Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

Jak ktoś posłucha naturalnego dźwięku na pospolitym Sabre to na pewno nie polubi, ale jak nie polubi na R2R... to znaczy, że jest głuchy 😉 Nie znam tego wzmacniacza - tym bardziej w wejściu po analogu, ale w ciemno mogę zaryzykować twierdzenie, że z zewnętrznym daciem na R2R zagra i po analogu też baaardzo dobrze i prawdziwie naturalnie - musiałby to ktoś sprawdzić (może mi ktoś podesłać - sprawdzę i napiszę 🙂 )

Jak ktoś nie lubi naturalnego (swoją drogą jakiego to?) dźwięku to jest głuchy?

A może ktoś oczekuje po prostu emocji od dźwięku, energii ze względu na sposób życia? Albo odwrotnie. Po ciężkim dniu lubi być przykryty kocem i otuliną łagodności. 

Nie musi być głuchy 

Naturalny dźwięk to reprodukcja zbliżona do materiału źródłowego, tam są już emocje. 

Jeden woli sama pizze czy inny alkohol by smakować je takie, jakimi są, inny zaleje sosami i dodatkami. 

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

2 godziny temu, ProjectPi napisał:

Naturalny dźwięk to reprodukcja zbliżona do materiału źródłowego, tam są już emocje. 

Dokładnie tak. Są albo ich nie ma (bo tak zagrano muzykę), zazwyczaj jakieś są - w partiach poszczególnych muzyków i wokalistów.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Jak ktoś nie lubi naturalnego (swoją drogą jakiego to?) dźwięku to jest głuchy?

Taka metafora/alegoria - być może z mojej strony przejaskrawiona lub nawet chybiona.

Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

8 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

No to trochę przykra sprawa - tu sie rozczarowałem - odpadają zewnętrzne daci do tego wzmacniacza.

Niepotrzebnie. Sabaj jako DAC jest znakomity. Rozwiązanie kompletne. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 hours ago, Piotr Sonido said:

A może ktoś oczekuje po prostu emocji od dźwięku, energii ze względu na sposób życia? Albo odwrotnie. Po ciężkim dniu lubi być przykryty kocem i otuliną łagodności. 

Emocje są w MUZYCE, a nie w kablach czy DAC-ach.

3 minuty temu, Gabaryton napisał:

Słaby lub źle dobrany sprzęt potrafi te emocje utemperować ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Słaby lub źle dobrany sprzęt potrafi te emocje utemperować ...

Tak jest, po prosu nie poradzi sobie z ich oddaniem/przekazaniem

Żaden sprzęt nie odtwarza i nie przekazuje żadnych emocji. Na żadnej płycie ich nie ma, w plikach super-res DSD4096 też ich nie ma.

Emocje są w melodii, rytmie i słowach utworu (jeśli jest to muzyka z jakąkolwiek formą wokalu).

I nie znam żadnego sprzętu, który by zmieniał melodię, rytm czy słowa.

Żaden sprzęt nie przekazuje rytmu lepiej niż inny, metrum jest metrum bez względu na formę zapisu czy odtwarzania dźwięku.

To samo dotyczy melodii czy wokalu. Czy istnieje sprzęt, na którym nagle Diana Krall sepleni, utrudniająć odbiór treści utworu?

Czy istnieje sprzęt, który Marsz Pogrzebowy zagra bardziej ponuro od innego albo kabel, który sprawi, że ten utwór nabierze weselszego nastroju????

Jeśli porusza mnie MUZYKA, to mogę sobie gwizdać samą melodię bez słów albo recytować słowa jak wiersz, tupiąc do tego rytm stopą o podłogę i efekt jest ten sam, bo emocje są WE MNIE.

Szukacie emocji tam gdzie ich zwyczajnie nie ma, gdzie prawa ich być nie ma...

Edytowane przez Gabaryton

Dziwna teoria. Im lepszy sprzęt tym większe ciary, za to się płaci 🙂

Na dziadoskiej pierdziawce połowy realizacji nie słychać, zatem dużo przekazu umyka, a wraz z nim spora dawka emocji 😁

3 minuty temu, Gabaryton napisał:

Emocje są w melodii, rytmie i słowach utworu (jeśli jest to muzyka z jakąkolwiek formą wokalu).

W ich ekspresji przez muzyków i niuansach tejże. Niestety nie każdy sprzęt /komponent potrafi oddać to co w oryginalnym materiale źródłowym. Nikt chyba nie polubiłby słuchania Diany Krall w radioodbiorniku na falach długich.

20 minut temu, Gabaryton napisał:

To samo dotyczy melodii czy wokalu. Czy istnieje sprzęt, na którym nagle Diana Krall sepleni, utrudniająć odbiór treści utworu?

A tu mógłbyś się zdziwić 😉 Zbyt dużo sybilantów i radość ze słuchania znika. 

Ech, zupełnie się nie rozumiemy.

Koniec off-topu, gońcie się, eee, znaczy, gońcie króliczka, ja sobie pogwizdam "Cztery Pory Roku" 😉

W mojej opinii traktujesz muzykę bardzo powierzchownie.

13 minut temu, Gabaryton napisał:

Ech, zupełnie się nie rozumiemy.

Koniec off-topu, gońcie się, eee, znaczy, gońcie króliczka, ja sobie pogwizdam "Cztery Pory Roku" 😉

Warto zadać sobie pytanie po co tyle trudu sobie zadają filharmonicy, przecież melodię zawsze będzie słychać 😉

29 minutes ago, Ajothe said:

Warto zadać sobie pytanie po co tyle trudu sobie zadają filharmonicy, przecież melodię zawsze będzie słychać 😉

Warto zadac sobie pytanie po co ludzie "uprawiali" muzyke piszczalkach, muszelkach itd. Bez kierunkowego kabla przeciez polowa przekazu znika...

7 minut temu, Biedronek napisał:

Warto zadac sobie pytanie po co ludzie "uprawiali" muzyke piszczalkach, muszelkach itd. Bez kierunkowego kabla przeciez polowa przekazu znika...

Nie mam pojęcia, mnie taka muzyka nie podnieca 😋

8 minut temu, Ajothe napisał:

Nie mam pojęcia, mnie taka muzyka nie podnieca 😋

Liczy się fuuuun😀

Czyli innymi słowy kończąc już temat.

Biorąc pod uwagę oczywiście cały komplet waszych systemów domowych czyli źródło kable wzmacniacz akustykę pomieszczenia i kolumny tak bierzemy pod uwagę wszystko.

Zapraszamy do tego samego pomieszczenia ekipę trzech muzyków. Jeden gra na gitarze drugi gra na perkusji trzeci powiedzmy na trąbce oczywiście muszą to być instrumenty dla których dźwięk nie jest generowany przez wzmacniacze.

Tego słuchamy i później dokładnie tego samego utworu słuchamy na naszym domowym systemie i sprawdzamy czy gra identycznie.

To jest rozumowanie dźwięku naturalnego tak?

To teraz proszę o informację jak to ma wyglądać w praktyce.

To znaczy jak to sprawdzacie?

6 godzin temu, Gabaryton napisał:

Ale jednak ta sama muzyka na różnego rodzaju sprzęcie budzi inne emocje prawda?

Warunki konieczne, choc niewystarczajace - dla stalych sygnalow testowych wprowadzane znieksztalcenia na wyjsciu wzmacniacza sa ponizej progu percepcji.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

18 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

To teraz proszę o informację jak to ma wyglądać w praktyce.

To znaczy jak to sprawdzacie?

Po prostu do piramidy odsłuchowej w ogrodzie ( 36 m.kw, są tam 50kg kolumny T+A ) zaprosiłem kolegę z akordeonem, a innym razem kogoś z gitarą...

Muzyka akordeonowa wydawała się na początku za głośna, po adaptacji słuchu było OK.

Potem włączyłem tak samo głośno nagranie szwedzkiej grupy akordeonistów i wyszło jak istotna jest akustyka pomieszczenia w którym nagrywano płytę - było kiepsko. Głośność pomierzono  zgrubnie apką na IPhone

Inny zestaw głośników funkcjonujący w domu (napędzany Sabajem), w saloniku połączonym z jadalnią (ok.55 m.kw) - też transmission line  to potwierdził w porównaniu z akordeonem na żywo.

Trzeba pamiętać, że czasami wraz z odtwarzanymi nagraniami wpuszczamy do domu błędy w nich tkwiące.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Robiłeś takie eksperymenty, bo myślałeś że Twój system zagra tak samo lub lepiej od żywego instrumentu? 

Jaki miał sens porównanie grania kolegi z jakąś realizacją grupy szwedzkich akordeonistów? 🤔 

Trzeba by porównywać tego samego muzyka z realizacją jego nagrania w tym samym pokoju. 

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Robiłeś takie eksperymenty, bo myślałeś że Twój system zagra tak samo lub lepiej od żywego instrumentu? 

A kto bogatemu w czas zabroni?

Pytanie ad absurdum , to odpowiedź adekwatna.

Edytowane przez piramidon

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Jaki miał sens porównanie grania kolegi z jakąś realizacją grupy szwedzkich akordeonistów? 🤔 

W nagraniu Szwedów była solówka, którą zagrali również kolega. 

Jest oczywistą oczywistością, że nagranie nie może być takie same - jak gra na żywo.  Lecz eksperyment wykonany w ramach fajnej zabawy przy winku pozwalał na przekonanie się jak daleko jest jedno od drugiego.

W ten sam sposób postąpiliśmy po powrocie z filharmonii.

4 godziny temu, piramidon napisał:

Po prostu do piramidy odsłuchowej w ogrodzie ( 36 m.kw, są tam 50kg kolumny T+A ) zaprosiłem kolegę z akordeonem, a innym razem kogoś z gitarą...

Muzyka akordeonowa wydawała się na początku za głośna, po adaptacji słuchu było OK.

Potem włączyłem tak samo głośno nagranie szwedzkiej grupy akordeonistów i wyszło jak istotna jest akustyka pomieszczenia w którym nagrywano płytę - było kiepsko. Głośność pomierzono  zgrubnie apką na IPhone

Inny zestaw głośników funkcjonujący w domu (napędzany Sabajem), w saloniku połączonym z jadalnią (ok.55 m.kw) - też transmission line  to potwierdził w porównaniu z akordeonem na żywo.

Trzeba pamiętać, że czasami wraz z odtwarzanymi nagraniami wpuszczamy do domu błędy w nich tkwiące.

W oku procentach różnica była na akordeonie na jakim grał twój kolega a ci muzycy?

2 godziny temu, piramidon napisał:

A kto bogatemu w czas zabroni?

Pytanie ad absurdum , to odpowiedź adekwatna.

Jak się okazuje pytanie było trafne bo jedynie ty odpowiedziałeś żartując? Dobrze rozumiem?

Inni nie wiedzieli 🙂

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Dobrze rozumiem?

Trudno zaprzeczyć. Staram się ,jak tylko mogę zachować postawę "homo ludens" w dziedzinie : hobby. 

Zaperzeni wirtualni przeciwnicy zajmują tylko kolejne na forum strony dyskusji starając się pokazać "kto ma większego".  

Bawmy się!

I twardo brońmy swoich postaw w innych, zasadniczych dziedzinach.

Dlatego wywiesiłem baner: " Popieram rolników"

Bo kasta polityków sprzedaje nas , gdzie może tylko uzyskać wziątki. Takie, czy inne.

W tych obszarach trzeba bronić się. Twardo.

Edytowane przez piramidon

15 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

W oku procentach różnica była na akordeonie na jakim grał twój kolega a ci muzycy?

Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. Przychodzi mi do głowy stosowanie kwantyfikatorów drugiego rzędu jako odpowiednik matematyczny...taka analogia...

Ale - nie, nie jestem kompetentny z moim słabym zakresem pojęciowym do opisu różnic.

Jestem urodzonym inżynierem, nie humanistą

Rozumiem i doceniam. 

W takim razie ta kwestia wciąż pozostaje nie rozstrzygnięta 🙂

gdzie ten baner wywiesiłes?

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

gdzie ten baner wywiesiłes?

Na płocie na mojej posesji  od strony drogi przelotowej. Ulubione miejsce dla banerów podczas wyborów. 

Ad meritum - do trzech razy sztuka. Tym razem odsłuch porównawczy z Arcam SA30, no i trzeba przyznać, że to jest to. W zestawie streamer Ayon + kolumny Focal Kanta nr 2, więc grubaśne towarzystwo, nie ma mowy aby gdzieś było wąskie gardło.

Arcam granie nieco ciemniejsze od Sabaj, na pewno z większym dociążeniem i zróżnicowanie basu, środek pasma bardzie nasycony przez co wokale, instrumenty akustyczne są większe objętościowo. Góra bardzo rozdzielcza i zarazem pełniejsza, powiększa każdy detal. Wszystko na świetnie poukładanej bardzo obszernej w każdą stronę scenie. No i ten drive, wszystko wydaję się większe a ciągnie bez wysiłku, jest ogrom mocy. Funkcjonalnie również bez zarzutu, żadnych przycięć, itp. no i jeszcze gdyby wykorzystać Direct Live... 

W końcu salon, która miał dopracowaną akustykę, no i Focale, które mogą się podobać wizualnie i brzmieniowo🙂

SA30 świetny wzmacniacz, zwłaszcza teraz w wyprzedażowych cenach, przeskoczył brzmieniem Sabaja, który zdania nie zmieniam, jest nadal killerem w swojej kategorii cenowej.

A te Klipsh co są na fotce, też grały kozacko, ale gabaryt do salonu wielkości stadionu😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi