Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

Spróbuje uspokoić wątek... 😛 Jakie macie doświadczenia z dostawcami energii? Czy biorąc prąd od Taurona dźwięk będzie bardziej tłusty, czy PGE ma lepszą stereofonię, a Energa lepiej gra górą, Enea też, ale ma analityczny nalot, za to Innology tak zamula, że trzeba filtry zakładać.

😉

6 godzin temu, Kostucha napisał:

W porzo jest każdy, kto wymienia się opiniami, poglądami, doświadczeniem związanym z użytkowania jakiegoś urządzenia, a nie „nie widział, nie słyszał, ale wie najlepiej”. 
Wstawiłem się tu raz za Piopio i tym, że ta kostka, którą poleca, u mnie wyeliminowała szumy i szmery w jednym przypadku. Nie twierdzę, że to niby wpływa na prawidłową pracę DAC, ale jeden z komputerów podłączonych do DACa, powodował, że szumiało w głośnikach. 

W porzo nie zachowują się moim zdaniem wściekający się kablomaniacy, którym ktoś zadaje pytanie, w jaki sposób kawałek przewodnika doprowadzającego 230V z gniazdka do wzmacniacza buduje wspaniałą scenę, sprawia że tworzą się dodatkowe plany, basy walą jak z subwoofera itp. 
Dlaczego na to pytanie reagują agresją i twierdzą, że taki ktoś tkwi w swoim malutkim, ograniczonym światku. Powinienem otworzyć się na świat, podważając naukę? Odrzucić wszystko, o czym uczono mnie na fizyce i elektrotechnice. Einstein, Newton, Tesla oraz wielu innych uczonych to byli tępi ludzie zamknięci w swoim ograniczonym światku? Tu na forum powinienem wiedzę zdobywać? Nie żyję w średniowieczu. 

Nie. Tylko pytałem 🙂

3 godziny temu, dedal75 napisał:

A tu dalej wojenka 🤨

No właśnie panowie bo jest piątunio proponuję stuknąć się browkiem.

2 godziny temu, MagneticFields napisał:

Spróbuje uspokoić wątek... 😛 Jakie macie doświadczenia z dostawcami energii? Czy biorąc prąd od Taurona dźwięk będzie bardziej tłusty, czy PGE ma lepszą stereofonię, a Energa lepiej gra górą, Enea też, ale ma analityczny nalot, za to Innology tak zamula, że trzeba filtry zakładać.

😉

Może , ale zaznaczam może mieć też znaczenie z czego zrobiony jest ten prąd. 

Czy z fotowoltaiki, czy z węgla śmierdzącego co został z Rosji, a fuu czy może z cysciutkiej pięknej fermy wiatrowej co o brzasku muskał letni sierpniowy wiaterek.

I tak to się rozładowuje:)

Weeeeeekend:)

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, MagneticFields napisał:

😉

Fakt u mnie taki że mam kiepskie uziemienie w przedwojennej kamienicy i niezły cyrk przy tym z masą a także zbyt wysokim napięciem w godzinach późno popołudniowych i różnymi zakłóceniami 🙂 

4 godziny temu, rafa napisał:

A ty dalej manipulujesz wymyslajac swoja wersje nauki..

Eeee tam manipuluję. Droczę się tylko. Browarek 🍻

🍻

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 2.08.2023 o 17:26, piramidon napisał:

Spodobał mi się wzmacniacz, postanowiłem podzielić się swoim wrażeniem... i zostałem osądzony, że jestem przedstawicielem handlowym! 

To faktycznie przykre, nie będę miarować czy bardziej od posądzania o kłamstwa. Ale nie bierz do siebie, że pseudo sensacje wklejane tu bezpośrednio z materiałów reklamowych zostały sprostowane, ktoś musiał to zrobić. Gratuluję zadowolenia z systemu.

-----

W dniu 29.07.2023 o 19:03, Piopio napisał:

I zostaną same kłamstwa ... 

Kłamstwa się skończyły, gdy Sabaj przestał być wzmacniaczem "fenomenalnym", a poza zaletami okazał się mieć też wady i brzmienie, które nie każdemu się podoba.

-----

W dniu 1.08.2023 o 15:26, Piotr Sonido napisał:

Ok dziękuję za wyjaśnienie.

Czyli to kolejne z tych magicznych aktualizacji które w opisie mają

"Poprawa działania". 

Dziś życie produktu jest krótsze niż testy, a nowe technologie pojawiają się w czasie projektowania. Dlatego o elektronice, która po prostu działa możemy zapomnieć. Aktualizacje to jeszcze nic - gorzej gdy serwisy typu YT, Netflix, Spotify wprowadzają nowe rozwiązania i kombajn sieciowy staje się zwykłym wzmacniaczem, a centrum multimedialne zwykłym TV.

-----

W dniu 3.08.2023 o 01:45, MagneticFields napisał:

A z moim minimalnym doświadczeniem jednak mi się wydaje, że we wskazanym budżecie można znależć wzmacniacz, który bez jakiejkolwiek regulacji zagra tak, że to komuś podpasuje - np. mi. I nic nie trzeba na +3 ustawiać. Czego to dowodzi?

Używanie "loudness" nie świadczy źle o sprzęcie, tylko że ktoś brzmieniem w gust nie trafił.

-----

W dniu 3.08.2023 o 08:09, Piopio napisał:

Hmm, a wiesz, że Sabaj A30A nie ma kości DAC ? Może zacznij od poczytania jak skonstruowany jest Sabaj.

Taki paradoks, że Sabaj sam w sobie jest jednym wielkim DAC. Ale do tego nie wystarczy czytać, trzeba jeszcze rozumieć to co się czyta.

W dniu 3.08.2023 o 15:33, Piopio napisał:

Popieram !

Jakby ktoś chciał posłuchać Sabaja w Katowicach to zapraszam 😉 Można przynieść własny wzmacniacz i DAC do porównania. 

Ja chcę... niestety mam 2000km do Katowic. Swojego brać nie muszę, bo już patrząc na parametry mogę być pewien, że przegra.

-----

W dniu 4.08.2023 o 09:09, Kostucha napisał:

W porzo jest każdy, kto wymienia się opiniami, poglądami, doświadczeniem związanym z użytkowania jakiegoś urządzenia, a nie „nie widział, nie słyszał, ale wie najlepiej"...

To nie jest takie proste: co z tego, że ktoś ma Sabaja, skoro to ja parząc na wklejony tu wykres ze zrozumieniem istoty synchronizacji sub-a z kolumnami mogę stwierdzić, że wyjście SUB jest bezużyteczne i wadliwe? 

W dniu 4.08.2023 o 09:09, Kostucha napisał:

...ta kostka, którą poleca, u mnie wyeliminowała szumy i szmery w jednym przypadku.

Tak, ale szumy i szmery to nie jest głębokość sceny, to jest słyszane OBOK muzyki.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Sprawdzać przed zakupem?

I wstrząsnąć przed użyciem 😉

11 godzin temu, Kostucha napisał:

I wstrząsnąć przed użyciem 😉

Żeby tylko nie wystrzelił 😛

7 minut temu, Bumpalump napisał:

Dużo kontrowersji wywołuje wzmacniacz który gra jak miniwieza za 500zl

Widać nie słuchałeś 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Bo lepiej jest wciskać stare sansuie klientom, które później można naprawiać, choć fakt samsui jest naprawialny, ale nie wiem jak sabaj.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Nie wiem po co wspominać o sansui.

Polecić można jakikolwiek wzmacniacz nowy w budżecie 2000zl i to już będzie miażdżące 

Np Yamaha AS-301 czy Denon PMA-600NE

21 minut temu, Bumpalump napisał:

Polecić można jakikolwiek wzmacniacz nowy w budżecie 2000zl i to już będzie miażdżące 

Ale bzdury 😉 Po co piszesz o czymś o czym nie masz pojęcia ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Chyba masz jakiś specyficzny gust.

51 minut temu, Bumpalump napisał:

Słyszałeś, żeby ktoś wolał as301 lub pma600ne od sabaja? Bo, że niektórzy brzmienie sabaja uznali za niewarte tej ceny wiadomo, ciekaw jestem co wybrali.

Nie czytałem tego wątku, ale co wejdę na forum to temat na samej gorze stąd postanowiłem napisać co sądzę o tym pudełeczku. Miałem go 2x na serwisie raz z szumami a drugi raz z powodu braku dzwieku na wejściach innych niż analogowe. W mojej opinii raz że w/w wzmacniacze graja lepiej, dwa będą miały gwarancje lokalnego dystrybutora, trzy nawet jak się poważnie kiedyś zepsują po gwarancji to da się naprawić. 

W tych 2 przypadkach pomogła aktualizacja, ale jak się coś sypnie poważniejszego to koszt naprawy nie oplacalny 

Edytowane przez Bumpalump
45 minut temu, Bumpalump napisał:

W mojej opinii raz że w/w wzmacniacze graja lepiej,

Czyli grają lepiej od wzmacniaczy Lyngdorf ? 

47 minut temu, Bumpalump napisał:

Miałem go 2x na serwisie raz z szumami a drugi raz z powodu braku dzwieku na wejściach innych niż analogowe.

Przecież każdy z tych egzemplarzy był na gwarancji. 

Gość

(Konto usunięte)
33 minuty temu, Piopio napisał:

Przecież każdy z tych egzemplarzy był na gwarancji. 

Gdzie znajduje się w kraju serwis sabaja?

Edytowane przez MarcinStereo
7 minut temu, MarcinStereo napisał:

Trzeba wysłać do sprzedawcy.

1 minutę temu, Piopio napisał:

Trzeba wysłać do sprzedawcy.

A sprawdziłeś czy sprzedawca niemiecki nie ma chińskiego adresu gwarancyjnego/zwrotnego? To bardzo popularna praktyka.

11 minut temu, MarcinStereo napisał:

Poczta Polska.

3 godziny temu, Bumpalump napisał:

Dużo kontrowersji wywołuje wzmacniacz który gra jak miniwieza za 500zl

Prawda? I ciągle napędzany tu jest ruch o nim. Post jak o unitrze 😛

uważam że gra lepiej od as301 ale może to dlatego że tego wzmacniacza osobiście nie specjalnie lubię 

pod kątem serwisowym nie wiem. 

fajnie że coś naskrobales na ten temat:)

cheers

11 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Prawda? I ciągle napędzany tu jest ruch o nim. Post jak o unitrze 😛

Ruch o nim napędzają przeciwnicy/hejterzy wypisując bzdury. Tak samo jak w przypadku Unitry.

Edytowane przez Piopio

Ruch o nim napędzają przeciwnicy/hejterzy wypisując bzdury. Tak samo jak w przypadku Unitry.

Bo ci zwolennicy nie mają co napisać czy dlaczego?

Ja jestem za kupowaniem SMSL VMV A2, jest serwis miejcowy. A to bardzo zbliżone urządzenie.

Teraz, Piotr Sonido napisał:

Bo ci zwolennicy nie mają co napisać czy dlaczego?

Bo już wszystko napisali ...

No zgadza się tylko że on na naszym rynku kosztuje 5 500 a sabaj 2000

Ale to oni przecież znaleźli te błędy w tym wzmacniaczu które zresztą opisane są w tym wątku kwestia wyrównania subwoofera gaszenie się tego wzmacniacza i tak dalej i tak dalej. 

Przecież to nie ja o tym pisałem

2 minuty temu, Piopio napisał:

Po prostu nie wypada już wciskać, że Sabaj to wzmacniacz "fenomelny", pozostaje rzeczową krytykę nazywać "hejtem".

• Pokaż nowe odpowiedzi