Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

W instrukcji Rela, jest wyjaśnienie jak podłączać wzmacniacze klasy D.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

45 minut temu, Awoz napisał:

W przypadku podłączenia suba kontroler nie dostaje informacji zwrotnej z kolumn, a to uniemożliwia jego prawidłowe działanie. 

Zaraz, zaraz: (o ile się nie mylę) Sabaj ma tylko jedną parę wyjść speaker out (dwie pary to i tak zazwyczaj prosty rozgałęźnik tuż za terminalami), więc kolumny i sub przez hi-level należy podłączyć razem do tych samych terminali (to standardowa praktyka opisana nawet w instrukcji subów). Niezbędny do pracy sygnał zwrotny Sabaj powinien więc dostać z kolumn. A sam sub aktywny podłączony przez hi-level input ma tak dużą impedancję, że jest dla wzmacniacza "niezauważalny" (chyba REL tak pisał).

1 godzinę temu, Awoz napisał:

Sabaja nie można podłączyć wysokopoziomowo do suba bo się go spali. Tak jak i inne wzmacniacze oparte na końcówce w klasie D. 

Spalić czy po prostu nie zagra?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

ani słowa na temat a tylko pretensje do innych userów

Liczba mnoga to nadużycie - to po pierwsze. :)

Nie mam pretensji - to po drugie. :)

Z dobrego serca zwracam Ci uwagę na to, że do wydania rzetelnej opinii o sprzęcie potrzebne jest również sprawdzenie sprzętu w praktyce. Robię to żeby poprawić wiarygodność Twoich postów. Ta heroiczna, ale również naiwna misja wynika z mojej troski o jakość merytoryczną tego forum i ma na celu uchronić niewinne duszyczki przed niesprawdzonymi opiniami takimi jak Twoje. Jeśli  traktujesz to jak pretensje, to Twój problem a nie mój. :)

32 minuty temu, spokojnie napisał:

Z dobrego serca zwracam Ci uwagę na to, że do wydania rzetelnej opinii o sprzęcie potrzebne jest również sprawdzenie sprzętu w praktyce.

Powtórzę Ci po raz chyba setny: aby stwierdzić, że wyjście SUB jest wadliwe i niezdatne do użytku, wystarczy zerknąć na wykres ze świadomością kalibracji sub-a z kolumnami. Sabaj nie zacznie trzymać kalibracji suba z kolumnami niezależnie od położenia gałki Volume tylko dlatego, że Ty nie masz o tym pojęcia.

41 minut temu, spokojnie napisał:

...wynika z mojej troski o jakość merytoryczną tego forum i ma na celu uchronić niewinne duszyczki przed niesprawdzonymi opiniami takimi jak Twoje.

Więc poszukaj sobie w necie jaka jest opinia użytkowników Sabaja na temat wyjścia SUB.

Było parę razy na forum wspominane, do wzmacniacza cyfrowego nie podłącza się suba poprzez High Level bo spali się wzmacniacz. Tak samo jest w Lyngdorfie. Do tego służy wyjście Sub out.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No to chyba sprawa jasna: jeśli ktoś ma w planie subwoofer, to Sabaja powinien omijać szerokim łukiem.

W dniu 9.08.2023 o 19:46, piramidon napisał:

Co to znaczy "wszędzie"?

A może "wszyscy" są zainteresowani wzmacniaczem w nowej technologii, w umiarkowanej cenie - upraszczające  sprzedawane dotychczas "wieże audio" do skromnego, stojącego na kolumnie urządzenia?

Patrz: ile odsłon w tym temacie dotyczącym takiego skromnego urządzenia!

Są użytkownicy którzy go polecają wszędzie 

Szukam ciepłego wzmacniacza - sabaj

Szukam detalu rozpiętości - sabaj

Ja wiem dużo odsłon. Jak w unitrze 🙂

ja jescze raz mówię za cenę 2k jest ok. Nie jest jednak dla wszystkich. To wszystko 

23 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

za cenę 2k jest ok. Nie jest jednak dla wszystkich. To wszystko 

Nie wszystko, bo jak się okazało brak możliwości użycia w systemie 2.1 ogranicza jego "wszechstronne uzdolnienia" i grupę nabywców. Powiedziałbym raczej "typowy Chińczyk": ma kilka zalet, które mogą pasować i kilka wad, które nie mogą przeszkadzać.

Szymon ,.daj już spokój z tym subem.

Posłuchaj ,później go zjedź jak lubisz i po sprawie .

Naprawdę to jest nudne i delikatnie mówiąc chore. 

Ja go zaliczyłem ,wydałem opinie i luz, dla mnie , może komuś nie pasowała opinia . 

Ale szczerze, wisi mi to 🤷🏿‍♂️

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

50 minut temu, dedal75 napisał:

...daj już spokój z tym subem.

Posłuchaj ,później go zjedź jak lubisz i po sprawie .

Naprawdę to jest nudne i delikatnie mówiąc chore. 

Nudne to jest zaprzeczanie faktom zamiast przyjęcia ich na klatę. A dzięki moim wpisom dowiedzieliśmy się od kolegów @Awoz i @ferszcik , że przy braku możliwości podłączenia suba przez wyjście speaker, wada fabryczna wyjścia SUB całkowicie dyskwalifikuje Sabaja dla wielu potencjalnych klientów - to znacznie więcej niż bezrefleksyjne zachwyty dwóch fanów.

Nudne to jest zaprzeczanie faktom zamiast przyjęcia ich na klatę. A dzięki moim wpisom dowiedzieliśmy się od kolegów [mention=59688]Awoz[/mention] i [mention=96593]ferszcik[/mention] , że przy braku możliwości podłączenia suba przez wyjście speaker, wada fabryczna wyjścia SUB całkowicie dyskwalifikuje Sabaja dla wielu potencjalnych klientów - to znacznie więcej niż bezrefleksyjne zachwyty dwóch fanów.
A dzięki Twoim wpisom widzimy jakim jesteś człowiekiem.

Zara zara panowie. Osobiście uważam, ze taka informacje o subie jest bardzo cenna. 

Po cholerę kupować wzmaka jeśli nie można takiego rela t5 podpiąć do niego? Nie każdy  śledzi konfigurowalnosc klocków z ślubami. 

Napisałem do wsparcia, czekam na odpowiedź. Rel standardowo podaję metodologię podpięcia wzmacniacza w klasie D. Zobaczymy co odpowiedzą.

Stopień wzmocnienia zarówno w smsl a2 jak i sabaj a30 jest w klasie d, różnią się tylko konwersją sygnału wejściowego od standardowego wzmacniacza w klasie d.

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, RobG1974 napisał:

Napisałem do wsparcia, czekam na odpowiedź. Rel standardowo podaję metodologię podpięcia wzmacniacza w klasie D. Zobaczymy co odpowiedzą.

Problem można bankowo obejść, w klasie AB występują podobne cyrki przy pracy w trybie XLR.

31 minut temu, kwasior21 napisał:

Zara zara panowie. Osobiście uważam, ze taka informacje o subie jest bardzo cenna. 

Po cholerę kupować wzmaka jeśli nie można takiego rela t5 podpiąć do niego? Nie każdy  śledzi konfigurowalnosc klocków z ślubami. 

Tylko chodzi o to, że w każdym poście opisuje tą "wadę"

14 minut temu, Bukaj napisał:

Tylko chodzi o to, że w każdym poście opisuje tą "wadę"

I opiszę tyle razy, ile razy ktoś jej zaprzeczy lub z jej pominięcia błędne wnioski będzie wysuwać.

-----

25 minut temu, RobG1974 napisał:

Napisałem do wsparcia...

Do REL czy do Sabaja?

Edytowane przez szymon1977

Tutaj jak widać takie połączenie hula,

Pytanie właśnie jak będzie z Axign AX5689 i jego sprzężeniem zwrotnym.

1 godzinę temu, SonOctavius napisał:

Jest połączona klasa D i sub przez hi-level? A może nie bez znaczenia jest czy wzmacniacz suba jest klasy D?

Edytowane przez szymon1977

3 godziny temu, SonOctavius napisał:

Pytanie właśnie jak będzie z Axign AX5689 i jego sprzężeniem zwrotnym.

Bo wejście subwoofera jest symetryczne. Tak powinno być i problemy z wyjściem symetrycznym oraz masami się rozwiązują.

nagrywamy.com

23 godziny temu, szymon1977 napisał:

Nie wszystko, bo jak się okazało brak możliwości użycia w systemie 2.1 ogranicza jego "wszechstronne uzdolnienia" i grupę nabywców. Powiedziałbym raczej "typowy Chińczyk": ma kilka zalet, które mogą pasować i kilka wad, które nie mogą przeszkadzać.

Dlatego mówię, powtarzam. Nie jest dla wszystkich. 

Daj my już temu spokój.

Nie ma dobrego wyjścia na sub to fakt. 

Kosztuje 2k jako nowy to fakt, co prawda bez gwarancji chyba. 

No ale są osoby które chcą takie coś kupić. 

Więc niech kupują. 

Nie jest to wzmacniacz który zastąpi inne za 10 k ale też nie to było jego zadaniem .

Dajmy już spokój 

17 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie ma dobrego wyjścia na sub to fakt. 

Być może nie ma żadnego wyjścia naS SUB (bezużytecznego nie liczę, a tych co mają wątpliwości co do mojej wiedzy zapraszam do poszukania w necie opinii użytkowników).

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Być może nie ma żadnego wyjścia naS SUB (bezużytecznego nie liczę, a tych co mają wątpliwości co do mojej wiedzy zapraszam do poszukania w necie opinii użytkowników).

No to nie ma. i już. 

Kosztuje 2k może nie mieć. 

17 hours ago, szymon1977 said:

Jest połączona klasa D i sub przez hi-level? A może nie bez znaczenia jest czy wzmacniacz suba jest klasy D?

Widzę, że niektórzy nadal nie ogarniają czym się różni klasa D od wzmacniacza cyfrowego :)

Suba przez high level do klasy D można podłączyć, do wzmacniacza cyfrowego (Sabaj, Lyngdorf) nie.

11 minut temu, ferszcik napisał:

Widzę, że niektórzy nadal nie ogarniają czym się różni klasa D od wzmacniacza cyfrowego 🙂

Wiem, że się różnią, ale czym się różnią już nie 🙂

42 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

No to nie ma. i już. 

Kosztuje 2k może nie mieć. 

Ma niesprawne - to co innego niż nie ma, bo ktoś zachęcony "feomenalnymi" opiniami może się zrobić w balona, a zwrócić na aliexpress może nie być łatwo.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ma niesprawne - to co innego niż nie ma, bo ktoś zachęcony "feomenalnymi" opiniami może się zrobić w balona, a zwrócić na aliexpress może nie być łatwo.

Tutaj masz duuuzo racji.

Pamietam jak kupiłem wychwalane pod niebiosa kolumny jamo s606. Były tak zachwalane ze oczy mi się zaczęły swiecic na ich widok. Wstawiłem je do pokoju o metrażu 13 mkw. 

Zostały sprzedane po kilku miesiącach. Ze szczescia iz się ich pozbyłem poszedłem się napić ... 

Mam małe pytanie jeśli już mówimy o sobie.

Do magnata ma600 das ie podpiac takiego real t5?

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Daj sobie już spokój 🤣nie czytasz postów?

6 godzin temu, ferszcik napisał:

Suba przez high level do klasy D można podłączyć, do wzmacniacza cyfrowego (Sabaj, Lyngdorf) nie.

Co? Da się podłączyć suba do wyjść wzmacniacza z wyjściem symetrycznym albo się nie da, to zależy od konstrukcji wejść suba. Podziały na klasę AB, D czy "cyfrę" nie mają znaczenia.

nagrywamy.com

10 minut temu, przemak napisał:

Podziały na klasę AB, D czy "cyfrę" nie mają znaczenia.

Raczej chodzi o to, że nie każdy wzmacniacz przeżyje podłączenie suba przez wyjścia głośnikowe. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Pokaż nowe odpowiedzi