Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, RobG1974 napisał:

Przykre, że są na forum tacy ludzie, którzy oceniają a nie widzieli i nie słyszeli.

Powtórzę: ja nie oceniam - ja zebrałem oceny. Przykre, że na Forum robi się "best buy" z czegoś, co tyle wad posiada.

8 minut temu, RobG1974 napisał:

Życzę kiedyś posłuchania czegoś lepszego niż masz w opisie...

Gdyby mógł to bez wahania wystawiłbym swój system do porównania z legendarnym już Sabaj+KEF(ileś tam)meta+izolacja galwaniczna. Ale nie mogę, za to zawsze przestawiam szczerą, uczciwą i rzetelną opinię - widzisz różnicę?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

7 godzin temu, ferszcik napisał:

Opinia recenzenta myślę że spowodowana tym, że nie podbił sobie trybu loudness o 3 albo jeszcze czegoś innego 🙂

Bardzo lubię recenzje tego Youtubera. Zgadzam się, że Sabaj w porównaniu ze wzmacniaczami, które wykorzystał w teście brzmi gorzej. Szczególnie, że Sabaj konkurował z lampami. Wiadomo, że w takim starciu nie ma szans. 

Żeby wzbogacić trochę brzmienie Sabaja stosuję Loudness +3. Dodaje to trochę emocji do brzmienia.

Bądźmy realistami ! Sabaj to nie jest bezwzględnie najlepiej brzmiący wzmacniacz 😉 Spokojnie może konkurować ze średnią klasą AB. Ale już w starciu z Hypex Ncore i Purifi, klasą A i dobrymi lampami polegnie. Oczywiście pod warunkiem, że cały system będzie sensownie złożony - dobre PRE i DAC. Koszt minimum 10K zł z kablami.

Sabaj charakteryzuje się najlepszym stosunkiem cena/jakość jaki kiedykolwiek istniał w branży audio. Tyle. 

10 minut temu, RobG1974 napisał:

szczerą, uczciwą i rzetelną opinię

U szymona1977 jest dokładnie odwrotnie 😉 To najmniej wiarygodny członek tego forum 😉 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

47 minut temu, szymon1977 napisał:

o Sabaju zbieram tylko oceny już wystawione.

Przecież było mnóstwo ocen/opinii zachwalających brzmienie Sabaja, dlaczego je pominąłeś?

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Bezużyteczne wejścia analogowe i wyjście sub, potrzeba stosowania izolacji galwanicznej usb, poprawianie brzmienia loudness - przestań userów w błąd wprowadzać, bo z Twoich wypowiedzi wychodzi, że Sabaj to zaprzeczenie jakości. Szczerze mówiąc to nie spotkałem się jeszcze z elementem audio, który posiadałby tyle wad. Brzmienie Ci pasuje a wady nie przeszkadzają, to jesteś szczęśliwy choć kupiłeś bubla.

Źle rozumujesz: ja nie oceniam Sabaja - o Sabaju zbieram tylko oceny już wystawione.

-----

Opinię to ja mogę wystawić o swoim Onkyo - o Sabaju zbieram tylko opinie już wystawione.

A nie przyszło ci do głowy że kolega właśnie ma ten wzmacniacz bo mu brzmienie odpowiada ? Nie dla gniazdek ,świecidełek , wejść ,wyjść?

Ja np. usłyszałem że nie takie źródło , przewód zasilający może kolumny a nawet że brak mi 30stu lat doświadczenia po tym jak napisałem że Sabaj nie pozamiatał u mnie i to nie moje granie ale może się e komuś podobać. Zwracałem uwagę tylko na brzmienie pomijając zupełnie aspekty techniczne. , wejścia ,dac i inne duperele . 

No ale jak widać nie można mieć innego zdania . Pzdr 

Ps . Byłem przygotowany finansowo by go przytulić , i choć to nie jakieś kosmiczne pieniądze raczej do osiągnięcia dla zwykłego człowieka nie kupiłem ,no bo u mnie nie zagrał jak bym chciał 🤷🏿‍♂️

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

9 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No nie tam właśnie w pewnym momencie ten rozjazd już nie jest taki mały. 

Skąd czerpiesz dane ? Moim zdaniem różnice nie są duże. 

"The attached image shows the frequency response as measured by REW. The volume of the A30a was set to 35, 40, and 45, respectively, and the output on the REW side was set to 0, -5dB, and -10dB, respectively.

As a result, the sound pressure levels were perfectly matched in the band above 100 Hz, but there was a difference in sound pressure below 100 Hz, with the A30a volume 35 being the highest and decreasing as it increased to 40 and 45."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

39 minut temu, Piopio napisał:

Moim zdaniem różnice nie są duże. 

100Hz +/-0dB

90Hz +/-2dB

80Hz +/-2dB

70Hz +/-3dB

60Hz +/-4dB

50Hz +/-4dB

40Hz +/-5dB

30Hz +/-4dB

Przy synchronizacji suba z kolumnami z dokładnością do 1dB odchyłka dochodząca do 5dB to Twoim zdaniem nie jest dużo? Wow! Może zmyliło Cię, że strome spadki poskutkowały zbliżeniem kresek na wykresie, ale moim zdaniem taki różnice czynią wyjście SUB niezdatnym do użytku

Jeśli masz wątpliwości, to odejmij lub dodaj sobie za pomocą EQ odczytane przeze mnie z wykresu wartości i sam oceń, czy to nie jest dużo.

Ps

Niezły loudness w gratisie!

1 hour ago, szymon1977 said:

Słabe wejścia analogowe pozostają faktem.

Nie wiem po co tak się uczepiłeś, ostatnie 4 strony ciągle ta sama przepychanka. To nowe hobby?

Miałem Sabaja przez parę dni, już nie mam, nie podszedł mi. 

Słabe wejścia analogowe są faktem, jest to urządzenie stworzone do działania w domenie cyfrowej. Został stworzony do cyfry a analogi zapewne dodali dla upartych :)

To tak jakbyś powiedział jakie wady ma Ferrari. Faktem jest to że ma mały bagażnik i nie można zapakować 4 osobowej rodziny z dwoma wózkami dziecięcymi. No ma słabą ładowność i mały bagażnik. FAKT. Ale co z tego skoro nie do tego ten samochód został stworzony? 

Sabaj ma swoje ograniczenia jak każde urządzenie, znajdzie swoich odbiorców. Jedyne czego nie lubię w jego promocji tutaj to tego ciągłego powtarzania jakie to nie jest wybitne urządzenie do kwoty jakiejś tam, cud techniki itp. Niech każdy decyduje za siebie i wybiera odpowiadające mu urządzenia po odsłuchach we własnych 4 kątach. Nie wciskajmy tego każdemu.

18 minut temu, ferszcik napisał:

Nie wciskajmy tego każdemu.

Czy jak ktoś zada pytanie "jaki wzmacniacz do 6K ?" i jak odpowiem - SABAJ A30A to jest to wciskanie ?

Uważam, że w swojej cenie jest wybitny. Dlatego polecam.

Edytowane przez Piopio

53 minuty temu, Piopio napisał:

Czy jak ktoś zada pytanie "jaki wzmacniacz do 6K ?" i jak odpowiem - SABAJ A30A to jest to wciskanie ?

Jeśli uczciwie przedstawisz wady i zalety to nie, co innego gdy pomijając wady napiszesz, że jest to wzmacniacz...

53 minuty temu, Piopio napisał:

...w swojej cenie jest wybitny.

Bo wady, które sam przedstawiasz lub dowody dostarczasz, czynią z niego bubel warunkowo godny polecenia.

Ps

A że swoją opinię opierasz na zwykłej technicznej niewiedzy, typu twierdzenie, że cyfrowe EQ dzięki wysokiej wydajności komponentów staje się wolne od zniekształceń czy brak umiejętności odczytania wykresu, który sam tu wkleiłeś, to inna para kaloszy. Na czym polega synchronizacja suba z kolumnami też chyba niewiesz.

1 godzinę temu, ferszcik napisał:

To tak jakbyś powiedział jakie wady ma Ferrari. Faktem jest to że ma mały bagażnik i nie można zapakować 4 osobowej rodziny z dwoma wózkami dziecięcymi. No ma słabą ładowność i mały bagażnik. FAKT. Ale co z tego skoro nie do tego ten samochód został stworzony? 

Sabaj ma swoje ograniczenia jak każde urządzenie, znajdzie swoich odbiorców. Jedyne czego nie lubię w jego promocji tutaj to tego ciągłego powtarzania jakie to nie jest wybitne urządzenie do kwoty jakiejś tam, cud techniki itp. Niech każdy decyduje za siebie i wybiera odpowiadające mu urządzenia po odsłuchach we własnych 4 kątach. Nie wciskajmy tego każdemu.

Na tym można zakończyć dyskusję na temat wątku.

