Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj znowu było słuchane i napisze Wam ciekawe spostrzeżenia. Pierwsze to to, że zmieniłem kable glosnikowe na Melodiki Gunmetal które miałem zawsze przy jasnych systemach. Odkąd kupiłem Ruby zmieniłem je na cynowaną Supre Classic żeby rozjaśnić przekaz. Z Sabajem jak wcześniej pisałem było mniej dociazenia. Tak więc podmianka i testy. Godzinę sluchalem i nie dowierzałem. Basu jest sporo więcej. Ogólnie zupełnie inne granie. Tego oczekiwałem i na prawdę nic mi więcej nie potrzeba. Super. Druga sprawa jest taka, że wczoraj po około 2h grania Sabaj był gorący. Na moje oko ponad 50⁰ lub może około 60. Dzisiaj grał chwile krócej i miał może z 40⁰ Czemu?? Ostatnie spostrzeżenie to kompletna cisza z głośników bez włączonej muzyki. Żaden wzmacniacz nigdy nie był niesłyszalny z uchem przy głośnikach. Sabaja nie słychać w ogóle. Jakby był wyłączony. Szok 😳

Albo kable sie wygrzały i uleżały.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Panowie dlaczego nie mogę grać z laptopa. Pokazuje mi się takie coś

"wystąpił nieznany błąd w trakcie wybierania urządzenia (NPD00)" 

Są oczywiscie ustawione głośniki na Sabaj. 

15 minut temu, hary1357 napisał:

Panowie dlaczego nie mogę grać z laptopa.

A wcześniej grało ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie pierwszy raz podłączam do Sabaja laptopa. Już ogarnąłem, po prostu Windows potrzebował ponownego uruchomienia systemu żeby coś zaktualizować.

Pod laptopem każdy utwór mam w jakości 48khz, dlaczego?

Kurde ten Windows to porażka. Sto ustawień żeby wszystko było jak się chce. Dobra ustawiłem studio quality na maxa we właściwościach dźwięku. Streamery są łatwiejsze i wygodniejsze. Ale posłucham przez usb zobaczę czy jest różnica w stosunku do coaxiala.

35 minut temu, hary1357 napisał:

Pod laptopem każdy utwór mam w jakości 48khz, dlaczego?

Wychodzi na to, ze system robi resampling wszystkiego, co przechodzi przez windowsowy mixer. Oczywiscie jest to niepoządane i wpływa negatywnie na jakość dzwięku. 

Nie jestem specjalistą od PC audio ale to pewnie kwestia ustawień i/lub sterowników. Idealnie byłoby wyjsc z laptopa sygnałem bitperfect (nietkniętym przez system) i dopiero na Sabaju regulować glosnosc.

Zanim zaczniesz porównywać poszczególne wyjscia/wejscia, to najpierw postaraj się aby Twoj windows wypuszczał dzwięk bitperfect. Inaczej moim zdaniem takie porównania są mało miarodajne. Juz sam resampling z przykładowego 44,1/16 na 48/24 spowoduje degradację jakosci w domenie cyfrowej, juz nie wspominając o sytuacji w której na windowsie suwak głosnosci jest w pozycji innej niz 100%. Jesli w systemie jest uzyta regulacja głosnosci, to system musi kazdą próbkę przeliczać w locie.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Już ogarnięte jak wyżej. Edytowałem ostatni wpis. Dokładnie, trzeba było w Windowsie i ust dźwięku pozmieniać parametry. Jest już na maxa 🙂

Najlepiej jak popytasz w dziale PC Audio. Tam z pewnoscią są osoby, ktore wałkowały temat wielokrotnie i podpowiedzą jakich sterowników do dzwięku uzyc.

1 minutę temu, hary1357 napisał:

trzeba było w Windowsie i ust dźwięku pozmieniać parametry. Jest już na maxa 🙂

Na maxa tzn, chodzi Ci o volume, czy częstotliwosc próbkowania? Jesli o to drugie, to wazne, zeby to co jest na wyjsciu zgadzało się z tym, co jest w pliku. Czyli jesli puszczasz plik flac z płyty cd 44,1/16 to dokładnie taki sygnał powinien być wypuszczany z kompa. Jesli jest inaczej tzn, ze jest nieprawidlowo.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

@brewka87 No ale jak mam swoje playlisty i tam są kawalki roznej jakosci to mam co piosenke ustawiac taka jakosc w jakiej jest nagrany numer? To przecież ja przez godzinę zrobię kilometr latając do laptopa 🙂 Nie rozumiem dlaczego nie może być tak że z automatu Windows puszcza tak jak Tidal daje.

Edytowane przez hary1357
1 minutę temu, hary1357 napisał:

@brewka87 No ale jak mam swoje playlisty i tam są kawalki roznej jakosci to mam co piosenke ustawiac taka jakosc w jakiej jest nagrany numer? To przecież ja przez godzinę zrobię kilometr latając do laptopa 🙂

Zle zrozumiałes 😉

System powinien byc tak skonfigurowany, zeby wysyłać do Sabaja dokładnie to, co odtwarza. Czyli jak zmieni się częstotliwosc probkowania pliku, to powinno z automatu zmienic się na wyjsciu. Sabaj powinien przełączyć się do tego co dostaje. Teraz jak masz ustawione na sztywno na 48khz, to napewno wiele plików masz resamplowane. Ja oczywiscie do niczego nie namawiam ale uwierz mi, to nie powinno działac tak, ze co utwor latasz do laptopa i zmieniasz parametry wyjsciowe ☺

Ok ale ja mogę w Windowsie tylko na sztywno zmienić jakość odtwarzania. Nie widzę innej opcji więc ustawiłem najwyższą możliwą. Dziwne to. Może gdzieś jeszcze coś się zmienia a ja o tym nie wiem?

5 minut temu, hary1357 napisał:

Ok ale ja mogę w Windowsie tylko na sztywno zmienić jakość odtwarzania. Nie widzę innej opcji więc ustawiłem najwyższą możliwą. Dziwne to. Może gdzieś jeszcze coś się zmienia a ja o tym nie wiem?

No przeciez wczesniej Ci napisałem, ze to moze wymagac zainstalowania dodatkowych sterowników. Windows jest ułomny jesli chodzi o audio, dlatego powstały rozne metody jak ominąc wbudowany w system mikser dzwięku. Ja Cie tylko chciałem naprowadzić gdzie szukać. Gotowego rozwiązania nie podam, bo nie korzystam od wieków z komputera do słuchania muzyki. Sprzętowe odtwarzacze nie płatają takich psikusów dlatego wiele osób rezygnuje z pc jako odtwarzacza. Pc moze robić np jako serwer do dedykowanego streamera.

Tak czy inaczej powtorzę raz jeszcze. Opisz problem w dziale Audio PC tu na forum i pewnie ktos podpowie co trzeba zainstalowac, jak skonfigurowac, zeby wycisnąc maksymalną mozliwą jakosc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sterowniki w lewym dolnym rogu.

"LOXJIE_USBAudio_v5.58.exe" hehe

Sabaj do prawidłowego działania pod Windows ich wymaga. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SonOctavius

@SonOctaviusDziekuje za link. Pobrałem sterowniki i poza tym że pojawił się panel controll xmos to i tak gra z taką jakością, jak sie ustawi w windowsie. Nie czaje dlaczego.

Godzinę temu, hary1357 napisał:

@SonOctaviusDziekuje za link. Pobrałem sterowniki i poza tym że pojawił się panel controll xmos to i tak gra z taką jakością, jak sie ustawi w windowsie. Nie czaje dlaczego.

Ustawiasz tryb exlusive(np tidal) w aplikacji i tyle dziala...

• 1 miesiąc później...

Miałem SMSL VMV A2 czyli sprzęt w zasadzie tożsamy i w sumie zgadzam się z wszystkimi pochlebnymi recenzjami. U mnie nie do końca dał radę z wymagającymi prądowo Elacami Vela, potem nieco lepiej grał z nimi Buchardt I150, ale nie porównywałem bezpośrednio. Mam jednak pytanie tak z ciekawości, czy ktoś z posiadaczy któregoś z tych wzmacniaczy (Sabaj, SMSL) właśnie robił bezpośrednie porównania i jaki wzmacniacz okazał się zauważalnie, zdecydowanie lepszy (w zakresie np. barwy, przestrzeni), tak że zdecydowało o zmianie. Nie mówię o przesiadce na coś 10 razy droższego, ale tak w przedziale 5-10 tys.

Edytowane przez MacP

Haiku bright5 ale to 50w nie do nawalanki😉 ale jak się dobierze kolumny o efektywności ok90db jest ok. Pzdr

Ps jeszcze komplet lamp np miniwatt .

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

5 godzin temu, MacP napisał:

jaki wzmacniacz okazał się zauważalnie, zdecydowanie lepszy

Końcówka mocy w klasie A 20W (klon MF A1) + DAC FiiO K11 R2R + zasilacz liniowy FiiO PL50 + srebrny IC. Całość 2750 zł.

Niestety kolumny muszą być efektywne - powyżej 90 dB.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 2.12.2024 o 09:11, MacP napisał:

Mam jednak pytanie tak z ciekawości, czy ktoś z posiadaczy któregoś z tych wzmacniaczy (Sabaj, SMSL) właśnie robił bezpośrednie porównania i jaki wzmacniacz okazał się zauważalnie, zdecydowanie lepszy (w zakresie np. barwy, przestrzeni), tak że zdecydowało o zmianie. Nie mówię o przesiadce na coś 10 razy droższego, ale tak w przedziale 5-10 tys.

Jeśli chodzi o przestrzeń - z tanich to Fosi Audio V3 Mono Amplifier - bez DAC, zestaw monobloków o połowę tańszy!!!

O barwie nie wypowiadam się- o gustach się nie dyskutuje.

Pomiary tutaj: 

Ukryta Zawartość

+ 195 stron dyskusji w większości nieużytkownikow.

Wiem, co wiem - bo posiadam je.  Sabaja - też. Jest on nie do pobicia w mocy, uniwersalności, kompaktowości.

Ukryta Zawartość

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

2 godziny temu, piramidon napisał:

Wiem, co wiem - bo posiadam je.

A grzeją ci sie te Fosi V3 Mono?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

zapraszam do:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

15 godzin temu, piramidon napisał:

Jeśli chodzi o przestrzeń - z tanich to Fosi Audio V3 Mono Amplifier

Mam na zbyciu Toppinga PA7 i porównywałem go bezpośrednio z Sabajem, pozostawiając Sabaja (zresztą jako wzmacniacz "zastępczy"). Ten Topping jest na dwóch chipach takich samych jak w Fosi V3, więc jest prawie (pomijając zasilanie) konstrukcją dual mono, dość dobrze odpowiadającą tym Fosi, a jakość wykonania wydaje się lepsza. Fosi zresztą też przez chwilę miałem w wersji stereo. W bezpośrednim porównaniu trudno wykazać jednoznaczne przewagi tego czy tamtego, przestrzeń być może była nieco lepiej zdefiniowana w Toppingu, Sabaj daje jej dość dużo z ładnym "powietrzem", ale lokalizacje źródeł pozornych są takie trochę "pływające". O ile postrzeganie barwy jest rzeczywiście jest subiektywne, to w Sabaju wydawała mi się lepsza, bardziej kwiecista, naturalna, zróżnicowana. Topping jest szalenie neutralny i podaje "kawę na ławę", co nie zawsze musi być zachwycające. No ale ponieważ to końcówka, to wiele można zmodyfikować przedwzmacniaczem, pewnie jakaś lampa złagodziłaby jego pewną kanciastość. 

Teraz zaś Sabaja zastąpił okazyjnie kupiony niewiele drożej niż Chińczyk Arcam SA20 i cóż,  wszystko jest w nim lepsze. Barwa, przestrzeń, dynamika. Za Arcamem stoją jednak dekady doświadczenia konstruktorów czego nie zastąpi najlepszy nawet chip w klasie D o kosmicznych pomiarach. Co nie zmienia faktu że Sabaj jest bardzo bardzo dobrym wzmacniaczem i w wielu scenariuszach, na przykład desktopowych czy sypialnianych sprawdzi się aż nadto dobrze. Jeśli są chętni to PRV 🙂

29 minut temu, MacP napisał:

Ten Topping jest na dwóch chipach takich samych jak w Fosi V3,

chyba w Toppingu jest chip Infineon

10 minut temu, Pseudodrummer napisał:

chyba w Toppingu jest chip Infineon

Tak gdzieś chlapnął jeden recenzent, ale wszystkie dane podają, że jest tam dwa razy TPA3255

1 minutę temu, MacP napisał:

Tak gdzieś chlapnął jeden recenzent, ale wszystkie dane podają, że jest tam dwa razy TPA3255

To podaj link,bo nie znalazłem nigdzie "wszystkich danych" ,a zwłaszcza na stronie producenta...

W dniu 10.10.2024 o 17:00, Dune napisał:

Muszę sobie sprawić equalizer do wzmacniacza podbiję co nieco 😛

w RME jest fajny.
i dobre loudness

• Pokaż nowe odpowiedzi