dlatego rozglądam się za jakimś transportem który bym mógł podłaczyć do DACA Tagi.

I teraz najważniejsze.... przeglądając ogłoszenia uzywanych CD , DVD.....

Jak czytam niektóre tutaj opinie.... to rozumiem jeśli wezmę na transport LG DVD za 80 zł ....czy np. CD ONKYO 7030 za 1000 zł ...... będzie grało tak samo ??????????

( jak nie słychać różnicy to po co przepłacać :)))

Pylon Diamond 28 ,Unison Research Simply Italy, Nad C-538, Wiim Ultra 

13 godzin temu, tgiertuga1 napisał:

Jak czytam niektóre tutaj opinie.... to rozumiem jeśli wezmę na transport LG DVD za 80 zł ....czy np. CD ONKYO 7030 za 1000 zł ...... będzie grało tak samo ??????????

( jak nie słychać różnicy to po co przepłacać :)))

Nie ma transportów DVD to format wymyślony do filmów, DVD Audio może i jest, ale ja się nie spotkałem, a płyt mało.

Kup transport, nie CD z wyjściem cyfrowym - taka moja rada 🙂

Skoro słyszysz i doceniasz różnice wynikłe z dobrego zasilania, to moja rada jest zasadna.

Z półki cenowej Cyrus, warto zwrócić uwagę na NuPrime CDT-9 i Teac PD-505T. Koło 10k polecamy Teac VRDS-701T i NuPrime CDT-10.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

6 godzin temu, Jacchusia napisał:

Nie ma transportów DVD to format wymyślony do filmów, DVD Audio może i jest, ale ja się nie spotkałem, a płyt mało.

Kup transport, nie CD z wyjściem cyfrowym - taka moja rada 🙂

Skoro słyszysz i doceniasz różnice wynikłe z dobrego zasilania, to moja rada jest zasadna.

Kurcze , wszystko fajnie tylko same Transporty ...są jednak drogie.

Raczej zwracałbym się w kierunku bardziej budżetowego rozwiązania, obecnie czytam pozytywne rzeczy na temat używanego Onkyo CD 7030. Ale to nie miejsce na ten temat CD , także nie zaśmiecam.

Edytowane przez tgiertuga1
Doprecyzowanie

Pylon Diamond 28 ,Unison Research Simply Italy, Nad C-538, Wiim Ultra 

17 godzin temu, tgiertuga1 napisał:

Kurcze , wszystko fajnie tylko same Transporty ...są jednak drogie.

Raczej zwracałbym się w kierunku bardziej budżetowego rozwiązania, obecnie czytam pozytywne rzeczy na temat używanego Onkyo CD 7030. Ale to nie miejsce na ten temat CD , także nie zaśmiecam.

Kiedyś jako transportu używałem starszego Marantza, konkretnie CD72 - tańsze modele mają ten sam  mechanizm Philips CDM 4pro, a skoro ma być transport to to jest  najwazniejsze.

23 godziny temu, Sklep.RMS.pl napisał:

Z półki cenowej Cyrus, warto zwrócić uwagę na NuPrime CDT-9 i Teac PD-505T. Koło 10k polecamy Teac VRDS-701T i NuPrime CDT-10.

Około 10 k to nuprime 9 kosztuje, a CDT-10 ok. 11k zł - moim zdaniem nie warto.

W dniu 8.09.2023 o 13:15, Jacchusia napisał:

Każdy? No chyba nie, skoro gość pisze coś w temacie, twierdzi że porównywał i nawet _ma_ transport i CD choć to bez sensu. Rozumiem, ze kupił, zeby porównać, ale po co nadal ma skoro to bez sensu jak sam napisał?

No ale zdanie każdy ma swoje. Nie spotkałem się aby ktoś je zmieniał pod nazwiskiem forum.

W dniu 10.09.2023 o 13:08, Jacchusia napisał:

Około 10 k to nuprime 9 kosztuje, a CDT-10 ok. 11k zł - moim zdaniem nie warto.

CDT-9 koszt około 6k zł, czy warto zależy od wymagań i jak zawsze warto samemu sprawdzić czy jego granie jest warte swojej ceny.