Do moderacji:

Jako założyciel tego tematu wnoszę o zamknięcie tego tematu, jako pożywki dla nic nie wnoszących dyskusji.

Edytowane przez piramidon

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

5 minut temu, piramidon napisał:

Na tym można zakończyć dyskusję na temat wątku.

Do moderacji:

Jako założyciel tego tematu wnoszę o zamknięcie tego tematu, jako pożywki dla nic nie wnoszących dyskusji.

Twój temat, ale nie zgadzam się z tym co napisałeś. Problemem jest coś innego. Nie powinno  się prosić moderację o zamykanie tematu z powodu przepychanek, bo może ktoś jeszcze chciałby podyskutować tutaj, tylko przywołanie do porządku kogo należy. W przeciwnym razie co trzeci wątek będzie trzeba zamykać.

Panowie, przeczytałem pare stron tego wątku - zmarnowaliście mój czas.

Nie znalazłem niczego pożytecznego z zakresu tematu "Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny", tylko dyskusje w stylu "lepsze są blondynki czy brunetki?"

Czy jakiś mod może wywalić z tego tematu te dyskusje i zniwelować go do minimum? Chętnie poczytałbym o tym wzmacniaczu opinii właścicieli niż "wydaje mi się". 

dziękuję

Kolega Arkady sprzedaje ,jest link w naszych aukcjach, możesz się przekonać jak to się sprawuje w swoich 4 kątach i wyrobić zdanie  Pzdr

Edytowane przez dedal75

6 minut temu, dedal75 napisał:

Kolega Arkady sprzedaje ,jest link w naszych aukcjach, możesz się przekonać jak to się sprawuje w swoich 4 kątach i wyrobić zdanie  Pzdr

Zbieg okoliczności, ale go właśnie kupiłem od niego, zanim wysłałeś wiadomość ;-)

17 minut temu, riDERQS napisał:

Zbieg okoliczności, ale go właśnie kupiłem od niego, zanim wysłałeś wiadomość 😉

Gdybyś miał jakieś pytania odnośnie efektywnego użytkowania to wal śmiało 😉 

Edytowane przez Piopio

2 godziny temu, ferszcik napisał:

abaj ma swoje ograniczenia jak każde urządzenie, znajdzie swoich odbiorców. Jedyne czego nie lubię w jego promocji tutaj to tego ciągłego powtarzania jakie to nie jest wybitne urządzenie do kwoty jakiejś tam, cud techniki itp. Niech każdy decyduje za siebie i wybiera odpowiadające mu urządzenia po odsłuchach we własnych 4 kątach. Nie wciskajmy tego każdemu.

Dokładnie tak.

...jest to urządzenie stworzone do działania w domenie cyfrowej.

Nie tak prędko: to, że wzmacniacz jest cyfrowy nie znaczy, że wejścia analogowe muszą być słabe - mogły być dobre ale musieli zaoszczędzić aby zaoferować tak atrakcyjną cenę.

Słabe wejścia analogowe są faktem...

A wciskanie, że Sabaj to jakiś fenomen wynika z pominięcia tego i kilki innych faktów.

-----

34 minuty temu, riDERQS napisał:

Chętnie poczytałbym o tym wzmacniaczu opinii właścicieli niż "wydaje mi się". 

Podsumuję Ci opinie użytkowników:

- wysoka moc co nie podlega wątpliwości,

- brzmienie które kilku się podoba i kilku nie, ale to kwestia subiektywnego gustu więc nie podlega dyskusji,

- słabe wejścia analogowe o czym pisze większość,

- bezużyteczne wyjście sub o czym poczytać możesz na forach anglojęzycznych, a Ty przekonać się po wklejonym przez @Piopiowykresie i mojej analizie.

Tyle w skrócie, a szczegółów możesz poszukać. Summa summarum jeśli potrzebujesz dużej mocy, a kilka niedoróbek nie będzie Ci przeszkadzać, to pozostaje wypożyczyć i ocenić, czy brzmienie Ci pasuje. Więc nie daj się zwieść, że to jakiś fenomen.

Musisz wziąć też pod uwagę, że choć kupujesz urządzenie nowe, to bez sieci serwisowej i ewentualna gwarancja wymagać może kosztownej wysyłki do Chin.

7 minut temu, riDERQS napisał:

...właśnie kupiłem...

O! Mam nadzieję, że Ci brzmienie podejdzie a niedoróbki nie będę przeszkadzać.

-----

40 minut temu, Kostucha napisał:

Nie powinno  się prosić moderację o zamykanie tematu z powodu przepychanek, bo może ktoś jeszcze chciałby podyskutować tutaj, tylko przywołanie do porządku kogo należy.

Moderacja robi to na bieżąco.

• Administratorzy
2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Bazuję na opiniach użytkowników a także odczytuję to, co widać z danych technicznych i pomiarów. Nie przestanie istnieć tylko dlatego, że Ty o tym nie wiesz.

Czy dobrze rozumiem ? Opisujesz sprzęt które nigdy nie miałeś na stanie i nie słuchałeś ?

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

5 minut temu, Espectro napisał:

Czy dobrze rozumiem ? Opisujesz sprzęt które nigdy nie miałeś na stanie i nie słuchałeś ?

Co do wykresu to nie trzeba słuchać żeby zobaczyć, że skoro po zmniejszeniu głośności o 10dB, wyjście sub zmniejsza się o 6dB, to synchronizacja kolumn z subem, którą wykonuje się z dokładnością do 1dB jest niemożliwa. Jest to i usterka techniczna, której zaprzeczyć można tylko brakiem wiedzy, a stwierdzenie "różnica nie jest duża" mależy sprostować.

ps

Nie opisuję tylko przytaczam opisy.

• Administratorzy
1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Co do wykresu to nie trzeba słuchać żeby zobaczyć, że skoro po zmniejszeniu głośności o 10dB, wyjście sub zmniejsza się o 6dB, to synchronizacja kolumn z subem, którą wykonuje się z dokładnością do 1dB jest niemożliwa. Jest to i usterka techniczna, której zaprzeczyć można tylko brakiem wiedzy, a stwierdzenie "różnica nie jest duża" mależy sprostować.

ps

Nie opisuję tylko przytaczam opisy.

NIE PISZ PROSZĘ W TAKI SPOSÓB 

Ja też tak potrafię NAPISAĆ

W czym problem polega tu w temacie ? Że nadal od tygodnia dziennie jest z 5 zgłoszeń non stop.

44 minuty temu, riDERQS napisał:

Czy jakiś mod może wywalić z tego tematu te dyskusje i zniwelować go do minimum? Chętnie poczytałbym o tym wzmacniaczu opinii właścicieli niż "wydaje mi się". 

Postaram się ale bez płaczu wtedy jak coś poleci.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Moderacja robi to na bieżąco.

Zauważyłem. Ciekawe, czy ty zauważyłeś, kogo, za co i dlaczego? Z jakiego powodu ty masz tutaj immunitet, nie dopytuję. Ciekawe, kiedy dojdzie do wniosku, że robisz im niedźwiedzią przysługę.

• Administratorzy
8 minut temu, Kostucha napisał:

Z jakiego powodu ty masz tutaj immunitet, nie dopytuję.

Nie ma. Jest przeciwnie. 

43 minuty temu, Espectro napisał:

Dokładnie. szymon1977 robi za eksperta od urządzenia, którego nie widział na oczy (w realu) 😉 

Do tego przedstawia go w negatywnym świetle zupełnie ignorując zalety konstrukcyjne i brzmieniowe. Nie wie nawet jak jest zbudowany. 

Edytowane przez Piopio

• Administratorzy
1 minutę temu, Piopio napisał:

Do tego przedstawia go w negatywnym świetle zupełnie ignorując zalety konstrukcyjne i brzmieniowe. Nie wie nawet jak jest zbudowany. 

CO do tego to wystarczy poczytać opnie. Zaś jeżeli chodzi o ten temat to wyjątkowo mocno zachwalacie sprzęt i funkcjonalności które są w necie opisane jako nie zbyt fajne i dobrze wykonane. 

Nie wypowiadam sie ale musiałem sam zajrzeć o co chodzi.

Trochę wpisów ukryłem. 

@Piopio @piramidon Polecam pisanie na temat bo samych wpisów i rozwodów na temat kabli kupionych na aliexpres i jakie to one nie są 720 * zmieniające dźwięk. Nie puszcze po raz drugi.

3 minuty temu, Piopio napisał:

Dokładnie. szymon1977 robi za eksperta od urządzenia, którego nie widział na oczy 😉 

Karygodne. Ale z tego co wyczytałem szymon informował że opinie które przedstawiał były zbiorem innych przeczytanych w necie. Fakt słabe jest wypowiadanie  się na temat sprzętu które nigdy się nie miało i nei słuchało. 

13 minut temu, Piopio napisał:

Dokładnie. szymon1977 robi za eksperta od urządzenia, którego nie widział na oczy (w realu) 😉 

Ty również robisz za eksperta z 30 letnim stażem i często umniejszasz innym 🤷🏿‍♂️ .

Podobny bałagan robisz 

27 minut temu, Espectro napisał:

Ale z tego co wyczytałem szymon informował że opinie które przedstawiał były zbiorem innych przeczytanych w necie.

Niestety bierze pod uwagę tylko te, które potwierdzają jego tezę. Zero obiektywizmu. 

17 minut temu, dedal75 napisał:

Ty również robisz za eksperta z 30 letnim stażem i często umniejszasz innym 🤷🏿‍♂️ .

Podobny bałagan robisz 

Jednak bazuję na własnym konkretnym doświadczeniu. Nie teoretyzuję. Wybacz ale nie będę traktował poważnie kogoś kto testuje sprzęt za pomocą Spotify ... albo po BT. 

7 minut temu, Piopio napisał:

Niestety bierze pod uwagę tylko te, które potwierdzają jego tezę. Zero obiektywizmu.

Wprost przeciwnie: nie neguję możliwości dobrego brzmienia, wysoką moc często wspominam.

20 minut temu, Espectro napisał:

Fakt słabe jest wypowiadanie  się na temat sprzętu które nigdy się nie miało i nei słuchało. 

Nie trzeba słuchać żeby rozumieć aspekty techniczne, typu wklejony tutaj wykres. Mam takie same prawo wypowiedzieć się na ich temat jak wszyscy.

43 minuty temu, Espectro napisał:

W czym problem polega tu w temacie ?

Kilku userów pomijając wady kreuje Sabaja na fenomem, a na merytoryczną dyskusję reaguje atakami personalnymi. Dlaczego? Nie wiem.

• Administratorzy
1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Nie trzeba słuchać żeby rozumieć aspekty techniczne, typu wklejony tutaj wykres. Mam takie same prawo wypowiedzieć się na ich temat jak wszyscy.

44 minuty temu, Espectro napisał:

Technicznie to mam lepsze kolumny niż inni BA nawet na papierze są super. Ale praktycznie grają słabo i fajnie jakby ktoś posłuchał i wyciągał wnioski z tego co posłucha i zapamięta. Nie ma sprzętu idealnego i zawsze jest to kompromis ceny do jakości i tego co producent przemyślał aby dać klientowi. 

• Administratorzy

W wpisach zauważam niestety skrajne wpisy z jednej i drugiej strony. Zero wypośrodkowania.

jedni zachwalają że to CUD i jedyne najlepsze źródło zaś inni podchodzą do tego wręcz z złością i wytykają błędy i problemy. Fajnie rozmawiajcie ale nie w sposób taki że sie kłócicie i zgłaszacie nawzajem.

Moderacja w jaki sposób ma wtedy rozstrzygać takie spory ? Musiała by mieć taki sprzęt na odsłuchu i podać opinię także nie obiektywną bo każdy taką daje.

1 minutę temu, Piopio napisał:

Owszem Sabaj to jest fenomen brzmieniowy w swojej cenie.

Z tym się nie zgodzę. Fenomen CUD wspaniały itd. To oczywiście Pańskie zdanie osobiste ale opinie mówią coś innego.

2 minuty temu, Piopio napisał:

Bo nazywasz dobry sprzęt bublem.

Każdy można tak nazwać. I każdego producenta można o to oskarżyć bo o czymś nie pomyślał i czegoś nie sprawdził lub przyoszczędził.

Tak jak mówię idziecie w skrajność. jedna i druga strona.

3 minuty temu, Piopio napisał:

a swoje ograniczenia ale nie można nazwać go przez to bublem. 

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak należałoby pisać. W tej cenie jest xyz ...

12 minut temu, Piopio napisał:

Jednak bazuję na własnym konkretnym doświadczeniu. Nie teoretyzuję. Wybacz ale nie będę traktował poważnie kogoś kto testuje sprzęt za pomocą Spotify ... albo po BT. 

A ja na swoim 🤨

Słuchałem w domu , dałem źródło PC i CXNv2 ( pliki,Tidal,qobuz) myślę że też nie złe kolumny Berges3 i przewody nie byle jakie i się zawiodłem na brzmieniu tego sabaja  bo to co kontestujesz na forum nijak się miało do tego co usłyszałem w domu 🤷🏿‍♂️. Pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi