Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Bukaj napisał:

Tylko i wyłącznie kupować VMV A2. Przy bardzo głośnym graniu jest zimny!

To bardzo dziwne skoro to bliźniacze konstrukcje, a może faktycznie Sabaj jest policzony na 2 lata 🤭

20 minut temu, Piopio napisał:

Można ! A im większa bzdura i większa dyskusja tym lepiej. 

Powiem więcej: pisanie mądrze nie jest mile widziane bo psuje zabawę w posiadanie racji.

-----

37 minut temu, A co tam napisał:

Przepraszam Cię bardzo, ale czy uważasz, że portal prawniczy jest dobrym źródłem wiedzy o naukach przyrodniczych?
Rozumiem, że ten stek bzdur uważasz za prawdziwy bo? Możesz uzasadnić?

Ciekawe jest, ze ten sam user, który negował racjonalne przesłanki by wyłączać Sabaj, przedstawia za wyłączaniem przesłanki paranaukowe.

3 minuty temu, Bukaj napisał:

VMV A2. Przy bardzo głośnym graniu jest zimny!

Wypadłoby aby inni użytkownicy sprawdzili Swoje Sabaja, kolega dowiedziałby się jego egzemplarz ma usterkę, czy to wada... sory, cecha konstrukcyjna (wszak Sabaj wad nie posiada).

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

22 minutes ago, Bukaj said:

Tylko i wyłącznie kupować VMV A2. Przy bardzo głośnym graniu jest zimny!

Nikt świadomy problemów go nie kupi. Trzeba czekać na v2 tego modelu albo na następny model

3 godziny temu, renoxd napisał:

Nikt świadomy problemów go nie kupi. Trzeba czekać na v2 tego modelu albo na następny model

Tylko, że ten model co mam to v2. Inne oprogramowanie na nim jest niżeli na wersji poprzedniej. Ten model jest poprawiony w stosunku do 1 wersji. Oferuje lepsze brzmienie niż poprzednik.

Pisałem z gościem z S.M.S.L. Tak mi to tłumaczył..

Łatwo to poznać po wyglądzie menu.

Jest bardzo podobny do tego z Sabaja. 

4 godziny temu, Ajothe napisał:

To bardzo dziwne skoro to bliźniacze konstrukcje, a może faktycznie Sabaj jest policzony na 2 lata 🤭

Dlatego VMV jest 2x droższy

Edytowane przez Bukaj

No właśnie wygląda na to że to są bliźniacze konstrukcje ale jednak nie takie same. Tu przydałoby się gdyby jakiś elektronik miał obydwa modele otworzył je i zbadał wszystkie prądy w środku.

27 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Tu przydałoby się gdyby jakiś elektronik miał obydwa modele otworzył je i zbadał wszystkie prądy w środku.

Na początek ktoś inny powinien sprawdzić ile jego Sabaj w trybie standby pobiera, albo chociaż czy też się grzeje.

To na czym stanęło?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Na początek ktoś inny powinien sprawdzić ile jego Sabaj w trybie standby pobiera, albo chociaż czy też się grzeje.

Banned

3 minuty temu, Tajitsu napisał:

To na czym stanęło?

Że

Sabaj bierze więcej niż chińczyk obiecał.

Że nadal mimo tego jednak gra spoko dla niektórych

Że możliwe że to jednak nieco inna konstrukcja niż bliźniaczy smsl. Do potwierdzenia w dalekiej przyszłości 

21 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nadal niewiadomo każdy Sabaj, czy tylko Sabaj jednego z kolegów. Więc nadal nie wiadomo jest to usterka jednego egzemplarza, czy wada konstrukcyjna modelu.

9 godzin temu, A co tam napisał:

Rozumiem, że ten stek bzdur uważasz za prawdziwy bo? Możesz uzasadnić?

Niemiły Kolego! Sprawiłeś mi przykrość nie doceniając poświęconego Ci mojego czasu. Z nas dwóch- to ja byłem m.in kierownikiem wydziału ochrony środowiska i warunków pracy jednej z polskich hut, po drodze zawodowej zdarzyło mi się ukończyć dwie politechniki , zrobić doktorat i zarządzać wieloma podmiotami gospodarczymi. Na moje uzasadnienie Ciebie po prostu nie stać, bo już więcej nawet za pieniądze za ekspertyzę nie podejmę  z Tobą dysputy.

Przykre jest to, że musiałem być na pogrzebach dwóch znajomych dotkniętych glejakiem mózgu i pytaniami "jak to?" ich najbliższych. 

Masz parę złotych i miernik - to baw się sam i bełtaj wokół siebie przy wzmacniaczu za śmieszne  dwa tysiące złotych.

PS @A co tam  status: ignorowany

Edytowane przez piramidon
dopisek

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

1 godzinę temu, piramidon napisał:

Na moje uzasadnienie Ciebie po prostu nie stać, bo już więcej nawet za pieniądze za ekspertyzę nie podejmę  z Tobą dysputy.

No tak. W moim środowisku nikt nie osłania się argumentem ad auctoritatem, kiedy brak wiedzy. Rozumiem, że nie potrafisz uzasadnić. I to też jest ok. Wystarczy się do tego przyznać. To nie wstyd nie wiedzieć.

Jako, że skończyłeś dwie politechniki to jednak dziwię się, że Twoim źródłem w temacie fizyki i biologii jest portal prawniczy.
Więc jeśli poświęciłeś dla mnie czas w poszukiwaniu wiedzy z fizyki/biologii na portalu prawniczym to chyba coś poszło nie tak. Dla osoby po dwóch politechnikach i doktoracie (z researchu?) to chyba nic trudnego, uzasadnić coś merytorycznie.

Więc wybacz, że jestem sceptyczny do Twoich rewelacji. Ale nic nie wskazuje na to, że wiesz o czym mówisz. I pustymi zapewnieniami nikogo nie przekonasz.

Wracając do problemu grzania się wzmacniaczy. Dotyczy on również sprzętu markowego np Yamaha. Mam wytopione tranzystory we wzmacniaczu A-S801 - wykończyła go niska impedancja kolumn przy niskich częstotliwościach w kolumnach transmission line T+A TMR 160 podczas długotrwałego odsłuchiwania muzyki organowej. Przez ponad rok serwis nie może znaleźć czterech tranzystorów tego samego typu o zbliżonych parametrach. Na forum niemieckim ktoś pisał, że te kolumny załatwiły mu wysoki modek wzmacniacza Vincent.

Trochę przymuszony postanowiłem kupić dwa wzmacniacze w klasie D tj wymieniony w temacie Sabaj i  wzmacniacz profesjonalny CROWN z serii XLS.

Nie zawiodłem się na nich. Wytrzymują dając dobry dźwięk.

Edytowane przez piramidon
dopisek

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Dodam, że TMR 160 są pułapką, bo producent wyraźnie pokazuje impedancję 5 Ohm, czyli bezpieczną dla większości wzmacniaczy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

13 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Że

Że nadal mimo tego jednak gra spoko dla niektórych

Że możliwe że to jednak nieco inna konstrukcja niż bliźniaczy smsl. Do potwierdzenia w dalekiej przyszłości 

Ok.

@szymon1977 ma bana? 

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

7 godzin temu, Ajothe napisał:

Dogrzebałeś się może jakie mają zejścia z impedancją?  Jak Infinity? 😬

Infinity Kappa 7? Miałem! Pod koniec lat 90-tych sprzedałem ze wzmacniaczem Accuphase E-205- w czasie budowania i wyposażania domu. Tu nie było kłopotów technicznych.

Potem poznałem zasadę Pareto i przestałem kupować drogie klocki.

Impedancja TMR-160? Ktoś napisał 2,8 inny 3,2 Ohm

4 minuty temu, Tajitsu napisał:

Ok.

@szymon1977 ma bana? 

Nie wiem, on ma u mnie status: IGNORED. Trzeba szanować pozostały, niedługi czas życia.

1 godzinę temu, Tajitsu napisał:

Ok.

@szymon1977 ma bana? 

Tak się kończą zabawy termometrem i pomiarami🤗

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

@Espectro proszę uwolnić @szymon1977 

4 godziny temu, piramidon napisał:

Trzeba szanować pozostały, niedługi czas życia.

W dniu 16.12.2023 o 06:53, Tajitsu napisał:

Ok.

@szymon1977 ma bana? 

Nie wiem. Przez znaczną część i tak jest ignorowany. Więc nie wiem czy to coś zmienia.

Miałem Sabaja a30a jeden dzień. Tego słuchać nie można było. Cyfrowa ściana dźwięku, tak to bym nazwał. Mój stary Harman Kardon HK980 za którego w 2011 r dałem 1200 zł spokojnie łyknął tego Sabaja. Naturalność, analogowosc i scena. Tutaj wszystko na odwrót. Gra to, bo gra i nic więcej nie robi. Jak dla mnie katastrofa. Nie wiem czy to wina klasy D ale założę się, że tak.

22 minuty temu, Delirium77 napisał:

Miałem Sabaja a30a jeden dzień. Tego słuchać nie można było. Cyfrowa ściana dźwięku, tak to bym nazwał. Mój stary Harman Kardon HK980 za którego w 2011 r dałem 1200 zł spokojnie łyknął tego Sabaja. Naturalność, analogowosc i scena. Tutaj wszystko na odwrót. Gra to, bo gra i nic więcej nie robi. Jak dla mnie katastrofa. Nie wiem czy to wina klasy D ale założę się, że tak.

A co było źródłem ? W przypadku Sabaja ważne jest dobre źródło cyfrowe. Dobry kabel zasilający też pomaga.

Nie wiem jakie masz doświadczenie w audio ale sądzę, że mizerne. Za jednym zamachem skreśliłeś NuPrime, NAD (M10v2,C399) CA EVO150, Lyngdorf, Primare i inne oparte na klasie D. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Piopio napisał:

A co było źródłem ? W przypadku Sabaja ważne jest dobre źródło cyfrowe. Dobry kabel zasilający też pomaga.

Nie wiem jakie masz doświadczenie w audio ale sądzę, że mizerne. Za jednym zamachem skreśliłeś NuPrime, NAD (M10v2,C399) CA EVO150, Lyngdorf, Primare i inne oparte na klasie D. 

Źródłem były daki oparte na 4xTDA1541A, 4xAD1865 oraz TDA1540 czyli wszystko R2R. Do Delta-Sigma mam uczulenie a tak ten wzmacniacz zagrał jak typowy słaby przetwornik DS, czyli sztucznie, cyfrowo, ściana dźwięku i męcząco.

21 minut temu, Delirium77 napisał:

Źródłem były daki oparte na 4xTDA1541A, 4xAD1865 oraz TDA1540 czyli wszystko R2R. Do Delta-Sigma mam uczulenie a tak ten wzmacniacz zagrał jak typowy słaby przetwornik DS, czyli sztucznie, cyfrowo, ściana dźwięku i męcząco.

Pytałem o źródło do Sabaja. Jakie były inne elementy systemu ?

Sorry, ale chyba masz coś ze słuchem 😉 Akurat Sabaj to jest power DAC i nie ma nic wspólnego z DS 😉 

Sabaj gra analogowo, rozdzielczo, ze świetną separacją, zero cyfrowego nalotu. Mimo, że to jest wzmacniacz cyfrowy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Delirium77 napisał:

Są też dobre urządzenia klasy D. 

Lyngdorf, primare czy udana konstrukcja Roksan oxygene chodź to nie było ich, evo150. 

Ale 980 to miał barwę w przekazie. Zgadzam się.

Nie lubisz takiego grania, ja też nie specjalnie. Ale te wzmaki za 500-700 zł no to jakaś alternatywa jest. 

2 godziny temu, Piopio napisał:

Pytałem o źródło do Sabaja. Jakie były inne elementy systemu ?

Sorry, ale chyba masz coś ze słuchem 😉 Akurat Sabaj to jest power DAC i nie ma nic wspólnego z DS 😉 

Sabaj gra analogowo, rozdzielczo, ze świetną separacją, zero cyfrowego nalotu. Mimo, że to jest wzmacniacz cyfrowy. 

Pozostałe elementy, rozumiem, że chodzi o kolumny - nic specjalnego, stare Roth Oli 40. Rozumiem, że można badać jednorodność pasma przenoszenia, odpowiedź na sygnał, THD itd ale sądzę, że są rzeczy których się nie pomierzy, np. budowanie sceny, separacja i lokalizacja instrumentów, analogowosc. Tutaj wszystko kulało. Wzmacniacz próbował coś tam czarować ale to była ściana dźwięku i cyfrowosc. Zupełnie jak opinie o przetwornikach DS - modulowanie szumu 1 bit do pierwotnego sygnału co powoduje, że muzyka jest generowana na nowo a nie odtwarzana, brak lokalizacji źródeł, brak efektu zanikania zespołów głośnikowych.

34 minuty temu, Delirium77 napisał:

Pozostałe elementy, rozumiem, że chodzi o kolumny - nic specjalnego, stare Roth Oli 40.

A co było ŹRÓDŁEM ? 

Wybacz ale te kolumny kompletnie nie oddadzą jakości brzmienia Sabaja. 

Posłuchaj go na dobrych kolumnach. Zapewniam Cię, że  "budowanie sceny, separacja i lokalizacja instrumentów, analogowosc" są w przypadku Sabaja fenomenalne. 

Jeśli mi nie wierzysz to zapraszam do mnie na Śląsk na odsłuch. 

Mialem przez chwilę tego sabaja, co zresztą wspominałem wcześniej w tym wątku i szczerze mówiąc mam podobne odczucia co do dźwięku tego sprzętu co kolega @Delirium77 Niby wszystko w porzadku ale ten dzwięk jakoś nie mógł mnie pochłonąć, probowalem z cd, próbowałem z Spotify i Tidal. Taki to miał być "gwiazdor złoty na scenie" ale kurcze no jakoś nie zabłysnął w niczym, później podłączyłem starą integre Accu, która zdeklasowała ten wzmacniacz pod każdym względem, chociaż muszę przyznać, że pierwsze 20 minut odsłuchu Sabaja napawało mnie nadzieją na ładny dźwięk. No ale nic z tego niestety nie wyszło.

Całe szczęście, że jest ten wątek i ciągle mówicie o tym Sabaju dobre rzeczy to przynajmniej sprzedał się momentalnie i mam go z głowy. 

Nie twierdzę, że ten chińczyk może dobrze grać, bo może w jakimś zestawie zagra dobrze. Najlepiej sprawdzić na własnej skórze tak jak ja. Osobiście czy kupiłbym go za 2k jeszcze raz? Absolutnie nie. Ale polecam gorąco przetestować.

23 minuty temu, Zamerstary napisał:

Nie twierdzę, że ten chińczyk może dobrze grać, bo może w jakimś zestawie zagra dobrze.

Trzeba mu zapewnić dobre źródło cyfrowe. To jest podstawa. Wejścia analogowego nawet nie ruszamy. 

Jeśli ktoś próbuje Spotify z Sabajem to widać nie rozumie koncepcji wzmacniacza cyfrowego. Rozczarowanie pewne. 

Edytowane przez Piopio

7 minutes ago, Piopio said:

Trzeba mu zapewnić dobre źródło cyfrowe. To jest podstawa. Wejścia analogowego nawet nie ruszamy. 

Jeśli ktoś próbuje Spotify z Sabajem to widać nie rozumie koncepcji wzmacniacza cyfrowego. Rozczarowanie pewne. 

Jeżeli typowo cyfrowy wzmaniacz ma zagrać beznajdzienie, gdy podłączysz do niego PC a źródłem będzie Spotify, to co to za wzmacniacz? Analogowo nie, przez USB z PC nie. Po co to komu? To ma grać w miarę ok, nawet gdy puscisz muzykę z youtuba na PC czy laptopie po kablu do wzmaka. 

• Pokaż nowe odpowiedzi