Edytowane przez Sklep.RMS.pl

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• 2 tygodnie później...

Panowie, czy ktoś miał na osłuchu do porównania transport Moona 260DT vs Nuprime CDT-10. Do CDT-10 zachęca mnie wyjście I2C, co pozwoli mi go włączyć do DACa.

4 minuty temu, krzysztof.filipak napisał:

Nuprime CDT-10. Do CDT-10 zachęca mnie wyjście I2C,

To na początek weź pod uwagę, że I2S w wykonaniu Nuprime nie jest kompatybilne ze złączami innych firm (standard PS Audio). Zdaje się, że stworzyli swą wariację tego złącza, które działa tylko w ramach urządzeń tej marki. Tą informację potwierdzili mi w trzech salonach audio, które testowały produkty tej marki. Transport z działającym i w pełni funkcjonalnym I2S masz w ofercie Pro-Jecta 

W cywilizowanym I2C w Matrix można dipswitchami programować piny HDMI, w Holo Spring 3 jest menu gdzie mogę również to ustawić. Dziwne, że Nuprime tak to zblokował.

W jednym z salonów audio (udzielającym się czasem na tym forum) próbowali przeprogramować I2S Nuprime tak, aby współpracowało z urządzeniami innych marek. O ile pamiętam z rozmowy, mimo wsparcia merytorycznego producenta, nie udało się. Kombinowali z połączeniem Nuprime ze sprzętami Denafripsa i Toppinga. W obu przypadkach całkowita porażka. W drugą stronę też się nie dało mimo, że w Denafripsie bez problemu można przeprogramować złącze.  Nuprime opracowało swoje złącze oparte o HDMI które nie jest typowym I2S. Tak samo jak Auralic ma złącze L-Link, które także korzysta z HDMI ale nie współpracuje z jakimkolwiek innym złączem. Firmy po prostu wymuszają na nabywcy kupowanie ich produktów a nie konkurencji. Chcesz w pełni wykorzystać potencjał naszego transportu CD, musisz kupić nasz przetwornik. 

Dałem sobie z nim spokój. Tym bardziej, że miałem wcześniej złe doświadczenia z produktami tej marki (transport sieciowy). Uznałem, że nie warto ryzykować z produktami tej marki. Wybrałem inne rozwiązanie tymczasowe, które okazało się  zadziwiająco dobre i na chwilę obecną w pełni mnie zadowala. A docelowo sam będę wybierał transport mając dwa typy. TEAC i Pro-Ject 

Ja też dam sobie spokój. Ja pójdę w tej sytuacji w Moona, kiedyś go słuchałem tylko w innym secie. Teraz kiedy mam pre i końcówkę moona przy okazji dobrze będzie wyglądać :).

5 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Teraz kiedy mam pre i końcówkę moona przy okazji dobrze będzie wyglądać :).

👍

Będzie wyglądać i grać. To będzie najlepsze rozwiązanie. 

Edytowane przez piotrek7
W dniu 11.09.2023 o 13:52, Sklep.RMS.pl napisał:

CDT-9 koszt około 6k zł, czy warto zależy od wymagań i jak zawsze warto samemu sprawdzić czy jego granie jest warte swojej ceny.

To chyba teraz bo ja swojego CDT-8 za 5 tyś z groszem kupiłem, bo takie wtedy były ceny, a to dawno nie było.

9 minut temu, essewissa napisał:

I2s się nie przeprogramowuje tylko tworzy/zleca budowę kabla zgodnie z tym jak jest i2s zbudowane w urządzeniach. Poszukaj w necie.

W tej akurat sytuacji @piotrek7ma rację i nie pójdzie komunikacja od Nuprime do innego urządzenia, bo ich I2C jest zblokowane pod ich urządzenia. Piszą to w instrukcji i lutowanie kabelka nic nie da.

Co do programowania to różnie to producenci rozwiązują, bo zwykle jest to zamiana pinów więc np. Holo pozwala to zmieniać z poziomu menu serwisowego, a Matrix ma dip-ki na spodzie i sobie ustawiamy kompatybilność.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi