Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, Piopio napisał:

Nie, to lata doświadczenia. 

Przerobiłem wiele wzmacniaczy, słuchałem jeszcze więcej wzmacniaczy poza domem. Mam punkt odniesienia. 

Sabaj zdecydowanie wychodzi poza swój segment cenowy. 

To same okólniki,  też mam lata doświadczeń.

Też miałem trochę u siebie nie były to setki, ani nawet dziesiątki. 

Jakiś punkt odniesienia też mam, ale nigdy żadnego z posiadanych urządzeń tak nie zachwalalem pod niebiosa jak robisz to Ty.

Podobnie też robiłeś z urządzeniami Toppinga, nie wiem o co w tym chodzi, ale nie jest to dla mnie ani wiarygodne, ani sensowne.

19 minut temu, Piopio napisał:

Mam punkt odniesienia

A wiesz jaki ja mam, czy miałem punkt odniesienia?

Zresztą nie ważne, każdy ma jakiś swój....

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

6 minut temu, sir.jax napisał:

Żeby móc tak napisać najpierw trzeba by przesłuchać wszystkich dostępnych wzmacniaczy w tym segmencie.

A tu Ciebie mam! 

Jako rzeczoznawca LKW wysyłanych z Hamburga w świat(taka senioralna fucha, byłem dyrektorem firmy spedycyjnej)- muszę poruszać się między Szczecinem i Hamburgiem. Przez Berlin. 

Mam dostęp do wszystkich wzmacniaczy w gestii najbardziej wypasionych sklepów w tych miastach; na alexanderplatz w Berlinie i na monckebergstrasse (niedaleko mojego mieszkania) w Hamburgu.

Dlaczego? Bo mnie lubią. Souveniry z dobrze nagranych płyt były bardzo pomocne. Wieczorem, gdy mam 1,5 godz przed zamknięciem sklepów , a oczekiwanie na busa z Berlina do Szczecina się nie dłuży.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

13 minut temu, sir.jax napisał:

Podobnie też robiłeś z urządzeniami Toppinga, nie wiem o co w tym chodzi, ale nie jest to dla mnie ani wiarygodne, ani sensowne.

Serio ? Urządzeniami ? Chyba chodzi Ci o izolację galwaniczną USB - Topping HS01. 

13 minut temu, sir.jax napisał:

Jakiś punkt odniesienia też mam, ale nigdy żadnego z posiadanych urządzeń tak nie zachwalalem pod niebiosa jak robisz to Ty.

Ja też dotychczas tego nie robiłem. Owszem miałem dobre sprzęty ale to były drogie zabawki. Sabaj po prostu gra genialnie jak na swoją cenę. Grzechem byłoby go nie zachwalać. Można za 2k wspiąć się na starcie na wysoki poziom Hi-Fi. 

Mam np. kolumny KEF LS50 Meta - uważam, że są świetne i warte polecenia. Ale zdaję sobie sprawę, że są inne, używane, w podobnej cenie, które zagrają równie dobrze albo lepiej. W zależności od pomieszczenia. 

Akurat Sabaj nie ma żadnej konkurencji w sprzęcie nowym czy używanym w podobnej cenie. Tego jestem pewien. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

19 minut temu, piramidon napisał:

A tu Ciebie mam! 

Jako rzeczoznawca LKW wysyłanych z Hamburga w świat(taka senioralna fucha, byłem dyrektorem firmy spedycyjnej)- muszę poruszać się między Szczecinem i Hamburgiem. Przez Berlin. 

Mam dostęp do wszystkich wzmacniaczy w gestii najbardziej wypasionych sklepów w tych miastach; na alexanderplatz w Berlinie i na monckebergstrasse (niedaleko mojego mieszkania) w Hamburgu.

Dlaczego? Bo mnie lubią. Souveniry z dobrze nagranych płyt były bardzo pomocne. Wieczorem, gdy mam 1,5 godz przed zamknięciem sklepów , a oczekiwanie na busa z Berlina do Szczecina się nie dłuży.

A czego to dowodzi? Naprawdę?

Czyli nie zrozumiałeś mojej sugestii, nadal uważam, że nie jesteś w stanie przesłuchać wszystkich dostępnych wzmacniaczy w klasie rzeczonego Sabaja.

Pomyśl trochę o co mi chodziło, dla mnie ocena czegokolwiek w przypadkowych konfiguracjach do tego nie u siebie i w swoich warunkach akustycznych jest trochę złudne.

19 minut temu, Piopio napisał:

Serio ? Urządzeniami ? Chyba chodzi Ci o izolację galwaniczną USB - Topping HS01. 

Ja też dotychczas tego nie robiłem. Owszem miałem dobre sprzęty ale to były drogie zabawki. Sabaj po prostu gra genialnie jak na swoją cenę. Grzechem byłoby go nie zachwalać. Można za 2k wspiąć się na starcie na wysoki poziom Hi-Fi. 

Mam np. kolumny KEF LS50 Meta - uważam, że są świetne i warte polecenia. Ale zdaję sobie sprawę, że są inne, używane, w podobnej cenie, które zagrają równie dobrze albo lepiej. W zależności od pomieszczenia. 

Akurat Sabaj nie ma żadnej konkurencji w sprzęcie nowym czy używanym w podobnej cenie. Tego jestem pewien. 

Wybacz wymienione przez Ciebie Kefy i inne ..., to nie moja półka 🤭

2 minuty temu, sir.jax napisał:

Czyli nie zrozumiałeś mojej sugestii, nadal uważam, że nie jesteś w stanie przesłuchać wszystkich dostępnych wzmacniaczy w klasie rzeczonego Sabaja.

W kategoriach bezwzględnych - Ty masz rację.

W kategoriach należytej staranności - szukaniu na rynku europejskim, w bardzo bogatym kraju z wielkimi tradycjami audio - nic więcej nie mogę zrobić. 

Pozdrawiam perfekcjonistę, zmień kwantyfikatory na przystające do życia codziennego.

Będzie przyjemniej żyć.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

1 godzinę temu, piramidon napisał:

Pozdrawiam perfekcjonistę, zmień kwantyfikatory na przystające do życia codziennego.

Już dawno to zrobiłem😊

1 godzinę temu, sir.jax napisał:

Wybacz wymienione przez Ciebie Kefy i inne ..., to nie moja półka 🤭

Chodzi o zasadę !

3 godziny temu, dedal75 napisał:

Ja nie jestem z pierwszej łapanki , słuchałem co nieco na zewnątrz i nawet sporo miałem w domu . Wiem co mi się podoba i jak co grac powinno . 

Wierzę.  Jednak pisałeś, że Sabaj słabo gra bez podawania w stosunku do czego. 

Gdybyś napisał, że zagrał gorzej od Haiku Bright nie byłoby problemu. 

Mając rację wolałeś jednak manipulować by mi dać prztyczka w nos. Mało profesjonalne ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 godzin temu, Espectro napisał:

Fajnie rozmawiajcie ale nie w sposób taki że sie kłócicie i zgłaszacie nawzajem.

Jak ktoś pisze o mnie zamiast o Sabaju to nie mam innego wyjścia.

Technicznie to mam lepsze kolumny niż inni BA nawet na papierze są super. Ale praktycznie grają słabo i fajnie jakby ktoś posłuchał i wyciągał wnioski z tego co posłucha i zapamięta.

Ocena brzmienia... jeden ma szerszą scenę drugi mocniejszy bas - ale który jest lepszy? Temu się podoba pierwszy a tamtemu drugi, dlatego ostrożny byłbym w stawianiu tu jakichś fundamentalnych kwestii. A zauważyć wypada, że jak kilku userów z brzmienia, Sabaja jest zadowolona, tak kilku po testach zwróciło lub sprzedało.

Natomiast w kwestach technicznych są sprawy, które można ocenić obiektywnie i niepodważalnie. Bez wątpienia wysoka moc i wydajność sprawiają, że Sabaj  napędzi kolumny o małej skuteczności czy trudnej impedancji, z którymi większość konkurencji nie da sobie rady.

A jeśli chodzi o wyjście SUB? Na początek kilka słów o synchronizacji z kolumnami: ustawiamy głośność aby była równa z kolumnami, ustawiamy filtr dolnoprzepustowy aby na łączeniu nie powstała górka lub dołek (fazę pozwolę sobie pominąć). A teraz wróćmy do Sabaja: robisz synchronizację suba z kolumnami z dokładnością do 1dB przy 80dB. Zmniejszasz głośność do 70dB po prostu by posłuchać ciszej, a na wyjściu SUB głośność rozłazi się o 4dB. Przy czym nie działa to jak EQ, bo bez ustawienia filtra na łączeniu robi się górka lub dołek. Summa summarum po każdej zmianie głośności powinieneś rozłożyć sprzęt pomiarowy i dokonać synchronizacji suba z kolumnami ponownie, co de facto czyni wyjście SUB bezużytecznym...

-----

2 godziny temu, Piopio napisał:

Sabaj po prostu gra genialnie jak na swoją cenę

Biorąc pod uwagę nie tylko Twoją satysfakcje a także opinie tych, co go oddali lub sprzedali, to Sabaj nie jest żadnym brzmieniowym fenomenem, a jak każdy wzmacniacz ma swój charakter, który może się spodobać ale nie musi. A w kwestii jakości to poza brzmieniem bierze się też inne czynniki, w tym opisywane tu kompromisy (słabe wejścia audio) a nawet wpadki techniczne (bezużyteczne wyjście SUB).

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Zabawne są te Twoje wpisy . 

Nie podoba mi się jego granie ,słabo , lepiej nie ważne . 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Każdy można tak nazwać. I każdego producenta można o to oskarżyć bo o czymś nie pomyślał i czegoś nie sprawdził lub przyoszczędził.

Nie w każdym: znajdź jakąś niedoróbkę w moim małym Onkyo - a Sabaj ma kilka. Dlatego robienie z niego jakiegoś fenomenu spotyka się z rzeczową krytyką.

Edytowane przez szymon1977

49 minut temu, szymon1977 napisał:

Natomiast w kwestach technicznych są sprawy, które można ocenić obiektywnie i niepodważalnie. Bez wątpienia wysoka moc i wydajność sprawiają, że Sabaj  napędzi kolumny o małej skuteczności czy trudnej impedancji, z którymi większość konkurencji nie da sobie rady.

Otóż niekoniecznie.

Moc to nie wszystko.

Otóż niekoniecznie.

Moc to nie wszystko.

Zasadniczo warunek konieczny.

37 minut temu, szymon1977 napisał:

znajdź jakąś niedoróbkę w moim małym Onkyo

Zarzucałeś kiepską jakość wejść analogowych w Sabaju. Analogicznie można skrytykować istnienie gniazda słuchawkowego w twoim Onkyo. Jest tak beznadziejnej jakości, że równie dobrze mogłoby go nie być. 

Szymon, największym zastrzeżeniem w stosunku do ciebie jest twoja upierdliwość. Jak się czegoś czepisz to drążysz temat do wyrzygania pomimo, że wlazłeś w goowno aż po uszy. Nie odpuścisz, aż bana nie dostaniesz. Dręczysz wszystkich wpisami które pewnie uważasz za bardzo inteligentne lub wręcz błyskotliwe a tak na prawdę twoja stylistyka i składnia jest żenująca. Ciężko się to czyta, a jeszcze trudniej odnaleźć w tym sens i logikę o merytoryce nie wspomnę. 

A teraz możesz zgłosić mój wpis.

5 minut temu, Sznup napisał:

Dręczysz wszystkich wpisami które pewnie uważasz za bardzo inteligentne lub wręcz błyskotliwe a tak na prawdę twoja stylistyka i składnia jest żenująca. Ciężko się to czyta, a jeszcze trudniej odnaleźć w tym sens i logikę o merytoryce nie wspomnę. 

Serio? W bardziej przystępny sposób wytłumaczyć na czym polega problem wyjścia SUB w Sabaju już chyba się nie da. 

8 minut temu, Sznup napisał:

Jak się czegoś czepisz to drążysz temat do wyrzygania...

100x komuś umknie to ja 100x powtórzę - gdzie problem?

10 minut temu, Sznup napisał:

Zarzucałeś kiepską jakość wejść analogowych w Sabaju. Analogicznie można skrytykować istnienie gniazda słuchawkowego w twoim Onkyo. Jest tak beznadziejnej jakości, że równie dobrze mogłoby go nie być. 

Jest niższej jakości niż pozostałe wejścia i wyjścia?

24 minuty temu, szymon1977 napisał:

Zasadniczo warunek konieczny.

Zasadniczo wcale nie.

Teraz, sir.jax napisał:

Zasadniczo wcale nie.

Jak to - opiszesz w kilku słowach.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

100x komuś umknie to ja 100x powtórzę - gdzie problem?

W powtarzaniu nudnym do w... 

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Jest niższej jakości niż pozostałe wejścia i wyjścia?

Tak. 

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Jak to - opiszesz w kilku słowach.

A no tak, że miałem końcówkę 2x100W niedrogą (3tys), a teraz mam integre, że tak powiem „trochę” droższą 2x50W i lepiej sobie radzi niż ta końcówka.

Edytowane przez sir.jax

4 minuty temu, sir.jax napisał:

A no tak, że miałem końcówkę 2x100W niedrogą (3tys), a teraz mam integre, że tak powiem „trochę” droższą 2x50W i lepiej sobie radzi niż ta końcówka.

Słabsza po prostu gra fajniej, czy zaczyna zniekształcać przy wyższej głośności?

----

9 minut temu, Sznup napisał:

Tak. 

Masz mnie.

49 minut temu, szymon1977 napisał:

Słabsza po prostu gra fajniej, czy zaczyna zniekształcać przy wyższej głośnośc

Gra lepiej w całym zakresie, bas lepiej trzymany za ryjek, a zniekształcen nie dostrzegłem.

Nigdy nie słucham dalej nIż na 10na, albo godz 11, czy dalej.

Słucham w granicach 70-80dB, a to nie dalej niż godz 9 na pokrętle głośności.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Biorąc pod uwagę nie tylko Twoją satysfakcje a także opinie tych, co go oddali lub sprzedali, to Sabaj nie jest żadnym brzmieniowym fenomenem, a jak każdy wzmacniacz ma swój charakter, który może się spodobać ale nie musi. A w kwestii jakości to poza brzmieniem bierze się też inne czynniki, w tym opisywane tu kompromisy (słabe wejścia audio) a nawet wpadki techniczne (bezużyteczne wyjście SUB).

Jest fenomenalny w swojej cenie. Przypominam, że za 2k dostajemy wzmacniacz + "DAC". Wymaga jednak dobrej jakości źródła cyfrowego.

Słabe analogowe wejście audio ma również Lyngdorf. Czyli bubel ?

Dla Ciebie wyjście SUB jest istotne. Dla 95% użytkowników nie. Więc przestań podkreślać ten aspekt. Przyczepiłeś się do tego jak rzep do psiego ogona. Poza tym to kwestia softu a nie techniczna. 

Brzmienie Sabaja/SMSL rekompensuje pewne kompromisy techniczne. 

To raczej nie osiągasz głośności, przy których 2x50W miałoby problem z napędzeniem kolumn.

29 minut temu, Piopio napisał:

Dla Ciebie wyjście SUB jest istotne. Dla 95% użytkowników nie. Więc przestań podkreślać ten aspekt. Przyczepiłeś się do tego jak rzep do psiego ogona. Poza tym to kwestia softu a nie techniczna. 

Już Ci to tłumaczyłem: skoro głośności na dwóch wejściach się rozłażą, to prawdopodobnie kwestia techniczna, bo prawdopodobnie mają dwie osobne regulacje głośności. Dlaczego? Nie wiem. Softem można co najwyżej ten problem zrównoważyć a nie go usunąć, coś jak do zbyt mocnej herbaty dosypać więcej cukru. BTW wygląda na to, że Sabaj ma wbudowany filtr kontur czyli loudness.

Ps

Ja nie podkreślam a tylko wytłumaczyłem komuś, kto ten fakt pominął.

Jest fenomenalny w swojej cenie

Brzmienia nie ma fenomenalnego wszak opinie są różne. Jakości też wszak o pewnych niedogodnościach Ty sam wspomniałeś, a na inną wkleiłeś dowód w postaci wykresu. Sory kolego, ale jak bardzo byś nie cenił swojego Sabaja, to fenomenalny on nie jest, nawet w swojej cenie - tak jak każdy ma plusy i minusy, zadowolony będzie ten co z plusów skorzysta a minusów nie będzie używać.

Wymaga jednak dobrej jakości źródła cyfrowego.

Pomijając, że topusty frazes, to żaden wzmacniacz z kiepskiego sygnału nie wyczaruje dobrego brzmienia .

-----

@Espectronie dalej jak dwa dni temu user (chyba) @Piopio wkleił tu wykres, istotny dla przedmiotu dyskusji. Czy mógłbyś zerknąć w usuniętych wpisach i go przywrócić?

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Sory kolego, ale jak bardzo byś nie cenił swojego Sabaja, to fenomenalny on nie jest, nawet w swojej cenie

Owszem BRZMIENIE jest fenomenalne w jego cenie. Piszemy o BRZMIENU. 

15 minut temu, szymon1977 napisał:

skoro głośności na dwóch wejściach się rozłażą, to prawdopodobnie kwestia techniczna

haha, ale z Ciebie żartowniś.

Ja śledzę wątek o Sabaju na ASR i wiem, że to tylko kwestia softu. Ty za to nie masz o tym pojęcia ale znów się mądrzysz.

17 minut temu, szymon1977 napisał:

Ja nie podkreślam a tylko wytłumaczyłem komuś, kto ten fakt pominął.

Gdybyś to zrobił w jednym poście to ok. Ale tych postów jest chyba ze 100 😉 

18 minut temu, szymon1977 napisał:

Pomijając, że topusty frazes, to żaden wzmacniacz z kiepskiego sygnału nie wyczaruje dobrego brzmienia .

Przez dobrą jakość rozumiem brak zakłóceń elektrycznych. 

Edytowane przez Piopio

No gra tak sobie .

Ale panie on kosztuje 2 tysie !

A to przepraszam , gra fenomenalnie .

W tej cenie .

Uhu . Jaja normalnie. A podobno się ochłodziło a tu na forum grzeje 😊

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

52 minuty temu, Piopio napisał:

Jest fenomenalny w swojej cenie. Przypominam, że za 2k dostajemy wzmacniacz + "DAC". Wymaga jednak dobrej jakości źródła cyfrowego.

Jeszcze powiedz, że DAaC we wzmacniaczu za 2tys tez wymiata zewnętrzne daki 3x droższe 😆

28 minut temu, Piopio napisał:

Owszem BRZMIENIE jest fenomenalne w jego cenie. Piszemy o BRZMIENU. 

Kilku się podoba - kilku nie, więc nie jest. Doceniam, że "fenomenalność" Sabaja zaczynasz ograniczać do brzmienia.

Gdybyś to zrobił w jednym poście to ok. Ale tych postów jest chyba ze 100

Po raz 101 komuś umknie to po raz 101 przypomnę, życie.

Przez dobrą jakość rozumiem brak zakłóceń elektrycznych. 

Nie skomentuję tylko dlatego, że to nie jest wątek o transportach cyfrowych.

58 minut temu, szymon1977 napisał:

To raczej nie osiągasz głośności, przy których 2x50W miałoby problem z napędzeniem kolumn.

Ten wzmak dał radę u kolegi na 3way podłogowych.

Chociaż chyba żaden z nas się wtedy tego nie spodziewał.

Ale to prawda nie katuję siebie, ani wzmacniacza i kolumn takimi poziomami głośności . Sąsiadów tez nie chce katować.

Edytowane przez sir.jax

2 minuty temu, sir.jax napisał:

Ten wzmak dał radę u kolegi na 3way podłogowych.

Zasadniczo 3way mają wyższą skuteczność od 2way.

Jeszcze powiedz, że DAaC we wzmacniaczu za 2tys tez wymiata zewnętrzne daki 3x droższe 😆

Tam nie ma DAC. Poczytaj sobie jak działa wzmacniacz cyfrowy. Doucz się a potem spróbuj się śmiać. 

• Pokaż nowe odpowiedzi