Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

@cyborek Daj znać jak gra SMSL AO300 względem Sabaja. Napisz też jak możesz czy da się wyłączyć całkowicie SUBCUTOFF filtr w opcjach. 

Edytowane przez renoxd
17 minut temu, renoxd napisał:

Daj znać jak gra SMSL AO300 względem Sabaja.

Wiadomo od razu. To nie ta liga ... 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

49 minut temu, cyborek napisał:

O ile podasz transport cyfrowy na DAC w SA30, to Dirac powinien zrobić swoje. Bo korekcja dzieje się podczas konwersji D/A.

👍To mnie uspokoiłeś.

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

W dniu 30.10.2023 o 19:52, renoxd napisał:

@cyborek Daj znać jak gra SMSL AO300 względem Sabaja. Napisz też jak możesz czy da się wyłączyć całkowicie SUBCUTOFF filtr w opcjach. 

Też jestem bardzo ciekaw ( też szukam na codzień do TV i konsoli)

W dniu 30.10.2023 o 20:09, Piopio napisał:

Wiadomo od razu. To nie ta liga ... 

A dlaczego wg. Ciebie nie ta liga (nie neguję Twojej opini tylko pytam)

Proszę o uzasadnienie merytoryczne (układy gorszy czy co )?

Pytanie jeszcze jak zagra SMSL AO300 po wejściach RCA względem SABAJA A30 gdzie w Sabaju jest to wyraźnie słyszalne że jest słabo.

3 minuty temu, Yasica napisał:

A dlaczego wg. Ciebie nie ta liga (nie neguję Twojej opini tylko pytam)

Proszę o uzasadnienie merytoryczne (układy gorszy czy co )?

Zupełnie inna budowa. Sabaj to wzmacniacz cyfrowy - pracuje na sygnale cyfrowym bez konwersji. AO300 to klasyczny wzmacniacz analogowy - ma na pokładzie DAC - słabiutki oczywiście. 

AO300 zagra dobrze po RCA. Na pewno lepiej niż SABAJ. Gdy źródłem będzie sygnał cyfrowy - dużo gorzej. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

Zupełnie inna budowa. Sabaj to wzmacniacz cyfrowy - pracuje na sygnale cyfrowym bez konwersji. AO300 to klasyczny wzmacniacz analogowy - ma na pokładzie DAC - słabiutki oczywiście. 

AO300 zagra dobrze po RCA. Na pewno lepiej niż SABAJ. Gdy źródłem będzie sygnał cyfrowy - dużo gorzej. 

Ale jeszcze nikt go nie porównywał do Sabaja?

Czy mozę ktoś robił porównanie miedzy  Sabaja A30a a SMSL AL 200( bo chyba w AL200 jest ten sam układ co w AL300) ?

To mnie trochę zmartwiłeś.

Sabaja ma kolega i wiem czego się spodziewać po jego brzmieniu, wiem że po cyfrze gra dobrze, po analogu beznadziejnie.

mega minusem Sabaja jest mały wyświetlacz i brak wejsca Arc ( wogóle AL 300 ma 6 wejść) 

2 minuty temu, Yasica napisał:

Ale jeszcze nikt go nie porównywał do Sabaja?

Wypadnie na niekorzyść AO300. Techniki nie przeskoczysz. Sabaj ma rozwiązania o jakich AO300 może tylko pomarzyć ...

Co nie zmienia faktu, że to ciekawy budżetowy wzmacniacz bez wielkich ambicji. 

10 minut temu, Yasica napisał:

Czy ktoś na świecie może w jakikolwiek sposób próbował poprawić Sabaja i jego wejście po RCA ?

To niemożliwe. Sabaj to wzmacniacz do streamingu - źródeł cyfrowych. Jak chcesz posłuchać CD to podłączasz transport CD po COAX.

A jak bardzo chcesz to możesz kupić konwerter A/D z rynku PRO za parę tysi. Wtedy podłączysz źródło analogowe przez wejście cyfrowe. 

Edytowane przez Piopio

Chce podłaczyć

TV

Konsole (PS4 pro)

Strumieniowca ( np Link 2 )

CD

Ciężko tym Sabajem obsłuzyć to wszystko (chyba że jest jakiś spoósb na który nie zwróciłem uwagi)

Strumieniowca można by po COAX

TV i konsole po światełku z TV

Zostaje Transport dla CD  - po RCA ? ( słabo)

Mam też bardzo dobrego zewnętrznego lamowego DACa którego mógłbym podłaćzyć po RCA, ale RCA w tym wzmacniaczy gra słabo.

Brakuje w tym piecu jednego jeszcze wejścia COAX...

4 minuty temu, Yasica napisał:

Ciężko tym Sabajem obsłuzyć to wszystko (chyba że jest jakiś spoósb na który nie zwróciłem uwagi)

Moim zdaniem Sabaj nie jest dla Ciebie. 

Dużo lepiej się sprawdzi SMSL AO300. Choć brzmieniowo będzie gorzej. 

Pytanie właśnie ile to jest gorzej... chyba trzeba będzie poczekać na jakieś pierwsze recenzje innych.

Bo uzytkowo SMSL AO300 wydaje się idealny.

A może SABAJ też wypuści niedługo coś nowszego ? 

Jak podpinałem Gustarda r26 do SMSL AL200 też grał bardzo dobrze, tylko normalnie nikt tak nie będzie robił, daca lampowego nie próbowałem.

36 minut temu, RobG1974 napisał:

Jacek może transport plików po usb.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Dobry pomysł.

Trzeba poszukać strumieniowca z wyjściem USB w budżecie do 1500 zł z opcją wpięcia pamięci masowej (dysk SDD)

Wtedy po swiatełku podłączę TV ( do którego będzie podpięta konsola)

a po COAX można podłączyć transport CD

Nie wiem czy koledzy widzieli pojawił się transport CD SMSL PL200, ma wbudowanego daca i wyjście usb, przynajmniej tak ze specyfikacji wynika.

Fajny kompan może być do wzmacniaczy cyfrowych.

Edytowane przez RobG1974
53 minuty temu, Yasica napisał:

Chce podłaczyć

TV

Konsole (PS4 pro)

Strumieniowca ( np Link 2 )

CD

Strumieniowca można by po COAX

TV i konsole po światełku z TV

Zostaje Transport dla CD  - po RCA ? ( słabo)

Mam też bardzo dobrego zewnętrznego lamowego DACa którego mógłbym podłaćzyć po RCA, ale RCA w tym wzmacniaczy gra słabo.

Brakuje w tym piecu jednego jeszcze wejścia COAX...

Da się. Kupujesz takie cudo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam i działa. Pilot też. Polecam.

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Yasica napisał:

Trzeba poszukać strumieniowca z wyjściem USB w budżecie do 1500 zł z opcją wpięcia pamięci masowej (dysk SDD)

Używane BS Node 130, może się uda tak kupić lub iFi Audio ZEN Stream, tylko nie wiem jak on z softem teraz stoi.

2 godziny temu, RobG1974 napisał:

ma wbudowanego daca i wyjście usb,

Wejście USB. Wyjście ma OPT lub COAX.

W opisie jest że można zmienić konfigurację usb.

Ale jak człowiek nie sprawdzi to się nie przekona.

On 10/30/2023 at 7:52 PM, renoxd said:

18 hours ago, cyborek said:

Da się. Kupujesz takie cudo

Ukryta Zawartość

Mam i działa. Pilot też. Polecam.

Napiszesz coś o swoich odczuciach pomiedzy AO300 vs Sabaj A30a? 

Ukryta Zawartość

W dniu 30.10.2023 o 14:22, Piopio napisał:

A25 jest mocno zubożony w stosunku do SA30 - brak DIRAC i streamingu. 

Jest też proporcjonalnie tańszy. Czy aż o licencję dirac i streaming tego nie nam oceniać. 

Pierwsze informacje wskazują że gra lepiej. Może na zachodzie częściej był wybierany system dzielony wzmacniacz i do tego st60. Tego nie wiem.

W dniu 30.10.2023 o 14:27, cyborek napisał:

Nowy topowy model Arcam Radia A25 nie ma HDMI, DIRACA i Streamera. Ma gorszy DAC. Ale też nie powinno być problemu z softem jak było w SA30. Mocy też ma mniej (100W w G zamiast 130W w G).

Co masz na myśli mówiąc gorszy?

W dniu 30.10.2023 o 19:21, cyborek napisał:

O ile podasz transport cyfrowy na DAC w SA30, to Dirac powinien zrobić swoje. Bo korekcja dzieje się podczas konwersji D/A.

Jesteś pewien? 

To znaczy że nie działa na złączach RCA? Wydaje mi się że działa 

W dniu 31.10.2023 o 22:50, Yasica napisał:

Czy ktoś na świecie może w jakikolwiek sposób próbował poprawić Sabaja i jego wejście po RCA ?

Ale jak? Układ na to nie pozwala.

W dniu 1.11.2023 o 00:04, RobG1974 napisał:

Używane BS Node 130, może się uda tak kupić lub iFi Audio ZEN Stream, tylko nie wiem jak on z softem teraz stoi.

Podobno działa 😛

@Piotr Sonido po RCA powinien działać,  o ile nie wlaczysz trybu direct.

Ktoś wie w jakiej jakości próbkowania odbywa się korekcja DIRAC w Arcam? Pamietam, że w DSPFlex było to 24bit/64kHz.

Edytowane przez cyborek

No właśnie. Jestem niemal pewien że tak go słuchałem. Dlatego się dziwiłem.

To chyba nie zależy od arcama? Tylko od samego Diraca?

23 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

No właśnie. Jestem niemal pewien że tak go słuchałem. Dlatego się dziwiłem.

To chyba nie zależy od arcama? Tylko od samego Diraca?

Właśnie nie wiem. Poczytam w wolnej chwili.

Artykuł z 2014, więc powinien wspierać 192kHz 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez cyborek
W dniu 30.10.2023 o 19:52, renoxd napisał:

tu pewny opis SMSL AO 300 :

Ukryta Zawartość

Posiadam teraz 2 takie wspaniałe małe jednostki, po jednym w każdym kolorze. Znakomity dźwięk dzięki parom 3-drożnych głośników ADS 880 i głośników Musician Knight 1 o głośności 86 dB. ADS zasilany przez Nakamichi LX3, Knight 1 to cyfrowe wyjście Rotel Tributes. Pojedynczy Rel T9i brzmi fantastycznie na wyjściu subwoofera. Kiedy próbowałem podłączyć 2 T9i przy użyciu preferowanej metody Rels, usłyszałem buczenie, więc na razie jedno urządzenie, dopóki nie wymyślę właściwej metody uziemienia. e-Arc doskonale współpracuje z 75-calowym miniLED firmy Samsung, podobnie jak jednostka zdalna. Synchronizacja i odtwarzanie przez Bluetooth są bez zarzutu. Nie próbowałem jeszcze używać wejść USB-C. Używając filtra bez próbkowania i bezpośredniego działania, te małe pudełka osiągają wyniki znacznie przekraczające oczekiwania dotyczące punktu cenowego. Posiadam znacznie droższe przetworniki cyfrowo-analogowe, SMSL VMV-D2 i Benchmark D3 i uwielbiam każdy z nich za ich potężny i elastyczny zestaw funkcji, gdy używam ich z moimi wzmacniaczami AB. D2 zapewnia ogromną scenę dźwiękową, a przetaktowany z LHY OCK-2 jest pięknym wykonawcą i świetnie się go słucha. Benchmark olśniewa skrajnościami i zapewnia zupełnie inne doświadczenie, czy możesz wytrzymać jego uczciwość, to profesjonalne narzędzie i uwielbiam jego zintegrowane funkcje przedwzmacniacza i potężną zmienną moc wyjściową. AO-300 brzmi inaczej w przyjemny i performatywny sposób, ma ciało na dole i delikatność na górze, mocno uderza, ale ma średnicę, która zapewnia idealną równowagę tonu i tekstury. Wzmacniacz Infineon MA5332MS i CS43131 wydają się idealnie do siebie pasować, nawet jeśli chodzi o rękę, jest mocny i pięknie muzykalny. Przestrzenne i poprawne tonalnie potrafią zadziwić płynną i przejrzystą prezentacją bez wysiłku. Te brzmią naprawdę świetnie. Nie próbowałem jeszcze z moimi Zu, ProAc, Daedalusem, Kefami czy Elacami, ale działają one czarująco na dużych głośnikach niskotonowych z połowy lat 80-tych, mój garażowy Pioneer cs99a był jednym z oryginalnych miejsc docelowych, ale mam Mam problem z wyniesieniem tego z mojego salonu. Naprawdę byłbym zainteresowany parą monobloków z przedwzmacniaczem, które mogłyby zaoferować kilka zbalansowanych wejść. Chciałbym usłyszeć parę Topping Octo, ponieważ uwielbiam prezentację i równowagę muzyczną, ale jestem pewien, że czystość, moc i równość mają wiele wspólnego ze wzmacniaczem Infineon. Zmierzone czy nie, to dobra rzecz…

Ukryta Zawartość

Ja niestety już nie wydam opini vs AO300 bo czekam na dostawę Arcama SA30. Mój Sabaj nie zdążył nawet dobrze wygrzać miejsca na OLX bo w około dobę poszedł za 1,8k. Jeżeli kupił go ktoś z forum to życzę jak najlepszych wrażeń z odsłuchu!

Edytowane przez cyborek

Czekam na Twoją ocenę SA30, czy zjada Sabaja na śniadanie 😉no i jak działa soft.

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

W dniu 30.10.2023 o 11:58, cyborek napisał:

Ad1. Jeszcze do końca nie wiem. Albo od razu będę szukał dobrej oferty na Arcama SA30, albo póki co na przeczekanie SMSL AO300.

Ad2. Wcześniej mailem dwa ampy chi-fii w klasie D od SMSL: SA300 a potem DA-9. Z tego drugiego byłem super zadowolony ale brakowało trochę mocy w basie do Oberonow 7, więc Sabaj A30a jak tylko się pojawił do kupna w Europie to kupiłem na hifi-go bodajże. Jeszcze pamietam wrzucałem pierwsza okazję na niego na pepperze. Więcej mocy i układ z HK citiation Amp mnie przekonał.

AD3. Nie słuchałem. Ale z Oberonami w moim salonie zgrał się super. Efekty w filmach (np. ryk silników w Mavericku) potrafiły trząść szkłem w szafkach. Do muzy typu blues, jazz, rock czy dance też super (świetna średnica, vocale śpiewały do ucha- dosłownie, bardzo przestrzenne granie). Po zmianie na MA 500 7G to magia zniknęła. Jest szybciej.m, czysciej, ale nie tak melodyjnie. I bas też nie robi szału. 

Ad1

Patrz pkt.3 wyżej. 

Ad.2 Ostatnio mało słucham, a dużo oglądam z dziecakami więc albo ampli do kina (np. Denon 4800h) albo coś z hdmi typu Arcam SA30 (Dirac też bardzo chciałbym potestować). Tymczasowo na testy chce wziąć SMSL AO300, i przez pierwszy tydzień dwa. Listopada potestowac.

A wogole miałeś na testy SMSL AO300 ?

18 godzin temu, cyborek napisał:

Ja niestety już nie wydam opini vs AO300 bo czekam na dostawę Arcama SA30. Mój Sabaj nie zdążył nawet dobrze wygrzać miejsca na OLX bo w około dobę poszedł za 1,8k. Jeżeli kupił go ktoś z forum to życzę jak najlepszych wrażeń z odsłuchu!

Arcam używany 8 000 zl

Nowy 12 000 zl

4 - 5x drożej jak Sabaj.

Co cie skłoniło by wydać aż o tyle razy więcej PLN ?

Jak granie względem Sabaja?

Masz jakieś porównanie tego Arcama do prawdziwego HiFi lub  Hiendu stereo?

2 godziny temu, Yasica napisał:

A wogole miałeś na testy SMSL AO300 ?

Arcam używany 8 000 zl

Nowy 12 000 zl

4 - 5x drożej jak Sabaj.

Co cie skłoniło by wydać aż o tyle razy więcej PLN ?

Jak granie względem Sabaja?

Masz jakieś porównanie tego Arcama do prawdziwego HiFi lub  Hiendu stereo?

Co to znaczy prawdziwe HiFi lub Hiend w twojej opini.

AO300 nie miałem bo wysprzedał się na amazon.pl w moment. Nie zdążyłem zamówić na testy.

Arcama słuchałem z Monitorami Audio Silver 500 7G w salonie w Katowicach. Brzmiał super (w to mierzyłem docelowo).  Wtedy szukałem wzmacniacza do Dali Oberon 7. Skończyło się na sabaju bo stwierdziłem, że wolę wymienic kolumny najpierw a potem kupić Arcama czy coś innego do tych monitorów. Niestety sabaj z Monitorami nie grał tak jak chciałem.

Więc wróciłem do pomysłu zakupu wzmacniacza w klasie AB, nie D. Dużym plusem byłby też DIRAC i HDMI. Rozważałem czy nie kupić sobie Soncoz SGP1 i do tego DSP FlexMini na testy, jednak zakupy poza PL i ludzie zgłaszają sporą awaryjność SGP1 (pada jeden x kanałów), więc sobie odpuściłem. Kosztowo wyszłoby podobnie jak mnie Arcam SA30, który wychodzi już ze sprzedaży - są ostatnie sztuki w sklepach - co tylko przyspieszyło decyzję no i gwarancja 2 lata realizowana w PL.

Względem Sabaja liczę na pełniejszy dźwięk przy mniejszej głośności (klasa A). Po cichu liczyłem, że SDB w SMSL AO300 zrobi robotę jak gram ciszej, ale to może sprawdzę sobie kiedyś.

• Pokaż nowe odpowiedzi